Μπορεί ένας Σκύλος να κολλήσει Κορονοϊό (Covid-19);

 Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει μέχρι σήμερα την καθημερινότητά μας, κινδυνεύουν οι σκύλοι μας από αυτήν; Μάθετε όσα χρειάζεται για την μετάδοση και πως μπορούμε να προστατέψουμε τα κατοικίδια μας

 Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξή της, η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει μέχρι και σήμερα την καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα το ζήτημα αυτό να παραμένει ακόμη πιο επίκαιρο από ποτέ.

 Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες κατοικίδιων, το να ενημερωνόμαστε σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19, μας κάνει ενίοτε να αναρωτιόμαστε αναφορικά με τον κίνδυνο της μόλυνσης ανάμεσα σε εμάς και τους τετράποδους φίλους μας.

 Επί της παρούσης, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη πως τα ζώα συντροφιάς αποτελούν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, οι απανταχού ιδιοκτήτες σκύλων έχουν διάφορες απορίες ανάμεσα στις οποίες και εάν: μπορεί ο σκύλος μου να κολλήσει Covid-19;

 Σύμφωνα με έρευνες, τα σκυλιά μπορούν να προσβληθούν από τα διάφορα στελέχη του ιού, με τη βασική συμπτωματολογία να εντοπίζεται στο αναπνευστικό τους σύστημα, κατά παρόμοιο τρόπο με εκείνο που εμφανίζεται και στους ανθρώπους.

Η παρούσα μορφή του ιού, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δε θεωρείται πως μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός σκύλου. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο του να κολλήσει και να βγει θετικός ύστερα από σχετική εξέταση.

Μπορούν τα σκυλιά να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους;

 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κάποια ισχυρή ένδειξη ή απόδειξη πως τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη σε ανθρώπους.

 Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται, ή μιλάει. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται να πλένουμε τακτικά και προσεκτικά τα χέρια μας για να μείνουμε ασφαλείς.

 Πάντως, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας συστήνουν πως εάν υπάρχει φορέας της νόσου στο σπίτι, θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή τόσο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όσο και με τα κατοικίδια ζώα. Αυτό σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που είναι θετικός στον ιό, μπορεί να τον μεταδώσει στο κατοικίδιό του, αλλά όχι το αντίστροφο.

 

Μπορώ να προστατέψω κάπως το κατοικίδιό μου από τον ιό;

 Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους μας να ακολουθούμε τις βασικές αρχές υγειονομικής προστασίας, όπως είναι το συχνό και επιμελές πλύσιμο των χεριών μας.

 Μάλιστα, εάν είμαστε ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων και θέλουμε να τα προφυλάξουμε από το ενδεχόμενο να κολλήσουν τον ιό, θα πρέπει να φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή κάθε φορά, πριν και αφού έρθουμε σε στενή επαφή μαζί τους.

 Εάν βρεθούμε θετικοί στον ιό, ο ΕΟΔΥ προτείνει τα εξής, με στόχο τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων:

  • Καλό θα ήταν να αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου ή της γάτας μας κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, τουλάχιστον όσο εμείς είμαστε σε φάση ανάρρωσης.
  • Αποφεύγουμε να έρθουμε σε επαφή με το αγαπημένο μας κατοικίδιο. Δεν το χαϊδεύουμε, δεν το αγκαλιάζουμε, δεν το αφήνουμε να μας φιλήσει οπουδήποτε και δεν μοιραζόμαστε μαζί του το κρεβάτι ή το φαγητό μας.
  • Εάν χρειαστεί να αναλάβουμε την περιποίησή του ή να το πλησιάσουμε, και μόνο εάν είναι ανάγκη να το κάνουμε, φροντίζουμε ώστε να φοράμε ειδική μάσκα προστασίας και να πλύνουμε τα χέρια μας πριν και μετά την αλληλεπίδραση μαζί του.
  • Για να εμποδίσουμε τη μεταφορά μικροβίων, θα βοηθούσε να καθαρίζουμε τακτικά το τρίχωμα και τις πατούσες του σκύλου μας, κυρίως μετά τη βόλτα.
  • Τα κατοικίδια ζώα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα προστασίας από τον ιό σε οποιαδήποτε περίπτωση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία τους.
  • Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως δεν εγκαταλείπουμε το σκύλο, τη γάτα ή άλλο κατοικίδιό μας, επειδή φοβόμαστε πως ίσως μας μεταδώσει τον ιό. Ούτως ή άλλως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Είναι ασφαλές να χαϊδέψω το σκύλο μου;

 Η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση υποστηρίζει πως δεν είναι επικίνδυνο να χαϊδέψουμε το τρίχωμα του σκύλου μας. Γνωρίζουμε ήδη πως ο ιός επιβιώνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε λείες επιφάνειες, όπως είναι για παράδειγμα τα πόμολα και οι διακόπτες.

 Οι επιφάνειες με πόρους, όπως είναι το τρίχωμα του σκύλου, απορροφούν και παγιδεύουν τους μικροοργανισμούς. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να έρθουμε εμείς οι ίδιοι σε επαφή με τον ιό απλά και μόνο χαϊδεύοντας το σκύλο μας.

 Πάντως, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να φέρουμε σε επαφή το κατοικίδιο μας με άτομα ή ζώα εκτός του νοικοκυριού μας. Αυτό σημαίνει πως εάν είμαστε ιδιοκτήτες σκύλων, προσέχουμε να μην τον ακουμπάνε άγνωστοι στη βόλτα, ενώ αν έχουμε κάποια γάτα φροντίζουμε να την κρατήσουμε εντός του σπιτιού, προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με άλλους.

Μπορώ να βγάλω βόλτα το σκύλο μου;

 Εννοείται πως ναι! Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο σκυλάκος μας να παραμένει συνεχώς μέσα στο σπίτι. Η πραγματοποίηση των βιολογικών αναγκών, η άσκηση και η ομαλή κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντικές για την υγεία και ευεξία του φίλου μας και δε θα πρέπει να τις παραμελούμε.

 Προσοχή όμως στη βόλτα! Κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις, δηλαδή τουλάχιστον δύο μέτρα, από άλλους ανθρώπους ή ζώα στο δρόμο. Είμαστε υπεύθυνοι, έτσι ώστε ο σκύλος μας να βρίσκεται δίπλα μας, με λουρί.

 Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να βγαίνουμε βόλτες σε πάρκα σκύλων ή δημόσιους χώρους με συνωστισμό και εμείς να φοράμε πάντοτε μάσκα προστασίας.

 

Πρέπει να κάνω στο σκύλο μου κάποια εξέταση για τον Covid-19;

 Όχι, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Ειδικά σε αυτή τη φάση της πανδημίας που διανύουμε, δεν ενδείκνυται από τις υγειονομικές αρχές να κάνουμε διαρκώς εξετάσεις για τον ιό σε κατοικίδια ζώα – χωρίς αυτό να σημαίνει πως η εξέταση κατοικίδιων ζώων μειώνει τη διαθεσιμότητα των εξετάσεων για τους ανθρώπους. 

 Εάν, ωστόσο, παρατηρήσουμε πως το κατοικίδιό μας εμφανίζει συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, ασυνήθιστη απώλεια όρεξης ή λήθαργο, πρέπει αμέσως να κλείσουμε ένα ραντεβού και να επισκεφτούμε τον κτηνίατρό μας. Εκείνος θα μας υποδείξει εάν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις ή όχι.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *