Πότε ηρεμούν τα κουτάβια; Οι κορυφαίες συμβουλές!

Το κουτάβι σας είναι όλη την ώρα στη τσίτα και δεν ακούει κανέναν; Δείτε σε ποια ηλικία ηρεμούν τα σκυλιά και πως να διορθώσετε το πρόβλημα!

 Τα κουτάβια είναι μεγάλες, ζουμπουρλούδικες μπάλες ενέργειας! Είτε παρακολουθούν κάθε σας κίνηση στο σπίτι είτε τρέχουν γύρω από τα πόδια σας παίζοντας με το αγαπημένο τους παιχνίδι, τα υψηλά επίπεδα ενέργειας του κουταβιών είναι κάτι που τα κάνει αξιαγάπητα!

 Ωστόσο, οι δικές σας αντοχές δε είναι ανεξάντλητες και επιπλέον όλη αυτή η ενέργεια συχνά οδηγεί σε προβλήματα, οπότε σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες στιγμές που θα εύχεστε αυτή η γούνινη υπερκινητική μπάλα να ηρεμήσει και να ρίξει λίγο τους ρυθμούς της.

 Πολλές φορές, τα κουτάβια χρησιμοποιούν τη συσσωρευμένη ενέργειά τους για να καταστρέφουν πράγματα και να δοκιμάζουν τα όριά τους. Βέβαια, αυτά τα υψηλά επίπεδα ενέργειας είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά.

 Πότε ηρεμούν όμως τα κουτάβια;

 Ουσιαστικά, τα νεαρά κουτάβια βιώνουν έναν κόσμο νέων πραγμάτων που πρέπει να εξερευνήσουν. Σκεφτείτε πώς συμπεριφερόσασταν εσείς σαν μικρό παιδί. Όλα γύρω σας ήταν συναρπαστικά και διασκεδαστικά και έπρεπε να τα ανακαλύψετε! Τα κουτάβια λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

 Η αλήθεια είναι ότι οι μικροί μας μπαγάσηδες δεν ωριμάζουν και δεν ηρεμούν σε μια καθορισμένη ηλικία. Όλα τα σκυλιά είναι διαφορετικά. Φανταστείτε μάλιστα ότι υπάρχουν μερικά κουτάβια που γεννιούνται ακόμα και με μια φαινομενικά μελαγχολική στάση!

 Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επιδρούν στο πότε ηρεμούν τα κουτάβια και η ηλικία είναι μόνο ένας από αυτούς. Στη προσπάθειά σας να υπολογίσετε την ηλικία που ο σκύλος σας θα ηρεμήσει υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

 1. Η ράτσα

 Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ράτσα του σκύλου σας έχει μεγάλη επίδραση στα επίπεδα ενέργειας και στην ωριμότητά του. Δώστε προσοχή την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε ένα πάρκο σκύλων. Θα παρατηρήσετε γρήγορα ότι ορισμένες ράτσες σκύλων είναι εκ φύσεως πιο δραστήριες από άλλες.

 Συνήθως, τα σκυλιά που εκτράφηκαν για λόγους εργασίας έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας από μικρή ηλικία. Το ίδιο ισχύει και για τις ράτσες που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αθλήματα σκύλων. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται το Border Collie, το Dachshund, διάφοροι σκύλοι Terrier και το Greyhound.

 Αυτά τα σκυλιά διατηρούν τα υψηλά επίπεδα ενέργειας τους για πολύ καιρό. Ακόμη και στην ενηλικίωση, θα συνεχίσουν να είναι ζωηρά και γεμάτα ζωή. Ωστόσο, είναι συνήθως λίγο πιο ελεγχόμενα καθώς μεγαλώνουν.

 Το μέγεθος του σκύλου σας παίζει επίσης ρόλο. Τα μικρότερα σκυλιά ξεπερνούν το εφηβικό στάδιο πολύ πιο γρήγορα και φτάνουν στη πλήρη ανάπτυξη νωρίτερα από τα μεγαλύτερα σκυλιά.

 2. Η ψυχολογική κατάσταση

 Όσο ο μικρούλης είναι ακόμα κουτάβι, είναι σημαντικό να τον εκθέτετε σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές ο σκύλος σας να αναπτύξει επιθετική ή αγχώδη συμπεριφορά στο μέλλον.

 Αντιθέτως, τι γίνεται αν ένα κουτάβι είναι κλεισμένο σε ένα σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος της εφηβικής του ζωής; Οι πιθανότητες είναι ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσει, διότι, όπως και οι άνθρωποι, οι εμπειρίες και οι διαφορετικές καταστάσεις είναι αυτές που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ωριμότητα.

 Για παράδειγμα, το να το κρατάτε προστατευμένο κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων μηνών είναι σαν να κάνετε μια παύση στη διανοητική του ανάπτυξη. Όταν τελικά το εκθέσετε στον κόσμο, ξαφνικά θα αρχίσει να βιώνει αυτά τα νέα ερεθίσματα και θα εξερευνά τον κόσμο, όπως ένα κουτάβι.

 3. Η κοινωνική δομή

 Εάν έχετε πολλά σκυλιά διαφορετικών ηλικιών το κουτάβι σας θα φτάσει στην ωριμότητα αρκετά γρήγορα. Παρόλο που μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τις κοινωνικές δομές των σκυλάκων, σίγουρα θα έχετε δει μεγαλύτερα σκυλιά να βάζουν στη θέση τους τα νεότερα.

 Τα μεγαλύτερα σκυλιά είναι συνηθισμένα σε μια ήρεμη ρουτίνα και δεν έχουν χρόνο για την φασαρία ενός νεαρού κουταβιού. Έτσι, θα τα μάθουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον γύρω τους και να ωριμάσουν πολύ πιο γρήγορα.

 4. Το φύλο

 Το φύλο παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στο πότε ηρεμούν τα κουτάβια. Τα θηλυκά είναι γνωστό ότι ωριμάζουν αρκετά γρήγορα. Μάλιστα, είναι έτοιμα να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους μωρό μέχρι την ηλικία των έξι έως εννέα μηνών! Με αυτή τη βιολογική ωριμότητα έρχεται μια πιο ήρεμη στάση ζωής. Τα αρσενικά, από την άλλη, χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο.

 Σε ποια ηλικία ηρεμούν τα σκυλιά; Πώς αλλάζουν τα επίπεδα ενέργειας του κουταβιού;

 Όλα τα σκυλιά είναι διαφορετικά ως προς το πώς ωριμάζουν. Ωστόσο, όλοι οι σκύλοι θα ακολουθήσουν ένα παρόμοιο μοτίβο ανάπτυξης. Καθώς μεγαλώνουν και περνούν από όλα τα στάδια ανάπτυξης, μπορεί να παρατηρήσετε μια εξέλιξη στα ενεργειακά τους επίπεδα. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να περιμένετε.

 Από νεογέννητο έως 10 εβδομάδων

 Όταν γεννιούνται, τα κουτάβια είναι αβοήθητα πλάσματα που βασίζονται στις μητέρες τους για τα πάντα. Δεν μπορούν καν να δουν! Τα μάτια τους θα ανοίξουν σε ηλικία περίπου δύο εβδομάδων.

 Ακόμη και όταν ανοίξουν τα μάτια τους, τα κουτάβια θα εξακολουθούν να είναι σχετικά ντροπαλά και συγκρατημένα. Το γάλα της μητέρας τους είναι η μόνη τους διατροφή, οπότε για κάποιο διάστημα είναι μονίμως κοντά της.

 Καθώς αρχίζουν να μετακινούνται λίγο πιο μακριά από τη φωλιά, η μητέρα συνήθως τα φέρνει πίσω μέχρι να νιώσει ότι είναι έτοιμα. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι! Μόλις τα κουτάβια μπορέσουν να περπατήσουν και να τρέξουν μόνα τους, θα το εκμεταλλευτούν πλήρως!

 Στο πρώτο στάδιο κοινωνικοποίησης αρχίζουν να μαθαίνουν τις κοινωνικές συμπεριφορές και να παίζουν με τα αδέρφια τους. Εάν είναι μόνα, μπορεί να τα δείτε να δαγκώνουν τα δάχτυλά σας για να παίξουν! Είναι ένα αξιολάτρευτο στάδιο, γι’ αυτό απολαύστε το όσο μπορείτε!

 10 εβδομάδων έως 16 εβδομάδων

 Σε αυτό το σημείο, η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας του κουταβιού σας, γιατί ο μικρούλης θα είναι τόσο ενεργητικό όσο ποτέ!

 Τα νεαρά κουτάβια τείνουν να έχουν διάσπαση προσοχής. Άρα, θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή. Κρατήστε τα μαθήματα εκπαίδευσης σύντομα, ωστόσο, παραμείνετε σε εγρήγορση και συνεπείς με τις μεθόδους που χρησιμοποιείτε.

 Μπορείτε να θεωρήσετε αυτό το ηλικιακό εύρος ως την «σκυλίσια εφηβεία». Τα κουτάβια θα αρχίσουν να δοκιμάζουν λίγο τα όριά τους για να δουν τι τους επιτρέπεται στα αλήθεια και τι όχι.

 Για παράδειγμα, μπορεί να αγνοούν εντολές ή να πηγαίνουν σε μέρη στα οποία υποτίθεται ότι δεν πρέπει να βρίσκονται. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να αρχίσετε να καταπολεμάτε οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά.

 Κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι σε αυτήν την ηλικία αρχίζουν να βγαίνουν τα δόντια του σκύλου. Το πρώτο σετ παιδικών δοντιών θα αντικατασταθεί από το δεύτερο, όμως κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης θα έχουν κάποια ενόχληση και φαγούρα στο στόμα τους που θα τα κάνουν να νιώθουν πολύ άβολα.

 Μην ξαφνιαστείτε αν αρχίσουν να μασούν οτιδήποτε μπορούν να βάλουν στο στόμα τους. Για να τα ανακουφίσετε και να αποφύγετε τις ζημιές στα έπιπλά σας, προσφέρετέ τους μερικά παιχνίδια για μάσημα που θα βρείτε στην αγορά.

 Τεσσάρων έως έξι μηνών

 Μετά από τέσσερις μήνες, ο σκύλος σας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού του. Επομένως, εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να του παρέχετε ακόμη μεγαλύτερη έκθεση σε νέα πράγματα.

 Από τη στιγμή που θα εμβολιαστεί μπορείτε να πάτε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Τα επίπεδα ενέργειας εξακολουθούν να είναι υψηλά σε αυτή την ηλικία, ωστόσο, το κουτάβι σας θα εστιάσει πολλή από αυτή την ενέργεια σε άλλα σκυλιά.

 Αυτό συμβαίνει, γιατί βρίσκεται πλέον σε θέση να αρχίσει να κατανοεί την κοινωνική δομή. Μπορεί να τον δείτε να παίζει, να τσακώνεται, να γαβγίζει και να έχει μια φαινομενικά επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους σκύλους. Μην ανησυχείτε! Αυτό είναι φυσιολογικό.

 Αυτό για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε είναι ο φόβος, η έκδηλη επιθετικότητα και το γενικευμένο άγχος. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό. Εάν ο σκύλος σας χάσει την ψυχραιμία του γρήγορα και ξεσπάσει σε εσάς ή σε άλλα σκυλιά, πρέπει να αναλάβετε δράση.

 Το ίδιο ισχύει και για το υπερβολικό άγχος που μπορεί να βιώνει όταν δεν είστε στο σπίτι ή όταν βιώνει νέα πράγματα. Εάν είναι απαραίτητο, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή. Ο στόχος είναι να οδηγήσετε την ενέργεια του σκύλου σας σε πιο θετικά συναισθήματα και συμπεριφορές.

 Έξι μηνών έως ενός έτους

 Σε αυτό το σημείο, το κουτάβι σας είναι πιο εξοικειωμένο με τη ρουτίνα του. Καταλαβαίνει πλέον πώς λειτουργούν τα πράγματα. Ωστόσο, η εκπαίδευση δεν έχει τελειώσει.

 Η ενέργειά του εξακολουθεί να είναι στα πικ της, επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η εκπαίδευση, η κοινωνικοποίηση και η δομημένη άσκηση συνεχίζονται.

 Αυτή είναι η στιγμή που θα αρχίσετε να βλέπετε το κουτάβι σας να ηρεμεί λίγο. Δεν πρόκειται να δείτε μια μεγάλη ή ξαφνική αλλαγή, όμως, αυτή η άνεση θα το κάνει να ωριμάσει λίγο.

 Ενός έως δύο ετών

 Ανάλογα με τη ράτσα, ο φιλαράκος σας θα ενηλικιωθεί πλήρως μετά από ένα ή δύο χρόνια ζωής. Οι μεγαλύτερες ράτσες τείνουν να ωριμάζουν πιο αργά, περίπου στα δύο χρόνια.

 Είτε έτσι είτε αλλιώς, τότε είναι που ο σκύλος σας θα είναι πολύ πιο ήρεμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει ενέργεια, ωστόσο, η ενέργεια θα είναι ελεγχόμενη και θα προορίζεται για τη βόλτα του ή το παιχνίδι στην αυλή.

 Πώς μπορείτε να ηρεμήσετε τον σκύλο σας

 Ένα μέσο για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ωριμάσει είναι η σωστή εκπαίδευση. Ακριβώς επειδή τα κουτάβια είναι από τη φύση τους πιο ενεργητικά από τα μεγαλύτερα σκυλιά δεν σημαίνει ότι μπορείτε απλώς να αφήσετε αυτή την ενέργεια ανεξέλεγκτη.

 Εδώ θα βρείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χαλαρώσετε το κουτάβι σας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις τεχνικές τακτικά και θα αποκτήσετε ένα ήρεμο σκυλί που θα συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προσδοκίες σας.

 Τακτική Άσκηση

 Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε το σκυλάκι σας είναι να του παρέχετε τακτική άσκηση! Ένα σκυλί που βαριέται θα γίνει εύκολα καταστροφικό, οπότε όταν η ενέργειά του δεν εκτονώνεται, ο μπαγάσας θα σας εκπλήξει δυσάρεστα.

 Με την τακτική άσκηση, δίνετε στον γούνινο φίλο σας την ευκαιρία να διοχετεύσει σωστά αυτή την ενέργεια. Πηγαίνετε μαζί του σε μεγάλους περιπάτους και παίξτε διαδραστικά παιχνίδια, όπως φρίσμπι ή πέταγμα μπάλας. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει το κουτάβι σας να εκτονώσει θετικά την ενέργειά του, αλλά θα ενισχύσει και τον δεσμό μεταξύ σας.

 Ψυχική διέγερση

 Εάν το κουτάβι σας είναι κλεισμένο στο κλουβί ή στο δωμάτιό του όλη την ημέρα ενώ εργάζεστε, πρέπει να του παρέχετε τρόπους για να το διεγείρετε διανοητικά. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ορισμένα παιχνίδια πνευματικής διέγερσης.

 Μπορείτε να δοκιμάσετε παιχνίδια τροφοδοσίας με τη μορφή παζλ, παιχνίδια διανομής λιχουδιών ή απλά διαδραστικά παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε το μυαλό του σκύλου σας απασχολημένο για ώρες.

 Καθιερωμένη ρουτίνα

 Δημιουργήστε μια καθιερωμένη ρουτίνα και μείνετε σε αυτήν! Τα σκυλιά είναι πλήρως ικανά να γνωρίζουν πότε είναι ώρα να βγουν έξω ακόμα κι αν δεν μπορούν να καταλάβουν ένα ρολόι.

 Εάν βγάζετε τυχαία το κουτάβι σας έξω όποτε θέλει, θα εντυπωθεί στο μυαλό του μια αίσθηση αβεβαιότητας. Έτσι, θα προσπαθήσει να διασκεδάσει όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί δεν ξέρει πότε θα έρθει η επόμενη έξοδος!

 Το ίδιο ισχύει και για τους χρόνους ταΐσματος. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να ταΐζετε τον σκύλο σας λίγο πριν τον ύπνο. Η ξηρά τροφή θα αυξήσει την ενέργειά του και θα μείνει περισσότερη ώρα ξύπνιος και δραστήριος.

 Εκπαίδευση με κλουβί

 Η προπόνηση με το crate είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές στην εκπαίδευση των σκύλων. Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες το βλέπουν ως μια μορφή τιμωρίας, αν το χρησιμοποιείτε σωστά θα ωφελήσει εσάς και το κουτάβι σας στο έπακρο. Το κλουβί θα γίνει το καταφύγιό του, εκεί όπου θα μπορεί να κοιμάται και να χαλαρώνει νιώθοντας ασφαλής.

 Κάθε φορά που η ενέργεια του σκύλου σας αρχίζει να προκαλεί προβλήματα, βάλτε τον στο κλουβί. Αυτό θα τον ηρεμήσει και στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πέσει αμέσως για ύπνο.

 Εκπαίδευση υπακοής

 Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιάζουν τόσο πολύ στο κλουβί του σκύλου ή στην εκπαίδευση της τουαλέτας που ξεχνούν την εκπαίδευση υπακοής. Ο σκύλος σας πρέπει να μάθει να υπακούει σε όλες τις εντολές σας. Η σωστή εκπαίδευση υπακοής θα τον κρατήσει ασφαλή, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει να τον κρατάτε υπό έλεγχο.

 Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Το σημαντικό όμως είναι να κερδίζετε την προσοχή του κουταβιού σας με τις σωστές εντολές, ώστε να μπορείτε να τον ηρεμήσετε όποτε χρειαστεί.

 Οι καλύτερες εντολές είναι αυτές που αναγκάζουν το σκυλί σας να κάθεται και να ακούει. Έτσι, η βασική εκπαίδευση του σκύλου που περιλαμβάνει τις εντολές που βασίζονται στην προσοχή, τις εντολές ανάκλησης και τις εντολές καθίσματος θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα στην εκπαίδευση.

 Αγνοώντας τον σκύλο σας

 Μπορείτε απλά να αγνοήσετε το κουτάβι σας! Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο σκληρό, είναι μια απίστευτα αποτελεσματική τεχνική ηρεμίας. Στην πραγματικότητα, ο μικρός θέλει απλώς να έχει την προσοχή σας. Όταν δεν του τη δίνετε, θα ηρεμήσει πολύ πιο εύκολα.

 Επίσης, θα πρέπει να του μάθετε να μην ενθουσιάζεται υπερβολικά σε κάθε μικρή περίσταση. Για παράδειγμα, μην είστε συναισθηματικά φορτισμένοι κάθε φορά που φεύγετε και γυρνάτε στο σπίτι, γιατί με αυτόν τον τρόπο εντείνετε ακόμα περισσότερο το άγχος αποχωρισμού του όταν λείπετε και την ανεξέλεγκτη χαρά του όταν επιστρέφετε.

 Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το οδηγήσει σε καταστροφική συμπεριφορά ή να περάσει ολόκληρη την ημέρα γαβγίζοντας μέχρι να γυρίσετε από τη δουλειά. Το καλύτερο σενάριο είναι να έχετε έναν σκύλο που ξέρει πώς να παραμένει ήρεμος και χαλαρός όταν λείπετε.

 Τα περισσότερα σκυλιά αρχίζουν να ηρεμούν περίπου στην ηλικία των έξι έως εννέα μηνών. Μέχρι να φτάσουν στην πλήρη ωριμότητα, μεταξύ ενός και δύο ετών, όλη αυτή η υπερβολική κουταβίσια ενέργεια θα πρέπει να ανήκει στο παρελθόν!

 Φυσικά, κάθε ζώο είναι διαφορετικό. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του σκύλου σας και να ακολουθείτε τιην εκπαίδευσή του με συνέπεια.

 Δοκιμάστε μερικές από τις «ηρεμιστικές» συμβουλές μας και θα έχετε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα σύντομα και χωρίς να κινδυνεύετε να εξαντληθείτε σωματικά και πνευματικά!

 Πάνω από όλα όμως, απολαύστε όλα τα στάδια ανάπτυξης της ζωής του σκύλου σας. Ακόμα και αν κάτι σας ενοχλεί, με τη σωστή ανταπόκριση είναι μια μοναδική ευκαιρία να δεθείτε με τον τετράποδο φίλο σας για μια ζωή!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *