Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Τρίχωμα του σκύλου σας!

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι αλλεργίες με τον αν ο σκύλος έχει τρίχωμα ή γούνα; Βρείτε τον τύπο τριχώματος του σκύλου σας για να λαμβάνει τη σωστή περιποίηση!

 Αν έχετε βρεθεί ποτέ ανάμεσα σε άλλους σκυλογονείς, τότε σίγουρα θα τους έχετε ακούσει να συζητούν για τις διαφορές ανάμεσα στις τρίχες και τη γούνα του τριχώματος του σκύλου τους. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ορισμένες φυλές έχουν υποαλλεργικό τρίχωμα, που είναι ό,τι πρέπει για τις δικές τους αλλεργίες.

 Μάλιστα, ίσως πιάσετε τους εαυτούς σας να αναρωτιούνται αν ο δικός σας σκυλάκος έχει τρίχωμα ή γούνα και τι σημασία έχει αυτό για εκείνον.

 Η αλήθεια είναι πως από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στις τρίχες και στη γούνα. Φτιάχνονται από το ίδιο ακριβώς υλικό: την κερατίνη.

 Παρά την ομοιότητα της χημικής τους σύστασης όμως, τα μαλλιά και η γούνα διαφέρουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την υφή, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες περιποίησης τους το καλοκαίρι και το χειμώνα.

 Παρακάτω θα δείτε πως θα βρείτε τις διαφορές και θα μάθετε τι τύπο τριχώματος έχει ο δικός σας τετράποδος φίλος και πως να το φροντίσετε κατάλληλα.

 Ένα τρυφερό χάδι στο λαμπερό τρίχωμα του σκύλου σας είναι ο απλούστερος τρόπος να του δείξετε ότι τον αγαπάτε. Παράλληλα όμως, το άγγιγμα αυτό είναι αρκετό για να σας δώσει στοιχεία και για την ευρύτερη κατάσταση του τριχώματος του.

 Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι τρίχες τείνουν να είναι πιο μακριές από τη γούνα. Διαθέτουν έναν μεγαλύτερο κύκλο ανάπτυξης κι αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως μαδούν λιγότερο!

Τα μαλλιά θα τα αισθανθείτε πιο απαλά και λεπτά κατά την αφή. Μπορεί ακόμη να είναι ίσια, κυματιστά ή πιο μπουκλωτά, οπότε και είναι πιθανότερο να παγιδευτούν όταν πέφτει το τρίχωμα του σκυλάκου σας φυσιολογικά.

 Συνήθως, μεγαλώνουν σε ένα μόνο στρώμα, που εύκολα μπορείτε να διαπεράσετε κατά την επαφή.

 Άρα, δεν θα νιώσετε μεγάλη διαφορά αν χαϊδέψετε το ζωάκι σας στο λαμπερό του τρίχωμα ή στο δερματάκι του – ειδικά αν χρησιμοποιείτε ειδικό λάδι και είναι πολύ μαλακό.

 Από την άλλη μεριά, η γούνα είναι πιο κοντή και αρκετά πλούσια. Μεγαλώνει αργά, έτσι ώστε να μπορεί να προστατέψει τον λατρεμένο σας φίλο από το κρύο και τα άσχημα καιρικά φαινόμενα.

 Παρά τη χάρη και την επιβλητικότητα που προσφέρει στην εμφάνιση ενός σκύλου, η γούνα πέφτει αρκετά εύκολα, συγκριτικά με τα μαλλιά.

 Ταυτόχρονα, δεν παγιδεύεται με την ίδια ευκολία. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπετε πολλές γούνινες τούφες μέσα στο σπίτι, ειδικά κατά τη διάρκεια εποχιακών αλλαγών του τριχώματος.

 Συχνά, ράτσες σκύλων με πυκνή γούνα διαθέτουν ένα διπλό παλτό. Έχουν ένα πιο παχύ γούνινο στρώμα κι ένα πιο μαλακό και λεπτό υπόστρωμα, που τους βοηθάει να ρυθμίζουν σωστά τη θερμοκρασία του σώματός τους.

 Επί της ουσίας, η γούνα είναι πλούσια το χειμώνα, ώστε να τους προστατεύει από το κρύο και εμφανίζει έντονη τριχόπτωση όταν έχει πολλή ζέστη το καλοκαίρι.

Η σημασία του τύπου τριχώματος για τις αλλεργίες σας

 Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ή όσοι σκέφτονται να υιοθετήσουν κάποιον σκυλάκο, ενδιαφέρονται να μάθουν τους διάφορους τύπους τριχώματος.

 Λογικό, ειδικά για εκείνους που υποφέρουν από αλλεργικά επεισόδια και ψάχνουν μία υποαλλεργική λύση στο πρόσωπο ενός σκύλου, που δεν μαδάει εύκολα. Ωστόσο, δεν είναι η ίδια η τρίχα ή η γούνα του σκύλου που πυροδοτεί τις αλλεργίες σας.

 Η ύπαρξη πιτυρίδας και άλλων σύνθετων ενώσεων στο δέρμα, σε συνδυασμό με την υγρασία του σάλιου που παγιδεύεται εκεί είναι οι κύριοι παράγοντες για τις αλλεργικές αντιδράσεις σας.

 Έτσι, δεν έχει καμιά σημασία αν ο σκυλάκος σας έχει μαλλιά ή γούνα, λαμπερό ή μη τρίχωμα. Σημασία έχει η κατάσταση του δέρματος που κρύβεται από κάτω!

 Κι αυτό γιατί τα σκυλιά παράγουν την ίδια ποσότητα αλλεργιογόνων, ανεξάρτητα από τον τύπο παλτού που κουβαλούν. Γιατί, λοιπόν, ορισμένες φυλές θεωρούνται υποαλλεργικές;

 Πολύ απλά, ενώ όλα τα σκυλιά παράγουν αλλεργιογόνες ουσίες, ο τρόπος με τον οποίο αυτές παγιδεύονται από το παλτό τους διαφέρει ανάλογα με τον τύπο!

 Για παράδειγμα, τα σγουρά μαλλιά τείνουν να κρατούν πιο εύκολα τα παράγωγα του δέρματος από τη γούνα. Συγχρόνως, επειδή το μαλλί πέφτει πιο δύσκολα, τα αλλεργιογόνα παραμένουν πάνω στο δέρμα του σκύλου και δεν διασκορπίζονται στο περιβάλλον.

 Με τη γούνα συμβαίνει το αντίθετο. Δεν παγιδεύει δηλαδή τις ουσίες που ταλαιπωρούν τις αλλεργίες σας.

 Επίσης, δεδομένου πως μαδάει πολύ πιο έντονα από τις τρίχες, είναι πιθανότερο να εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του σπιτιού ή της ντουλάπας σας, δυσχεραίνοντας τις ενοχλητικές αλλεργίες σας.

 Συνεπώς, κανένας σκύλος δεν μπορεί να είναι 100% υποαλλεργικός. Όλοι παράγουν ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τις αλλεργικές αντιδράσεις των ανθρώπων.

 Παρόλα αυτά, φυλές σκύλων που έχουν σγουρά μαλλιά αποτελούν την ιδανική επιλογή για τους πάσχοντες από αλλεργίες, γιατί το μαλλί τους πέφτει πιο δύσκολα και παγιδεύει πιο εύκολα τις «κακές» ουσίες.

 Παρόμοιες ράτσες υπόσχονται να ανακουφίσουν σημαντικά τα δυσάρεστα συμπτώματα σας. Σε περίπτωση που σκέφτεστε να υιοθετήσετε κάποιο σκυλάκι αλλά πάσχετε από αλλεργίες, θα πρέπει να αναλογιστείτε όλα τα παραπάνω.

 Προτού όμως λάβετε την τελική σας απόφαση, καλό θα ήταν να περάσετε λίγο χρόνο μαζί του πριν το φέρετε στο σπίτι. Έτσι, θα γνωρίζετε ακριβώς τι να περιμένετε!

Η σωστή φροντίδα είναι το παν

 Όλες οι ράτσες έχουν ανάγκη από έναν πλήρη καλλωπισμό, αν και μερικές παρουσιάζουν πιο έντονα την ανάγκη αυτή. Κάθε φυλή όμως είναι ξεχωριστή και κάθε σκυλάκος μοναδικός.

 Τόσο τα μαλλιά, όσο και οι γούνες έρχονται με τεράστια ποικιλία και έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Γενικά, τα μαλλιά τείνουν να παγιδεύουν διάφορα σωματίδια και νεκρά κύτταρα πιο εύκολα από μια γούνινη επένδυση.

 Επομένως, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν κόμποι και χαλάρωση και μαζί με την υγρασία και όλα τα υπολείμματα που παγιδεύονται κοντά στο δέρμα, να προκληθούν διάφορες δερματοπάθειες.

 Αν φιλοξενείτε, λοιπόν, κάποιο σκυλάκι με μαλλιά, καλείστε να βουρτσίζετε το τρίχωμα του τακτικά. Επίσης, το μπάνιο είναι σε θέση να μειώσει την ποσότητα των αλλεργιογόνων, που απελευθερώνονται κατά το βούρτσισμα.

 Μην το παρακάνετε όμως, ακόμα κι κάνει ζέστη το καλοκαίρι, γιατί το υπερβολικό μπάνιο απομακρύνει τα φυσικά έλαια από το δέρμα και προκαλεί ξηρότητα. Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας.

 Στον αντίποδα, η γούνα δεν συγκρατεί τις ουσίες αυτές με την ίδια ευκολία και με τον τρόπο αυτό, βοηθά στην εξάπλωση τους στο χώρο.

 Επομένως, αν θέλετε να αποφύγετε τις αλλεργικές αντιδράσεις, θα πρέπει να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στον τακτικό καθαρισμό του σπιτιού σας.

 Σίγουρα πάντως, το βούρτσισμα μπορεί να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση. Είναι ένας βέβαιος τρόπος να απομακρύνετε το περιττό τρίχωμα και τα υπολείμματα του. Χρειάζεστε όμως την κατάλληλη βούρτσα που θα φτάνει μέχρι και το υπόστρωμα!

 Σε τελική ανάλυση κι αν ακόμη δεν είστε σίγουροι για το τι να κάνετε, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ή τον καλλωπιστή σας. Εκείνοι ξέρουν ακριβώς τις ανάγκες περιποίησης του δικού σας τετράποδου φιλαράκου.

 Το σημαντικότερο όλων είναι να έχετε κατά νου πως κάθε ράτσα σκύλων είναι διαφορετική. Αυτό συνεπάγεται διαφορετικές ανάγκες καλλωπισμού και περιποίησης. Με την κατάλληλη φροντίδα του σκύλου σας όμως, ακόμη κι εσείς που πάσχετε από αλλεργίες, θα ζείτε αρμονικά στο πλάι του αγαπημένου σας τετράποδου σκυλάκου!

 Αλήθεια, ο δικός σας σκυλάκος έχει τρίχες ή γούνα; Παρατηρείτε κάποια αντίστοιχη διαφορά στα αλλεργικά σας ξεπάσματα; Μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *