Labrador VS Golden Retriever: Ομοιότητες & διαφορές!

Αθλητικοί, δεινοί κολυμβητές και αφοσιωμένοι στο αφεντικό τους, τα Λαμπραντόρ και τα Γκόλντεν Ριτρίβερς μοιάζουν εκπληκτικά! Έχουν όμως και διαφορές. Μάθετε τα πάντα για αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα!

 Μήπως ψάχνετε τον ιδανικό σκύλο για να σταθεί στο πλευρό της οικογένειας σας; Οι σκύλοι του γένους του Retriver είναι μία πολύ καλή επιλογή και μπορείτε να τους βρείτε με μεγάλη ευκολία.

 Βέβαια, δεν είναι εύκολο να διαλέξετε ανάμεσα στο Labrador και το Golden Retriever. Είναι εξίσου πανέμορφα και δραστήρια, μοιράζονται έναν υψηλό δείκτη ευφυΐας και διαθέτουν μια αξιαγάπητη προσωπικότητα, που είναι δύσκολο να μη σας κερδίσει!

 Πράγματι, αυτά τα εξαιρετικά, ενεργητικά σκυλιά, με το έντονο κυνηγετικό ένστικτο έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους.

 Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, γιατί δυσκολεύεστε να αποφασίσετε και για αυτό σκοπεύουμε να σας βοηθήσουμε να ενημερωθείτε σωστά, προκειμένου να πάρετε την κατάλληλη απόφαση για το νέο μέλος της οικογένειάς σας.

 Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά τις διαφορές μεταξύ των δύο:

 Εξωτερική εμφάνιση

 Οι ομοιότητες ανάμεσα στο Labrador και το Golden Retriever ξεκινούν ήδη από την εξωτερική τους εμφάνιση.

 Για την ακρίβεια, πρόκειται για δύο μεγαλόσωμες ράτσες με 55 έως και 65 περίπου εκατοστά ύψους. Έχουν διπλωμένα αφτάκια και μακριές, υπέροχες ουρίτσες. To φυσιολογικό βάρος για τα πρώτα είναι τα 29-36 κιλά και για τα δεύτερα τα 24-34.

 Τα πρόσωπα τους έχουν ένα μόνιμο χαμόγελο σχηματισμένο επάνω τους, το οποίο γίνεται ακόμα πιο πλατύ ύστερα από κάθε χάδι που τους δίνετε.

 Αν θέλετε να τα δείτε να χοροπηδούν εκστατικά πέρα δώθε, μπορείτε να παίξετε μαζί τους στο νερό, μιας και είναι εξαιρετικοί κολυμβητές.

 Το Golden Retriever, ωστόσο, διαθέτει ένα πιο πλούσιο και πυκνό τρίχωμα, που είναι ανθεκτικό στο νερό. Διαφέρει ακόμα και στο χαμόγελό του που είναι ελαφρώς πιο πλατύ, λόγω της πιο μακριάς του μουσούδας.

 Λόγω του πυκνού του τριχώματος, χρειάζεται τακτικά περιποίηση, κυρίως βούρτσισμα και κούρεμα γύρω από τις περιοχές των αφτιών, του λαιμού και της ουράς.

 Από την άλλη, το γεροδεμένο Labrador έχει ένα πιο φαρδύ κεφάλι με έντονα καλοσχηματισμένα φρύδια, που προσδίδουν μια αίγλη στο παρουσιαστικό του. Το τρίχωμά του είναι κοντό, αλλά εξίσου ανθεκτικό στο νερό.

 Τα χρώματα του Labrador είναι κυρίως το σοκολατί, το μαύρο και το μπεζ, ενώ του Golden Retriever έρχεται σε διάφορες αποχρώσεις του κρεμ και του καφέ.

 Και οι δύο ράτσες σκύλων έχουν αρκετή τριχόπτωση, οπότε χρειάζονται σωστή και συχνή περιποίηση. Από εκεί και πέρα, το Labrador μιας και έχει κοντύτερο τρίχωμα, δεν απαιτεί τακτικό κούρεμα. Χρειάζεται όμως μία καλή συντήρηση.

 Επίπεδο άσκησης και ιδιοσυγκρασία

 Έχοντας εκτραφεί ως συνοδοί κυνηγών, και τα δύο σκυλιά χρειάζονται αρκετή σωματική άσκηση για να είναι υγιή και χαρούμενα. Είναι η τέλεια παρέα για γυμναστική και μαζί τους μπορείτε να αθλείστε και να παίζετε για ώρες!

 Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως αυτά τα σκυλιά είναι από τη φύση τους δραστήρια μαζί με τους ανθρώπους τους – κολύμπι, τρέξιμο και, φυσικά, άφθονα παιχνίδια που ακονίζουν τα κυνηγετικά τους ένστικτα.

 Χάρη στην οξυδέρκειά τους, συνήθως και οι δύο ράτσες διαπρέπουν σε διάφορους ρόλους, όπως είναι οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι αναζήτησης και διάσωσης.

 Βέβαια, είναι περισσότερο κατοικίδια συντροφιάς, παρά σκυλιά φύλακες για το σπίτι και την οικογένειά τους. Δεν παύουν όμως να είναι πολύ πιστοί και πλήρως αφοσιωμένοι στα μέλη της οικογένειάς τους, με τα οποία τρελαίνονται να περνούν ποιοτικό χρόνο.

 Κατάσταση υγείας και προσδόκιμο ζωής

 Σε γενικές γραμμές, το Λαμπραντόρ και το Γκόλντεν Ριτρίβερ δεν είναι φιλάσθενα. Άλλωστε, πέραν του DNA τους, η υγεία των σκύλων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή, το περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

 Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν ήπιες λοιμώξεις στα αφτιά τους, λόγω ελλιπούς περιποίησης, να πάρουν μερικά κιλάκια αν δεν ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ή να παρουσιάσουν κάποια δυσπλασία στους γοφούς καθώς γερνάνε.

 Ειδικότερα, το Labrador είναι λιγάκι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση εντρόπιου, μίας ανωμαλίας στα βλέφαρα που προκαλεί ερεθισμό στον κερατοειδή κοιτώνα.

 Ακόμα, ενδέχεται να παρουσιάσει κάποια δυσμορφία σε γόνατα κα αγκώνες ή προβλήματα στον λάρυγγα, που έχουν ως αποτελέσματα να γαυγίζει σιγά και να δυσκολεύεται στην αναπνοή.

 Από την άλλη, το Golden Retriever παρουσιάζει μία τάση στην εμφάνιση δυσπλασίας στους αγκώνες, επιληπτικές κρίσεις ή ελαφριές δερματοπάθειες, όπως τα λεγόμενα «hot spots».

 Όλα τα παραπάνω όμως αντιμετωπίζονται και μπορούν να θεραπευτούν, πάντοτε σε συνεννόηση και με τον κτηνίατρο σας.

 Οι δύο περίφημες αυτές ράτσες φαίνονται να έχουν παρόμοιο προσδόκιμο ζωής, με το Γκόλντεν Ριτρίβερ να φτάνει γύρω στα 10-13 χρόνια και το Labrador στα 10-12. Με τη κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση, υπόσχονται να σας κρατούν συντροφιά για αρκετά χρόνια!

 Χρήσιμα tips κατά την επίσκεψή σας σε ένα εκτροφείο

 Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε κουταβάκια των δύο αυτών φυλών, θα δυσκολευτείτε ακόμα περισσότερο μιας και είναι και τα δύο τόσο χαριτωμένα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να αμελήσετε να μάθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε, προτού τα φέρετε στο σπίτι σας.

  1. Ρωτήστε για το ιστορικό υγείας και των δύο γονιών του κουταβιού σας, συμπεριλαμβανομένων όλων των κτηνιατρικών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί.
  2. Ζητήστε ένα πλήρες αρχείο με όλα τα απαραίτητα εμβόλια που πρέπει να έχουν κάνει τα σκυλιά
  3. Παρατηρήστε προσεκτικά την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα των γονιών τους.
  4. Διαλέξτε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στον δικό σας χαρακτήρα.
 Πρόσθετες πληροφορίες για τις δύο ράτσες!
  • Αλήθεια, εσείς γνωρίζατε πως το Labrador είναι η πιο αγαπημένη ράτσα σκύλου στην Αμερική εδώ και 25 χρόνια; Σταθερά κιόλας! Το λατρεμένο Golden Retriever βρίσκεται εξίσου στα 5 κορυφαία σκυλάκια για οικογένειες με παιδάκια.
  • Και οι δύο ιχνηλάτες μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο, το πλέον εξαφανισμένο St. John’s Water Dog – γνωστό και ως το μικρότερο Newfoundland.
  • Πρόκειται για μία ράτσα που κατάγεται από τον Καναδά και τον 19ο αιώνα έκανε τα πρώτα του βήματα από τo Newfoundland στην Αγγλία.
  • Τα λεγόμενα σκυλιά του νερού, λοιπόν, εκτράφηκαν με σκοπό να βοηθούν τους ψαράδες να σέρνουν τα δίκτυα τους επάνω στα παγωμένα νερά.
  • Αυτά τα χαρακτηριστικά ανάκτησης πέρασαν φυσικά στο μοντέρνο Labrador και το Golden Retriever. Για αυτό ακριβώς είναι και τόσο καταπληκτικοί κολυμβητές!

 Εν ολίγοις, το περίφημο Labrador και το εξίσου δημοφιλές Golden Retriever παρουσιάζουν περισσότερες ομοιότητες, παρά διαφορές μεταξύ τους. Επομένως, θα χρειαστεί να κάνετε την έρευνά σας, προτού αποφασίσετε ποιο θέλετε να βάλετε στην οικογένεια σας.

 Στα καταφύγια αδέσποτων ζώων θα βρείτε πολλά σκυλιά που δίνονται για υιοθεσία, αλλά μπορείτε να απευθυνθείτε και σε κάποιο πιστοποιημένο και νόμιμο εκτροφείο σκύλων

 Πάντως, και τα δύο είναι εξαιρετικοί σύντροφοι και θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι!

 Αν όμως δυσκολεύεστε ακόμη να επιλέξετε τη ράτσα που σας ταιριάζει, μια καλή επιλογή θα ήταν να περάσετε λίγο χρόνο με την κάθε μία ξεχωριστά.

 Μιας και είναι τόσο δημοφιλή, δεν θα είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ένα Labrador ή ένα Golden Retriever σε κάποιο πάρκο κοντά στο σπίτι σας. Να είστε σίγουροι πως θα είναι πρόθυμο να παίξει μαζί σας έστω και για λίγο!

 Λοιπόν, για πείτε μας! Προτιμάτε τo Labrador ή τo Golden Retriever;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *