Γατάκια φροντίδα: Τι πρόκειται να αντιμετωπίσετε!

Πρόκειται να γίνετε γατογονείς και θέλετε να προετοιμαστείτε χωρίς άγχος και δυσκολία; Μάθετε τα πάντα για να ξέρετε τι σας περιμένει!

 Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα μικρά, χνουδωτά και αξιαγάπητα γατάκια που μόλις έχουν ανοίξει τα ματάκια τους!

 Αυτός ο αξιολάτρευτος χνουδωτός μπόγος όμως που πρόκειται να φέρετε στο σπίτι θα χρειαστεί αρκετή φροντίδα στην μετέπειτα ζωή του κι επειδή οι γάτες έχουν «εννέα ζωές», όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα μεγάλο διάστημα!

 Έτσι, λοιπόν, μόλις υιοθετήσετε ένα μωρό γατάκι θα πρέπει να του προσφέρετε κι ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή του, ώστε να απολαύσετε μαζί πολλά και χαρούμενα χρόνια.

 Κατά τη διάρκεια των πρώτων, ευάλωτων μηνών του, η φροντίδα ενός νεογέννητου γατιού απαιτεί προσοχή.

 Γι’ αυτό, είτε είναι η πρώτη σας φορά ως γατογονείς είτε όχι, οφείλετε να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι και να γνωρίζετε τουλάχιστον τα βασικά για τα γατάκια τα νεογέννητα και τη φροντίδα τους:

 Η καλύτερη ηλικία για υιοθεσία

 Ο χωρισμός των μωρών γατιών από τις βιολογικές τους μητέρες και τα αδερφάκια τους είναι καλύτερο να γίνεται εφόσον τα γατάκια που προορίζονται για υιοθεσία έχουν συμπληρώσει τις πρώτες 10 με 12 εβδομάδες ζωής τους.

 Αν όμως δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με ανθρώπους μέχρι τότε, θα ήταν καλύτερο να το πάρετε μαζί σας στο σπίτι όταν είναι 6 – 7 εβδομάδων.

 Όσον αφορά στη προσωπικότητα και τον χαρακτήρα, πρόκειται για μία περίπτωση που η περιέργεια δεν θα «σκοτώσει» τη γάτα: Θα λατρέψετε ένα μωρό γατάκι γεμάτο περιέργεια να ανακαλύψει τον κόσμο και να παίξει, ιδίως εάν έχετε μικρά παιδιά.

 Επίσης, είναι σημαντικό να κάνουμε το κατοικίδιο μας να δέσει αρμονικά με όλη την οικογένεια!

 Η προετοιμασία πριν τον ερχομό του

 Πριν συστήσετε το νεογέννητο γατάκι στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και το αφήσετε ελεύθερο μέσα σπίτι, βεβαιωθείτε πως έχετε απομακρύνει αντικείμενα που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία του, όπως οτιδήποτε μπορεί να μασήσει ή να καταπιεί.

 Κρατήστε τις χαρτοπετσέτες, το χαρτί υγείας, τα μολύβια, τα στυλό, τυχόν κοσμήματα και γενικότερα μικρά αντικείμενα, όπου μπορεί να φτάσουν τα ποδαράκια του, μακριά. 

 Ακόμα, ασφαλίστε προσεκτικά τυχόν καλώδια ή ηλεκτρικά πλέγματα μέσα στο σπίτι. Κλείστε καλά το καπάκι της τουαλέτας, την πόρτα του πλυντηρίου, αλλά και όλα τα ντουλαπάκια σε μπάνιο και κουζίνα.

 Να θυμάστε πως τα είδη οικιακού καθαρισμού, όπως χλωρίνες και απορρυπαντικά, μπορούν να αποβούν μοιραία για γατάκια νεογέννητα, αλλά και μεγαλύτερα.

 Σε περίπτωση που φιλοξενείτε άλλα κατοικίδια ζωάκια, καλό θα ήταν να έχετε επισκεφτεί τον κτηνίατρό σας πρόσφατα, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να μεταδώσουν κάτι στο νέο τους «αδερφάκι».

 Ένα άνετο και ασφαλές “κρησφύγετο” για το γατάκι σας

 Κατά τις πρώτες ημέρες παραμονής στο καινούριο του σπιτάκι, το γατάκι σας θα τα βρίσκει όλα περίεργα και ορισμένες φορές αρκετά αγχωτικά.

 Όταν του πέφτουν πολλά, λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα πιο ασφαλές από ένα αναπαυτικό κρεβατάκι για γάτα που θα λειτουργεί ως το κρησφύγετό του.

 Η τοποθέτησή του πρέπει να γίνει σε ξεχωριστό δωμάτιο από άλλα χνουδωτά μέλη της οικογένειας, ώστε το μικρούλι αυτό πλασματάκι να έχει το δικό του χώρο.

 Αν δείτε πως δυσκολεύεται να κοιμηθεί, δοκιμάστε να τυλίξετε ένα ρολόι που θα κάνει το χαρακτηριστικό ήχο τικ τοκ σε μία κουβερτούλα δίπλα στο κρεβατάκι του.

 Το κρεβάτι του θα πρέπει να βρίσκεται αρκετά κοντά στο μπολ με το φαγητό και το νερό, την τουαλέτα γάτας, αλλά και τα παιχνίδια του.

 Για τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με το γατάκι σας, αποφύγετε αντικείμενα με μικροσκοπικά μέρη που αφαιρούνται εύκολα και μείνετε μακριά από δυσάρεστες καταστάσεις. 

 Κρεμαστά κορδόνια, νήματα ή κορδέλες αρκούν για να ξετρελάνουν το γατάκι σας, χρειάζονται όμως προσοχή. Μικρά γεμισμένα ζωάκια και trackballs είναι οι καλύτερες επιλογές για άφθονο παιχνίδι με ασφάλεια.

 Αρκετές φορές, θα σας φανεί περισσότερο διασκεδαστικό να βλέπετε το μωρό γατάκι σας να παίζει. Μην ξεγελαστείτε όμως! Είναι εξίσου σημαντικό να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του και σε κατάσταση ηρεμίας.

 Δείτε για παράδειγμα πως κινείται μέσα στο χώρο. Μήπως τρέχει πέρα δώθε όλη την ώρα; Το πιθανότερο είναι να χρειάζεται περισσότερο χρόνο και φροντίδα για να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον.

 Γνωριμία με την υπόλοιπη οικογένεια

 Συνήθως, ένα μωρό γατάκι θέλει περίπου δύο εβδομάδες για να νιώσει άνετα στο νέο του σπιτάκι. Σε αυτό το διάστημα, λοιπόν, αποφύγετε να το συστήσετε στην υπόλοιπη οικογένεια.

 Σταδιακά, μπορείτε να το φέρετε σε επαφή με κάθε έναν ξεχωριστά και πάντοτε με αργούς ρυθμούς, για να μάθει σιγά σιγά το άγγιγμα όλων.

 Αν έχετε μικρά παιδάκια στο σπίτι, πρέπει οπωσδήποτε να τους μάθετε να αναλαμβάνουν τη φροντίδα του νεογέννητου γατιού και πώς να το κρατάνε απαλά με το ένα χέρι πίσω από τα μπροστινά ποδαράκια και το άλλο κάτω από τα πίσω.

 Σε καμία περίπτωση μην τα αφήσετε να αρχίσουν να ενοχλούν το νέο τους αδερφάκι, τραβώντας την ουρά ή τα αφτάκια του. Μην ξεχνάτε πως είναι πολύ ευαίσθητα!

 Η επαφή με τα υπόλοιπα κατοικίδια δεν είναι ένα εγχείρημα που θα εξαντληθεί σε μία μέρα, αν και πρέπει να αφήσετε τα υπόλοιπα ζωάκια να μυρίσουν αμέσως το γατάκι.

 Ωστόσο, και οι δύο πλευρές χρειάζονται τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής. Ποτέ, μα ποτέ, μην τα αφήσετε μόνα τους χωρίς να τα επιβλέπει κάποιος.

 Η περιέργεια κάνει καλό

 Είναι μύθος πως η περιέργεια «σκότωσε» τη γάτα. Στην πραγματικότητα, τα γατάκια και οι ψιψίνες έχουν ένα μοναδικό ένστικτο εξερεύνησης από τη φύση τους, οπότε μπορείτε να αφήνετε το κατοικίδιο σας να ανακαλύπτει ένα ένα τα δωμάτια του σπιτιού μόνο του.

 Απλώς, αφήστε ανοιχτό το κλουβάκι του μέσα σε έναν χώρο και πριν το καταλάβετε θα έχει ελέγξει κάθε σπιθαμή! Την ίδια στιγμή, εσείς παρακολουθήστε σιωπηλά τι κάνει, ώστε να παρέμβετε αν χρειαστεί τη βοήθειά σας.

 Τροφή για…σκέψη

 Η φροντίδα για γατάκι 2 μηνών, αλλά και για νεογέννητα γατάκια φέρει μεγάλη ευθύνη, γιατί τα αιλουροειδή έχουν ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες και χρειάζονται πολλά ιχνοστοιχεία και ενέργεια που παίρνουν μέσα από τη διατροφή τους.

 Για την ακρίβεια, το 30% της ενέργειάς τους πρέπει να προέρχεται από πρωτεϊνικές τροφές, για αυτό προμηθευτείτε την κατάλληλη ξηρά τροφή ή κονσέρβες.

 Βεβαιωθείτε πως το διαιτολόγιο του κατοικίδιου σας βασίζεται σε υψηλής ποιότητας μαλακές και ξηρές τροφές και ότι προσλαμβάνει όλες τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που χρειάζεται για την καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού.

 Αντίθετα με τα κουταβάκια, το μωρό γατάκι δεν τρώει απευθείας ολόκληρο το φαγητό του. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να του παρέχετε το γεύμα του ελεύθερα μέσα στη μέρα ή τη νύχτα. Συνδυάστε το με ένα μπολάκι φρέσκο δροσερό νερό και καλή όρεξη!

 Λίγη ιδιωτικότητα δεν βλάπτει

 Τα γατάκια σκάβουν ενστικτωδώς για να καλύψουν τις ακαθαρσίες του οργανισμού τους, αλλά ίσως χρειαστούν κάποια ώθηση όταν πρόκειται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

 Μόλις το γατάκι ολοκληρώσει το γεύμα του και πάρει τον υπνάκο του, είναι η κατάλληλη στιγμή να το ξεναγήσετε στην τουαλέτα γάτας.

 Εάν δεν το κάνει φυσικά από μόνο του, καθοδηγήστε το μπροστινό του ποδαράκι και προσποιηθείτε πως σκάβετε για λίγη ώρα, μέχρι να το πιάσει.

 Εφόσον μάθει και χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της, υπάρχουν 4 tips για να μη μυρίζει η άμμος της γάτας σας, προκειμένου να τη κρατάτε καθαρή και να παρακινείτε τη ψιψίνα να τη χρησιμοποιεί καθημερινά.

 Ώρα για check-up

 Το σωστό είναι να έχετε κλείσει ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας προτού πάρετε το γατάκι στο σπίτι, ώστε να το κοιτάξει εκείνες τις πρώτες μέρες.

 Ο κτηνίατρος θα ελέγξει προσεκτικά το νεογέννητο γατάκι για πιθανά προβλήματα υγείας και θα βγάλει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού.

 Παράλληλα, θα σας ενημερώσει για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να του κάνετε τη στείρωση, για να έχει τη καλύτερη φροντίδα που θα το κρατήσει υγιές και χαρούμενο.

 Όλα όσα χρειάζεστε για τα γατάκια και τη φροντίδα τους

 Κάντε μία λίστα με όλα τα απαραίτητα προϊόντα που χρειάζεστε για να διευκολύνετε την καθημερινότητα του νέου σας χνουδωτού φίλου. Η φροντίδα για γατάκι νεογέννητο περιλαμβάνει τα εξής παρακάτω:

  •  Μπολάκια για τροφή και νερό.
  •  Κλουβάκι μεταφοράς.
  •  Ένα Ονυχοδρόμιο – Γατόδεντρο αρκετά ψηλό για να τεντώνεται και να ξύνεται.
  •  Διασκεδαστικά παιχνίδια που θα το παρακινούν να παραμένει ενεργό και ασφαλές.
  •  Ειδικό κρεβατάκι με ζεστό κουβερτάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οικιακή πετσέτα.
  •  Βούρτσα χτενίσματος και νυχοκόπτη νυχιών ειδικά για τον καλλωπισμό του.
  •  Ετικέτα ταυτότητας ή εμφυτευμένο microchip. Ακόμα κι αν στα μικρά του πατουσάκια έχει όλο τον κόσμο, θα θέλετε να είστε έτοιμοι σε περίπτωση που δραπετεύσει.
  • Ένα κολάρο ασφαλείας με ετικέτα, όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία επικοινωνία σας, ίσως είναι αρκετά για να σας το φέρουν πίσω στο σπίτι ασφαλές.

 Σε κάθε περίπτωση μόλις γίνετε γονείς σε ένα μικρό γατάκι επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα Petvet24 για να προμηθευθείτε όλα τα απαραίτητα για τον πρώτο καιρό!

 Είτε υιοθετήσατε ένα γατάκι από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων είτε το βρήκατε εγκαταλελειμένο στο δρόμο και αποφασίσατε να το περιθάλψετε, η φροντίδα νεογέννητου γατιού, αλλά και ενήλικου, φέρει μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις.

 Αφενός σας συγχαίρουμε για αυτό, αφετέρου σας παρουσιάζουμε τις βασικές πληροφορίες για την υγεία και τη καθημερινότητα του.

 Κατά τον ερχομό του στο νέο περιβάλλον, οφείλουμε να οπλιστούμε με υπομονή και να σεβαστούμε τον χρόνο προσαρμογής του στο σπίτι.

 Καλό είναι τις πρώτες μέρες να κρατήσουμε διακριτική στάση, αλλά να είμαστε σε ετοιμότητα να παρέμβουμε, όποτε χρειαστεί.

 Εσείς πως αποκτήσατε το μικρό σας αιλουροειδές; Το υιοθετήσατε από καταφύγιο αδέσποτων ζώων, το αγοράσατε από νόμιμο εκτροφέα ή το βρήκατε αδέσποτο στο δρόμο;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *