Τι μπορώ να κάνω όταν η γάτα μου θέλει να βγεί έξω;

Μήπως η γάτα σας παραείναι «ελεύθερο» πνεύμα και δεν χάνει ευκαιρία να φεύγει από το σπίτι; Δείτε πως θα σταματήσετε τις τάσεις φυγής και θα διασφαλίσετε την υγεία της!

 Οι γάτες, συνήθως, κρατιούνται μέσα στο σπίτι για την ασφάλεια τους. Παρόλα αυτά, μην απορήσετε αν δείτε τη γατούλα σας να θέλει να βγει έξω και να προσπαθεί επίμονα να ανοίξει την πόρτα! Βέβαια, αν έχει συνηθίσει να ζει μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού, το πιθανότερο είναι να μην αντέξει έξω. Έτσι, θα επιστρέψει πιο σύντομα από όσο θα ήθελε.

 Ορισμένες γατούλες όμως εκτελούν το σχέδιο απόδρασης τους και χάνονται. Άλλες, πάλι, συχνά, τραυματίζονται κατά την προσπάθεια ή γίνονται επιθετικές απέναντι στους ιδιοκτήτες, που προσπαθούν να τις κρατήσουν μέσα.

 Μερικές φορές όμως, ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε την ανάγκη της γάτας σας να ξεφύγει είναι να τη συναντήσετε κάπου στα μισά.

Γιατί οι γάτες προσπαθούν να δραπετεύσουν;

 Οι αγριόγατες φημίζονται για τις κυνηγετικές τους δεξιότητες: παρακολουθούν αθόρυβα το θήραμα τους, το σκοτώνουν, το τρώνε επιλεκτικά και ύστερα, επιστρέφουν στην υπερηφάνεια τους. Μάλιστα, τη νύχτα κυνηγούν ακόμη καλύτερα.

 Οι μοντέρνες γάτες έχουν το φαγητό έτοιμο στο πιάτο τους. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να νιώθουν την ανάγκη να κυνηγήσουν και για αυτό εμφανίζουν τάσεις φυγής!

 Βέβαια, είναι εξίσου φυσιολογικό για εκείνες να προστατεύουν έντονα το χώρο τους, ή να θέλουν απλώς να βγουν έξω και να ζευγαρώσουν. Για αυτό, άλλωστε, «ψεκάζουν» και τα πάντα μέσα στο σπίτι.

 Έχετε όμως υπόψη σας πως στο δικό τους μυαλό, η επικράτεια τους επεκτείνεται και πέρα από το σπίτι. Έτσι, θέλουν πάντοτε να γνωρίζουν τι συμβαίνει τριγύρω τους και να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους.

4 τρόποι για να τη σταματήσετε

 Πράγματι, είναι έμφυτο το ένστικτο μιας γάτας να θέλει να εξερευνήσει και να έχει τον έλεγχο του περιβάλλοντος της κι αυτό δεν αλλάζει. Μπορείτε όμως, να τροποποιήσετε κάποιες συμπεριφορές.

1. Κάντε τη διαδρομή της απόδρασης της δύσκολη

 Ενθαρρύνετε τη ψιψίνα να μείνει μακριά από τις ζώνες κινδύνου με μερικές βασικές τεχνικές εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, μπορείτε κάθε φορά που τη βλέπετε να πλησιάζει την πόρτα, να τη διακόπτετε βαρώντας παλαμάκια ή φωνάζοντας «ΣΣΣΣΤ!».

 Η ιδέα είναι να κάνετε την περιοχή γύρω από την πόρτα να της φαίνεται αποκρουστική. Έτσι, θα αρχίσει να την αποφεύγει, ειδικά αν της προσφέρετε μία καλύτερη εναλλακτική. Πολλές γάτες σιχαίνονται την αίσθηση και τον ήχο που ακούγεται όταν περπατούν σε αλουμινόχαρτο. Δοκιμάστε, λοιπόν, να τοποθετήσετε μερικά φύλλα πάνω στο διάδρομο, αν αυτό είναι δυνατόν.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε ταινία διπλής όψεως στο πάτωμα, ώστε να την κάνετε να αισθανθεί λιγάκι άβολα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφανή πλαστικά πατάκια δαπέδου, τοποθετημένα με ακίδες προς τα επάνω. Δεν θα πλησιάζει καν!

 Μία εξίσου καλή επιλογή είναι προϊόντα με ενσωματωμένους ανιχνευτές κίνησης που απωθούν τις γάτες. Όταν εκείνη πλησιάζει, η συσκευή ψεκάζει αέρα για να την τρομάξει, οπότε αναγκάζεται να υποχωρήσει. Στα συν τους, δεν χρειάζεται καν να είστε κοντά για να λειτουργήσουν.

 Πέρα από αυτό, έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικά οσμής για να την αποτρέψετε. Οι γάτες αντιπαθούν ιδιαίτερα τις μυρωδιές εσπεριδοειδών, οπότε αν ψεκάζετε λίγο χυμό πορτοκαλιού κάτω από την πόρτα, θα την εμποδίσετε να αποδράσει.

2. Προσφέρετε εναλλακτικές επιλογές απόδρασης

 Δεν είναι δίκαιο να απαγορεύσετε απλώς την πρόσβαση της αγαπημένης σας γάτας σε μία δραστηριότητα που αγαπάει. Δημιουργήστε, λοιπόν, κάποιες εναλλακτικές επιλογές μέσα στο σπίτι. Κάντε τες πιο ελκυστικές από τους εξωτερικούς χώρους και θα δείτε πως τις προτιμάει.

 Τοποθετήστε ένα δέντρο γάτας μέσα στο σπίτι ή ένα κρεβατάκι ακριβώς μπροστά από το παράθυρο, αλλά μακριά από την πόρτα. Στήστε και διακοσμήστε όμορφα το σαλόνι της, κρύβοντας ένα catnip ή τις αγαπημένες της λιχουδιές στο κρεβάτι.

 Αν χρειαστεί να φύγετε από το σπίτι, φροντίστε πρώτα να της παρέχετε την καλύτερη περιποίηση στον κόσμο, αλλά μόνο αν βρίσκεται μακριά από την πόρτα!

 Μάλιστα, δοκιμάστε να βάλετε και φίλους σας στο κόλπο. Πείτε τους να χτυπάνε την πόρτα ή το κουδούνι, όταν περνάνε από το σπίτι. Έτσι, η γατούλα σας θα μάθει πως η ώρα των καλεσμένων είναι ώρα για λιχουδιές!

3. Η ώρα της στείρωσης

 Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση της επιθυμίας της να δραπετεύσει! Ωστόσο, δεν σημαίνει πως θα σταματήσει και τελείως.

 Πάντως, έχει σημειωθεί πως οι γάτες που δεν έχουν στειρωθεί είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τάσεις φυγής. Όχι τίποτα άλλο, απλώς έχουν την ανάγκη να βρουν ταίρι!

 Σε γενικές γραμμές όμως, σχετικές έρευνες ισχυρίζονται πως το 90% των γατιών θα ηρεμήσουν μετά τη στείρωση. Παράλληλα, θα εξασθενίσει η επιθυμία τους να βγουν ντε και καλά έξω από το σπίτι.

4. Προστατέψτε το κατοικίδιο σας

 Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν και η γάτα σας προσπαθεί ακόμη να φύγει, καλείστε να την προστατέψετε. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε, ώστε να μην τραυματιστεί κατά τη διαφυγή της.

 Αρχικά, βεβαιωθείτε πως της φοράτε ένα κολάρο όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Για την ασφάλεια της, το κολάρο αυτό δεν θα πρέπει να σκίζεται εύκολα. Συνδυάστε το απαραιτήτως με την εμφύτευση microchip!

 Κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε μία πινακίδα επάνω στην πόρτα. Έτσι, θα προειδοποιείτε τους επισκέπτες σας να κλείνουν καλά την πόρτα πίσω τους.

 Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να έχετε φροντίσει τη γενικότερη υγεία της. Δηλαδή, η γατούλα σας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών της και να επισκέπτεται συχνά τον κτηνίατρο της.

 Οι γάτες παρουσιάζουν συχνά τάσεις φυγής κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό! Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξτε το έμφυτο κυνηγετικό τους ταλέντο ή τις επιθυμίες τους.

 Σίγουρα όμως υπάρχουν τρόποι για να βεβαιωθείτε πως δεν έχει και πολλές ελπίδες να φύγει από το σπίτι. Ακόμη κι αν τα καταφέρει όμως, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, ώστε να παραμένει πάντοτε ασφαλής.

 Έχει και η δική σας γατούλα τάσεις φυγής; Πώς τις χειρίζεστε; Πείτε μας τα δικά σας tips στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Λοιπόν, μένουμε σε ισόγειο και μας ήταν αδύνατο ν’ αφήνουμε τις μπαλκονόπορτες ανοιχτές. Έπρεπε να κλείνουμε ενδιάμεσες πόρτες, να πηγαίνουμε τα γατούδια στο μισό σπίτι, για να μπορούμε να ανοίξουμε. Εν τέλει, κλείσαμε με συρματοπλέγματα από πάνω ως κάτω τις βεράντες, φυτέψαμε κισσούς απέξω και αυτή η άσχημη όψη φυλακής, έγινε μια πράσινη όαση.
    Επίσης όταν στήνονται πίσω από την είσοδο και κλαψουρίζουν, έχουμε ένα ψεκαστήρι με νερό και τους ψεκάζουμε μία φορά κι εξαφανίζονται. Τώρα το έχουν μάθει όλα και φεύγουν μόλις με δουν να το κρατώ. Δεν χρειάζεται να καν να ψεκάσω.
    Παρεμπιπτόντως, αισίως φθάσαμε τις 16 γάτες, 14 αγόρια και δύο κορίτσια.
    Ας είναι καλά η Τιγρούλα και η κόρη της η Γκριζούλα της αυλής που μας φόρτωσαν (καλά, δεν μας φόρτωσαν, εμείς την πήραμε) τη μισή τους οικογένεια. Δυστυχώς είναι άγριες, δεν πιάνονται για να στειρωθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *