Κανίς: Όλες οι πληροφορίες για το αξιαγάπητο Πούντλ!

Αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο ιδιαίτερα αυτά τα σκυλιά; Μάθετε τώρα τα πάντα γύρω από τον χαρακτήρα & τα χαρακτηριστικά τους και τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο αξιαγάπητα!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο προς υψηλό

Προσδόκιμο ζωής:

12-15 έτη

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Ευφυές, δραστήριο

Χρήσιμες πληροφορίες για το Κανίς:

 Το κανίς ή πουντλ είναι μια μικρόσωμη ράτσα με ευχάριστο και ενθουσιώδη χαρακτήρα. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξωτερικής της εμφάνισης είναι το σφιχτό και σγουρομάλλικο τρίχωμα της με τα πεσμένα της αυτάκια.

 Η ράτσα διαθέτει τρεις κατηγορίες κανίς: Τα «toy-poodle» με ύψος 24 εως 28 εκατοστά, τις «μινιατούρες» με ύψος 28 έως 35 εκατοστά και τα στάνταρ – πιο μεγαλόσωμα πουντλς 35-45 εκατοστά. Τα κανίς τοι και τα κανίς μινιατούρα είναι πολύ διαδεδομένα, γιατί παίρνουν μέρος σε πολλά φεστιβάλ σκύλων. Το βάρος τους κυμαίνεται από 14 εως 23 κιλά.

 Τα χρώματα που θα βρείτε στα κανίς είναι λευκό, μαυρο, καφέ ή βερυκοκί!

 Θεωρείται πως το toy πουντλ αναπτύχθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από ζευγάρωμα του κανονικού πουντλ με μικρά τεριέ. 

 Ο πρωταρχικός ρόλος της ράτσας ήταν ως ιχνηλάτης και κυνηγός μέσα σε νερό και ήταν ιδιαιτέρως γνωστή για το κυνήγι πάπιας.

 Η καταγωγή της φαίνεται πως είναι από τη Γερμανία, παρόλο που επισήμως  υιοθετήθηκε  από τους Γάλλους. Υπάρχουν πολλοί πίνακες ζωγραφικής με κανίς και φτάνουν μέχρι τον 15ο και 16ο αιώνα.

 Μια συνήθης πρακτική στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία τη δεκαετία του 1800 ήταν να χρησιμοποιούν τα κανίς, για να αναζητούν και να ξεθάβουν τρούφες (μανιτάρια).

 Τα σκυλιά της ράτσας που δεν προορίζονταν για συνεργασία με τα κανίς-μινιατούρα, κατέληξαν να αποτελούν παρέα των αριστοκρατικών οικογενειών και ήταν τα πρώτα σκυλιά με αυτό το ιδιαίτερο και παραδοσιακό κούρεμα των κανίς που ξέρουμε σήμερα.

 Πέρα από την ελκυστικό και ντελικάτο παρουσιαστικό, οι εξαιρετικές ικανότητες των κανίς στο κυνήγι αντανακλούν τον πρόθυμο και δραστήριο χαρακτήρα τους. Επιπλέον, είναι πανέξυπνα, πιστά στο αφεντικό τους και γεμάτα ενέργεια όλη τη μέρα.

 Όπως συμβαίνει και με άλλες ράτσες σκύλων, έτσι και τα κανίς αποκτούν τη συνήθεια να κάνουν σκανταλιές και εμφανίζουν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους, όταν δεν τους δίνουμε σημασία και δεν έχουν ευκαιρίες να εξασκούν το μυαλό και το σώμα τους.

 Τα toy poodles και οι μινιατούρες, παρόλο που γενικά έχουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς, καλό είναι να μη μένουν μόνα τους με μικρά παιδάκια. Μπορεί να είναι πιστά και ευχάριστα στη παρέα τους, εντούτοις, δεν έχουν την ίδια υπομονή με τα παιδιά, σε σχέση με το κλασσικό κανίς.

 Σε περίπτωση που κάποιο παιδάκι άθελα του τα προκαλέσει, αυτά από τον φόβο ή τη σύγχυση τους μπορεί να γρυλίσουν και να δαγκώσουν, με αποτέλεσμα να συμβεί κάποιο ατύχημα. Καλό είναι να επιτηρούμε την αλληλεπίδραση αυτών των δύο ειδών κανίς με τα παιδάκια, για παν ενδεχόμενο.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της ιδιοσυγκρασίας των Poodle:

 Τα Caniche είναι σκυλιά με παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό χαρακτήρα, όπως επίσης, και με πολύ κοφτερό μυαλό.

 Αυτά τα σκυλιά χρειάζονται καθημερινά σωματική και πνευματική κινητοποίηση και οριοθέτηση του χαρακτήρα τους από όλη την οικογένεια, για να μην μετατρέπονται σε  σκανταλιάρικα και ανυπάκουα πλάσματα.

 Τόσο τα μεσαία πουντλς, όσο και τα τοι κανίς έχουν μακρά ιστορία στο κυνήγι. Αυτό έχει συμβάλλει στο να είναι πανέξυπνα και πάντα σε ετοιμότητα.

 Επιπρόσθετα, χρειάζονται καθημερινά αρκετή γυμναστική και τουλάχιστον μία με δύο φορές τη μέρα βόλτα στη γειτονιά. Το ιδανικό είναι να συνδυάζουμε τη βόλτα τους με παιχνίδια, για να τους προσφέρουμε επιπλέον κίνητρο και ευκαιρίες να ενεργοποιήσουν τις φυσικές τους λειτουργίες.

 Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε το κατοικίδιο μας να βαριέται και να μένει αδρανές, διότι εμφανίζει λανθασμένη συμπεριφορά και γίνεται ατίθασο.

 Η εκπαίδευση των κανίς πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία που είναι κουτάβια, ώστε να αποφύγουμε -όσο το δυνατόν γίνεται- μελλοντικά προβλήματα συμπεριφοράς. Το αφεντικό ενός κανίς πρέπει να έχει εγκαθιδρύσει από την αρχή την ιεραρχία ανάμεσα τους και να θέτει τους κανόνες και τα όρια του σκυλάκου.

 Οι εντολές που δίνουμε στα πούντλ, αλλά και σε όλα τα κατοικίδια μας πρέπει να είναι ευθείς και απλές και ο τόνος της φωνής μας να είναι σταθερός και ήπιος. Οι φωνές και οι τσιρίδες είναι πρακτικές που σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε, διότι πέραν της ηθικής πλευράς, δεν φέρουν και κανένα αποτέλεσμα. Η σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου επιτυγχάνεται μέσω της συνέπειας, της υπομονής και της πειθαρχίας.

 Συνήθως, τα κανίς καταστρέφουν τα προσωπικά αντικείμενα του αφεντικού τους, όπως παπούτσια ή τις γλάστρες της αυλής, όταν δεν έχουν αρκετή πνευματική και σωματική άσκηση μέσα στη μέρα. Επίσης, όταν δεν έχουν προσωπική επαφή με την οικογένεια τους, εμφανίζουν άγχος αποχωρισμού.

Τα κανίς toy και τα μίνι κανισάκια έχουν λιγότερη υπομονή με τα παιδιά, σε σχέση με τα μεσαία πουντλς. Αυτό σημαίνει ότι, αν το παιδί άθελά του προκαλέσει ή ενοχλήσει το σκυλάκι, αυτό από τον φόβο του μπορεί να του γρυλίσει, να του γαυγίσει ή να το δαγκώσει και να συμβεί κάποιο δυσάρεστο συμβάν. Καλό είναι να μην εμπιστευόμαστε άκριτα τα κανίς, όταν υπάρχουν κοντά τους μικρά παιδιά και να επιτηρούμε το παιχνίδι τους.

 Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη ράτσα έχει εξαιρετικές επιδόσεις στα σπορ σκύλων και την εκπαίδευση υπακοής. Το υψηλό επίπεδο ευφυΐας τους και το αθλητικό τους προφίλ είναι μερικά από τα δυνατά γνωρίσματα της ράτσας.

 Ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο κανισάκι που δεν έχει μάθει να είναι ατίθασο, αποτελεί μια καταπληκτική παρέα για την οικογένεια μας.

Συνήθη προβλήματα υγείας της φυλής:

  • Επιληψία.

 Μόλις το 3% των κανίς παρουσιάζει επιληψία στη ζωή του, παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στα κανίς, η επιληψία αντιμετωπίζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και προσοχή. Αν παρατηρήσουμε ότι το κατοικίδιο μας εμφανίζει επαναλαμβανόμενες κρίσεις, κλείνουμε άμεσα ραντεβού με τον κτηνίατρο του σκύλου για εξέταση.

  • Γαστρική διάταση και συστροφή.

 Η γαστρική διάταση είναι η κατάσταση κατά την οποία το στομάχι του σκύλου πρήζεται και γεμίζει με υγρά και αέρια, ενώ συστροφή, είναι η περιστροφή του στομάχου. Τα αίτια του προβλήματος είναι τα μεγάλα γεύματα και η δραστηριότητες ή η κατανάλωση πολύ νερού μετά το φαγητό.

 Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που , αν δεν θεραπευτεί γρήγορα, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Τα συμπτώματα είναι η τάση προς έμετο, το πρήξιμο της κοιλιάς και το ανεξέλεγκτο πηγαινέλα του σκύλου. Επίσης, αν προσπαθήσουμε να αγγίξουμε τη κοιλίτσα του, μπορεί να κλαψουρίσει και να βγάλει βογκητά.

 Συνέπεια της γαστρικής διάτασης και συστροφής μπορεί να είναι περαιτέρω προβλήματα υγείας, όπως η αφυδάτωση, η γαστρική διακόρευση και η περιτονίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να ταΐζουμε το σκυλάκι μας μικρά, αλλά συχνά γεύματα, να μη πίνει κατευθείαν νερό και να περιμένουμε μία με δύο ώρες, μέχρι να βγούμε βόλτα ή να παίξουμε.

  • Δερματικές αλλεργίες.

 Τα κανίς είναι επιρρεπή στις δερματικές αλλεργίες και εμφανίζουν εξανθήματα ή απώλεια τριχών. Γενικά, καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά στο δέρμα του σκύλου για τυχόν γρατζουνιές και να βλέπουμε, αν το σκυλάκι νιώθει κάποια δυσφορία. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το τακτικό μπάνιο και η πρόληψη από ψύλλους. Οποιοδήποτε σημάδι ή εξάνθημα του σκύλου πρέπει να το αναφέρουμε στον γιατρό και εκείνος θα αποφανθεί τι πρέπει να κάνουμε.

Η ιστορία του Κανίς:

 Τα κανίς ή πουντλς υπάρχουν στον κόσμο για περισσότερο από τέσσερις αιώνες.

 Η πραγματική καταγωγή της ράτσας αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Έχει καταχωρηθεί επίσημα από τους Γάλλους ότι η ράτσα προέρχεται από τη Γαλλία, αλλά υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ακράδαντα ότι η καταγωγή της είναι από τη Γερμανία.

 Η ράτσα αρχικά αναπτύχθηκε, για να ιχνηλατεί και να κυνηγάει μέσα στο νερό και εκτράφηκε να κυνηγάει πάπιες και άλλα πτηνά των ποταμών και των λιμνών. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι το όνομα της φυλής «Poodle» προέρχεται από τη γερμανική λέξη «pudel» που σημαίνει «παίζω στο νερό».

 Το κούρεμα των κανίς δεν ξεκίνησε για λόγους αισθητικής, αλλά για πρακτικούς λόγους που θα τα βοηθούσαν στο κυνήγι. Οι ιδιοκτήτες τους κούρευαν περισσότερο στα πόδια, για να κολυμπάνε πιο εύκολα στο νερό και άφηναν περισσότερο μαλλί στις αρθρώσεις, για να τις προστατεύουν από το κρύο του νερού.

 Στη Γαλλία η ράτσα είναι γνωστή ως «Caniche» που σημαίνει σκύλος για πάπιες. Η φυλή απέκτησε μεγάλη φήμη στη χώρα όχι μόνο για το δεινό της ταλέντο στο κυνήγι, αλλά και για τον διακεκριμένο ρόλο της ως διασκεδαστή.

 Τα κανίς ήταν το ιδανικό σκυλί για τις παραστάσεις των Γάλλων, χάρη στην ελκυστική τους εμφάνιση, τη κομψότητα τους και την γρήγορη αντίληψη τους στην εκπαίδευση.

 Από τη στιγμή που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η φήμη του γίγας κανίς για τις κυνηγητικές του ικανότητες, αναπτύχθηκαν και τα άλλα δύο είδη που αναφέραμε και παραπάνω, το Toy Poodle και η μινιατούρα.

 Ο μικρός τους σωματότυπος ήταν έξτρα γνώρισμα για το κυνήγι τρούφας, καθώς δεν θα χαλούσε το ντελικάτο και πολύτιμο μέγεθος αυτού του μανιταριού, όταν θα ξεθαβόταν από το κανίς.

 Το κανίς έγινε ακόμα πιο διάσημο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα μέσω της αριστοκρατίας και των γαλαζοαίματων. Βέβαια, η μεγαλοπρέπεια της ράτσας παραμένει μένει σήμερα και αποτελεί σύμβολο υψηλού στάτους και κύρους. Ας το παραδεχτούμε, όλοι λίγο-πολύ έχουμε το κανίς στο μυαλό μας συνυφασμένο με την κομψότητα και την λεπτότητα.

Γεγονότα που συνδέονται με τη ράτσα των πουντλ:

  •  Μερικοί από τους διάσημους ανθρώπους που έχουν ή είχαν ένα κανίς ως κατοικίδιο είναι οι: Barbara Streisand, Grace Kelly, Joan Collins, Elizabeth Taylor, Shirley Bassey, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, Bob Hope, Marilyn Monroe, Winston Churchill and Cary Grant.
  •  Τα κανίς λατρεύουν να πηγαίνουν για βόλτα και να κάνουν ταξίδια, είτε με το αυτοκίνητο, είτε με το αεροπλάνο, ακόμα και με το ποδήλατο! Αποτελεί μια από τις καλύτερες ράτσες για ταξίδια και, μάλιστα, χωρίς πολλές απαιτήσεις!
  • Τα μαλλιά των poodle δεν σταματάνε ποτέ να μεγαλώνουν, οπότε χρειάζονται πάντα ένα καλό κούρεμα. Τα κανίς αγχώνονται πολύ εύκολα και σε περίπτωση που δεν το κουρέψουμε σωστά, μπορεί να στρεσαριστεί και να αποκτήσει ερεθισμούς στο δέρμα. Επίσης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το τι σαμπουάν χρησιμοποιούμε στο μπάνιο τους, διότι είναι πολύ ευαίσθητα.
  •  Αν αναλογιστούμε ότι τα κανίς αναπτύχθηκαν ως σκύλοι κυνηγοί στο νερό, καταλαβαίνουμε απόλυτα γιατί είναι πολύ καθαρά σκυλιά, σχεδόν άοσμα και αγαπούν το μπάνιο. Επίσης, είναι δεινοί κολυμβητές και τα παιχνίδια με κυνήγι μπάλας στο νερό, είναι το καλύτερο τους! 

 Τα κανίς ή πουντλ είναι σκυλιά με ταπεραμέντο και στυλ. Τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Γερμανοί διεκδικούν τη καταγωγή τους, ωστόσο, επικρατέστερη είναι η Γερμανία. Η ράτσα εκτράφηκε ως κυνηγός ζώων του νερού και αυτό διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της. Είναι πανέξυπνα, ικανά και εκπαιδεύσιμα. Βέβαια, χρειάζονται τακτική εξάσκηση μυαλού και σώματος, αλλιώς είναι ανυπάκουα.

 Αποτελούν εξαιρετικά σκυλάκια για κατοικίδιο, αν και απαιτούν επιτήρηση από μας, όταν παίζουν με τα παιδιά. Όπως και να έχει, τα κανίς είναι πανέμορφα, πανέξυπνα και με κομψό στυλ!

Παρόμοια Άρθρα

5 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *