Γιατί ο Σκύλος μου δεν τρώει; Πιθανά Αίτια & Λύσεις!

Μήπως ο σκυλάκος σας έχει αρχήσει να μην τρώει το φαγητό του ή ακόμα χειρότερα να μην τρώει τίποτα και αναρωτιέστε τι να κάνω; Μην σας πιάνει πανικός και μάθετε τώρα ποιές περιπτώσεις είναι σοβαρές και ποιές όχι!

 Είναι αρκετά σύνηθες να μη τρώνε τα κατοικίδια το φαγητό τους. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι πολλοί και είναι πολύ σημαντικό να βρούμε την αιτία και τη θεραπεία του προβλήματος.

 Φυσικά, ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα εξετάσει, θα διαγνώσει και θα προτείνει τη θεραπεία του κατοικίδιου μας.

 Το πρώτο και βασικό πράγμα που πρέπει να ψάξουμε είναι σε ποιο βαθμό έχει χαθεί η όρεξη του ζώου για φαγητό. Αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος δεν τρώει τη συνιστώμενη ποσότητα της ξηράς τροφής που υποδεικνύει η ετικέτα της σκυλοτροφής, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε.

 Η ετικέτα των σκυλοτροφών παρουσιάζει κατά προσέγγιση τη συνιστώμενη ποσότητας φαγητού. Στη πραγματικότητα, οι περισσότεροι υγιείς σκύλοι τρώνε μόνο το 60-70% της συνιστώμενης δόσης που αναγράφεται στη συσκευασία και αυτό διαφέρει από χειμώνα σε καλοκαίρι.

 Η κατάσταση κατά την οποία ένα σκυλάκι δεν τρώει το φαγητό του αναφέρεται ως ανορεξία. Σε αυτό το σημείο, όμως, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ανορεξία των σκύλων δεν έχει καμιά σχέση με τη νευρική ανορεξία των ανθρώπων. Η ανορεξία των σκύλων περιγράφεται ως η παντελής απώλεια όρεξης δηλαδή το κατοικίδιο μας να μην τρώει τίποτα! Όχι απλά να μην τρώει τις κροκέτες του και να του δίνουμε όλη την μέρα μεζεδάκια, ακατάλληλα τις περισσότερες φορές.

 Οποιαδήποτε απώλεια όρεξης για φαγητό μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας στα σκυλάκια μας. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ασυνήθιστη απώλεια όρεξης, καλό είναι να επικοινωνήσουμε εγκαίρως με τον κτηνίατρο, ο οποίος θα διαγνώσει πιθανό πρόβλημα υγείας του ζώου.

 Παρόλο που οι περισσότεροι σκύλοι αντέχουν χωρίς φαγητό για μερικές μέρες, καλό είναι να μη κάνουμε πειράματα με το κατοικίδιο μας και να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα, ώστε να μη βλάψουμε την υγεία τους.

Λόγοι για τους οποίους τα σκυλάκια δεν τρώνε το φαγητό τους:

Οι κυριότεροι λόγοι ανορεξίας των σκύλων είναι:

 • Ασθένεια

 Η μειωμένη όρεξη φαγητού είναι ένδειξη αρρώστιας, ειδικά, αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Παρόλο που η ασθένεια μπορεί να μην είναι σοβαρή, είναι σημαντική η έγκαιρη επίσκεψη στον κτηνίατρο μας. Έτσι, μπορεί να προληφθούν τυχόν σοβαρότερα προβλήματα, όπως καρκίνος, μολύνσεις, πόνος, προβλήματα στο συκώτι και νεφρική ανεπάρκεια.

 • Οδοντικά προβλήματα

 Προβλήματα στα δόντια προκαλούν πόνο στα γλυκά μας κατοικίδια, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μερικές φορές ανορεξία. Η εξέταση του κτηνίατρου είναι απαραίτητη, αν υπάρχει κάποιο χαλασμένο ή σπασμένο δόντι, ουλίτιδα ή ακόμα χειρότερα όγκος.

 • Πρόσφατος εμβολιασμός

Τα εμβόλια είναι υπεύθυνα για διάφορες και σοβαρές μολυσματικές ασθένειες στους σκύλους. Παρόλο που τα εμβόλια έχουν σώσει πολλές ζωές, ορισμένες σπάνιες φορές έχουν και αντίθετα αποτελέσματα. Η πλειονότητα των εμβολίων έχει μικρής και σύντομης διάρκειας παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας διάθεσης & όρεξης για φαγητό.

 • Ταξίδια και ανοίκειο περιβάλλον

 Ένα ταξίδι ή μια μετακόμιση σε νέο περιβάλλον διαβίωσης προκαλούν στρες στα σκυλάκια, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξη για φαγητό. Άλλα ζώα παθαίνουν ναυτία, ενώ άλλα γίνονται νευρικά και αμήχανα σε ξένο περιβάλλον.

 • Ιδιοτροπίες και προβλήματα συμπεριφοράς

 Η γενικότερη ιδιοτροπία που έχουν ορισμένα σκυλάκια αντικατοπτρίζεται και στο φαγητό τους, ενώ άλλα μπορεί να μη τρώνε για διάφορους λόγους. Παραδείγματος χάρη, αν βρίσκονται κοντά σε ένα αγριεμένο σκυλάκι ή το μπολ τους είναι ψηλά, μπορεί να είναι λόγος ανορεξίας.

 Με βάση όσα είπαμε παραπάνω για την ανορεξία των σκύλων, κρίνεται απαραίτητο για την υγεία του ζώου να συμβουλευόμαστε τον θεράποντα γιατρό. Το να αρκούμαστε στην υποψία ότι ο χαρακτήρας του ζώου είναι η αποκλειστική αιτία αφαγίας είναι τουλάχιστον επιπόλαιο.

Πώς θα επιλύσω το πρόβλημα;

 Η λύση στην ανορεξία του σκύλου θα δοθεί μέσα από τις συμβουλές του κτηνίατρου και τη πιστή τήρηση τους από τους ανθρώπους.

 Αν η αιτία του προβλήματος βρίσκεται σε κάποια ασθένεια, τότε ο κτηνίατρος θα προτείνει κλινική δίαιτα, για να καλυφθούν όλες οι θρεπτικές ανάγκες και να αντιμετωπιστεί η ασθένεια.

 Είθισται κάποιες από τις κλινικές δίαιτες να μην έχουν τόσο ωραία γεύση, όσο οι συνηθισμένες σκυλοτροφές που βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων. Ειδικά, αν το σκυλάκι είναι συνηθισμένο σε στάνταρ λιχουδιές και τροφές, μια τέτοια αλλαγή θα του φανεί άνοστη.

 Σε περίπτωση που το κατοικίδιο είναι αρρωστούλι και δεν είναι φαν της κλινικής δίαιτας, μη προσπαθήσετε να του δώσετε το φαγητό με το ζόρι. Το να αφήνετε ατάιστο το σκυλάκι, για να αναγκαστεί να φάει τη κλινική δίαιτα του, δεν είναι καθόλου σωστό βέβαια σε εξειδικευμένα κτηνιατρεία pet shop μπορούν να σας προτείνουν τροφές για τέτοιες ειδικές περιπτώσεις.

 Η ιδανική και ενδεδειγμένη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο, για να βρείτε εναλλακτικές. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις ο κτηνίατρος συνταγογραφεί φάρμακα ενίσχυσης της όρεξης ή προτείνει φαγητό μέσω σύριγγας ή ακόμα και καθετήρα σίτισης.

 Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να μην ευθύνεται κάποια ασθένεια, αλλά η προβληματική συμπεριφορά του σκύλου απέναντι στο φαγητό. Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν οι εξής επιλογές:

 • Αποφεύγουμε τις λιχουδιές.
 • Ρυθμίζουμε ένα σταθερό πρόγραμμα σίτισης του σκύλου, συνήθως δυο φορές τη μέρα.
 • Προσπαθούμε να κάνουμε το φαγητό, όσο πιο ευχάριστο γίνεται. Λόγου χάρη είτε με παιχνίδια φαγητού, είτε με λιχουδιές επιβράβευσης, όταν κάνει ένα κόλπο.
 • Μπορείτε να τον βγάζετε βόλτα στη γειτονιά πριν το γεύμα του.
 • Αλλάξτε το περιβάλλον του φαγητού. Αν δηλαδή το σκυλάκι έτρωγε με παρέα, δοκιμάστε να τρώει μόνο του. Επίσης, αλλάξτε τη τοποθεσία των μπολ του, μήπως προτιμάει κάπου αλλού ή ακόμα, αφήστε λίγο φαγητό έξω από το μπολ, για να το δελεάσετε.
 • Με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου μπορείτε να του αλλάξετε τη τροφή με μια άλλη ή και το είδος της τροφής. Παραδείγματος χάρη, αν έτρωγε ξηρά τροφή, δοκιμάστε τροφή σε κονσέρβα.

 Συμπερασματικά, υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων που σταματάνε να τρώνε το φαγητό τους. Τα αίτια μπορεί να είναι είτε κάποια υποβόσκουσα ασθένεια, είτε προβληματική συμπεριφορά. Και τα δύο σενάρια χρειάζονται την επιστημονική γνώση του κτηνίατρου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί σωστά οποιοσδήποτε πρόβλημα, διότι εκείνος είναι που θα διαγνώσει τη κατάσταση του ζώου. Με υπομονή, ηρεμία και αγάπη όλα λύνονται!

Παρόμοια Άρθρα

4 Σχόλια

 1. Το σκυλάκι μου είναι πιτμπουλ 6 χρονων. Μετά την στείρωση δεν τρώει. Εχουν περέσει 10 μερες. Ζει με νερο και πολύ λιγο φαγητο 10 με 15 γραμαρια την μερα και αυτό με το ζόρι. Τι μπορώ να κάνω. Ο γιατρος μου είπε ότι είναι φυσιολογικο. Εγώ ανησυχώ.

  1. Έχω ένα ημιαιμο σκυλάκι, κοκονι με γκριφόν και μαλτεζ. Ειναι 11 μηνών πάρα πολύ λαιμαργο!!!! Θα κάνει τα πάντα για να του δώσεις φάι. Ξαφνικά όμως, μια μέρα, του βάλαμε τροφή και δεν έφαγε τίποτα. Έχει 2-3 μέρες που δεν έχει όρεξη και δεν τρώει την τροφή του ούτε και τίποτα άλλο που του δίνουμε. Έχει κάποιος καμία συμβουλή; Γνωρίζεται τι είναι;

 2. Μετά την πρώτη περίοδο δεν τρώει πολύ σχεδόν τίποτα. Δοκίμασα και μαγιρευτη τροφη τίποτα.Οταν βάζω κοπουλο βραστό η γαλοπούλα τρώει αλλά πάλι αφήνει την ξηρά τροφή.. Τι να κανω?είναι giorksair biro 10μηνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *