Γάτα Βιρμανίας: Η πιο καλοδεχούμενη & προσιτή γάτα!

Η γάτα Βιρμανίας κερδίζει και τους πιο φανατικούς σκυλογονείς με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά της. Μάθε τα πάντα εδώ!

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 Γύρω στα 15 χρόνια

 Κοινωνική ανάγκη:

 Υψηλή

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Δυναμική, έξυπνη, στοργική

 Κατάσταση Υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για τη γάτα Βιρμανίας

 Η Burmese Cat είναι μία γάτα μέτρια σε μέγεθος, δυνατή και με ένα αθλητικό παρουσιαστικό, που μόλις μάθετε πόσο ζυγίζει δεν θα το πιστεύετε! 

 Το τρίχωμά της είναι κοντό, απαλό σαν μετάξι και χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Συγχρόνως, αν ψάχνετε ποιες γάτες δεν μαδάνε, η γάτα Βιρμανίας δικαίως συγκαταλάγεται ανάμεσά τους, γιατί το τρίχωμά της δεν πέφτει.

 Ομολογουμένως, αυτή η γάτα διακρίνεται για τα πανέμορφα φυσικά χαρακτηριστικά της. Παρά το βάρος και το δυνατό μυοσκελετικό της σύστημα, έχει μια κομψή εμφάνιση που αναβλύζει όλο χάρη.

 Μπορείτε να βρείτε αυτήν την δυναμική γάτα σε πολλά χρώματα, όπως είναι το, σκούρο καφέ, το σμαραγδί, το πλατινέ και της σαμπάνιας.

 Σε συνδυασμό και με τα μεγάλα, πεταχτά, κεχριμπαρένια ματάκια της, η γάτα Βιρμανίας είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη.

 Όπως είπαμε, το βάρος της είναι αρκετά εντυπωσιακό για γάτα, καθώς οι ενήλικες ψιψίνες της ράτσας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5,5 κιλά. Τέλος, το προσδόκιμο ζωής της είναι αρκετά υψηλό, καθώς υπολογίζεται περίπου στα 15 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της Burmese cat

 Η γάτα Βιρμανίας, όπως ακριβώς και εκείνη του Σιάμ, έχει έναν ιδιαίτερα κοινωνικό χαρακτήρα και υψηλό δείκτη ευφυΐας. Μάλιστα, είναι από τις πιο έξυπνες και δραστήριες ράτσες γάτας, γεγονός που θα σας διευκολύνει αρκετά στο να την εκπαιδεύσετε.

 Την ίδια στιγμή, είναι παιχνιδιάρα και αποτελεί μια ευχάριστη συντροφιά για όλη την οικογένεια, καθώς επιδεικνύει μια ευγενική και απίστευτα στοργική συμπεριφορά απέναντι στα αγαπημένα της πρόσωπα.

 Εκ πρώτης όψεως, ίσως την μπερδέψετε λιγάκι με σκύλο, μιας και ακολουθεί εξίσου παντού τους ιδιοκτήτες της. Μάλιστα, μην απορήσετε, αν τη δείτε να σας παίρνει από πίσω στη κουζίνα, στο μπάνιο ή στο μπαλκόνι.

 Βέβαια, φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις μέχρι και των πιο πιστών σκυλογονέων. Πώς να μην το κάνει άλλωστε, αφού έχει την τάση να είναι πολύ τρυφερή και να υποδέχεται ζεστά τους επισκέπτες;

 Ως μια από τις ανθρωποκεντρικές ράτσες γάτας, δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά με την μοναξιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εκτός κι αν έχει κάποιο άλλο ζωάκι να τα πει.

 Ο χαρακτήρας της είναι πολύ φιλικός και τα πηγαίνει περίφημα με όλα τα κατοικίδια και τα παιδάκια – είναι πραγματικά τα ιδανικά γατάκια συντροφιάς!

Η ιστορική προέλευση της γάτας Βιρμανίας

 Η γάτα Βιρμανίας προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Βιρμανίας, γνωστή και ως Μιανμάρ. Ωστόσο, η ακριβής προέλευση της ράτσας δεν είναι γνωστή με απόλυτη βεβαιότητα.

 Στο αρχαίο Thai Cat Book, το οποίο γράφτηκε κάπου μεταξύ του 1350 και του 1767, υπάρχουν αναφορές για μια γατούλα στα χρώματα του χαλκού που μοιάζει με τη γάτα Βιρμανίας.

 Ωστόσο, η ράτσα επισημοποιήθηκε από τον Δόκτορα Joseph Thompson το 1939, ο οποίος εισήγαγε μια μικρή, καφετιά θηλυκή γάτα στον Σαν Φρανσίσκο, την Wong Mau.

 Με τη σειρά της, λοιπόν, ήρθε σε επαφή με μια Seal Point Siamese και οι απόγονοί τους ήταν οι πρόγονοι της σημερινής γάτας Βιρμανίας.

 Η φυλή δημιουργήθηκε στην Βρετανία περί τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά τελικά εξαφανίστηκε. Απ’ ότι φαίνεται όμως, το 1950 η δημοτικότητά της αυξήθηκε εκ νέου ραγδαία.

 Μέχρι και το σχετικά πρόσφατο 2013, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Φίλων της Γάτας, η Burmese Cat ήταν η 16η πιο δημοφιλής ράτσα γάτας σε όλο το κόσμο.

Τα προβλήματα υγείας της Burmese Cat

 Γενικότερα, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κατοικίδιο γατάκι, καλό είναι να ενημερωθείτε από κάποιον κτηνίατρο σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

 Βέβαια, δεν εμφανίζουν όλα τα γατάκια προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη ράτσα τους, ωστόσο, μια τέτοια ψιψίνα μπορεί να εμφανίσει:

  • Συγγενές περιφερικό αιθουσαίο σύνδρομο

 Χαρακτηρίζεται από κακή ισορροπία, κλίση της κεφαλής, γρήγορη κίνηση των ματιών, έλλειψη συντονισμού των κινήσεων και πιθανή κώφωση στα νεαρά γατάκια.

  • Το ελάττωμα του κεφαλιού στη γάτα Βιρμανίας

 Είναι μια κρανιοπροσωπική παραμόρφωση που προκαλεί ατελή ή μη φυσιολογικό σχηματισμό του κρανίου, που ως εκ τούτου, μειώνει δραστικά την ποιότητα ζωής της γάτας. Κανονικά, οι φορείς του ελαττωματικού γονιδίου δεν θα πρέπει να εκτρέφονται.

  • Υποκαλιαιμική πολυμυοπάθεια

 Είναι μια μυϊκή αδυναμία που οφείλεται στην έλλειψη καλίου στο αίμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, δυσκαμψία στα πόδια, απροθυμία για περπάτημα και ξαφνικό τρόμο. Αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα καλίου.

  • Flat-Chested Kitten Syndrome

 Είναι μια παραμόρφωση που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του θώρακα. Τα γατάκια επιβιώνουν μέχρι την ενηλικίωση και γενικά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

 Η γάτα Βιρμανίας ενδέχεται επίσης να εμφανίσει διαστρεβλώσεις στην ουρά, οστεοαρθρίτιδα αγκώνα, ενδοκαρδιακή ινοελαστία, διασταλμένη καρδιομυοπάθεια και διαβήτη.

Χρήσιμες & ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ράτσα!

  • Το ταϊλανδέζικο όνομα της γάτας Βιρμανίας σημαίνει «όμορφη, τυχερή και με εξαίρετη εμφάνιση».
  • Αυτά τα γατάκια αναφέρονται συχνά και ως «τούβλο τυλιγμένο σε μετάξι», εξαιτίας της γεροδεμένης, αλλά κομψής τους εμφάνισης.
  • Οι αρσενικές και θηλυκές Burmese γάτες διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Οι θηλυκές είναι πολύ διερευνητικές, δραστήριες και συναισθηματικές, ενώ οι αρσενικές είναι πιο χαλαρές και τεμπέλικες.

 Συνοπτικά, πρόκειται για μια εξαιρετική γατούλα, με ένα αρκετά γεροδεμένο και επιβλητικό παρουσιαστικό.

 Είναι πραγματικά δύσκολο να μην προσέξετε την Burmese cat όταν είστε στον ίδιο χώρο μαζί της. Ούτως ή άλλως, είναι τόσο αγαπησιάρα και τρυφερή, που θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό σας.

 Αν σας βάλαμε στο όλο κλίμα της υιοθεσίας μιας γούνινης φιλενάδας και θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας little kitten, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γατάκια, ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία σε εκτροφεία.

 Εάν έχετε επιπλέον απορίες για τα γλυκύτατα αυτά γατάκια, μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *