Παπαγαλάκια: Γιατί τα Budgies είναι ιδανικά κατοικίδια;

Ψάχνετε κατοικίδιο εκτός από σκύλο ή γάτα; Δείτε τα περίφημα Budgerigars παπαγαλάκια που θα σας κλέψουν τη καρδιά & το μυαλό!

 Τα γλυκύτατα Budgerigars (Budgies) ή αλλιώς Parakeets, είναι από τα μικρότερα είδη παπαγάλων που συνήθως διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα. Παράλληλα, είναι τα πιο δημοφιλή πουλιά λόγω του ότι είναι αρκετά οικονομικά στη συντήρησή τους.

 Εκτός αυτού, όμως, αυτά τα μικρά παπαγαλάκια είναι εξαιρετικά φιλικά και πολύ εύκολο να εξημερωθούν – ειδικά εάν τα αποκτήσετε σε νεαρή ηλικία.

 Αν και ορισμένες φορές είναι λιγάκι δύσκολο να τους καταλάβετε, είναι παπαγάλοι που μιλάνε και φημίζονται για το ταλέντο τους στο να μιμούνται όχι μόνο την ανθρώπινη ομιλία, αλλά και διάφορους ήχους μέσα στο σπίτι, όπως το τρίξιμο της καρέκλας.

 Η ιστορική τους προέλευση

 Τα λατρεμένα Budgerigars και άλλα είδη παρόμοιων παπαγάλων προέρχονται από την Αυστραλία, όπου κατοικούν όλα μαζί σαν σμήνος σε τεράστιες εκτάσεις λιβαδιών.

 Αυτά τα άγρια είδη, ωστόσο, είναι ελαφρώς μικρότερα από τα πουλιά που βρίσκονται συνήθως σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Πλέον, έχουν υποστεί δεκαετίες αναπαραγωγής και αιχμαλωσίας.

 Ο Άγγλος φυσιοδίφης John Gould έφερε το πρώτο budgie στην Ευρώπη το 1838. Όπως καταλαβαίνετε, δεν άργησε να γίνει ιδιαίτερα αγαπητό από το ευρύ κοινό.

 Μέχρι το 1894 όμως, η Αυστραλία απαγόρευε την εξαγωγή του είδους. Έτσι, οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να βάλουν μπροστά μια επιχείρηση συστηματικής αναπαραγωγής του, που τους απέφερε και πολλά κέρδη.

 Το συγκεκριμένο πουλί έφτασε στην Αμερική σχετικά αργά – περίπου το 1920. Έγινε όμως εξαιρετικά δημοφιλές μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

 Γενικά, υπάρχουν δύο είδη budgies: το Αμερικανικό, γνωστό και ως parakeet και το Αγγλικό.

 Η Αμερικανική ποικιλία είναι αυτή που συναντάται συχνότερα στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Την ίδια στιγμή, το Βρετανικό Budgerigar σαρώνει σε διαγωνισμούς και παραστάσεις!

 Ο χαρακτήρας αυτών των παπαγάλων

 Τα Budgies διαθέτουν έναν ήρεμο, ευγενικό και αρκετά υπάκουο χαρακτήρα. Επίσης, εξημερώνονται πολύ εύκολα, ειδικά εάν τα αποκτήσετε σε νεαρή ηλικία.

 Ζεύγη πουλιών κάνουν καλή παρέα μεταξύ τους, αφού διασκεδάζουν το ένα το άλλο. Τότε, όμως μπορεί να μην συνδέονται το ίδιο βαθιά με τους ιδιοκτήτες τους ή να μην μιμούνται την ομιλία τους με ευχέρεια.

 Πάντως, αυτά τα πανέμορφα παπαγαλάκια είναι σίγουρα πολύ παιχνιδιάρικα και δραστήρια. Παράλληλα, όμως, είναι και πιο ήσυχα από άλλους τύπους παπαγάλων.

 Η εξωτερική εμφάνιση του Budgerigar ή Parakeet

 Ο φυσιολογικός, ατίθασος χρωματισμός αυτού του παπαγάλου είναι ανοιχτό πράσινο με μαύρες ράβδους στα φτερά, την πλάτη και το κεφάλι.

 Συνήθως, τα ώριμα θηλυκά διαθέτουν ένα πρόσθετο μαύρισμα κοντά στην περιοχή του ράμφους. Από την άλλη, τα αρσενικά έχουν γαλαζοπράσινα χρώματα.

 Την ίδια στιγμή, τα νεαρά παπαγαλάκια διαθέτουν εξίσου ράβδους στο μέτωπό τους, αν και υποχωρούν καθώς μεγαλώνουν. Τα ματάκια τους έρχονται με σκουρόχρωμες ίριδες που σταδιακά μεταμορφώνονται σε γκριζωπές.

 Η αλήθεια είναι πως στο εμπόριο θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από χρώματα και μοτίβα. Αυτό οφείλεται στην εντατική και επιλεκτική εκτροφή τους. Συνηθέστερα, θα τα δείτε σε βιολετί, μπλε, κίτρινο, πράσινο νέον και παρδαλούς ή αλμπίνο σχεδιασμούς.

 Περιποίηση και φροντίδα

 Σε αντίθεση με άλλα παπαγαλάκια, τα Budgies είναι εύκολα διαθέσιμα και γι’ αυτό πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή όταν διαλέγετε ένα. Εάν είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο να έρθετε σε επαφή απευθείας με τον εκτροφέα.

 Γενικά, καλό είναι να επιλέξετε ένα νεαρό, που έχει λάβει την ορθή περιποίηση και προσοχή. Έτσι, θα μπορέσετε να το εξημερώσετε πιο εύκολα.

 Μπορείτε να πάρετε εκείνο που διαθέτει μια λαμπερή εμφάνιση, φαίνεται να είναι δραστήριο και παρατηρητικό. Τα φτερά του θα πρέπει να είναι απαλά, λαμπερά και να ακουμπούν μαλακά το σώμα του.

 Εκτός αυτού, θα πρέπει να είναι πεντακάθαρο και απαλλαγμένο από τυχόν ακαθαρσίες. Τα ποδαράκια του να είναι λεία, τα νύχια και το ράμφος του περιποιημένα και απαλλαγμένα από βρωμιές.

 Ωστόσο, αν αποφασίσετε πως θέλετε να φροντίσετε και να σώσετε ένα άρρωστο παπαγαλάκι, αυτό θα είναι πολύ σπουδαίο εκ μέρους σας.

 Τα Budgies είναι δραστήρια και παιχνιδιάρικα ζωάκια. Για αυτό, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα αρκετά μεγάλο κλουβί, όπου θα μπορούν να κινούνται, να πετάνε, να τρώνε και να κοιμούνται άνετα.

 Ωστόσο, όταν διαλέγετε το κατάλληλο κλουβάκι για να το φιλοξενήσετε, θα πρέπει να έχετε στο νου σας το ενδεχόμενο πιθανής απόδρασης ή τραυματισμού. Έτσι, προτιμήστε ένα κλουβί με οριζόντια σύρματα που του επιτρέπει άνεση στις κινήσεις.

 Για ακόμα μεγαλύτερη άνεση, τοποθετήστε τουλάχιστον δύο διαφορετικά κλαδιά σε κάθε επίπεδο. Η ποικιλία μεγέθους και υλικών κατασκευής των κλαδιών θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας υγιές.

 Μέσα στο κλουβί θα χρειαστείτε μερικά πραγματάκια ακόμα: μία φωλιά για ύπνο, πιατάκια για φαγητό και νερό, διάφορα παιχνίδια και μασητικά αντικείμενα. Με αυτά θα κρατήσετε το παπαγαλάκι σας χαρούμενο και ψυχικά υγιές.

 Άσκηση

 Ακόμα κι αν έχετε το πιο ευρύχωρο κλουβί, όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε πως το παπαγαλάκι σας θα χρειαστεί αρκετό παιχνίδι και κοινωνικοποίηση έξω από αυτό.

 Το πέταγμα είναι απαραίτητο για κάθε πτηνό. Για αυτό, θα πρέπει να επιτρέψετε και στο δικό σας πουλάκι να πετάει σε έναν ασφαλή χώρο, όπως για παράδειγμα σε κάποιο συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού σας.

 Όπως οι περισσότεροι παπαγάλοι, έτσι και αυτά είναι αρκετά κοινωνικά πουλιά. Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες διατηρούν ζευγάρια, έτσι ώστε να περνούν ποιοτικό χρόνο το ένα με το άλλο και να είναι χαρούμενα.

 Πάντοτε όμως θα πρέπει να περνάτε κι εσείς ποιοτικό χρόνο μαζί του. Το παιχνίδι είναι το απαραίτητο εργαλείο για να του προσφέρετε όλη τη σωματική άσκηση, αλλά και την πνευματική διέγερση που χρειάζεται.

 Η διατροφή που πρέπει να ακολουθούν

 Η ποικιλία είναι το «κλειδί» για μια υγιεινή διατροφή για το παπαγαλάκι σας.

 Ειδικότερα, τα σποράκια είναι μια κατάλληλη τροφή, που του παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Ωστόσο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και για αυτό θα πρέπει να του τα δίνετε με προσοχή.

 Μία διατροφή που βασίζεται σε πέλλετ αποτελεί την ιδανική λύση για το κατοικίδιό σας, αφού του δίνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται.

 Για το καθημερινό του διατροφολόγιο, μπορείτε να προτιμήσετε έναν συνδυασμό αυτών των δύο τροφών. Ακόμα, μπορείτε να του δίνετε μία ποικιλία από φρέσκα λαχανικά, όπως είναι τα καρότα, το μπρόκολο, το καλαμπόκι και το σπανάκι.

 Κάθε φορά που εισάγετε κάποιο νέο τρόφιμο στη διατροφή του, να είστε προσεκτικοί και υπομονετικοί. Το παπαγαλάκι σας ενδέχεται να τρομάξει και να μη το φάει.

 Προπαντός, να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα, όπως είναι η σοκολάτα, τα αβοκάντο, το αλάτι και η ζάχαρη, τα οποία είναι τοξικά για τον οργανισμό τους.

 Κοινά προβλήματα υγείας

 Αυτά τα αξιολάτρευτα πουλάκια είναι επιρρεπή σε ορισμένες ασθένειες, όπως κι άλλα είδη παπαγάλων.

 Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ευαίσθητα στην εμφάνιση βρογχοκήλης, η οποία προκαλείται από ανεπάρκεια σε ιώδιο.

 Ακόμα, μπορούν να αναπτύξουν όγκους, εάν η διατροφή τους είναι πολύ πλούσια σε σπόρους και φτωχή σε λαχανικά και φρούτα.

 Επίσης, τα Budgies τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα ψιττακίασης, ή αλλιώς πυρετού των παπαγάλων. Τότε, θα παρατηρήσετε ερυθρότητα στο δέρμα γύρω από τα ματάκια ή τα ποδαράκια τους.

 Παρόμοια είδη παπαγάλων

 Στον αγώνα της αναζήτησης του ιδανικού κατοικίδιου, τα περίφημα Budgies δεν είναι οι μόνοι σας σύμμαχοι!

 Μπορείτε να επιλέξετε διάφορα είδη παπαγάλων, όπως είναι τα διάσημα Parrotlets, Lovebirds, Indian ringneck parakeets, Black-capped conures.

 Σε κάθε περίπτωση, τα παπαγαλάκια αποτελούν ένα εξαιρετικό κατοικίδιο ζωάκι, που θα σας συντροφεύσει επάξια για αρκετά χρόνια. Εάν αναγνωρίσετε τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και τα φροντίσετε σωστά, θα σας χαρίσουν άφθονες στιγμές χαράς και γέλιου!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *