Ξηρή μύτη σκύλου: Λόγοι & Αντιμετώπιση!

Παρατηρείτε ότι η μύτη του σκυλάκου σας είναι ξηρή; Δείτε που μπορεί να οφείλεται και πως να το αντιμετωπίσετε εύκολα και χωρίς άγχος!

 Πολλοί σκυλογονείς ανησυχούν όταν παρατηρούν πως ο σκύλος τους έχει ξηρή ή σκασμένη μύτη, μιας και είναι φυσιολογικό η μύτη του να είναι υγρή. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απαραίτητα κακό.

 Προτού λοιπόν καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα πως το κατοικίδιο μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, ας εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά το ζήτημα.

 Αρχικά, γιατί θεωρείται λογικό η μύτη του σκύλου να είναι υγρή; Η απάντηση είναι απλή: έτσι δουλεύει καλύτερα. Επί της ουσίας, οι  σκύλοι εξαρτώνται κυρίως από την αίσθηση της όσφρησης για να ερμηνεύσουν τον κόσμο γύρω τους.

 H αλήθεια είναι πως τα μικρο-σωματίδια των διαφόρων μυρωδιών κολλούν καλύτερα σε υγρές επιφάνειες. Για αυτό και σε εκείνους η όσφρηση είναι πιο ανεπτυγμένη από ότι σε εμάς.

 Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συνηγορεί υπέρ της υγρής μύτης είναι πως αυτή δροσίζει τον σκύλο τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Μάλιστα, ο τρόπος που η υγρασία στη μύτη του σκύλου ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του είναι παρόμοιος με εκείνον της αναπνοής του.

 Εξάλλου, η μύτη του λατρεμένου μας τετράποδου είναι επενδυμένη με ειδικούς αδένες, που παράγουν βλέννα και διατηρούν τα επίπεδα υγρασίας στις ρινικές διόδους υψηλές.

 Σε συνδυασμό και με την παραγωγή του διακριτού διαυγούς υγρού, που μοιάζει με νερό, ο σκυλάκος μας ανακουφίζεται από τη ζέστη.

 Πέραν αυτού όμως, όλοι έχουμε προσέξει λίγο πολύ πως οι σκύλοι γλείφουν τακτικά τις μύτες τους, για να τις κρατούν καθαρές. Όλο αυτό το ρουθούνισμα που κάνουν όταν μυρίζουν διάφορα αντικείμενα μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση από βρωμίτσες γύρω από τα ρουθούνια του.

 Το γλείψιμο της μύτης λοιπόν εξυπηρετεί δύο σκοπούς: όχι μόνο έτσι διατηρούνται τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή, αλλά ειδικά τα κουτάβια χρησιμοποιούν ένα εξειδικευμένο όργανο όσφρησης, το Jacobson, με σκοπό να ερμηνεύσουν τη μυρωδιά μέσω της γεύσης.

Τότε τι σημαίνει όταν είναι ξερή η μύτη του;

 Θα ήταν πολύ βολικό να έχουμε έναν εύκολο τρόπο να εντοπίζουμε τις ασθένειες στα σκυλιά. Αυτός όμως δεν έχει καμία σχέση με το εάν είναι στεγνή η μύτη του ή όχι, μιας και τα άρρωστα σκυλάκια μπορούν να έχουν εξίσου υγρή μυτούλα!

 Συνεπώς, είναι εξίσου φυσιολογικό να έχουν ξεραμένη μύτη και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

  • Ο ύπνος

 Μήπως ο σκυλάκος σας μόλις ξύπνησε από έναν μακρύ και αναπαυτικό υπνάκο; Είναι λογικό πως κατά τη διάρκεια αυτού δεν μπορούσε να γλείψει τη μύτη του και για αυτό είναι περισσότερο ξηρή από ότι συνήθως.

 Εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας η ξηρότητα απομακρυνθεί φυσικά, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

  • Το περιβάλλον του

 Η παραμονή ενός σκύλου σε ένα περιβάλλον με υψηλά επίπεδα ζέστης και ελάχιστη υγρασία, θα μπορούσε να κάνει τη μύτη του ιδιαίτερα στεγνή. Την ίδια επίδραση παρουσιάζει και η έκθεσή του σε άλλα στοιχεία της φύσης, όπως είναι ο ήλιος, ο αέρας ή το κρύο.

 Ο ήλιος ειδικά το καλοκαίρι χρειάζεται περισσότερη προστασία, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικροεγκαύματα. Η κατάλληλη τοπική κρέμα, όμως, θα προσφέρει γρήγορη αντιμετώπιση και θα ενυδατώσει βαθιά τη μύτη του σκυλάκου σας.

  • Η ηλικία

 Η ηλικία δεν είναι απλά ένας αριθμός και αυτό το μαρτυρά με μεγάλη ευκολία μια ξηρή μυτούλα. Για την ακρίβεια, όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι ο σκυλάκος μας, τόσο λιγότερο υγρή είναι και η μύτη του, λόγω του ότι ο οργανισμός του παράγει λιγότερη βλέννα.

  • Η αφυδάτωση

 Η αφυδάτωση αποτελεί μία ακόμη πιθανή αιτία. Μήπως ο αγαπημένος σας φίλος επιδόθηκε σε έντονη σωματική δραστηριότητα μεγάλης διάρκειας; Μην ανησυχείτε τότε.

 Δώστε του λιγάκι νερό κι αφήστε τον να πάρει μια ανάσα. Σύντομα, τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή θα αποκατασταθούν. Από όλα τα παραπάνω, εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε πως μία στεγνή μυτούλα δεν συνεπάγεται απαραίτητα και κάτι κακό.

 Δεν θα πρέπει να μας κάνει να τρέξουμε στον κτηνίατρο αμέσως, εκτός κι αν συνοδεύεται από πρόσθετα συμπτώματα, όπως: λήθαργο, εμετό, διάρροια, ή απότομες μεταβολές στη διάθεση και την όρεξή του για φαγητό.

 Τότε, καλό θα ήταν να προγραμματίσουμε μία επίσκεψη με το γιατρό μας, όπως επίσης κι αν παρατρήσουμε σκασμένη μυτούλα. Όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια πυρετού, αφυδάτωσης, ή ακόμη και ξηροφθαλμίας.

 Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μεμονωμένο το σημάδι της ξηρότητας στη μύτη και ανησυχείτε, μπορείτε να ελέγξετε οι ίδιοι τα ούλα του. Το χρώμα του θα σας δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

 Τα υγρά ούλα σημαίνουν πως ο σκύλος σας είναι αρκετά ενυδατωμένος, ενώ τα ξηρά ή κολλώδη το αντίθετο. Εάν το χρώμα τους είναι το συνηθισμένο απαλό ροζ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

 Από την άλλη μεριά, εάν δείτε κόκκινα, μωβ ή γαλάζια ούλα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού υγείας.

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *