Παπαγάλοι που μιλάνε: Τα 10 πιο διάσημα είδη!

Είστε φαν των παπαγάλων που μιλάνε; Δείτε τις δέκα πιο ομιλητικές και κοινωνικές ράτσες παπαγάλων που θα σας ξετρελάνουν με τις “ατάκες” τους!

 Οι παπαγάλοι είναι πραγματικά εκπληκτικά πλάσματα με μία πλούσια προσωπικότητα και έχουν πολλή τρυφερότητα να μας δώσουν. Μάλιστα, ορισμένα είδη γεννιούνται με τη μοναδική ικανότητα να μιλούν και να μιμούνται διάφορες λέξεις με μεγάλη άνεση.

 Είναι ένας σίγουρος τρόπος να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη τους ή άλλων παπαγάλων, που μας προσφέρει άπειρες στιγμές γέλιου και χαράς.

 Η ικανότητα ομιλίας ενός παπαγάλου εξαρτάται καθαρά από την ιδιαίτερη ράτσα του κι αυτό σημαίνει πως δεν είναι όλοι εξαιρετικοί ομιλητές.

 Ωστόσο, με την κατάλληλη εκπαίδευση και εφόσον είναι υγιείς, σας εγγυόμαστε πως η γλώσσα των παπαγάλων που θα αναφέρουμε παρακάτω θα πηγαίνει ροδάνι!

1. African Grey

 Είδος: Psittacus erithacus

 Λεξιλόγιο: 50-200 λέξεις

 Άλλες ονομασίες: Cameroon, Ghana

 Προσδόκιμο ζωής: 40-50 χρόνια

 Σχετικές έρευνες υποδεικνύουν πως πρόκειται για τη πιο έξυπνη φυλή παπαγάλων στην ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας σε σχέση με άλλες ράτσες. Οι περίφημοι Einstein, Griffin και Alex μας αποδεικνύουν το μεγαλείο της συναισθηματικής και πνευματικής ανάπτυξης των συγκεκριμένων πτηνών.

 Δύο υποκατηγορίες αυτού του είδους, οι Congo και οι Timneh είναι οι ομιλητικότεροι παπαγάλοι του κόσμου. Οι πρώτοι είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος και αρκετά δημοφιλείς, ενώ οι δεύτεροι είναι λίγο πιο μικρόσωμοι και φυσικά, πιο οικονομικοί.

 Χρειάζονται όμως συχνά την ανθρώπινη συντροφιά για να κρατούνται απασχολημένοι και να ακονίζουν το μυαλό τους. Παράλληλα, η έλλειψη ορθής κοινωνικοποίησης κατά τη νεανική ηλικία, τους κάνει επιρρεπείς σε καταστρεπτικές και φοβικές συμπεριφορές.

2. Amazon

 Είδη: Αμαζόνα auropalliata, ocreocerphala, oratrix σε κίτρινες αποχρώσεις, aestiva σε μπλε και amazónica σε πορτοκαλί.

 Λεξιλόγιο: 100-120 λέξεις

 Προσδόκιμο ζωής: 70 χρόνια

 Είναι ενεργητικοί και ανθεκτικοί, αν και λιγάκι αυταρχικοί ως προς την συμπεριφορά τους. Πολλά είδη του γένους τους είναι εκπληκτικοί ομιλητές και σφυρίζουν συνθηματικά με αρκετά καθαρή άρθρωση.

 Καλού κακού όμως, ενημερώστε τους γείτονες σας αν σκοπεύετε να αναλάβετε τη φροντίδα τους, γιατί είναι λίγο φασαριόζες ράτσες. Συνήθως, υπακούν σε έναν άνθρωπο και ενίοτε γίνονται επιθετικοί με τους υπόλοιπους, για αυτό προσοχή στα ράμφη τους!

 Τα πάνε περίφημα μόνοι τους και χωρίς τρομερή αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη τους, χρειάζονται όμως μια ισορροπημένη διατροφή για να αποφύγουν την παχυσαρκία.

3. Quaker Parakeet

 Είδος: Myopsitta monachus

 Άλλες ονομασίες: Monk parakeet

 Λεξιλόγιο: 40-100 λέξεις

 Προσδόκιμο ζωής: 20-30 χρόνια

 Είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους, έξυπνοι, διασκεδαστικοί και πάντοτε πρόθυμοι να σας φτιάξουν τη διάθεση και να σας ξεσηκώσουν! Λατρεύουν να μιλούν με τις ώρες όταν έχουν όρεξη, να παίζουν μαζί σας και να δέχονται τα χάδια και τις αγκαλιές σας. Μην εξαπατάστε όμως! Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να γίνουν φασαριόζοι και να αρχίσουν να καταστρέφουν τα πάντα, ειδικά όταν χάνουν τα πούπουλα τους.

4. Ring-Necked Parakeet

 Είδος: Psittacula krameria

 Άλλες ονομασίες: Indian ring-necked

 Λεξιλόγιο: 100-130 λέξεις

 Προσδόκιμο ζωής: 30 χρόνια

 Η φυλή αυτή είναι ευπροσάρμοστη, ευφυής και αρκετά ήσυχη, μολονότι το έχει με την ομιλία. Συχνά, θα τους δείτε να ζητιανεύουν την προσοχή σας και καλό θα ήταν να μην τους αγνοήσετε για πολλή ώρα, γιατί θα αρχίσουν τις φωνές!

5. Eclectus

 Είδος: Eclectus roratus

 Λεξιλόγιο: 100-120 λέξεις

 Προσδόκιμο ζωής: 30 χρόνια

 Μεσαίου μεγέθους και άριστοι ομιλητές. Είναι αρκετά ήσυχοι και διαφέρουν από τα υπόλοιπα είδη παπαγάλων της λίστας, λόγω του σεξουαλικού διμορφισμού που παρουσιάζουν. Εν ολίγοις, τα θηλυκά φαίνονται πιο επιθετικά σε περιόδους αναπαραγωγής και ενδέχεται να τραυματίσουν τα αρσενικά.

6. Budgerigars

 Άλλες ονομασίες: Budgies, συνήθως εσφαλμένα λέγονται και Parakeets

 Λεξιλόγιο: 120-500 λέξεις

 Προσδόκιμο ζωής: 10 χρόνια

 Πρόκειται για παπαγάλους που περήφανα έχουν κερδίσει το ρεκόρ Guinness για τις ομιλητικές τους ικανότητες. Ο Puck κατέγραψε το μεγαλύτερο ρεκόρ μέχρι στιγμής σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποιώντας 1728 λέξεις! Ξεχωρίζουν όμως και για την ευγενική και ευχάριστη προσωπικότητα τους, ενώ αποτελούν και την ιδανική λύση για όσους γίνονται ιδιοκτήτες πτηνών για πρώτη φορά.

7. Macaws

 Είδος: Ara ararauna

 Λεξιλόγιο: 30-50 λέξεις

 Προσδόκιμο ζωής: έως και 50 χρόνια

 Μία από τις μακροβιότερες ράτσες του γένους των παπαγάλων, οι Macaws είναι ευχάριστοι και μοναδικοί. Φημίζονται για την κοινωνικότητα τους και το πόσο φωνακλάδες είναι. Μιλούν δυνατά, πολύ δυνατά, αλλά με καθαρή φωνή. Ενδεχομένως να δυσκολευτείτε να τους εκπαιδεύσετε. Αν όμως τα καταφέρετε σωστά, θα τους κάνετε να μετατραπούν στα πιο αγαπησιάρικα ζωάκια, ιδανικά για οικογένειες.

8. Cockatoos

 Είδη: Eolophus roseicapilla με ροζ, Cacatau sulphurea με κίτρινο και Cacatau tenuirostris με κοραλλί χρώμα.

 Λεξιλόγιο: 10-30 λέξεις

 Προσδόκιμο ζωής: 40, 30 και 50 χρόνια αντίστοιχα.

 Οι αρσενικοί είναι περίτρανοι ομιλητές του γένους των παπαγάλων και πάντοτε διαθέσιμοι να σας πιάσουν την κουβέντα, με μία μοναδική άρθρωση που μας θυμίζει τον λατρεμένο Donald Duck! Είναι πανέξυπνοι και αξιολάτρευτοι, αλλά μπορεί να γίνουν αρκετά φωνακλάδες ή να αποκτήσουν τάσεις φυγής, για αυτό να τους έχετε από κοντά.

 Τα εν λόγω είδη παπαγάλων μας είναι γνωστά για τα υψηλά ντεσιμπέλ της φωνής τους και την διασκεδαστική αλλά έξαλλη συμπεριφορά τους. Αρέσκονται στη σωματική επαφή με τους ιδιοκτήτες τους, χρειάζεται όμως να έχετε την απαραίτητη εμπειρία με τα πτηνά για να τους κρατήσετε πραγματικά χαρούμενους.

9. Derbyan Parakeet

 Είδος: Psittacula derbiana

 Άλλες ονομασίες: Lord Derby’s parakeet

 Λεξιλόγιο: 20-40 λέξεις

 Προσδόκιμο ζωής: 20-30 χρόνια

 Ο συγκεκριμένος φτερωτός μας φίλος είναι από τα πιο σπάνια και μεγαλόσωμα είδη παπαγάλων, με ικανοποιητικές δεξιότητες ομιλίας. Οι αρσενικοί έχουν ένα πανέμορφο ράμφος σε κοκκινωπές αποχρώσεις και οι θηλυκές μαύρο.

 Είναι πολύ ενεργητικός και αρκετά δύσκολος στον ορθό χειρισμό. Ενδέχεται να εκδηλώσει επιθετικότητα, αν δεν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Όπως κι αν έχει όμως, ανήκει στις ράτσες που απαιτούν  μεγάλη δόση κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τους ιδιοκτήτες τους.

10. Hawk-headed Parrot

 Είδος: Deroptyus accipitrinus

 Άλλες ονομασίες: Red-fan

 Λεξιλόγιο: 10 λέξεις

 Προσδόκιμο ζωής: 30-35 χρόνια

 Από τα πιο διάσημα είδη παπαγάλων, καθώς το συναντάμε συχνά. Ωστόσο, μας είναι αρκετά γνωστό και αγαπητό για τη ζωντάνια και την τρυφερότητα που έχει ο χαρακτήρας του. Τρελαίνονται να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους και να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους. Μιλούν λιγάκι, με μια απαλή φωνούλα που μας θυμίζει ψίθυρο.

 Οι παπαγάλοι είναι εξωτικά πουλιά, φημίζονται για την ομορφιά και την επικοινωνιακή τους δεξιότητα και σίγουρα κερδίζουν τις εντυπώσεις. Δυστυχώς, όμως, οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν πάντοτε να ανταπεξέλθουν σωστά στην ανατροφή τους και τους εγκαταλείπουν. Οι ανάγκες τους απαιτούν αρκετή ενασχόληση, στοργή και χρήματα εκ μέρους μας, οπότε θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για το αν είμαστε σε θέση να αναλάβουμε τη φροντίδα τους.

 Έχετε γνωρίσει ποτέ παπαγάλο που μιλάει; Ποιες λέξεις θα του μαθαίνατε για να επικοινωνείτε; Μοιραστείτε τες εδώ μαζί μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *