Airedale Terrier: Γνωρίστε τον Βασιλιά των Τεριέ

Το Airedale Terrier είναι το μεγαλύτερο από τις άλλες ράτσες τεριέ. Οι σκύλοι αυτής της ράτσας είναι ψηλοί, γεροδεμένοι με αρκετά μυώδες σώμα, πυκνό τρίχωμα και παχύ στρώμα γούνας.

Airedale Terrier

Προτείνεται για:

Oλιγομελείς οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Yψηλό

Προσδόκιμο ζωής:

10-14 χρόνια

Iδιοσυγκρασία-Χαρακτήρας:

Ευφυές, πιστό σκυλί

Επισκόπηση Φυλής-Ράτσας Έρντεϊλ Τεριέ

 Το Airedale Terrier είναι το μεγαλύτερο από τις άλλες ράτσες τεριέ. Οι σκύλοι αυτής της ράτσας είναι ψηλοί, γεροδεμένοι με αρκετά μυώδες σώμα, πυκνό τρίχωμα και παχύ στρώμα γούνας.

 Είναι γνωστό ότι αυτή η ράτσα αποβάλλει αρκετό δέρμα και έχει αυξημένες ανάγκες περιποίησης απ’ότι άλλες ράτσες. Προερχόμενο από την Αγγλία γύρω στο 1800, το Airedale Terrier αναπτύχθηκε από διασταύρωση τεριέ με Otterhound (Ότερχαουντ), παρόλο που υπάρχουν υποψίες για ανάμειξη και με άλλες ράτσες. Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι για τη τελική δημιουργία αυτής της ράτσας έχει διασταυρωθεί το old black και tan τεριέ μαζί με το broken coated τεριέ.

 Το Έρντεϊλ Τεριέ αναπτύχθηκε απολειστικά για σκοπούς κυνηγιού. Η μεγάλη δύναμη μαζί με το μεγάλο μέγεθος και την ευκινησία που το διακρίνει το καθιστά ιδανική ράτσα για κυνήγι μικρόσωμων ζώων, όπως αρουραίοι, κουνέλια και αλεπούδες. 

 Ενώ η ράτσα των τεριέ φημίζεται για το αίσθημα ανεξαρτησίας και το πείσμα του χαρακτήρα που έχουν οι σκύλοι της, ένας σκύλος Airedale είναι πολύ εκπαιδεύσιμο ζώο. Η ράτσα χαρακτηρίζεται για περήφανους και αισιόδοξους σκύλους, αλλά υπό συνεπές πρόγραμμα εκπαίδεσης με ανταμοιβή από νεαρή ηλικία, το Terrier Airedale μετατρέπεται σε έναν υπάκουο σύντροφο του ανθρώπου.

 Τα Airedale Terrier’s αποτελούν συνήθη επιλογή από οικογένειες και διακρίνονται για τη καλοσυνάτη συμπεριφορά και τους ευγενικούς τρόπους απέναντι σε παιδιά.   Βάση αυτού, τείνουν να ενθουσιάζονται εύκολα, γεγονός που ίσως τα καθιστά ταραχώδη για πολύ μικρά παιδάκια. Είναι ιδιαίτερα ευφυή ζώα και τους αρέσει να ευχαριστούν το αφεντικό τους, ωστόσο, αν η προσοχή τους διασπαστεί από κάποιο πουλί, κουνέλι, γάτα ή άλλο μικρόσωμο ζώο τείνουν να κυνηγούν το θήραμα τους και γίνονται λιγάκι ανυπάκουα.

 Για έναν σκύλο με αποθέματα ενέργειας, όπως το Airedale Terrier, η καλή φυσική κατάσταση και ένα καλό πρόγραμμα άσκησης είναι προαπαιτούμενα καλής υγείας και ευτυχίας. Οι μακρινές βόλτες μία με δύο φορές τη μέρα αποτελούν βασική προϋπόθεση και επιβραδύνουν τυχόν αποκλίνουσες συμπεριφορές στο μέλλον.

 Το ύψος του φτάνει μέχρι 58-61 εκατοστά. Το φυσιολογικό βάρος της ράτσας κυμαίνεται ανάμεσα σε 23-29 κιλά και το προσδόκιμο ζωής φτάνει στα 10-14 χρόνια.

Προσωπικότητα και Χαρακτήρας (Ιδιοσυγκρασία)

 Τα Airedale Terrier’s αναπτύχθηκαν για να ξεχωρίσουν ως ανεξάρτητοι κυνηγοί. Η ευφυΐα τους μαζί με την αγάπη για κυνήγι και την έντονη αποφασιστικότητα τους τα καθιστά πιστά, αλλά όμως, και ισχυρογνώμονα σκυλιά.

 Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ράτσας συμπεριλαμβάνεται η έντονη ενεργητικότητα, η αισιοδοξία και ο επίμονος χαρακτήρας του σκύλου που ανθίζει «επί τω έργω» και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από το αφεντικό του.

 Ένα Τεριέ Έρντεϊλ μπορεί να ενθουσιαστεί υπερβολικά ή να εξαγριωθεί, χωρίς την απαιτούμενη σωματική και πνευματική διέγερση, λόγω της υψηλής ευφυΐας και ενεργητικότητας που διαθέτει. Υπάρχει κίνδυνος για τους σκύλους της ράτσας να εμφανίσουν καταστροφικές συνήθειες, όπως σκάψιμο ή δάγκωμα, εάν δεν τηρείται η ρουτίνα της βόλτας τους. Το παιχνίδι ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί βασικό παράγοντα ευτυχίας και διέγερσης του ζώου.

 Η εν λόγω ράτσα είναι ανεξάρτητος κυνηγός και σκοπός της είναι να ικανοποιεί το αφεντικό της. Είναι ένας πιστός σκύλος, εντούτοις το χαρακτηριστικό της ανεξαρτησίας καθιστά εύκολη τη διάσπαση της προσοχής του από άλλα ζώα, ακόμα και οχήματα. Αυτό συνεπάγεται ότι καλό είναι στις βόλτες να φοράει πάντα τον οδηγό ή τύπου σαμαράκι, καθώς είναι επιρρεπές στο κυνηγητό.

 Επιπλέον, ο σκύλος μας ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα σε καλές, καθαρές και επίμονες εκπαιδευτικές πρακτικές, παρόλο που η επιθετικότητα απέναντι σε άλλα σκυλιά συνοδεύει τη συγκεκριμένη ράτσα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο σκύλος κοινωνικοποιηθεί από νωρίς και ακολουθείται αυστηρά η ρουτίνα εκπαίδευσης του ζώου, μπορεί να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη μελλοντική επιθετική συμεριφορά.

 Ακόμα, είναι φιλικό με τα παιδιά, ωστόσο ο μυώδης σωματότυπος του σκύλου δεν ενδείκνυται για πολύ μικρές ηλικίες. Καλό είναι να επιτηρείται το παιχνίδι με τα παιδιά, για να προληφθεί τυχόν ατύχημα, ειδικά αν τα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των οχτώ ετών.

Συνήθεις ασθένειες και προβλήματα υγείας της ράτσας

  • Δυσπλασία γοφών: Πρόκειται για μια συνθήκη κατά την οποία το μοιριαίο οστό και το ισχίο δεν εφαρμόζουν σωστά μαζί, με αποτέλεσμα να προκαλούν πόνο και αδυναμία. Σε ήπιες περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρυργική επέμβαση.
  • Hyperadrenocorticism: Είναι μια διαταραχή που βλάπτει τους επινεφριδικούς αδένες του σκύλου. Σε αυτή τη περίπτωση παράγεται μεγάλη ποσότητα γλυκοκορτικοειδούς και ο σκύλος αρρωσταίνει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη κατανάλωση νερού και φαγητού, πρήξιμο στη κοιλιακή χώρα, απώλεια μαλλιών, λεπτό και ξηρό δέρμα. Αν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα εμφανιστεί στο κατοικίδιο σας, κρίνεται αναγκαία η άμεση διακόμιση του ζώου σε κτηνιατρείο.
  • Υπερθυρεοειδισμός: Αυτό το φαινόμενο συναντάται σε όλες τις ράτσες και σημαίνει ότι το θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυροειδούς ορμόνης, συνήθως λόγω φλεγμονής. Ορισμένα εκ των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδισμού είναι η ασυνήθιστη αύξηση βάρους, η ξηρότητα του δέρματος, η απώλεια μαλλιών, η μόλυνση των αυτιών και ο λήθαργος.
  • Pannus: Πρόκειται για την αφύσικη ανάπτυξη ιστού στον κερατοειδή χιτώνα και μπορεί να βλάψει το airdale terrier. Το «cherry eye» είναι μια συχνή φράση για τη προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου (δακρυϊκός αδένας). Το αποτέλεσμα είναι ένα τρίτο αναποδογυρισμένο βλέφαρο. Η πάθηση είναι ιδιαίτερα συχνή στους σκύλους και θεραπεύεται από κτηνίατρο.

Η Ιστορία της ράτσας:

  Η εμφάνιση του πρώτου airdale terrier χρονολογείται πίσω στα μέσα του 1800. Μολονότι η ακριβής προέλευση και μείξη της ράτσας αποτελεί μέχρι και σήμερα θέμα συζήτησης, γίνεται κατανοητό ότι το αυθεντικό airdale προέκυψε από μείξη ενός Old English black και Tan terrier με Otterhound.

 Αν και θεωρείται γνωστό ότι το Otterhound και το Black και Tan terrier αποτέλεσαν την απαρχή του Airdale terrier, είναι ευρέως γνωστό ότι υπήρχε κάποιος αριθμός άλλων ρατσών τεριέ και σκύλου που χρησιμοποιούνταν ως δόλωμα ταύρου που εμφανίστηκαν και συνέβαλλαν στην ανάπτυξη τηε δύναμης του Airdale terrier. Η ράτσα του αναγνωρίστηκε επίσημα λίγο μετά την αρχική του ανάπτυξη, όντας κοινώς αποδεκτό το 1886 από τον Αγγλικό Κυνολογικό Οργανισμό.

 Το Έρντεϊλ αναπτύχθηκε ως ράτσα αθλητικών σκύλων, εκμεταλλευόμενη κυρίως από κυνηγούς οι οποίοι έβαζαν ορισμένα τεριέ να τρέχουν μαζί με την αγέλη κυνηγόσκυλων ή από απλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν μόνο τεριέ για τους σκοπούς τους. Ο ρόλος της συγκεκριμένης ράτσας ήταν να εντοπίζουν και να κυνηγούν μικρότερα θηράματα, όπως αρουραίους, κουνέλια και αλεπούδες. Λόγω του κυνηγητικού ενστίκτου του , αποδείχθηκε εξαιρετικός ιχνηλάτης. Το μέγεθος και η δύναμη του επέτρεψαν να τρέχει γρηγορότερα από μικρότερα τεριέ και να σκοτώνει αλεπούδες και ασβούς με μεγάλη άνεση.

 Έφτασε στον Καναδά μόλις το 1880 και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα.

 Η ράτσα χρησιμοποιήθηκε για καλούς σκοπούς κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ομοίως με το γερμανικό μπόξερ, το airdale terrier ήταν θαρραλέος αγγελιοφόρος μηνυμάτων και μετέφερε βαριά φορτία νερού, φαγητού και φαρμακευτικής προμήθειας ανάμεσα στα χαρακώματα του δυτικού μετώπου. Ο σκύλος έγινε ιδιαίτερα διάσημος στους στρατιώτες και διαμόρφωσε τη φήμη ενός αποφασιστικού και γεναίου χαρακτήρα.

 Το 1920 ο σκύλος έφτασε στο αποκορύφωμα της δόξας του:

 Αναγνωρίστηκε επισήμως ως η πιο διάσημη ράτσα σκύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Gossip πληροφορίες για την φυλή Airedale Terrier:

  • Ο πρόεδρος Theodore Roosevelt ήταν μεγάλος φαν αυτής της ράτσας. Ειπώθηκε διά στόματος του ίδου η εξής φράση: « Ένα airdale μπορεί να κάνει ό,τι και ένας οποιοσδήποτε σκύλος και μετά να γλύφει το άλλο σκυλί.»
  • Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η ράτσα ήταν γνωστή για το περίσσιο θάρρος του στην αντιμετώπιση μιας συντριπτικής απειλής. Αυτό επιβεβαιώνεται από το παράδειγμα ενός σκύλου ονόματι “Jack”που φημολογείται ότι διαπέρασε διαμέσω της φωτιάς για να μεταφέρει ένα μήνυμα μέσα στα χαρακώματα απόστασης μισού μίλι. Ο Jack μετέφερε το μήνυμα με σπασμένο σαγώνι και πόδι, αλλά δυστυχώς, έπειτα πέθανε.
  • Το airdale είναι το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα τεριέ και συχνά αανφέρεται ως «ο βασιλιάς των τεριέ». Λόγω του μεγέθους και την ανεξάρτητης φύσης του, κρίνεται σημαντικό το αφεντικό να επιβάλλεται στο κατοικίδιο του ως αρχηγό της αγέλης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο σκύλος θα γίνει ανεξέλεγκτος.
  • Η ράτσα έγινε πολύ γνωστή στις ανώτερες ράτσες της Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας μετά τις γενναίες αντιδράσεις της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα στους πιο γνωστούς ιδιοκτήτες συμπεριλαμβάνονται η Μαρία Σελ, ο Τζέιμς Τζόις, ο Φέρυ Πόρσε, ο Ρίνγκο Σταρ, ο Λόιντ Τζορτζ και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ.

 Το airdale terrier κληροδοτήθηκε με δεινή οσφρητική ικανότητα και κυνηγητικό ένστικτο και έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο και ως σκύλος – διασώστης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *