Μεγάλος Δανός (Great Dane): Ένας Ευγενικός Γίγαντας!

Γνωρίστε τον Μεγάλο Δανό μία από τις μεγαλύτερες ράτσες σκύλων του κόσμου και μάθετε τα πάντα για τον χαρακτήρα, την ιστορία, το μέγεθος του και τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο συναρπαστικό!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

6 – 8 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Ευγενικό, φιλικό σκυλί

Κατάσταση υγείας: Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας.

Λίγα λόγια για το Μεγάλο Δανό:

 Ο Μεγάλος Δανός είναι μια από τις μεγαλύτερες ράτσες σκύλων του κόσμου σωματικά και θεωρείται γιγαντιαίος σκυλάκος. Είναι γνωστός όχι μόνο για το επιβλητικό του μέγεθος, αλλά και για τον ευγενικό και φιλικό χαρακτήρα του. Συχνά τον αποκαλούν «ευγενικό γίγαντα»!

 Η εν λόγω ράτσα είναι γνωστή για το τετραγωνισμένο σώμα και κεφάλι και τα εύκαμπτα, τριγωνικά αυτιά. Επίσης, διαθέτει κοντή, αλλά πλούσια γούνα που κυκλοφορεί σε διάφορα χρώματα, όπως μαύρο, κιτρινόφαιο, παρδαλό και μπλε.

 Αυτά τα σκυλιά δεν μαδάνε υπερβολικά και δεν απαιτούν πολλή περιποίηση. Το μπάνιο και το βούρτσισμα είναι αρκετά, παρόλο που το μπάνιο με αυτό το σκυλί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να κόβουμε τα νυχάκια του και να τα διατηρούμε σε φυσιολογικό μέγεθος.

 Ο αρσενικός Great Dane έχει ύψος 76-86 εκατοστά και ζυγίζει 54-91 κιλά. Από την άλλη, το θηλυκό έχει 71-81 εκατοστά ύψος και τα κιλά του είναι 45-59.

 Πόσο ζει ένας Μεγάλος Δανός; Το προσδόκιμο ζωής της ράτσας συνήθως είναι κάτω των δέκα ετών.

 Μπορεί να μας κάνει εντύπωση, αλλά ο Μεγάλος δανός δεν χρειάζεται πολλή γυμναστική. Ειδικά τα κουταβάκια της ράτσας δεν πρέπει να αθλούνται πολύ, διότι έχουν μαλακά οστά, αρθρώσεις και συνδέσμους και μπορεί να καταστραφούν.

 Σε περίπτωση που μένει σε διαμέρισμα, πρέπει να βγαίνει για βόλτα τουλάχιστον μία φορά τη μέρα, ωστόσο, το ιδανικό περιβάλλον είναι μια αυλή ή ένας κήπος, για να παίζει και να κυκλοφορεί.

Προσωπικότητα και Συμπεριφορά:

 Το επιβλητικός μέγεθος του μεγάλου δανού δεν πρέπει να μας φοβίζει, καθώς στην ουσία πρόκειται για πολύ ευγενικά πλάσματα. Γενικά, είναι υπερβολικά τρυφερά, γλυκά και υπομονετικά σκυλιά που τα πάνε εξαιρετικά και με τα παιδιά. Δεν γαυγίζουν χωρίς λόγο, παρά μόνο, αν νιώσουν απειλή προς την οικογένεια και σπάνια είναι επιθετικά.

 Στα κουτάβια της ράτσας αρέσει να πηδάνε στην αγκαλιά του αφεντικού τους, βέβαια, αυτό δεν πρέπει να γίνει συνήθεια.

 Καλό είναι να φροντίσουμε για την εκπαίδευση του από νωρίς και να θέσουμε κανόνες, διότι πριν το καταλάβουμε θα είναι γιγάντια!

 Ο μεγάλος δανός είναι ένας έξυπνος σκύλος με μεγάλη προθυμία να κάνει την οικογένεια του χαρούμενη. Υπό συνθήκες σωστής εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης είναι πολύ καλά με ξένους σκυλάκους και δεν δημιουργούν προβλήματα.

 Βέβαια, καλό είναι να μην συμβιώνουν στον ίδιο χώρο με μικρά κατοικίδια, όπως κουνέλια και ποντίκια.

Συνήθη προβλήματα υγείας των Μεγάλων Δανών:

 • Αναπτυξιακά προβλήματα.

 Ο μεγάλος δανός έχει ταχύτατη ανάπτυξη και χρειάζεται κατάλληλη διατροφή, για να αναπτυχθεί ομαλά. Η διατροφή του πρέπει να ορίζεται από τον κτηνίατρο του, ωστόσο, σε γενικές γραμμές καλό είναι να μην καταναλώνει πολλή πρωτεΐνη ή ασβέστιο, διότι αυτές οι ουσίες αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

 • Δυσπλασία των γοφών.

 Πρόκειται για τη συνθήκη κατά την οποία το μηριαίο οστό και το ισχίο δεν εφάπτονται σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και αδυναμία στο περπάτημα. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργείο.

 • Γαστρική διάταση.

 Αυτή η κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή των σκύλων και επηρεάζει κυρίως τις μεγαλόσωμες ράτσες. Η στροφή του στομάχου συμβαίνει, όταν δίνουμε στο κατοικίδιο μας ένα μεγάλο γεύμα, το οποίο το τρώει γρήγορα και ύστερα πίνει πολύ νερό ή όταν κάνει κάποια σωματική άσκηση μετά το φαγητό.

 Το στομάχι του σκύλου περιστρέφεται εμποδίζοντας το σκυλάκι να ρευτεί ή κάνει εμετό, για να απελευθερώσει τον περιττό αέρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται η παροχή αίματος στη καρδιά και να απειλείται η ζωή του.  Αν δούμε το κατοικίδιο μας να έχει πρησμένη κοιλιά, να βγάζει υπερβολικά σάλια ή να έχει τάση προς έμετο, πηγαίνουμε αμέσως στον κτηνίατρο, διότι μπορεί να το χάσουμε.

 Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι:

 • Πρήξιμο της κοιλιάς
 • Ανεξέλεγκτο πηγαινέλα του σκύλου
 • Αδυναμία
 • Νευρικότητα
 • Εξαθλίωση
 • Ταχυκαρδία

 Επίσης, αν προσπαθήσουμε να αγγίξουμε τη κοιλίτσα του, μπορεί να κλαψουρίσει και να βγάλει βογκητά.

 Συνέπεια της γαστρικής διάτασης και συστροφής μπορεί να είναι περαιτέρω προβλήματα υγείας, όπως η αφυδάτωση, η γαστρική διακόρευση και η περιτονίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να ταΐζουμε το σκυλάκι μας μικρά, αλλά συχνά γεύματα, να μη πίνει κατευθείαν νερό και να περιμένουμε μία με δύο ώρες, μέχρι να βγούμε βόλτα ή να παίξουμε.

 • Καρκίνος των οστών/οστεοσάρκωμα.

 Το οστεοσάρκωμα είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου που είναι κοινή στους μεγάλους δανούς. Το πρώτο σημάδι της ασθένειας είναι η αδυναμία, ωστόσο, οι ακτινογραφίες πιστοποιούν το ακριβές αίτιο. Η θεραπεία του καρκίνου είναι επιθετική, συχνά με χημειοθεραπείες και ακρωτηριασμό. Τα καλά νέα είναι ότι η ασθένεια θεραπεύεται και το σκυλάκι προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, ακόμα και μετά από ακρωτηριασμό.

 • Καρδιοπάθεια.

 Η ράτσα του μεγάλου δανού μπορεί να είναι επιρρεπής σε διατατική μυοκαρδιοπάθεια, προβλήματα μιτροειδούς βαλβίδας, tricuspid valve dysplasia, subaortic stenosis, patent ductus arteriosus και persistent right aortic arch. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται: βήχας, λήθαργος, έντονη απώλεια ή αύξηση βάρους και στρεσαρισμένη αναπνοή.

Η ιστορία της φυλής των Γερμανικών Μολοσσών:

 Ο Μεγάλος Δανός θεωρείται μια από τις πιο παλιές ράτσες του κόσμου, καθώς οι πρόγονοι του απεικονίζονται σε αρχαία αιγυπτιακά μνημεία ηλικίας 5.000 χρόνων, τοιχογραφίες Ελλήνων και άλλων λαών.

 Είναι πολύ πιθανό η σύγχρονη ράτσα να προέρχεται από διασταύρωση των English Mastiff και Irish Wolfhound στην Ευρώπη. Η στοχευμένη εκτροφή του μεγάλου δανού άνθησε στις αρχές του 17ου αιώνα στη Γερμανία, όπου ήταν γνωστή με το όνομα «Kammerhunde»-σκύλος γραφείου και «Englischer Hund», λόγω της καταγωγής των προγόνων του από την Αγγλία.

 Τον 19ο αιώνα το όνομα της ράτσας μετονομάστηκε από «German boarhound» σε «Great Dane», διότι στο βιβλίο του Buffon «Histoire naturelle, générale et particulière» αναγραφόταν «grand danois».

 Ο Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 2013 η ράτσα κατείχε την 16η θέση στη λίστα με τις διασημότερες ράτσες σκύλων.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ράτσα:

 • Το ψηλότερο σκυλί στον κόσμο που υπήρξε ποτέ ήταν Μεγάλος Δανός και ονομαζόταν «Zeus»-Δίας. Το ύψος του έφτανε τα 112 εκατοστά στα τέσσερα πόδια, ενώ στα δύο πόδια έφτανε τα 2.2 μέτρα! Δυστυχώς απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε ηλικία 5 ετών.
 • Διάσημοι γονείς μεγάλων δανών είναι οι: Jayne Mansfield, Adam West, Kelsey Grammer, Olivia Newton-John, William Shatner and Bruce Lee.
 • Στο βιβλίο της J. K Rowling «Harry Potter» τον ρόλο του σκύλου του Hagrid είχε ένας μεγάλος Δανός. Παρ’ όλα αυτά, στις ταινίες τον ρόλο έπαιξε ένα Μαστίφ Ναπολιτάνο.
 • Ο διάσημος σκύλος Scooby-Doo βασίστηκε σε Μεγάλο Δανό.
 • Παρόλο που ο Δίας ήταν το ψηλότερο σκυλί στον κόσμο, ο τίτλος δόθηκε σε έναν άλλο σκύλο ράτσας Irish Wolfhound.
 • Στα βιντεοκλιπ των τραγουδιών της Lady Gaga «Poker Face και Paparazzi» συμμετείχαν μεγάλοι δανοί.
 • Στο γνωστό κόμικ «Marmaduke» και την ομώνυμη μεταφορά του στον κινηματογράφο έπαιξε ένας μαγάλος δανός.

 Συμπεραίνουμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτή τη ζωή! Ακόμα και το μέγεθος του Μεγάλου Δανού δεν πρέπει να μας φοβίζει, διότι μέσα σε αυτό το γιγαντιαίο σκυλί κρύβεται ένας αδαμάντινος χαρακτήρας. Αυτή η ράτσα είναι μεγαλόσωμη, αλλά έχει γλυκό και τρυφερό χαρακτήρα. Τα πάει εξαιρετικά με οικογένειες και παιδιά και θέλουν συνεχώς χάδια και αγκαλιές. Αυτός ο σκύλος είναι μια εξαιρετική παρέα για όλους μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *