Γερμανικός Ποιμενικός: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για το Λυκόσκυλο!

Ήρθε η στιγμή να γνωρίσετε τον Γερμανικό Ποιμενικό και να μάθετε τα πάντα γύρω από το Χαρακτήρα & τα χαρακτηριστικά αυτής της ράτσας!

Προορίζεται για:

Οικογένειες με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας

Επίπεδο διαβίωσης:

Χαμηλό – μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

10-14 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Δραστήριο, έξυπνο

Τι πρέπει να ξέρω για τον Γερμανικό Ποιμενικό;

 Ο γερμανικός ποιμενικός, το γνωστό σε όλους μας λυκόσκυλο, είναι από τις πιο γνωστές ράτσες σκύλων του κόσμου και προέρχεται από τη Γερμανία. Ουσιαστικά είναι η τρίτη πιο διάσημη ράτσα στην Ευρώπη. Γενικά, οι σκύλοι της ράτσας έχουν μεγάλο σωματότυπο και εργατικό χαρακτήρα.

 Το German Shepherd έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι, μέχρι να ρίξει το τρίχωμα που έχει από κουτάβι, δεν ξέρουμε τι απόχρωση έχει η γούνα του. Θα λέγαμε πως το ακριβές του χρώμα είναι μια έκπληξη που την ανακαλύπτουμε εκ καιρώ, ωστόσο, συνήθως κυμαίνεται στις αποχρώσεις του μαύρου και του χρυσού.

Οι σκύλοι της ράτσας έχουν τα εξής εξωτερικά χαρακτηριστικά:

 • Φουντωτή και πυκνή ουρά
 • Μυτερά και στητά αυτιά
 • Φυσιογνωμία που μοιάζει με λύκο.

 Το βάρος που ζυγίζουν τα αρσενικά λυκόσκυλα είναι 30-40 κιλά και το ύψος τους 60-65 εκατοστά. Τα θηλυκά ζυγίζουν 22-32 κιλά και το ύψος τους φτάνει τα 55-60 εκατοστά.

 Οι γερμανικοί ποιμενικοί ανατράφηκαν να έχουν υψηλό επίπεδο ευφυΐας και θεωρούνται από τις εξυπνότερες ράτσες του κόσμου. Η εξυπνάδα, η υπακοή και οι ικανότητες στην εκπαίδευση, τα κάνουν να είναι ευπροσάρμοστα και πολυμήχανα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ευρέως γνωστά σαν σκύλοι εργασίας για τις υπηρεσίες έρευνας, διάσωσης και ιχνηλασίας που παρέχουν στην αστυνομία και τον στρατό.

 Αν εκπαιδευθεί κατάλληλα και του δίνονται καθημερινά ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, είναι ένα ασφαλές κατοικίδιο για οικογένειες.

 Ως επί το πλείστον, το προσδόκιμο ζωής τους είναι τα 10-14 έτη, όταν μεγαλώνουν σε ένα υγιές, χαρούμενο και πλούσιο σε δραστηριότητες περιβάλλον.

 Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις τέτοιων σκύλων που συμπλήρωσαν, μέχρι και είκοσι έτη ζωής! Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική και σωματική τους υγεία να έχουν ερεθίσματα κοινωνικοποίησης.

Χαρακτήρας και Ιδιοσυγκρασία της Ράτσας

 Αυτά τα σκυλιά είναι πάρα πολύ δραστήρια, έξυπνα και πρόθυμα να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα από το αφεντικό τους. Λατρεύουν ιδιαίτερα τις δυναμικές ασκήσεις και πρέπει να βγαίνουν βόλτα για περπάτημα ή τρέξιμο δύο με τρεις φορές τη μέρα.

 Παιχνίδια που αναγκάζουν το σκυλί να τρέχει, να πηδάει και να επανακτεί αντικείμενα, όπως το φρίσμπι, είναι από τα αγαπημένα της ράτσας. Επίσης, αυτά τα σκυλιά χρειάζονται δραστηριότητες και παιχνίδια που παρακινούν το μυαλό και το σώμα τους και ενεργοποιούν τα φυσικά τους ένστικτα.

 Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να παραμελούμε ένα λυκόσκυλο, διότι ο χαρακτήρας του χρειάζεται διαρκώς κίνητρα και εξάσκηση.

 Στην αντίθετη περίπτωση, μένουν ακούραστα και συνήθως καταπιάνονται με συνήθειες που δεν μας αρέσουν, όπως το να καταστρέφουν  τα πράγματα μας.

 Ο γερμανικός ποιμενικός είναι ένα περίεργο πλάσμα και βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Αυτό, βέβαια, σημαίνει δύο πράγματα: Αφενός, είναι ένας εξαιρετικός φύλακας για την οικογένεια και το σπίτι του, αφετέρου, γίνεται υπερπροστατευτικός και κτητικός, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ξένων, αν δεν λάβει από κουτάβι κατάλληλη και επαρκή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση.

 Αυτό ακριβώς το ένστικτο της προστασίας είναι ένας από τους λόγους που χρησιμοποιείται ως υπηρεσιακός σκύλος της αστυνομίας.

 Επίσης, είναι ένα πιστό, γενναίο και έξυπνο φιλαράκι απέναντι στους δικούς του και θα έκανε τα πάντα, για να διασφαλίσει την ασφάλεια τους. Το πιο συγκινητικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι αυτό το σκυλί έχει έντονο το ένστικτο της αυτοθυσίας και θα έδινε, ακόμα και τη ζωή του, για να σώσει τους αγαπημένους του!

 Παρόλο που αυτός ο σκύλος έχει πολύ καλές σχέσεις με παιδιά και δένεται συναισθηματικά με την οικογένεια του, καλό είναι να μην του έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη απέναντι σε μικρά παιδιά και μωρά. Ο μεγάλος του σωματότυπος και ο θορυβώδης χαρακτήρας μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για τα μωράκια μας.

 Τόσο τα German shepherd, όσο και οι υπόλοιπες ράτσες, πρέπει να ξέρουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα που έχει ιεραρχία, ώστε να έχουν σωστή συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο για αυτούς να έχουν ένα αφεντικό-αρχηγό από τη πρώτη μέρα που έρχονται στο σπίτι, μέχρι το τέλος της ζωής τους.

 Βέβαια, το θέμα είναι λεπτό και χρειάζεται ειδικό χειρισμό, διότι το να μπορούμε να επιβληθούμε στο κατοικίδιο μας, δεν σημαίνει ότι θα του φωνάζουμε και θα το τιμωρούμε.

 Η πιο σωστή και αποτελεσματική λύση είναι να εγκαθιδρύσουμε την ιεραρχία και να θέσουμε τα όρια του με ήρεμο και σταθερό τόνο φωνής, αλλά και να έχουμε συνέπεια στην εκπαίδευση του. Καλό θα είναι για την εκπαίδευση του να απευθυνθούμε σε κάποιον έμπειρο εκπαιδευτή, στον τρόπο συμπεριφοράς μας απέναντι σε αυτή την ράτσα μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα και κάποιο βιβλίο.

 Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα αφεντικά που έχουν παθητική στάση και δεν επιβάλλονται στα κατοικίδια τους δημιουργούν στο σκυλί έναν δειλό και ντροπαλό χαρακτήρα. Στο τέλος, το κατοικίδιο δεν μπορεί να υπερασπιστεί την οικογένεια του και έχει επιθετική συμπεριφορά από φόβο.

 Ο Παγκόσμιος Κυνολογικός Όμιλος περιγράφει τον γερμανικό ποιμενικό ως ένα σκύλο με ευθύτητα και γενναιότητα. Επίσης, δεν έχει εχθρική συμπεριφορά, αλλά ούτε και πολλή αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να μην εκφράζεται εύκολα μπροστά σε ξένους. Μάλιστα, δεν κάνει εύκολα φιλίες και χρειάζεται να το προσεγγίσουν οι άλλοι άνθρωποι.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας:

 • Δυσπλασία των γοφών και του αγκώνα.

 Πρόκειται για τη κατάσταση κατά την οποία το οστό δεν εφάπτεται σωστά στην άρθρωση, με συνέπεια, να εμφανίζουν πρόωρη αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τον Ορθοπεδικό Οργανισμό Ζώων, το ποσοστό της ράτσας που πλήττεται από αυτήν την ασθένεια ανέρχεται σε 19,1%.

 • Εκφυλιστική Μυελοπάθεια.

 Μερικά σκυλάκια της ράτσας εμφανίζουν αυτήν την νευρολογική ασθένεια στη ζωή τους, ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι η εν λόγω ράτσα έχει προδιάθεση στην εκφυλιστική μυελοπάθεια. Μπορούμε να διαγνώσουμε το πρόβλημα με μια απλή δειγματοληψία από το σάλιο του σκύλου και, αν σκοπεύουμε να πάρουμε το σκυλάκι από εκτροφέα μπορούμε να ζητήσουμε το τεστ από εκείνον.

 • Νόσος του Von Willebrand.

 Αυτή η νόσος παρεμποδίζει την ικανότητα του αίματος να πήζει και αυτό μπορεί να επιφέρει ακατάσχετη αιμορραγία μετά από επέμβαση, ρινορραγία, ματωμένα ούλα και αίμα στο στομάχι. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, αλλά, όσα σκυλιά βγαίνουν θετικά στη νόσο, με μεταγγίσεις αίματος ζουν μια φυσιολογική ζωή. Οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι πιο επιρρεπή στη νόσο απ’ ότι άλλες ράτσες.

 • Εξωκρινής Παγκρεατική Ανεπάρκεια.

 Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που δεν επιτρέπει στον οργανισμό του σκύλου να μεταβολίσει και να απορροφήσει τη τροφή που τρώει. Τα συμπτώματα της ασθένεια είναι: έλλειψη όρεξης για φαγητό, απώλεια κιλών, αέρια και αλλαγές στα κόπρανα. Η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί με τη χορήγηση συμπληρωμάτων για τη παγκρεατίτιδα με το φαγητό. Το εν λόγω πρόβλημα υγείας βλάπτει το 1% των γερμανικών ποιμενικών στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ιστορία του Γερμανικού Ποιμενικού:

 Η ράτσα έχει αναπτυχθεί σχετικά πρόσφατα σε σχέση με άλλες και συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 1890. Ο εμπνευστής της ράτσας, Max von Stephanitz, είχε οραματιστεί ένα σκυλί που θα συνδυάζει εργατικές ικανότητες και ωραία εμφάνιση.

 Ο ίδιος θαύμαζε πολύ την εξυπνάδα, τη δύναμη και τις ικανότητες των τσοπανόσκυλων, τα οποία ήταν και αυτά από τη Γερμανία, αλλά δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος. Τότε ήταν που εκτράφηκε η ράτσα του γερμανικού ποιμενικού.

 Το 1899, κατά τη συμμετοχή του σε ένα σόου, συνάντησε ένα ειδικά εκτρεφόμενο σκυλί που ονομαζόταν Hektor Linksrhein και εντυπωσιάστηκε από την ιδιοσυγκρασία και την εμφάνιση του.

 Αφού αναζήτησε και βρήκε το σκυλάκι, το μετονόμασε σε «Horand von Grafrath» και το δήλωσε επίσημα ως τον πρώτο γερμανικό ποιμενικό σκύλο.

 Ο Horand von Grafrath αποτέλεσε τη βάση των προγραμμάτων ομομιξίας ανάμεσα σε σκύλους, για να δημιουργήσουν τα γνωρίσματα της ράτσας που ήθελαν. Με το πέρασμα των αιώνων, φτάσαμε στη σημερινή ράτσα του γερμανικού ποιμενικού που όλοι ξέρουμε.

 Είναι γεγονός πως μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ορισμένοι πίστευαν ότι η λέξη «γερμανικός» θα έπληττε τη φήμη της ράτσας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Αγγλικός Κυνολογικός Όμιλος να μετονομάσει τη ράτσα του γερμανικού ποιμενικού σε «Alsatian Wolf Dog», αναφερόμενη στη περιοχή «Alsace-Lorraine» που βρισκόταν στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας.

 Για αρκετά χρόνια η ράτσα κράτησε το δεύτερο όνομα της, αλλά διάφοροι άλλοι κυνολογικοί όμιλοι υιοθέτησαν το όνομα της ράτσας και σταδιακά αφαίρεσαν το «wolf dog» από τη πλήρη ονομασία.

 Τελικά, το 1977, κάποιοι φαν της ράτσας διεξήγαγαν καμπάνια και επανέφεραν το αρχικό όνομα «γερμανικός ποιμενικός» .

Ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

 •  Ο Strongheart, ένας από τους πρώτους αστέρες του κινηματογράφου, ήταν γερμανικός ποιμενικός. Ένας άλλος σκύλος «ηθοποιός» ήταν ο Rin Tin Tin και ανήκε στην ίδια ράτσα. Μάλιστα, αναδείχθηκε ως ο πιο διάσημος γερμανικός ποιμενικός σκύλος του κόσμου. Αξίζει να αναφέρουμε πως και τα δύο σκυλιά έχουν αστέρια στη Λεωφόρο της δόξας στο Hollywood, και είναι αρκετά σύνηθες να δίνετε σε ονόματα για λυκόσκυλο!
 •  Μία από τις πιο γνωστές και συγκινητικές ταινίες είναι η «I Am Legend» με πρωταγωνιστές τον Will Smith και το σκυλάκι του την Abbey που ήταν γερμανικός ποιμενικός. Ο ηθοποιός φαίνεται να είπε για την «συμπρωταγωνίστρια» του, τη σκυλίτσα, πως είναι από τα πιο έξυπνα σκυλιά, καθώς εκείνη έμενε ήσυχη και δεν ανταποκρινόταν, όταν καταλάβαινε, ότι ο ηθοποιός δεν έλεγε καλά τα λόγια του. Πραγματικά εντυπωσιακό!
 •  Ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας ως μακρύτριχα είναι ότι μαδάνε συνέχεια και γεμίζουν τρίχες όλο το σπίτι. Σε αυτή τη περίπτωση, είτε βουρτσίζουμε καθημερινά το σκυλάκι μας, είτε έχουμε συνέχεια τη σκούπα στο χέρι!
 •  Το 1925 η ράτσα αναδείχθηκε ως η πιο διάσημη στην Αμερική, αλλά κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εξαφανίσθηκε από τις λίστες με τα πιο διάσημα σκυλιά, μάλλον, γιατί και ο Χίτλερ είχε ο ίδιος ένα γερμανικό ποιμενικό σκυλάκι που ονομαζόταν «Blondi».
 •  Ο πρώτος σκύλος που εκπαιδεύθηκε ως σκύλος-οδηγός για να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους ήταν γερμανικός ποιμενικός και ονομαζόταν «Buddy».

 Διάσημοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που είχαν ως κατοικίδιο γερμανικό ποιμενικό σκυλί ήταν οι: John F. Kennedy, Nicole Ritchie, Ben Affleck, Jennifer Aniston, Jake Gyllenhaal and Heidi Klum.

 Κλείνοντας, θα λέγαμε πως ο γερμανικός ποιμενικός είναι ένας πολύ χαρισματικός σκύλος. Η εξυπνάδα, η εργατικότητα του, το αίσθημα της αυτοθυσίας για την οικογένειά του και η ικανότητα του να εκπαιδεύεται ως σκύλος εργασίας είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της ράτσας.

 Ο σκύλος German Shepherd χρειάζεται εκπαίδευση και εγκαθίδρυση ιεραρχίας στην οικογένεια από κουτάβι, ώστε να μεγαλώσει υγιές, χαρούμενο και φιλικό με τα παιδιά. Αυτή η ράτσα είναι μια εξαιρετική επιλογή για κατοικίδιο και δεν θα θέλετε να την αποχωριστείτε ποτέ!

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

 1. Πολύ χρήσιμη ενημέρωση,
  Έχω αποκτήσει ένα θηλυκό γερμανικό ποιμενικό ,
  θα ήθελα βοήθεια για να μη τραβάει όταν βλέπει άλλα ζώα.

  Ευχαριστώ πολύ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *