Miniature Schnauzer: Ένα πανέξυπνο & δραστήριο σκυλί!

Μικρό στο μάτι, αλλά μεγάλο στη καρδιά. Το Σνάουτσερ Μινιατούρα είναι δραστήριο, αλλά και σκυλάκι του καναπέ. Γνωρίστε το καλύτερα!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 13-15 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Έξυπνο, Πεισματάρικο

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Miniature Schnauzer

 Το πανέμορφο αυτό σκυλί είναι εξαιρετικά δημοφιλές χάρη στην εκπληκτική προσωπικότητα και την παιχνιδιάρικη διάθεσή του. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στις 20 πιο διάσημες ράτσες στον κόσμο!

 Έχει έναν έντονο χαρακτήρα και μια δυναμική προσωπικότητα. Για αυτό, καλό είναι να το εκπαιδεύσετε από νωρίς, ώστε να γνωρίζει ακριβώς τη θέση που του αναλογεί μες το σπίτι.

 Παρά το μικροσκοπικό μέγεθος του, αυτό το σκυλί έχει μια τεράστια καρδιά και μια ακόμα μεγαλύτερη όρεξη για παιχνίδι. Χρειάζεται, λοιπόν, αρκετή σωματική δραστηριότητα. Διαφορετικά, μπορεί να βαρεθεί και να αρχίσει να νάζια.

 Το Miniature Schnauzer είναι πασίγνωστο χάρη στα πανέμορφα φυσικά χαρακτηριστικά του. Διαθέτει ένα τραχύ τριχωματάκι που μαδάει ελάχιστα έως καθόλου. Έτσι, συνιστά την ιδανική επιλογή για εσάς που πάσχετε από αλλεργίες.

 Μην αμελείτε να περιποιείστε τακτικά το τρίχωμα του. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το μπάνιο του σκύλου σας για να παραμένει καθαρός. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε την καλή του υγεία και την κομψή του εμφάνιση.

 Χρώματα κατατεθέν της ράτσας του είναι το μαύρο και το γκρι. Μπορείτε να βρείτε όμως και κουτάβια σε χρωματισμούς του αλατοπίπερου, δηλαδή με έναν απίστευτο συνδυασμό λευκού, μαύρου και γκρι.

 Τα ματάκια του Σνάουτσερ Μινιατούρα είναι καφετιά και το βλέμμα του ζεστό. Συμπληρώνεται μάλιστα από πεταχτές βλεφαρίδες που του προσδίδουν μια τσαχπινιά. Αυτό που προσέχεις πάνω του είναι το ελαφρώς μακρύτερο τριχωματάκι γύρω από τη μουσουδίτσα του που του δίνει την ψευδαίσθηση πως έχει μούσια!

 Ένα αρσενικός σκύλος Miniature Schnauzer ζυγίζει περίπου 5 με 8 κιλά και μια θηλυκή περίπου 4.5 έως και 6.8 κιλά. Το ύψος του αρσενικού φτάνει τα 36 εκατοστά και της θηλυκής τα 33. Το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται στα 13-15 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Σνάουτσερ Μινιατούρα

 Το Σνάουτσερ Μινιατούρα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, τουλάχιστον για όσους από εσάς που δεν έχετε εμπειρία ως ιδιοκτήτης σκύλου. Είναι λιγάκι πεισματάρικος σκύλος βλέπετε.

 Ωστόσο, είναι πανέξυπνος και καταλαβαίνει πολύ εύκολα αυτά που τους λέτε. Με συνέπεια και υπομονή, θα καταφέρετε να φέρετε το κατοικίδιο στα μέτρα σας.

 Πάντως, καλό είναι η εκπαίδευση του να ξεκινήσει ήδη από όταν είναι κουτάβι. Μόνο που δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε τα ίδια πράγματα, γιατί δεν θα αργήσει να βαρεθεί.

 Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μάθει την ακριβή του θέση μέσα στο σπίτι και την οικογένεια σας. Επίσης, μπορείτε να του μάθετε να σας βοηθάει με ορισμένες εργασίες, όπως είναι η ανίχνευση αντικειμένων.

 Του αρέσουν πολύ οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού, αλλά άνετα βολεύεται και σε ένα διαμέρισμα. Είναι εξίσου πρόθυμο να κουλουριαστεί μαζί σας στον καναπέ και να πάρετε έναν υπνάκο ή απλώς να αράξει δίπλα σας.

 Στα θετικά χαρακτηριστικά του Miniature Schnauzer είναι το γεγονός πως τα πηγαίνει καλά με τα παιδάκια, αφού τα βλέπει σαν αδερφάκια του. Την ίδια στιγμή, θα το δείτε να στραβοκοιτάζει τους αγνώστους – τουλάχιστον μέχρι να τους γνωρίσει.

 Γενικά, πάντως, πρόκειται για έναν μικρό φωνακλά που έχει την τάση να γαυγίζει λίγο παραπάνω. Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι να μάθετε που οφείλεται το γαύγισμά του και πως να το αντιμετωπίσετε για να μη γαυγίζει χωρίς λόγο.

Η ιστορική προέλευση του Miniature Schnauzer

 Το Σνάουτσερ Μινιατούρα είναι ένας απόγονος του Στάνταρ Σνάουτσερ. Μάλιστα, λέγεται πως γονιδιακά συνδέεται και με το Άφενπίντσερ και το Κανίς.

 Εκτός αυτού, πιθανολογείται πως το γλυκύτατο αυτό πλασματάκι διαθέτει και στοιχεία από το Πίντσερ Μινιατούρα, το Σκληρότριχο Φοξ Τεριέ και το Πομεράνιαν.

 Οι ιστορικές του καταβολές εντοπίζονται κάπου πίσω στο μακρινό 1400. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν κατάφερε να αναγνωριστεί ως επίσημη ράτσα μέχρι και τα τέλη του 1800.

 Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα τα πρώτα Miniature Schnauzers ήταν απλώς μικρόσωμα σκυλιά της Standard φυλής του ίδιου γένους.

 Οι George Riehl και Henrich Schott είναι οι δύο περίφημοι άντρες, που βρίσκονται πίσω από γέννηση αυτής της toy ράτσας. Οι ίδιοι προχώρησαν στη συστηματική εκτροφή της στη Γερμανία.

 Σύμφωνα με αρχεία εκείνης της περιόδου, το πρώτο μικρούτσικο Σνάουτσερ σκυλί καταγράφηκε το 1888. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1899, αυτά τα σκυλάκια άρχισαν να αποκτούν πρωταγωνιστικούς ρόλους στον χώρο του θεάματος.

 Πραγματικά, πρόκειται για την απόλυτη ποντικοπαγίδα! Κανένα ποντικάκι δεν μπορούσε να ξεφύγει από την λεπτοκαμωμένη μουσούδα τους, χάρη στην ευαίσθητη μυτούλα τους.

 Για την ακρίβεια, τα συγκεκριμένα σκυλιά αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες φάρμες για αυτό τον σκοπό. Εξάλλου, η γερμανική λέξη «schnauze» σημαίνει μουσούδα και καταλαβαίνουμε όλοι γιατί.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Miniature Schnauzer

 Γενικότερα, πρόκειται για μια από τις πιο δραστήριες ράτσες μικρόσωμων σκύλων. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την υγεία του. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσει:

  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Η κατάσταση αυτή αναφέρεται σε μία σειρά από οφθαλμολογικές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση. Τα περισσότερα περιστατικά μπορούν να διορθωθούν με μια απλή επέμβαση ρουτίνας, εάν τα προλάβετε εγκαίρως.

  • Καταρράκτης

 Όπως ακριβώς οι άνθρωποι, έτσι και πολλές ράτσες σκύλων μπορούν να εμφανίσουν καταρράκτη. Οι νευρώνες στο πίσω μέρος των ματιών εκφυλίζονται και οδηγούν στον σχηματισμό καταρράκτη. Φυσικά, ο καταρράκτης μπορεί να αφαιρεθεί με μια απλή επέμβαση.

  • Εντρόπιο

 Η συγκεκριμένη κατάσταση αφορά την αναστροφή του βλεφάρου προς το εσωτερικό, με αποτέλεσμα τη μειωμένη όραση και την ερυθρότητα στη περιοχή των ματιών. Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

  • Πέτρες στην ουροδόχο κύστη

 Τόσο το Σνάουτσερ Μινιατούρα όσο και το Στάνταρντ Σνάουτσερ μπορούν να παρουσιάσουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Εάν δείτε συμπτώματα, όπως επίπονη ούρηση, κηλίδες αίματος και δυσοσμία, καλέστε τον κτηνίατρο.

  • Myotonia congenita

 Είναι μια κληρονομική κατάσταση που μοιάζει με τη μυϊκή δυστροφία. Στα σημάδια της ασθένειας περιλαμβάνονται οι μύες που προεξέχουν στους ώμους και τους μηρούς, δυσκολία σε ανοδικές και απότομες κινήσεις, υπερβολικά σκληρό τρίχωμα και χοροπηδητό κατά το τρέξιμο.

  • Η νόσος του Von Willebrand

 Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί θρόμβωση στο αίμα και επηρεάζει την πήξη του. Επί της ουσίας, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα και για αυτό καλό είναι να πάτε στον κτηνίατρο αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας πάσχει από αυτήν την ασθένεια.

  • Συγγενής μεγαοισοφάγος

 Είναι μια ασθένεια κατά την οποία τυχόν υπολείμματα τροφής και νερού παραμένουν στον οισοφάγο, όπου και εγκλωβίζονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και μπλοκάρισμα του οισοφάγου.

 Ακόμα, υπάρχουν πιθανότητες να εμφανίσει κάποιου είδους δερματίτιδα ή αλλεργία στο ευαίσθητο δερματάκι του, εξωτερική ωτίτιδα και σακχαρώδη διαβήτη.

Το παιχνίδι των γνώσεων!

  •  Τα σκυλάκια αυτά λατρεύουν να κυνηγούν και να πιάνουν αντικείμενα. Να θυμάστε, λοιπόν, να τους φοράτε πάντοτε το λουρί τους, όταν τα βγάζετε βόλτα.
  •  Οι διάσημοι Bob Dole (Γερουσιαστής των ΗΠΑ), Mary Tyler Moore και οι ηθοποιοί Bill Cosby και Bruce Lee έχουν όλοι από ένα Miniature Schnauzer για κατοικίδιο!

 Πρόκειται για ένα από τα πιο δραστήρια, τρυφερά και ευχάριστα κατοικίδια. Το Σνάουτσερ στο εκπληκτικό μέγεθος της μινιατούρας είναι αξιαγάπητο χάρη στα πανέμορφα φυσικά χαρακτηριστικά του, αλλά και τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του.

 Παράλληλα, διαθέτει μια έντονη προσωπικότητα και μια ευγενική συμπεριφορά. Είναι πολύ φιλικός χαρακτήρας, καθώς τα πάει πολύ καλά με τα μέλη της οικογένειάς του και τα υπόλοιπα ζωάκια.

 Σε περίπτωση που θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι από ένα καταφύγιο αδεσποτων σκύλων και να του προσφέρετε το παντοτινό του σπιτάκι.

 Θα θέλατε να μάθετε κάτι ακόμα για την συγκεκριμένη φυλή; Εάν ναι, μη διστάσετε να μας ενημερώσετε, αφήνοντας μας ένα σχετικό σχόλιο!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *