Βαϊμαράνερ: Ένα αριστοκρατικό & φιλικό κυνηγόσκυλο

Το Weimaraner έχει εξαιρετικό ταλέντο στο κυνήγι και μια ασταμάτητη όρεξη για παιχνίδια & δραστηριότητες. Μάθε τα πάντα γι’ αυτό!

 Προορίζεται για: 

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 10-12 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Φιλικό, δραστήριο

Λίγα λόγια για το Weimaraner

 Το Weimaraner είναι ένα πολύ αθλητικό, γεροδεμένο και καλίγραμμο σκυλί που εκτράφηκε για να κυνηγάει μεγάλα θηράματα, όπως αγριογούρουνα, ελάφια και αρκούδες.

 Η φυλή αναπτύχθηκε στις αρχές του 1800 και όταν το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων έπαψε να έχει το ίδιο ενδιαφέρον με πριν, το Βαϊμαράνερ περιορίστηκε στον εντοπισμό κουνελιών, αλεπούδων και άλλων μικρών ζώων.

 Εξαιτίας των αθλητικών χαρακτηριστικών του έχει ανάγκη από άσκηση για μεγάλες χρονικές περιόδους. Μάλιστα, αυτό το σκυλί έχει βραβευτεί για το υψηλό επίπεδο αντοχής του στο κυνήγι.

 Στην σύγχρονη έκδοχή τους τα σκυλιά της ράτσας απαιτούν μεγάλη προσοχή και φροντίδα από τον ιδιοκτήτη τους για να παραμείνουν ευτυχισμένα και υγιή.

 Τόσο τα ενήλικα, όσο και τα κουτάβια της φυλής έχουν μεγάλα επίπεδα ενέργειας και χρειάζονται εκτόνωση. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ιδανικά σκυλιά για δραστήριους ιδιοκτήτες ή για ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να το πηγαίνουν να τρέχει και να εκτονώνεται σε μεγάλες εκτάσεις γης.

 Ενώ έχουν εκτραφεί ως κυνηγετικά σκυλιά, δεν διαθέτουν το χαρακτηριστικό της ανεξαρτησίας όπως άλλα του είδους τους. Επομένως, απαιτούν μεγάλη ανθρώπινη προσοχή και επαφή.

 Εάν μείνουν μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να υποφέρουν από άγχος του αποχωρισμού, που μπορεί να προκαλέσει προβληματική και καταστροφική συμπεριφορά.

 Στο παρελθόν, μία από τις πρακτικές των εκτροφέων της ράτσας ήταν να κόβουν τις ουρές των σκύλων, κάτι που θεωρήθηκε παράνομο σε πολλές χώρες και σταδιακά σταμάτησε. Ωστόσο, το κόψιμο της ουράς εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο της φυλής από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Εκ φύσεως όμως αυτό το πανέμορφο σκυλάκι έχει μια πολύ μακριά ουρά που χτυπάει σαν μαστίγιο όταν κυνηγάει ή τρέχει από ενθουσιασμό.

 Το Βαϊμαράνερ είναι μέτριο σε μέγεθος, καθώς ζυγίζει τριάντα δύο με τριάντα έξι κιλά, ενώ φτάνει τα εξήντα τέσσερα με εξήντα εννέα εκατοστά σε ύψος. Τα χρώματα του είναι συνήθως γκρι, ασημί ή ποντικί.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Weimaraner

 Όπως έχετε ήδη καταλάβει, πρόκειται για σκυλιά με μεγάλα αποθέματα ενέργειας που έχουν ανάγκη συνεχή αλληλεπίδραση με την οικογένειά τους. Επιππλέον, χρειάζονται ώρες εξάσκησης και άθλησης για να παραμείνουν σε φόρμα και πραγματιικά ευτυχισμένα.

 Την ίδια στιγμή, έχουν φιλικό και στοργικό χαρακτήρα, ειδικά απέναντι στον ιδιοκτήτη τους. Ωστόσο, τείνουν να είναι ντροπαλά με τους ξένους και χρειάζονται λίγο χρόνο για να νιώσουν άνετα και οικεία μαζί τους.

 Εξαιτίας της εξαρτημένης φύσης τους, δεν μπορούν να μείνουν μόνα τους για μεγάλα διαστήματα ή σε εξωτερικούς χώρους χωρίς ανθρώπινη επαφή.

 Η απουσία του αφεντικού τους μπορεί να τα οδηγήσει σε καταστροφικές συμπεριφορές – σκάψιμο και προσπάθειες να δραπετεύσουν. Δυστυχώς, το άγχος του διαχωρισμού είναι αρκετά συνηθισμένο στο Weimaraner.

 Παρ’ όλ’ αυτά, έχουν την φήμη ότι είναι υπέροχα κατοικίδια γύρω από παιδιά, αλλά επειδή είναι ενθουσιώδη και δραστήρια πλάσματα, μπορεί κατά λάθος να τα τραυματίσουν.

 Όπως και να’ χει, είναι ευτυχισμένα όταν αλληλοεπιδρούν μαζί τους, απλώς χρειάζονται την εποπτεία κάποιου μέλους της οικογένειας όταν συναναστρέφονται με παιδάκια ή άλλα σκυλιά.

 Όπως σε όλες τις ράτσες σκύλων, η επιθετικότητα μπορεί να προληφθεί με πρώιμη κοινωνικοποίηση και σωστή εκπαίδευση του σκύλου από τη στιγμή που ο μπαγασάκος είναι ακόμα κουτάβι. Ωστόσο, με μικρότερα κατοικίδια και ζώα υπερισχύει το κυνηγετικό τους ένστικτο, οπότε χρειάζονται πολλή προσοχή και πειθαρχία.

Η ιστορική προέλευση του Weimaraner

 Κατά πάσα πιθανότητα, η ιστορία της φυλής ξεκινά στις αρχές του 1800, όπου ήταν ακόμα μια νέα ράτσα σκύλου.

 Πιστεύεται πως το St. Hubert Hound ή το Βloodhound είναι ένας από τους προγόνους του. Μάλιστα, σκυλιά με παρόμοια εμφανισιακά χαρακτηριστικά έχουν συνδεθεί με την βασιλική αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου Θ’ της Γαλλίας.

 Παρ’ όλ’ αυτά, το Weimaraner προέρχεται από τη Γερμανία και αρχικά αναπτύχθηκε ως ένα αξιόπιστο και ελκυστικό κυνηγόσκυλο θηροφυλάκων. Ωστόσο, δεν άργησε να γίνει περιβόητο στην αριστοκρατική τάξη, όπου χρησιμοποιούνταν ως κυνηγόσκυλο πλάι στους βασιλείς.

 Μάλιστα, θεωρούνταν τόσο πολύτιμο σκυλί, που δεν έμενε στα ίδια κλουβιά με άλλα κυνηγόσκυλα, αλλά είχε μία ξεχωριστή θέση μέσα στο σπίτι. Πολλοί υποστηρίζουν πως σε αυτή τη τακτική οφείλεται η εξάρτηση και η ανάγκη του για ανθρώπινη επαφή μέχρι και σήμερα.

 Το σύγχρονο Weimaraner είναι σκύλος μια πολύ επιλεκτικής γερμανικής εκτροφής από τα εκτροφεία σκύλων. Αρχικά ήταν γνωστό ως Weimer Pointer, όνομα που του δόθηκε από τον Karl August του Weimar, ο οποίος χρηματοδότησε και την ανάπτυξη της φυλής.

 Τα χαρακτηριστικά που εκτόξευσαν τη δημοτικότητά του στα ύψη ήταν το θάρρος, το επίπεδο ενέργειας, η ταχύτητα, η ικανότητα παρακολούθησης και εντοπισμού και φυσικά, η εξυπνάδα του.

 Απ’ ό,τι φαίνεται, οι Γερμανοί ήταν πολύ προστατευτικοί με τη ράτσα, καθώς μόλις το 1929 τα πρώτα Weimaraners έκαναν το πρώτο ταξίδι τους στις ΗΠΑ.

 Ακόμα και σήμερα, ο Γερμανικός σύλλογος της ράτσας δεν επιτρέπει να χαρίζονται κουτάβια της ράτσας για υιοθεσία σε ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν κυνηγετική άδεια, καθώς η ράτσα πρέπει να διατηρήσει τα κυνηγετικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής αναπαραγωγής.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ράτσα

 Σε γενικές γραμμές, το Βαϊμαράνερ είναι ένα υγιές και ανθεκτικό σκυλί ωστόσο υπάρχουν μερικές καταστάσεις που συνδέονται σπανιότερα με τη ράτσα, όπως:

 Αλλεργίες στο δέρμα

 Οι αλλεργίες του δέρματος εμφανίζονται με εξανθήματα και υπερβολική τριχόπτωση. Εάν διαπιστώσετε κνησμό και γενική ενόχληση του κατοικιδίου σας, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

 Γαστρική διάταση και συστροφή

 Η γαστρική διάταση είναι μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία το στομάχι γεμίζει με αέρια και υγρό. Αντίστοιχα, η συστροφή είναι η περιστροφή του στομάχου.

 Αυτή η συνθήκη είναι άκρως θανατηφόρα, καθώς δεν επιτρέπει στο σκυλί να βγάλει το υγρό μέσω του εμετού. Ως συνέπεια, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, γαστρική διάτρηση και περιτονίτιδα.

 Για να αποφύγετε την γαστρική διαστολή/διάταση, θα πρέπει να δίνετε στο κατοικίδιό σας μικρά γεύματα και να μη το ταΐζετε μετά τη γυμναστική ή το έντονο παιχνίδι.

 Δυσπλασία του ισχίου

 H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο, προκαλώντας πόνο.

 Ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό χορηγούνται αντιφλεγμονώδη και σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Το παιχνίδι των γνώσεων με τη ράτσα!

  • Το ένα όγδοο του εγκεφάλου του Weimaraner είναι αφιερωμένο στη μυρωδιά. Η εξαιρετική μυρωδιά είναι αναπόσπαστο μέρος της φυλής, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται σχετίζεται γενεαλογικά με το Μπλαντχάουντ.
  • Η Γκρεις Κέλι είχε ένα Weimaraner. Ενδεχομένως η φήμη της να συνέβαλε στην δημοτικότητα της ράτσας του.
  • Μερικές φορές τα μικρά σκυλάκια αποκαλούνται και ως «φάντασματα» εξαιτίας του γκρι τριχώματος και των βελούδινων κινήσεων τους. Μάλιστα, ορισμένα έχουν και γκρι μάτια, με αποτέλεσμα να είναι μια ολόκληρα γκρι οπτασίες.
  • Στα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνεται και το ότι είναι υπέροχοι κολυμβητές, καθώς λατρεύουν το νερό. Μάλιστα, το κολύμπι είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για τη ράτσα και μπορούν να κολυμπούν ασταμάτητα για ώρες.

 Φοβερά δραστήριο και γεμάτο ενέργεια, το Βαϊμαράνερ απαιτεί από την οικογένειά του να έχει μια αντίστοιχη καθημερινότητα και ρουτίνα. Συγχρόνως, είναι φιλικός και στοργικός χαρακτήρας και απεχθάνεται την μοναξιά.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *