Μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο: Τι πρέπει να γνωρίζω;

θέλετε να απολαύσετε ένα road-trip μαζί με το τετράποδο φιλαράκι σας; Δείτε 15 χρήσιμα tips που θα βγάλουν ασπροπρόσωπους!

 Σίγουρα, τα ταξίδια με το αυτοκίνητο δίνουν σε όλους μας μία αίσθηση ελευθερίας και ξεγνοιασιάς. Πολλοί προτιμάμε να παίρνουμε και τα ζωάκια μας μαζί. Είναι όμως το ίδιο ευχάριστα για τα κατοικίδια μας;

 Η αλήθεια είναι πως ένα ταξίδι με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το να τον βάλετε απλώς μέσα στο αυτοκίνητο.

 Εάν, λοιπόν, έχετε σκοπό να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις, αλλά δεν μπορείτε να αποχωριστείτε και τον σκυλάκο σας, καλείστε να σκεφτείτε ορισμένα πράγματα. Αυτά θα σας χρησιμεύσουν για τη γενικότερη μεταφορά του σκύλου σας με αυτοκίνητο:

1. Ενημερωμένο ταμπελάκι

 Ακόμη κι αν δεν μετακομίσατε πρόσφατα, σιγουρευτείτε πως τα στοιχεία επικοινωνίας σας που αναγράφονται στο ταμπελάκι του είναι πλήρως ενημερωμένα.

 Το ίδιο ισχύει και για το microchip του. Έτσι, σε περίπτωση που χαθεί, θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί και να σας τον φέρουν πίσω.

2. Αντίγραφο βιβλιάριου υγείας

 Αν βρίσκεστε σε κάποιο ταξίδι και ο σκύλος σας αρρωστήσει ή χρειάζεται να επιβιβαστεί σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστείτε το βιβλιάριο υγείας του.

 Εναλλακτικά, τυπώστε ένα αντίγραφο και έχετε το μαζί σας για παν ενδεχόμενο.

3. Μην καθαρίσετε το αυτοκίνητο από πριν!

 Ο σκύλος στο αυτοκίνητο σημαίνει τρίχες και ακαταστασία, για αυτό μην μπείτε στον κόπο να καθαρίσετε πριν το ταξίδι. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει τρόπος να μην λερωθεί καθόλου το αμάξι σας, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αποδεχτείτε!

 Ακόμη περισσότερο, μην αρχίσετε να του φωνάζετε. Δε φταίει εκείνος αν λερωθούν τα πατουσάκια του και λεκιάσει το κάθισμα. Ξεχάστε, λοιπόν, την καθαριότητα για την ώρα και επικεντρωθείτε στο να απολαύσετε το ταξίδι σας.

 Βέβαια, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού και μερικές πετσέτες. Τώρα, αν χρειαστεί να πλύνετε το αυτοκίνητο σας, με μία γρήγορη αναζήτηση θα βρείτε εύκολα πλυντήρια αυτοκινήτων.

4. Δώστε του το χώρο του

 Οργανώστε σωστά τις αποσκευές σας, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος σας. Παράλληλα, φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο στο κατοικίδιο σας, για να νιώθει άνετα.

 Πέρα από την άνεση όμως, θα πρέπει να αναλογιστείτε και την ασφάλεια του. Έτσι, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα ειδικό κάθισμα για σκύλους. Αυτό, γιατί όσο εκπαιδευμένος και ήσυχος κι αν είναι, μπορεί να χτυπήσει με ένα απότομο φρενάρισμα.

5. Μην τον αφήνετε μόνο του στο αυτοκίνητο

 Το εσωτερικό του οχήματος σας γίνεται υπερβολικά ζεστό, όταν το αφήνετε εκτεθειμένο στον ήλιο το καλοκαίρι. Ποτέ, μα ποτέ δεν θα πρέπει να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο για πολύ ώρα. Για εκείνον είναι σαν σάουνα εκεί μέσα.

 Αν χρειαστεί να λείψετε για μερικά λεπτά, ανοίξτε τα παράθυρα. Ακόμη καλύτερα, αφήστε αναμμένο το air-condition στο δροσερό. Μια ακόμη λύση, είναι τα ανακλαστικά καλύμματα παρμπρίζ, αφού βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικής θερμοκρασίας.

6. Αν είναι καλό παιδί, επιβραβεύστε τον!

 Σε γενικές γραμμές, ένα σωστά εκπαιδευμένο σκυλί είναι πιθανότερο να συμπεριφέρεται καλά σε ένα road-trip. Πάντοτε όμως, χρειάζεται να του παρέχετε ένα κίνητρο για να συνεχίσει να είναι καλό παιδί. Προμηθευτείτε, λοιπόν, τις αγαπημένες του λιχουδιές.

 Για παράδειγμα, μόλις μπει στο αυτοκίνητο και καθίσει ήρεμα, δώστε του μία λιχουδιά για να τον επιβραβεύσετε. Αν κάνετε κάποια στάση και τον βγάλετε μία σύντομη βόλτα, πείτε του πόσο καλά τα πηγαίνει. Ή αν τρώτε μεσημεριανό στο αμάξι και κάθεται υπομονετικά χωρίς να ζητιανεύει, πείτε του μπράβο!

 Με την πάροδο του χρόνου, θα μάθει απλώς να κάνει αυτά που θέλετε, με ή χωρίς λιχουδιές. Όταν αρχίσετε να τον πρωτοπαίρνετε μαζί σας όμως, θα χρειαστεί να του μάθετε τι περιμένετε από εκείνον.

7. Άφθονο νερό

 Μην περιμένετε να σταματήσετε κάπου για βενζίνη για να του δώσετε να πιεί νερό. Αντιθέτως, οφείλετε να του έχετε φρέσκο νεράκι σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

 Ενδεικτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μικρό σταθερό μπολ για νερό και να το έχετε στο πίσω μέρος του οχήματος.

8. Η τουαλέτα πού είναι;

 Μην αγνοείτε τις βιολογικές του ανάγκες, ειδικά σε πολύωρα ταξίδια. Νιώθει ακριβώς την ίδια δυσαρέσκεια με εσάς. Για αυτό, φροντίστε να κάνετε συχνά στάσεις για να ανακουφίζεται.

9. Μαζεύετε τις ακαθαρσίες του

 Γενικότερα, είτε βρίσκεστε σε ταξίδι, είστε στην περιοχή σας, θα πρέπει να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας. Πέρα από το ότι είναι αηδιαστικό θέαμα για ορισμένους ανθρώπους, αποτελεί και εστία μολύνσεων. Πάντοτε, λοιπόν, να έχετε μαζί σας μερικές σακούλες για αυτό το σκοπό.

10. Θα παίξουμε τίποτα;

 Θυμάστε όταν ήσασταν μικροί και βρισκόσασταν κάπου έξω με τους γονείς σας, ανυπομονούσατε να γυρίσετε σπίτι, αλλά εκείνοι είχαν πιάσει την κουβέντα; Δεν βαριόσασταν φρικτά;

 Όπως εσείς λοιπόν, έτσι και για το κατοικίδιο σας υπάρχει το ενδεχόμενο η βόλτα του σκύλου με το αυτοκίνητο να γίνει βαρετή. Είναι απολύτως φυσιολογικό, αν δεν έχει με τι να ασχοληθεί και δεν είναι συνηθισμένος σε μεγάλες διαδρομές.

 Για να τον κρατήσετε απασχολημένο, μπορείτε να έχετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι ή κάποιο chuck-it μπαλάκι. Μάλιστα, εκμεταλλευτείτε τις στάσεις που κάνετε για να παίξετε λιγάκι μαζί του.

11. Παιχνίδια με διάρκεια

 Τα παιχνίδια είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να έχετε μαζί σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Κρατάνε το σκύλο σας απασχολημένο και του παρέχουν την απαραίτητη πνευματική διέγερση.

 Πολλές φορές, για εκείνον ίσως είναι πιο ελκυστικό το να τα καταστρέφει. Προτιμήστε, λοιπόν, να πάρετε ανθεκτικά παιχνίδια για σκύλους που διαρκούν, για να μην ψάχνετε καινούρια από την πρώτη κιόλας μέρα.

12. Βόλτα στο τοπικό πάρκο

 Επιτέλους φτάσατε στον προορισμό σας! Αν έχετε μαζί σας τον σκύλο σας, η βόλτα εξερεύνησης θα πρέπει να ξεκινήσει από το τοπικό πάρκο. Εκεί θα μπορέσει κι εκείνος να ξεδώσει και να αποβάλλει την κούραση του ταξιδιού, γνωρίζοντας παράλληλα άλλα ζωάκια.

13. Κλουβί μεταφοράς

 Ορισμένοι σκύλοι αγχώνονται όταν βρίσκονται για πρώτη φορά σε ένα καινούριο περιβάλλον και χρειάζονται ένα καταφύγιο. Ένα ευρύχωρο κλουβί μεταφοράς ή ένα πτυσσόμενο κλουβάκι είναι η τέλεια λύση.

 Σε περίπτωση που μένετε σε ξενοδοχείο ή χρειαστεί να τον αφήσετε μόνο του στο αμάξι για λίγη ώρα, το κλουβί θα σας λύσει τα χέρια. Υπόσχεται να κρατήσει τον σκύλο σας, αλλά και τα πράγματα γύρω του ασφαλή!

 Φυσικά, θα πρέπει να έχετε ήδη εκπαιδεύσει το σκύλο σας να μπαίνει σε κλουβάκι – ιδανικά από όταν είναι κουτάβι. Έτσι, θα μπαίνει από μόνος του μέσα, ενώ μπορεί και να το αποζητάει.

 Το κλειδί της επιτυχίας είναι να το αισθάνεται άνετο, σαν το σπίτι. Μία καλή λύση θα ήταν να βάλετε κάποια παλιά σας μπλούζα εκεί μέσα ή μερικά παιχνίδια του. 

 Έπειτα, ενθαρρύνετέ τον να μπει μέσα και δελεάστε τον με μία λαχταριστή λιχουδιά. Ποτέ, μα ποτέ, μην χρησιμοποιείτε το κλουβί για να τον τιμωρήσετε.

14. Ενημερωθείτε για τους κανονισμούς

 Όπου κι αν πηγαίνετε, είναι σημαντικό να έχετε ενημερωθεί σωστά για τους ισχύοντες κανονισμούς. Μην εμφανιστείτε ξαφνικά κάπου όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε σκύλους, όπως είναι ένα εθνικό πάρκο.

 Από εκεί και πέρα, αν μερικοί κανονισμοί δε συμφωνούν με τον τύπο διακοπών που θέλετε, τότε σκεφτείτε κάποιον καλύτερο προορισμό. Ή μπορείτε να τα συνδυάσετε!

 Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας δεν επιτρέπεται στο βουνό που θέλετε απεγνωσμένα να πάτε για σκι, μπορείτε να του κλείσετε μία ημέρα σε σπα για σκύλους. Να είστε σίγουροι πως θα γυρίσετε όλοι το ίδιο κουρασμένοι και ευτυχισμένοι!

15. Προσοχή στα άλλα ζώα

 Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, οφείλετε να είστε πλήρως ενημερωμένοι για τις συνθήκες που επικρατούν στον προορισμό σας.

 Αν εκεί υπάρχει τοπική άγρια φύση, θα πρέπει να μεριμνήσετε για την ασφάλεια του σκύλου σας. Δεν θα θέλατε να έρθει αντιμέτωπος με κάποια αρκούδα, έτσι;

 Άραγε, υπάρχει κανείς που να μην του αρέσουν τα ταξίδια; Ίσα ίσα που οι περισσότεροι προτιμούν να παίρνουν μαζί τους και τους μαλλιαρούς φίλους τους. Έτσι, το ταξίδι με το αυτοκίνητο γίνεται πολύ πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο!

 Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σκυλάκια συνηθισμένα να παραμένουν μέσα σε οχήματα για πολλές ώρες. Για αυτό, θα πρέπει να φροντίζετε, ώστε να αισθάνονται το ίδιο άνετα και όμορφα με εσάς.

 Ακόμη κι αν ο δικός σας σκύλος αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, σίγουρα υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε. Αυτές υπόσχονται πως το road-trip αυτό θα μείνει αξέχαστο και στους δύο σας!

 Σε εσάς αρέσουν τα ταξίδια με το αμάξι; Προτιμάτε να παίρνετε και τον σκυλάκο σας μαζί; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *