Τι σημαίνουν οι κινήσεις των Σκύλων;

Προσπαθείτε και εσείς να αναγνωρίσετε τις κινήσεις που κάνει ο σκύλος σας; Μάθετε τώρα τα πάντα για την γλώσσα του σώματος του σκυλάκου σας κι γνωρίστε τον καλύτερα!

 Η γλώσσα του σώματος και οι γενικότερες κινήσεις αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας τόσο των ανθρώπων, όσο και των ζώων. Ωστόσο η γλώσσα του σώματος του ανθρώπου διαφέρει σε σχέση με αυτή των ζώων και συγκεκριμένα, των σκυλάκων μας.

 Η στάση του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου και ορισμένες κινήσεις που εμείς ερμηνεύουμε ως ένα μήνυμα, στα σκυλάκια μας μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό, επομένως, οφείλουμε να κατανοούμε τις εκφράσεις του σώματος και του προσώπου τους.

 Οι περισσότεροι σκυλογονείς καταλαβαίνουν σχετικά εύκολα τη βασική γλώσσα του σώματος των κατοικίδιων τους και αναγνωρίζουν πότε το κατοικίδιο τους είναι χαρούμενο, στεναχωρημένο ή θυμωμένο με κάτι. Άλλωστε, σε γενικές γραμμές οι σκύλοι είναι πολύ εκφραστικά πλάσματα τόσο φραστικά, όσο και μη φρραστικά.

 Εξ ορισμού, η γλώσσα του σώματος των σκύλων αποτελείται από τρία διαφορετικά στοιχεία: τους μορφασμούς του προσώπου, τη στάση των αυτιών, τη στάση και τις κινήσεις της ουράς. Καλό είναι να ερμηνεύουμε μαζί τα εν λόγω στοιχεία των κινλησεων τους, προκειμένου να αποκωδικοποιούμε ακριβέστερα τα συναισθήματα του κατοικίδιου μας.

Μορφασμοί - Εκφράσεις του προσώπου του σκύλου μας.

 1. Χασμουρητό σκύλου.

 Σε γενικές γραμμές αυτή η κίνηση είναι σημάδι χαλάρωσης και ηρεμίας. Τις περισσότερες φορές το χασμουρητό μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος ετοιμάζεται να πάει για έναν υπνάκο, άλλοτε, όμως, μπορεί να σημαίνει ότι το κατοικίδιο μας είναι στρεσαρισμένο ή ότι θέλει να παύσει τον υπερβολικό ενθουσιασμό του.

 1. Χαμηλωμένο βλέμμα.

 Οι σκύλοι δεν είναι φαν της άμεσης οπτικής επαφής και όλα αυτά τα χρόνια που συμβιώνουν με τους ανθρώπους έχουν μάθει ότι ένα επίμονο βλέμμα, συνήθως, δεν σημαίνει κάτι σοβαρό. Όταν ένα σκυλάκι χαμηλώνει το βλέμμα του, αυτό μεταφράζεται ότι είναι ευγενικό απέναντι μας!

 1. «Μάτι της φάλαινας».

 Όταν ένας σκύλος κοιτάει μακριά έχοντας το βλέμμα του στραμμένο προς κάτι ή κάποιον και εμφανίζεται ο σκληρός χιτώνας του ματιού (η άσπρη περιοχή), αποτελεί ένδειξη στρες και αναστάτωσης. Σε περίπτωση που αυτή η κίνηση συνοδεύεται και από άλλα στοιχεία θυμού, το καλύτερο είναι να απομακρύνουμε το κατοικίδιο μας, μέχρι να ηρεμήσει ή να απομακρύνουμε το ερέθισμα που του προκάλεσε ταραχή και αμυντική συμπεριφορά.

 1. Ανοιχτό στόμα.

 Αυτή η χαριτωμένη και ντροπαλή στάση με το στόμα ανοιχτό δείχνει ότι το σκυλάκι νιώθει ήρεμο. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι ανοίγει το στόμα του την ώρα που σας βλέπει να τρώτε, αυτό σημαίνει ότι… « Ει θέλω κι εγώ, ας μην έτρωγες μπροστά μου φίλε μου»!

 1. Εμφάνιση των δοντιών.

 Η συγκεκριμένη κίνηση κατά την οποία ο σκύλος επιδεικνύει τα δόντια του μπορεί να μεταφραστεί με ποικίλους τρόπους, αναλόγως της περίστασης. Αφενός μπορεί να σημαίνει ότι το σκυλάκι νιώθει τύψεις ή ενοχές για κάποια ζημιά, αφετέρου, αν συνοδεύεται από γρύλισμα, ανασηκωμένη τρίχα ή αμυντική στάση, σημαίνει ότι έχει άγριες διαθέσεις.

 1. Γλείψιμο των χειλιών.

 Σε περίπτωση που ο σκυλάκος μας γλείφει τα χείλια του χωρίς να υπάρχει ένα λαχταριστός μεζές απέναντι του, μας δείχνει ότι νιώθει φόβο, στρες, πόνο και νευρικότητα. Σε περίπτωση που ακολουθήσουν και άλλα σημάδια, όπως αγκομαχητό, ουρά στα σκέλια ή «μάτι της φάλαινας», σημαίνει ότι το σκυλάκι φοβάται κάτι.

Στάση των αυτιών του σκύλου μας.

 Το σχήμα, ο τύπος και η στάση των αυτιών ενός σκύλου δείχνουν πολλά για τη ψυχολογία του και αποτελούν βασικό κομμάτι της επικοινωνίας του με το αφεντικό του. Παραδείγματος χάρη, δεν είναι σύνηθες να βλέπεις ένα Μπασέ Χάουντ να τεντώνει τα αυτάκια του, όπως ένα σκυλάκι με μυτερά αυτάκια, οπότε, αν κάνει κάτι τέτοιο, θέλει να επικοινωνήσει κάτι μαζί μας.

 Πέρα από το σχήμα, το μέγεθος και τον τύπο των αυτιών, μπορούμε να μάθουμε πολλά για τα συναισθήματα και τους σκοπούς ενός σκύλου, αποκρυπτογραφώντας τη γλώσσα σώματος των αυτιών.

 1. Αυτιά με φορά προς τα πίσω.

 Όταν το σκυλάκι μας έχει τα αυτιά του τραβηγμένα προς τα πίσω και κουνούν χαρούμενα την ουρά τους, αυτό δείχνει ότι είναι φιλικά και έχουν όρεξη για αγκαλιές και παιχνίδια. Από την άλλη μεριά, αν δούμε ότι τα αυτιά του είναι επίπεδα με φορά προς τα πίσω ή πλάγια, αυτό σημαίνει ότι το κατοικίδιο μας νιώθει φόβο. Ανάλογα με τη συνολική γλώσσα του σώματος που συνοδεύεται από επίπεδα αυτάκια, το σκυλάκι μπορεί να νιώθει είτε υποτακτικά προς το αφεντικό του ή εκνευρισμό. Τέλος, αν το κατοικίδιο μας γρυλίζει, γαυγίζει ή δείχνει έτοιμο να μας ορμήσει, το πλησιάζουμε με προσοχή.

 1. «Τονισμένα» – Σηκωμένα αυτιά.

 Κάθε φορά που ένα ερέθισμα οξύνει την περιέργεια ή την επαγρύπνηση ενός σκύλου, εκείνος σηκώνει προς τα πάνω τα αυτιά του και έχει σηκωμένο κεφάλι σαν του κόκορα. Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, θα διαπιστώσουμε ότι το σκυλάκι σηκώνει τα αυτιά του προς τη κατεύθυνση που βρίσκεται το ερέθισμα που του εξήψε τη περιέργεια.

Στάση και κινήσεις της ουράς του σκύλου μας.

 Οι σκύλοι επικοινωνούν τα συναισθήματα και τους σκοπούς τους, είτε χρησιμοποιώντας όλο το σώμα τους, είτε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Η στάση της ουράς αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία της γλώσσας του σώματος του σκύλου και μπορεί να μας ενημερώσει για πολλά πράγματα.

 Κάθε σκύλος έχει διαφορετική ουρά την οποία χρησιμοποιεί για να δείξει αυτό που δεν μπορεί να εκφράσει με την ομιλία. Άλλα σκυλιά έχουν μεγάλη, φουντωτή ουρά, άλλα, σγουρή ουρά που την υποδεικνύουν συνεχώς, ενώ άλλα έχουν μικροσκοπική ουρά που δεν μας ενημερώνει για πολλά. Ράτσες σκύλων όπως τα Γουίπετς, οι Ιρλανδικοί λυκοθήρες και τα Μπορζόι κρατάνε την ουρά ανάμεσα στα πόδια τους , που σημαίνει ότι δεν εκφράζουν το άγχος τους διώχνοντας την μακριά, όπως οι περισσότερες ράτσες. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε όλη συμπεριφορά, τον χαρακτήρα και τη ράτσα του σκύλου, προκειμένου να αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα που μας δείχνει η ουρά του.

 1. Κουνιστή ουρά.

 Μία από τις πιο γνωστές πληροφορίες για έναν σκύλο είναι ότι κουνάει την ουρά του, όταν νιώθει χαρούμενο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς αυτή η κίνηση δεν είναι αποκλειστικό σημάδι χαράς. Στην πραγματικότητα, η κουνιστή ουρά σε συνδυασμό και με άλλες ενδείξεις της γλώσσας του σώματος μπορεί να ερμηνευτεί ως σημάδι χαράς, αλλά και άγχους.

 Κάτι εξίσου σημαντικό στην επικοινωνία ενός σκύλου είναι η ταχύτητα με την οποία κουνάει την ουρά του. Παραδείγματος χάρη, όταν το σκυλί κουνάει γρήγορα την ουρά του, αυτό δείχνει φιλικότητα, ενώ, όταν τη κουνάει αργά, δείχνει νευρικότητα και επιφυλακτικότητα.

 1. Άκαμπτο κούνημα της ουράς.

 Αν παρατηρήσουμε ότι το φιλαράκι μας κουνάει την ουρά του άκαμπτα και με δυσκολία, μπορεί να αποτελεί σημάδι επιθετικής συμπεριφοράς ή άγχους. Η συγκεκριμένη κίνηση της ουράς ονομάζεται και «flag tail» και παρατηρείται σε θηλυκά σκυλάκια, όταν ζεσταίνονται.

 1. Ουρά κατεβασμένη ανάμεσα στα πόδια.

 Τα σκυλάκια που βάζουν την ουρά ανάμεσα στα πόδια (σκέλια) τους νιώθουν φόβο ή άγχος για κάτι. Ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και τη γενικότερη στάση και γλώσσα του σώματος, η αντίδραση του ζώου μπορεί να κλιμακωθεί σε επιθετική συμπεριφορά, οπότε καλό είναι να το προσεγγίσουμε με προσοχή και ηρεμία.

 Συνήθως τα σκυλάκια βάζουν την ουρά ανάμεσα στα πίσω πόδια, όταν βρίσκονται σε ένα νέο και ανοίκειο περιβάλλον ή, όταν γνωρίζουν νέους ανθρώπους και κατοικίδια. Αυτή η στάση της κατεβασμένης ουράς δείχνει ότι ο σκύλος είναι ανασφαλής και την ευάλωτος εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Όταν έχουμε να κάνουμε με έναν σκύλο που είναι υποτακτικός και υπάκουος στο αφεντικό του, η θέση της ουράς στα πίσω πόδια είναι συχνότερο φαινόμενο, ειδικά, όταν έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλάκι, όταν έχει ραντεβού στον κτηνίατρο ή, όταν έχει κάνει μια ζημιά και «τον έχουν πιάσει στα πράσα»!

Στάση του σώματος:

 1. Χαλαρή

 Καταλαβαίνουμε πότε ένας σκύλος είναι ήρεμος από την ήρεμη συμπεριφορά του. Η ουρά του είναι σε φυσική στάση και θέση, κάθονται με φυσικό τρόπο και τα αυτιά τους είναι ήρεμα ή ελαφρά τονισμένα προς τα πάνω. Ένα ήρεμο και χαλαρό σκυλί δεν κοιτάει έντονα ούτε χαμηλώνει το βλέμμα του. Τέλος, το στόμα του είναι κλειστό ή ελαφρώς ανοιχτό και χαλαρό στις γωνίες.

 1. Ενθουσιώδης

 Μια ενθουσιώδης και ενεργητική προσέγγιση ενός ανθρώπου ή ενός αντικειμένου περιλαμβάνει χοροπηδητά, πηγαινέλα αριστερά-δεξιά και παιχνιδιάρικη διάθεση. Υπό αυτή τη συνθήκη τα αυτιά του σκυλάκου είναι σε ετοιμότητα και στητά, ενώ η ουρά του κινείται έντονα και παθιασμένα. Σε περίπτωση που το σκυλάκι μας είναι υπερβολικά ενθουσιασμένο με κάτι, ενδέχεται να γαυγίζει ή να γκρινιάζει.

 1. Φοβισμένη

 Υπάρχουν πολλά σημάδια που φανερώνουν πότε ένα σκυλάκι είναι φοβισμένο, τα οποία εξαρτώνται από την προσωπικότητα του. Ένας σκύλος μπορεί να επιτεθεί, να κρυφτεί, να υποταχθεί ή να αναζητήσει την αγκαλιά του αφεντικού του, όταν φοβάται κάτι. Τα περισσότερα σκυλιά, βέβαια, τρέμουν, χαμηλώνουν το σώμα τους και βάζουν την ουρά στα πίσω πόδια, όταν φοβούνται.

 1. Παιχνιδιάρικη

 Δεν είναι δύσκολο να διακρίνεις πότε το τετράποδο φιλαράκι σου έχει όρεξη για παιχνίδι! Ο σκυλάκος ακουμπάει το μπροστινό μέρος του σώματος στο έδαφος και τεντώνει τα πίσω πόδια του, όταν θέλει να  ζητήσει από σένα ή από ένα άλλο σκυλάκι παιχνίδι και ξεφάντωμα!

 1. Αγχωμένη

 Ένα σκυλάκι μας ειδοποιεί πότε νιώθει αγχωμένο με κάτι σφίγγοντας και χαμηλώνοντας ελαφρώς το σώμα του. Επίσης, τα αυτιά του γίνονται επίπεδα με φορά προς τα πίσω. Ορισμένα σκυλάκια τείνουν να χασμουριούνται ή να αγκομαχούν, όταν αγχώνονται.

 1. Επιθετική

 Όπως συμβαίνει με την παιχνιδιάρικη διάθεση, έτσι και με την επιθετική είναι εύκολο να διακρίνουμε τα σημάδια της στάσης του σώματος. Ένα επιθετικό σκυλί έχει καρφωμένο ή στενό βλέμμα, σφιγμένο σώμα, ανασηκωμένο τρίχωμα στην περιοχή του αυχένα και άγρια δόντια που συνοδεύονται από γρύλισμα. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το σκυλάκι γαυγίζει αγχωμένα και γρυλίζει σιγά, όταν είναι άγριο και επιθετικό.

Διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματος ενός σκύλου.

 Η γλώσσα του σώματος ενός σκύλου δεν μπορεί να ερμηνευθεί σωστά, αν δεν λάβουμε υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο και τα σημάδια της γενικότερης στάσης και συμπεριφοράς του. Παραδείγματος χάρη, ένα πλατύ χαμόγελο μπορεί να λειτουργεί συγχρόνως ως σημάδι χαράς, υποταγής ή βιτρίνα μιας επικείμενης επιθετικής αντίδρασης.

 Ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να ερμηνεύουμε τι σημαίνουν οι κινήσεις των σκύλων είναι να τα παρακολουθούμε, όταν παίζουν με άλλα σκυλιά. Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαίο να γνωρίζουμε όλα τα είδη της μη φραστικής επικοινωνίας του κατοικίδιου μας, για να καταλαβαίνουμε τι θέλει να μας πει και πότε πρέπει να παρεμβαίνουμε, για να σώζουμε τη κατάσταση και να κρατάμε χαρούμενο και υγιές το σκυλάκι!

Αποκωδικοποιώντας τους ήχους ενός σκύλου.

 Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η γλώσσα του σώματος είναι το βασικότερο κομμάτι της επικοινωνίας ενός σκύλου με το αφεντικό του και τα υπόλοιπα ζώα, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η εκφορά λόγου, όταν θέλουν να μεταδώσουν ένα μήνυμα. Τα διαφορετικά είδη γαυγίσματος, κλαψουρίσματος και άλλων ήχων που βγάζει ένας σκύλος δεν είναι καθόλου αμελητέα στη προσπάθεια του να επικοινωνήσει κάτι.

 • Απλό γαύγισμα: Μεταφράζεται ως «γεια!» ή «τι κάνεις αφεντικό ;»
 • Σειρά από γαυγίσματα: Μεταφράζεται ως «έι, κοίτα αυτό το κουκουνάρι που μόλις βρήκα! Έλα να δεις κι εσύ!» ή «είμαι σίγουρος ότι μύρισα έναν εισβολέα. Σίγουρα θα’ ναι η γάτα της γειτόνισσας».
 • Ουρλιαχτό: Μεταφράζεται ως « που είσαι αφεντικό ; Λείπεις τόσες ώρες…!».
 • Ουρλιαχτό που συνοδεύεται από ξαφνικό γαύγισμα: Μεταφράζεται ως «Προσοχή!, εντόπισα κάποια απειλή. Μάλλον θα είναι ο ταχυδρόμος ή κάποιος ληστής!».
 • Οξύ/διαπεραστικό γαύγισμα: Μεταφράζεται ως «Θα βγούμε βόλτα; Θα βρούμε κανένα μικρό θήραμα; Μπορώ να πάρω το αγαπημένο μου παιχνίδι; Θα βρούμε κανένα άλλο σκυλάκι να παίξω;»
 • Κλαψούρισμα: Σε περίπτωση που το κατοικίδιο μας δεν είναι άρρωστό ή δεν πονάει κάπου, το κλαψούρισμα μεταφράζεται ως «έι έι δώσε μου μια μπουκιά από αυτό που τρως!».
 • Γκρίνια/Μουρμούρα: Μεταφράζεται ως « Καλά… εγώ δεν αντέχω να σε βλέπω άλλο να τρως χωρίς να μου δώσεις μια λιχουδιά, έστω για τη γεύση βρε αδερφέ…!».

Η επιστήμη της ομιλίας στον σκύλο μας.

 Ακόμα κι αν γίνουμε εξπέρ στην αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος του κατοικίδιου μας, πάντα αναρωτιόμαστε πως οι άνθρωποι επικοινωνούν με το σκύλο τους. Οι άνθρωποι έχουμε τη τάση να απευθυνόμαστε στο κατοικίδιο μας με τον ίδιο τρόπο που απευθυνόμαστε στους υπόλοιπους ανθρώπους και τα παιδιά, ωστόσο, ο σκύλος πόσα και τι μπορεί τελικά να καταλάβει;

 Η επιστημονική κοινότητα έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τι τους λέμε, εφόσον διατηρούμε τον επιτονισμό των λέξεων. Οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν την ικανότητα να θυμούνται και να αντιδρούν σε λέξεις που τους είναι οικείες και τις έχουν ακούσει ξανά, ωστόσο, ο τρόπος πουν τις λέμε είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Παραδείγματος χάρη, όταν λέμε στον σκυλάκο μας «Τι καλό αγόρι είσαι εσύ;» με την χαρακτηριστική χαριτωμένη και τσιριχτή φωνή μας, εκείνος καταλαβαίνει ότι είναι πράγματι το καλό αγόρι στο οποίο αναφερόμαστε.

Η επικοινωνία με τον σκύλο και η εκπαίδευση του.

 Το γεγονός ότι οι σκύλοι θυμούνται λέξεις που ακούνε συχνά στη καθημερινότητα τους, σε συνδυασμό με τον επιτονισμό των λέξεων, αποδεικνύει ότι η ενθάρρυνση είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος εκπαίδευσης. Ο φυσιολογικός και απλός τόνος της φωνής μαζί με σύντομες και κοφτές φράσεις-εντολές, «σήκω», κάτσε», «έλα», έχουν θετικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση του σκύλου.

 Συγχρόνως, ο ανεβασμένος τόνος της φωνής, το γλυκό και χαριτωμένο ύφος, όπως επίσης και η παιδική φωνή που έχουμε, όταν βλέπουμε ένα σκυλάκι, πυροδοτούν αντιδράσεις στα κέντρα εγκεφάλου των σκύλων, και καταλαβαίνουν ότι θέλουμε να τα ανταμείψουμε για κάτι.

Εποπτεία της γλώσσας του σώματος των σκύλων.

 Οι σκύλοι που αντιμετωπίζουν άγχος αποχωρισμού, όταν το αφεντικό τους λείπει από το σπίτι, μπορούν να ηρεμήσουν και μόνο στο άκουσμα της φωνής του. Ένα αγχωμένο σκυλάκι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανίσει καταστροφική και επιθετική συμπεριφορά, οπότε, αν θέλουμε να μη δούμε δαγκωμένα και φαγωμένα τα αγαπημένα μας αντικείμενα, καλό είναι να προλάβουμε τέτοιες συμπεριφορές.

 Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια λύση είναι να τοποθετήσουμε μια ειδική συσκευή κάμερας με ήχο σε σημείο του σπιτιού το οποίο είναι ορατό από το κατοικίδιο μας και, όποτε δούμε το σκυλάκι μας να βγαίνει εκτός ελέγχου, να επικοινωνούμε μαζί του και να το ηρεμούμε. Το σημαντικό είναι να εστιάζουμε στον επιτονισμό και τη χρήση οικείων λέξεων στις οποίες ανταποκρίνεται ο φιλαράκος μας.

 Κλείνοντας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη σημασία των κινήσεων των σκύλων, για να αντιλαμβανόμαστε σωστά ανά πάσα στιγμή τα συναισθήματα και τις διαθέσεις τους. Άλλωστε, το γεγονός ότι η σκυλίσια συμπεριφορά είναι ίδια παγκοσμίως, καθιστά πιο εύκολη την όλη διαδικασία. Ακόμα κι αν δεν ξέρουμε τα πάντα για το σκυλάκι μας, μπορούμε να καταλάβουμε τι επιδιώκει, όταν μας κοιτάει με το στόμα ανοιχτό ή, όταν κάνει ένα ξαφνικό γαύγισμα.

Παρόμοια Άρθρα

Rottweiler: Πληροφορίες για τον Χαρακτήρα & την Ιστορία του!

Το ροτβάιλερ είναι ένα πιστό, γενναίο & έξυπνο σκυλί που χαρακτηρίζεται για την αφοσίωση του στην οικογένεια και στο αφεντικό του. Μάθετε τα πάντα γύρω από αυτό τον πιστό φύλακα και γνωρίστε άγνωστες πτυχές της καταγωγής του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *