Staffordshire Bull Terrier: Ο δοτικός σκύλος «νταντά»!

Κι’ όμως! Το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ είναι πολύ φιλικό με τα παιδιά, λατρεύει τις δραστηριότητες και δίνει χαρά σε όλους. Γνωρίστε τη ράτσα!

 Προορίζεται για:

 Εργένηδες, οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 10-14 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Υπάκουο, Πιστό

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Staffordshire Bull Terrier

 Το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ, γνωστό και ως Αγγλικό Staffy, είναι ένα Αγγλικό Τεριέ που δεν είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα χρώματα, όπως είναι το λευκό, το μαύρο και το κόκκινo της καρυδιάς.

 Για τη δημιουργία του, οι εκτροφείς διασταύρωσαν το Αγγλικό Μπουλντόγκ με μια σειρά από παλιές βρετανικές ράτσες σκύλων του γένους των Τεριέ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ένα μυώδες, πιστό σκυλί, οπλισμένο με μια γερή δόση επιμονής.

 Το Staffordshire Bull Terrier διακρίνεται για τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Αυτά που του προσδίδουν την στιβαρή και δυναμική εμφάνιση που έχει, είναι το φαρδύ κεφαλάκι και το εξίσου πλατύ και καλλίγραμμο στήθος.

 Αυτό το σκυλί εκτράφηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1700 με 1800 και χάρη στο δυναμικό παρουσιαστικό του ασχολούνταν με το κυνήγι ταύρων και αρκούδων ως δόλωμα – πρακτική που απαγορεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1830.

 Το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ μοιράζεται κοινούς προγόνους με τα Πιτμουλάκια και άλλες ράτσες σκύλων, που ναι μεν φημίζονται για την επιθετικότητά τους, αλλά όμως και για την αφοσίωσή τους.

 Δυστυχώς όμως έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε κυνομαχίες, καθώς ορισμένοι το εκμεταλλεύτηκαν για τη δύναμη, την αντοχή και τον αφοσιωμένο χαρακτήρα του.

 Για την ακρίβεια, το γλυκύτατο Αγγλικό Staffy είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στην Αυστραλία μέχρι και σήμερα.

 Όχι τίποτε άλλο, δηλαδή, απλώς όταν εκπαιδευτεί πολύ καλά, διαμορφώνει έναν εξαιρετικά ευγενικό χαρακτήρα και μια φιλική συμπεριφορά.

 Μεγάλη αδυναμία του είναι τα παιδιά, ενώ υπόσχεται να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικό σκύλο – φύλακα της αγαπημένης του οικογένειας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνετε ανεξέλεγκτα μαζί του.

 Σε περίπτωση που έχετε παιδιά κάτω των 8 ετών, σας συνιστούμε να είστε πολύ προσεκτικοί όταν παίζουν για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

 Με ορθή κοινωνικοποίηση και κατάλληλη εκπαίδευση, τα πηγαίνει εξίσου περίφημα και με άλλα κατοικίδια. Χρειάζεται όμως τους λεπτούς χειρισμούς ενός έμπειρου κηδεμόνα.

 Το Staffordshire Bull Terrier είναι ένα αρκετά ενεργητικό και ενθουσιώδες σκυλί. Απαιτεί, λοιπόν, αρκετή σωματική άσκηση και ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

 Ένας μέσος σκύλος φτάνει περίπου τα 35 με 40 εκατοστά ύψους και τα 13 με 17 κιλά. Με τη σωστή φροντίδα του σκύλου, αναμένεται να ζήσει μαζί σας για περίπου 10-14 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Staffordshire Bull Terrier

 Το Staffordshire Bull Terrier είναι πολύ δραστήριος και επίμονος σκύλος. Λατρεύει να εξερευνά το περιβάλλον του και είναι πρόθυμος να προσφέρει ικανοποίηση και χαρά στους ανθρώπους της οικογένειάς του, στους οποίους είναι και απόλυτα αφοσιωμένος.

 Ανεξάρτητα από την σύνδεση του με την οικογένεια άλλων Τεριέ, όπως το Πιτμπουλ και το Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ, το συγκεκριμένο πλάσμα έχει μια απίστευτη φήμη για το πόσο καλά τα πηγαίνει με τα παιδιά – τον λένε και «σκύλο – νταντά»!

 Πλέον, αυτός ο σκύλος αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για οικογένειες. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι λιγάκι πεισματάρης, πολύ ενεργητικός και δυναμικός χαρακτήρας. Γι’ αυτό, θέλει τους λεπτούς χειρισμούς ενός έμπειρου ιδιοκτήτη.

 Με σωστή βασική εκπαίδευση σκύλου από νεαρή ηλικία και σταδιακή εκμάθηση νέων κανόνων συμπεριφοράς, το γλυκύτατο Staffordshire Bull Terrier θα διαμορφώσει έναν εξαιρετικό χαρακτήρα και θα ζήσει χαρούμενο στο πλευρό της οικογένειας του.

 Όπως όλα τα κυνηγετικά σκυλάκια, έτσι και αυτό έχει μια ανεξάρτητη φύση. Απαιτεί, λοιπόν, ένα ισχυρό αφεντικό στο πλάι του. Κάποιον που έχει την αυτοπεποίθηση και τον τρόπο να σεβαστεί τις ιδιαιτερότητές του.

 Αυτό το σκυλί τα πηγαίνει περίφημα με παιδάκια άνω των 8 ετών. Είναι πολύ υπομονετικό, αλλά ενθουσιάζεται εύκολα. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχετε το νου σας όσο παίζουν, για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

 Φαινόμενα επιθετικότητας απέναντι σε άλλα ζωάκια και κατοικίδια μέσα στην οικογένεια είναι κοινά. Μπορείτε όμως να τα αποφύγετε με την σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση του σκύλου ήδη από όταν είναι κουτάβι.

 Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για αυτή τη ράτσα, προκειμένου να παραμένει ένα χαρούμενο και υγιές κατοικίδιο.

 Ένας μακρύς, καθημερινός περίπατος είναι απαραίτητος, όπως και παιχνίδια που συνδυάζουν εκπαίδευση και χαρά. Έτσι, θα τον εκπαιδεύετε, ενώ παράλληλα θα του προσφέρετε την ικανοποίηση της παρέας και του ευχάριστου κλίματος.

Η ιστορική προέλευση του Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ

 Το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ αναπτύχθηκε περίπου στα 1700 και 1800 στο Birmingham και αργότερα στο Staffordshire της Αγγλίας.

 Σκοπός αυτού του εγχειρήματος ήταν να συμμετάσχει στο κυνήγι ταύρων και αρκούδων ως δόλωμα και αργότερα σε κυνομαχίες.

 Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι πίστευαν πως ο θάνατος ενός ταύρου με βάναυσο τρόπο έδινε καλύτερη γεύση στο κρέας του. Γι’ αυτό, παρόμοια αιματηρά αθλήματα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στις αρχές του 1800.

 Με την απαγόρευση όλων αυτών, το γλυκύτατο αυτό πλάσμα μετατράπηκε σε κατοικίδιο συντροφιάς και η δημοτικότητα του ανάμεσα στα Αμερικανικά καταφύγια αυξήθηκε ραγδαία.

 Από τότε, χρησιμοποιήθηκε σε διάφορους τομείς, έχοντας διαφορετικούς ρόλους. Πράγματι, αρίστευσε στο κυνήγι, τη φύλαξη και τη προστασία, τη συντροφιά, αλλά δυστυχώς, και στις κυνομαχίες.

 Ήδη από τις αρχές του 1900, οι περισσότεροι εκτροφείς της συγκεκριμένης ράτσας επικεντρώθηκαν στην εξάλειψη οποιουδήποτε στοιχείου επιθετικότητας που υπήρχε στον χαρακτήρα της μέχρι τότε.

 Η αφοσίωση, η ενεργητικότητα και η ταχύτητα, που ανέκαθεν αποτελούσαν χαρακτηριστικά της ράτσας παρέμειναν, αλλά το σύγχρονο Stafford Bull Terrier αποτελεί πλέον ένα ευγενικό, ενθουσιώδες και φιλικό κατοικίδιο σκυλί για εργένηδες και οικογένειες.

 Για την ακρίβεια, είναι το 4ο πιο δημοφιλές σκυλάκι στην Αυστραλία. Έπεται δηλαδή του Λαμπραντόρ, του Γκόλντεν Ριτρίβερ και του Γερμανικού Ποιμενικού.

 Πολλές φορές θα το δείτε να αναφέρεται ως Pitbull. Αυτό συμβαίνει με πολλούς σκύλους του τύπου των Bull Terriers.

 Κάτι τέτοιο όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, μιας και το Pitbull Terrier δεν έχει λάβει την επιλεκτική εκτροφή που χαρακτηρίζει τo Staffordshire Bull Terrier τα τελευταία 150 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν αρκετές διαφορές στον χαρακτήρα τους.

 Ανάμεσα στο 1996 και το 2006 υπήρξαν πάνω από 70.000 καταχωρίσεις του είδους του στην Αυστραλία.

 Κάτι τέτοιο, φυσικά, αύξησε ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητά του, με αποτέλεσμα να είναι μια ράτσα που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Stafford Bull Terrier

 Γενικότερα, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του από πριν. Πιο συγκεκριμένα, το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ μπορεί να εμφανίσει:

  • Συγγενή καρδιοπάθεια

 Δυστυχώς, καρδιοπάθειες μπορούν να εμφανιστούν στα περισσότερα σκυλάκια. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι κληρονομικές και χρειάζονται ιδιαίτερη κτηνιατρική φροντίδα και προσοχή από μέρους σας.

 Όσοι σκύλοι πάσχουν από ήπιας μορφής καρδιοπάθεια έχουν μεγάλες πιθανότητες να απολαύσουν μία αρκετά ποιοτική ζωή με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή.

  • Φύσημα

 Δεν είναι ακριβώς ασθένεια. Αν εμφανιστεί όμως, το πιθανότερο είναι πως υπάρχει συγγενής καρδιοπάθεια ή άλλες καρδιακές ασθένειες στο σκυλί.

 Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν ασυνήθιστο ήχο που κάνει η καρδιά όταν εισέρχεται υπεβολική ποσότητα αίματος στη μία από τις τέσσερις κοιλότητές της.

 Δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας, αν το σκυλάκι σας φαίνεται να κουράζεται σχετικά γρήγορα τώρα τελευταία.

  • Δερματικές αλλεργίες

 Η εν λόγω ράτσα είναι λιγάκι επιρρεπής απέναντι σε δερματικές αλλεργίες και ερεθισμούς. Για αυτό, θα πρέπει να κάνετε τακτικά μπάνιο τον σκύλο σας.

  • Δυσπλασία ισχίου

 Η κληρονομική αυτή κατάσταση είναι πιθανόν να παρουσιαστεί σε πολλές ράτσες σκύλων. Αφορά στην μη ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του ισχίου και συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς είναι αντιμετωπίσιμη.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ράτσα!

  •  Εξαιτίας της επιθετικότητας των ζώων, το Staffordshire Bull Terrier δεν πρέπει να βγαίνει βόλτα χωρίς λουρί. Ωστόσο, ανέχεται τα άλλα ζωάκια και τα πηγαίνει αρκετά καλά μαζί τους, αν κοινωνικοποιηθεί σωστά. Δείτε τι λουρί να πάρετε στον σκύλο σας για να αισθάνεται άνετα και να μένει ασφαλής.
  •  Αυτός ο σκύλος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για οικογένειες στην Αυστραλία. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν ενδείκνυται για άπειρους ιδιοκτήτες ή άτομα με ήπιο χαρακτήρα. Χρειάζεται ένα επιβλητικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση αφεντικό στο πλευρό του.
  •  Είναι πολύ ενεργητικό και χρειάζεται άφθονη σωματική άσκηση. Επίσης, καλό είναι να το προσέχετε λιγάκι, γιατί πηδάει εύκολα από μικρούς φράχτες και μπορεί να αποδράσει.

 Εν ολίγοις, το Staffordshire Bull Terrier είναι μία από τις πιο πιστές και στοργικές ράτσες σκύλων και για αυτόν τον λόγο είναι ιδανικό κατοικίδιο για οικογένειες με παιδιά.

 Μην πιστεύετε τις φήμες που κυκλοφορούν. Επί της ουσίας, αυτά τα παρεξηγημένα ζωάκια διαθέτουν μία ευχάριστη προσωπικότητα, με μία ευγενική και ήπια συμπεριφορά που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

 Πάντως, χρειάζονται μία ισχυρή και δυναμική παρουσία στο πλευρό τους για να τα καθοδηγεί – πάντοτε με τον απαραίτητο σεβασμό στην ιδιοσυγκρασία και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σχετικές αγγελίες όπου χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία. Φυσικά, έχετε και την επιλογή ενός αξιόπιστου και επαγγεματία εκτροφέα.

 Σε περίπτωση που θέλετε περαιτέρω πληροφορίες ή έχετε απορίες, μη διστάσετε να μας αφήσετε ένα σχόλιο από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *