Crate σκύλου: Η κορυφαία μέθοδος εκπαίδευσης!

Ήρθε ο καιρός να πάρετε ένα crate για το σκυλάκι σας; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε σε αυτήν την εκπαιδευτική μέθοδο του κατοικιδίου σας!

 Η εκπαίδευση ενός σκύλου με το crate υπόσχεται να διευκολύνει την συμβίωση με το κατοικίδιό σας.

 Το crate χρησιμοποιείται μονάχα για τον προσωρινό περιορισμό του σκυλάκου σας, κι όχι για την τιμωρία του. Με αυτόν τον τρόπο, τον κρατάτε ασφαλή τις ώρες που λείπετε από το σπίτι.

 Στα θετικά της υπόθεσης ανήκει το γεγονός πως οι περισσότεροι σκύλοι δεν «ανακουφίζονται» στο μέρος που κοιμούνται. Έτσι, μπορείτε να εκμμεταλλευτείτε το crate για την εκπαίδεση του σκύλου για τουαλέτα και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα ξαναέχει «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι.

 Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να γίνεται σωστή χρήση του. Υπό αυτή τη προϋπόθεση, το κατοικίδιό σας θα μείνει μακριά από τον πειρασμό να κάνει ζημιές μέσα στο σπίτι και θα έχει πάντα το προσωπικό του καταφύγιο.

 Η επιλογή του crate

 Υπάρχει μία τεράστια ποικιλία από κλουβιά για σκύλους που σας επιτρέπει να διαλέξετε εκείνο που είναι κατάλληλο για το δικό σας κατοικίδιο, οπότε αξίζει να κάνετε πρώτα μια σχετική αναζήτηση.

 Κλασική και πιο διαδεδομένη επιλογή αποτελεί ένα συρμάτινο crate σκύλου. Τα περισσότερα διατίθενται σε διάφορα μεγέθη για να συμβαδίζουν με το μέγεθος του τετράποδου φίλου σας και του επιτρέπουν να βλέπει τι γίνεται γύρω του. Είναι πτυσσόμενα, με συρόμενο δίσκο και καθαρίζονται εύκολα.

 Ένας πλαστικό crate είναι εξίσου καλό και συνήθως προτιμάται για ταξιδιωτικούς λόγους. Το μοναδικό μειονέκτημά του είναι πως είναι κλειστό από τρεις πλευρές και δεν επιτρέπει τη διέλευση του φωτός.

 Ένα κλουβάκι με μαλακό υλικό είναι αρκετά ελαφρύ και ιδανικό για τη μεταφορά του σκύλου. Χρειάζεται όμως να τον προσέχετε, γιατί αν έχει την τάση να μασάει ή να γδέρνει τις επιφάνειες, μπορεί να αποδράσει. Συνιστάται για μεγαλύτερα σε ηλικία κουτάβια.

 Οποιοδήποτε κι αν επιλέξετε, σε τελική ανάλυση, αυτό που μετράει είναι το μέγεθος. Το κλουβί δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, γιατί τότε θα του δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιεί τον πλεονάζοντα χώρο για να αδειάζει την ουροδόχο κύστη του και να «ανακουφίζεται».

 Αντιθέτως, θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο, ώστε να μπορεί ο σκύλος σας να ξαπλώνει άνετα και να περιστρέφεται, όχι όμως τόσο, ώστε να μπορεί να κοιμάται στη μία πλευρά και στην άλλη να πηγαίνει τουαλέτα.

 Πολλά από τα συρμάτινα κλουβάκια πωλούνται με ενσωματωμένο διαχωριστικό. Έτσι, είναι ιδανικά για την εκπαίδευση μικρών κουταβιών. Όσο μεγαλώνει ο κούταβος, μπορείτε να προσαρμόζετε ανάλογα και το διαχωριστικό.

 Η πρώτη εντύπωση – γνωριμία με το κλουβί σκύλου είναι το παν!

 Η εκπαίδευση του σκύλου σας στο crate του θα πρέπει να είναι εξαρχής ευχάριστη. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως η πρώτη εντύπωση μετράει!

 Ξεκινήστε με αργά βήματα και αφήνετε σιγά σιγά το σκυλάκι σας να εξοικειωθεί μαζί του. Είναι πολύ σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να ακολουθείτε τους δικούς του ρυθμούς.

 Για να το ενθαρρύνετε ακόμα περισσότερο στο να το εξερευνήσει, δοκιμάστε να βάλετε μέσα μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια.

 Σε περίπτωση που τον δείτε να μπαίνει μέσα από μόνος του, δώστε του μια λαχταριστή λιχουδιά. Θυμηθείτε να κρατάτε ανοιχτή την πόρτα για να μπορεί να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει.

 Η στιγμή του περιορισμού

 Τα σκυλιά είναι ζώα που λατρεύουν τα κρησφύγετα. Εάν, λοιπόν, εκπαιδεύσετε σωστά το δικό σας, το crate θα λειτουργεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο. Θα του προσφέρει πολύτιμες στιγμές ηρεμίας, όταν δεν είστε κοντά, για να αποφορτίζεται και να παίρνει και κανέναν υπνάκο.

 Για την ακρίβεια, πολλοί σκυλογονείς αναφέρουν πως τα σκυλιά τους αναζητούν τα κλουβάκια τους, ακόμα κι όταν έχουν ολοκληρώσει την εκπαιδευτική διαδικασία!

 Ωστόσο, οι περισσότεροι τα απομακρύνουν μόλις τα σκυλιά μάθουν να κάθονται ήσυχα όταν είναι μόνα στο σπίτι.

 Προτού φτάσετε όμως στο σημείο να αφήσετε τον σκύλο μόνο στο σπίτι, αξίζει να μάθετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

  1. Μόλις ο σκύλος σας αρχίσει να μπαινοβγαίνει άνετα στο κλουβί του, έχει έρθει η στιγμή του περιορισμού.
  2. Τοποθετήστε μερικές λιχουδιές μέσα και αφού τον δείτε να μπαίνει, κλείστε μαλακά την πόρτα.
  3. Περιμένετε μερικά λεπτά και όταν καθίσει απόλυτα ήσυχος, αφήστε τον να βγει.
  4. Σταδιακά, καλείστε να αυξήσετε το χρονικό διάστημα παραμονής του εκεί μέχρι να κάθεται άνετα για μία ώρα περίπου. Φυσικά, σε αυτή τη φάση παραμένετε παρόντες.
  5. Σιγά σιγά, θα αρχίσει να αισθάνεται ολοένα και πιο άνετα. Τότε, πρέπει να συνηθίσει να μένει και μόνος του.
  6. Έτσι, απομακρυνθείτε από το δωμάτιο για μερικά λεπτά και επιστρέψτε.
  7. Όσο περνάει ο καιρός, καλό είναι να αυξάνετε ολοένα και περισσότερο τα διαστήματα απουσίας σας.

 Πιθανά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους

 Ποτέ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλουβί του σκύλου σας για σκοπούς τιμωρίας. Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτόν τον τρόπο είναι να τον τρομάξετε και να μην θέλει να μπαίνει.

 Αντιθέτως, το crate πρέπει να αποτελεί ένα ασφαλές και ευχάριστο μέρος για εκείνον. Να το αποζητάει δηλαδή από μόνος του.

 Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου να θυμάστε το εξής: μην τον αφήνετε ποτέ να βγει από το κλουβί αμέσως μόλις αρχίσει να γκρινιάζει ή να γαυγίζει! Μην του μάθετε δηλαδή πως με το κλάμα ελευθερώνεται.

 Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ πως δεν θα πρέπει να τον αφήνετε κλειδωμένο περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει. Τότε, αγγίζετε τα όρια της κακοποίησης.

 Βέβαια, ο χρόνος αυτός διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Για παράδειγμα, τα περισσότερα κουτάβια μπορούν να κρατηθούν για 3-4 ώρες το πολύ, ενώ ένας ενήλικος σκύλος ίσως κρατιέται λίγο παραπάνω. Γενικά όμως μην το παρακάνετε με τη παραμονή του μέσα στο κλουβί.

 Άλλωστε, ζωντανό είναι κι εκείνο και χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο για να ασκηθεί, να παίξει και να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί σας!

 Πάνω από όλα, όμως, θα πρέπει να έχετε πάντοτε κατά νου πως η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Από εκεί και πέρα, οφείλετε να σέβεστε και να ακολουθείτε τα όριά του, για να χτίσετε μια υγιή σχέση εμπιστοσύνης.

 Αλήθεια, εσείς έχετε εφαρμόσει εκπαίδευση με crate στον πιστό σας φίλο; Μοιραστείτε την εμπειρία σας με τους αναγνώστες μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *