Ουρά σκύλου: 10 σημάδια να γνωρίσετε τον σκύλο σας!

Έχετε την εντύπωση ότι ένας σκύλος που κουνάει την ουρά του είναι πάντα χαρούμενος; Δείτε τα σημάδια που θα σας διαψεύσουν.

 Γυρίζετε σπίτι από τη δουλειά σας και μόλις ανοίγετε την πόρτα βλέπετε το κουταβάκι σας να πλησιάζει κουνώντας την ουρά του. Σκέφτεστε πως χαίρεται που σας βλέπει και είναι έτοιμο να απολαύσει την παρέα σας.

 Η αλήθεια όμως μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική, μιας και η ουρά ενός σκύλου είναι ένα από τα σημαντικότερα επικοινωνιακά μέσα που διαθέτει. Με τη σειρά του, το κούνημα της μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες.

 Για αυτό, αξίζει να κατανοήσετε τι ακριβώς προσπαθεί να σας πει ο σκυλάκος σας ανάλογα με την ουρίτσα του!

1. Ολόσωμο κούνημα

 Το πιθανότερο είναι πως έρχεστε αντιμέτωποι με αυτό το θέαμα κάθε βράδυ που γυρνάτε στο σπίτι. Επομένως, γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει.

 Έχετε συνηθίσει, λοιπόν, ο σκυλάκος σας να σας καλωσορίζει με μία ουρά που κουνιέται έντονα και κυκλικά. Ίσως τον δείτε να κουνάει ολόκληρο το κορμί του και να σας χαρίζει το πιο ζεστό του χαμόγελο, ανοίγοντας ελαφρώς το στόμα του.

 Σε γενικές γραμμές, όσο πιο πολύ κουνιέται ένας σκύλος κατά αυτόν τον τρόπο και βλέπετε πως το κεφάλι του πλησιάζει το κορμί του, τόσο πιο φιλικός είναι. Απολαύστε, λοιπόν, άφοβα τα φιλιά του!

2. Γρήγορη και έντονη κίνηση

 Αν δείτε την ουρά του σκύλου σας να κουνιέται τόσο γρήγορα και απότομα που μοιάζει να τρέμει, δεν είναι καλό σημάδι. Σημαίνει πως το ζωντανό αισθάνεται ανήσυχο, φοβισμένο και μπορεί να αναλάβει δράση ανά πάσα στιγμή.

 Για την ακρίβεια, ένα σκυλί που βρίσκεται σε έντονη διέγερση και φαίνεται αγχωμένο, καλό θα ήταν να το αποφύγετε μέχρι να ηρεμήσει. Η κίνηση του αυτή αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι πως δεν είναι για πολλά.

3. Απαλό κούνημα

 Οι κινήσεις της ουράς του σκύλου μπορούν να σημαίνουν διάφορα πράγματα κάθε φορά. Μην αφήσετε ένα απαλό κούνημα να σας ξεγελάσει. Το κουτάβι σκέφτεται την επόμενη κίνηση του κι αυτό σκιαγραφείται στο πρόσωπο του.

 Έτσι, λοιπόν, ένα σκυλάκι που κουνάει πολύ αργά την ουρά του, ίσως προσπαθεί να σας πει πως δεν είναι και τόσο φιλικό. Ειδικά αν είναι άγνωστο, καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε και να μην παίξετε μαζί του.

4. Άκαμπτη υψωμένη ουρά

 Αν δείτε τον σκύλο σας να έχει την ουρά του σηκωμένη στον αέρα και να μην την κουνάει, καμαρώνει! Βρίσκεται σε απίστευτη εγρήγορση και διέγερση και είναι γεμάτος υπερηφάνεια και ενθουσιασμό για ό,τι κάνει.

 Πάντοτε όμως, έχουν σημασία οι συνθήκες που επικρατούν τριγύρω. Για παράδειγμα, αν βρίσκεται κοντά σε άλλα σκυλιά και στέκεται έτσι, προσπαθεί να κυριαρχήσει.

 Από την άλλη, αν παράλληλα δείχνει τα δόντια του, έχει σηκώσει το τρίχωμα του και έχει ζαρώσει τη μύτη του, αποτελεί σημάδι που σας καλεί να υποχωρήσετε. Σεβαστείτε τα όρια του κι έτσι θα αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.

5. Φορά προς τα δεξιά

 Σχετικές έρευνες ισχυρίζονται πως όταν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του προς τα δεξιά είναι περισσότερο φιλικός και ευδιάθετος. Μάλιστα, το κάνει όταν θέλει να προσεγγίσει ένα πρόσωπο που αγαπάει κι εμπιστεύεται, όπως είναι ο ιδιοκτήτης του!

 Από την άλλη, ένα κατοικίδιο που κουνάει την ουρά του προς την αντίθετη κατεύθυνση αισθάνεται λιγάκι άβολα. Το πιθανότερο είναι να έχει έρθει αντιμέτωπο με κάποιον που δεν γνωρίζει ή να βρίσκεται απέναντι σε έναν κυρίαρχο αρσενικό, που μάλλον δεν ψάχνει για παρέα.

6. Προς τα κάτω

 Εδώ, η ουρά του σκύλου συγκρατείται σε χαμηλό επίπεδο ανάμεσα στα πόδια. Ωστόσο, δεν εξαφανίζεται εντελώς. Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, η ουρά προς τα κάτω μπορεί να υποδηλώνει πολλά.

 Ενδεικτικά, δείχνει πως ο σκυλάκος αισθάνεται ανήσυχος, νευρικός και καθόλου άνετος εκεί που βρίσκεται, αν το περιβάλλον δεν του είναι οικείο. Αν όμως την κουνήσει ελαφρώς κοντά σε άτομα που εμπιστεύεται, ίσως αποτελεί ένδειξη χαλάρωσης.

7. Στα σκέλια

 Σχεδόν πάντα ο σκύλος κουνάει την ουρά του για να εκφράσει ένα συναίσθημα και να μας επικοινωνήσει κάτι. Ελαφρώς διαφορετική από την ακριβώς προηγούμενη. Σε αυτήν την περίπτωση, η ουρά βρίσκεται χωμένη ανάμεσα στα σκέλια του σκύλου.

 Συνηθέστερα, το ζωάκι σας θα βάλει την ουρά του εκεί αν νιώθει πως απειλείται η ζωή του ή φοβάται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Τότε, ασυναίσθητα καλύπτει την περιοχή των γεννητικών οργάνων του για να προστατευτεί.

8. Γυρισμένη προς το κεφάλι

 Σε ορισμένες φυλές σκύλων, η ουρίτσα γυρίζει φυσιολογικά προς το κεφάλι, ώστε να χαλαρώνει το ζωντανό. Αυτές όμως αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Γενικά, λοιπόν, αν η ουρά κρατιέται ή τραβιέται προς την κατεύθυνση του κεφαλιού του σκύλου, σημαίνει πως βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

 Δηλαδή, είτε σας προειδοποιεί πως κάτι πάει στραβά, είτε πως είναι πολύ ενθουσιασμένος. Δεδομένου πως δεν μπορεί να μιλήσει για να σας ενημερώσει σχετικά, θα πρέπει κι εσείς να εξετάσετε προσεκτικά την υπόλοιπη γλώσσα του σώματος του.

 Αν τον δείτε να τρέχει πάνω κάτω χαρούμενος με κυρτή ουρά, το πιθανότερο είναι να εκφράζει τη χαρά του. Αν όμως φαίνεται ανήσυχος, τότε προσπαθεί να σας ειδοποιήσει για κάτι.

9. Ουρίτσα με ιδιαιτερότητες

 Η ουρά δεν είναι απλώς ένα χαριτωμένο πραγματάκι. Αντιθέτως, αποτελεί προέκταση της σπονδυλικής στήλης του ζωντανού και είναι αρκετά ευαίσθητη και επιρρεπής σε τραυματισμούς.

 Μία κομμένη ουρά ή μία που δεν έχει αναπτυχθεί σωστά, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί με αυτήν ο σκυλάκος σας δεν μπορεί να επικοινωνήσει ορθά. Ακόμη, ίσως αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ισορροπία του.

 Όπως κι αν έχει, μία ουρά μπορεί να σπάσει, να μετατοπιστεί ή να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και να εξασθενίσει. Αν συμβεί κάτι από όλα αυτά, καλό θα ήταν να ζητήσετε άμεση κτηνιατρική φροντίδα, για να αποφύγετε την εμφάνιση σοβαρότερων προβλημάτων υγείας.

10. Κοντούλικη και άκαμπτη

 Τι γίνεται όμως αν η ουρά είναι εκ γενετής κοντούλικη; Υπάρχουν αρκετές ράτσες σκύλων η ουρά των οποίων είναι μικρή ή κυρτή, αλλά παρουσιάζει ακαμψία.

 Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα σκυλάκια αυτά εξακολουθούν να μιμούνται τα ίδια σήματα με όσα έχουν μεγάλες μακριές ουρές. Αρκεί να τα παρατηρήσετε στη βάση της ουράς!

 Ωστόσο, μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφραστούν υπερβολικά. Όχι τίποτα άλλο, απλώς είναι μικρότερη η περιοχή που κινείται.

 Πράγματι, οι σκύλοι δεν έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ομιλίας. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει κάτι, δεδομένου πως έχουν άλλους τρόπους να μας πουν ακριβώς τι σκέφτονται και πως αισθάνονται.

 Με τη σειρά μας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και να παρατηρήσουμε τα σημάδια. Για την ακρίβεια, η θέση τους ουράς ενός σκύλου και ο τρόπος που κινείται είναι δύο από τους βασικότερους τρόπους για να καταλάβουμε τι στο καλό προσπαθεί να μας πει!

 Έχετε κι άλλες απορίες για τη γλώσσα σώματος των σκυλάκων; Ή μήπως το δικό σας κατοικίδιο κάνει κάτι που δυσκολεύεστε να αποκρυπτογραφήσετε; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *