Corgi: Χαρακτήρας & Πληροφορίες για τον μικρό Ουαλό!

Ό,τι του λείπει σε μπόι το έχει σε χαρακτήρα! Γνωρίστε το έξυπνο κόργκι με τη τρυφερή καρδιά και το ισχυρό προστατευτικό ένστικτο για την οικογένεια.

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες      

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-15 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Έξυπνο, πιστό, στοργικό

 Κατάσταση υγείας:

 Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Κόργκι:

 Το Κόργκι Ουαλίας είναι μία μικρόσωμη και πανέμορφη φυλή σκύλου, που φημίζεται για τα μικροσκοπικά ποδαράκια του που του χαρίζουν αυτήν την μακριά όψη. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις οπτασίες σε δύο είδη: το Πέμπροκ και το Κάρντιγκαν Κόργκι. Είναι και τα δύο εξίσου γλυκύτατα και στοργικά!

 Τόσο το Pembroke, όσο και το Cardigan είναι αρκετά κοντούλικα και βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος, χάρη στα μικροσκοπικά ποδαράκια τους. Διαθέτουν ένα φαρδούτσικο, επίπεδο κρανίο, με μαύρη μυτούλα και καφέ, ολοστρόγγυλα ματάκια.

 Παρά το μέγεθος τους, έχουν ένα αρκετά πυκνό και πλούσιο τρίχωμα, που αποτελείται από ένα κοντύτερο και αδιάβροχο υπόστρωμα και ένα μακρύτερο παλτό. Έτσι, παραμένουν προστατευμένα έναντι στις άσχημες καιρικές συνθήκες.

 Τα κουτάβια Pembrokes διαφέρουν ελαφρώς από τα ξαδερφάκια τος τα Cardigans κι αυτό λόγω του ότι δεν έχουν ουρίτσα. Τα τελευταία διαθέτουν μία μακριά ουρά, ελαφρώς μακρύτερο σώμα και μεγαλύτερα μάτια που σας κοιτάζουν διερευνητικά.

 Χαρακτηριστικά χρώματα των πρώτων είναι οι αποχρώσεις του λευκού, του καφέ και του μαύρου, ενώ συνηθέστερα θα τα βρείτε ως τρικολόρε.

 Τα λατρεμένα Cardigans έρχονται σε μία μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία. Επομένως, θα τα δείτε σε ελαφρώς κοκκινωπές, μαύρες και λευκές αποχρώσεις – μοιάζουν με μικροσκοπικά ελαφάκια!

 Θα τα πάτε περίφημα με τα αξιολάτρευτα Corgi μέσα στο σπίτι, αφού η περιποίηση τους είναι αρκετά εύκολη και μαδούν ελαφρώς δύο φορές το χρόνο.

 Το μέγεθος τους ποικίλει, με τα Pembrokes να είναι λίγο μικρότερα και ελαφρύτερα, με το βάρος τους να φτάνει περίπου τα 12 κιλά και το ύψος τα 25-30 εκατοστά.

Τα Cardigans από την άλλη ζυγίζουν 11-14 κιλάκια και έχουν περίπου 25-33 εκατοστά ύψους. Ένα υγιές και χαρούμενο κουτάβι της συγκεκριμένης ράτσας, μπορεί να σας συντροφεύσει υπερήφανα για 12-15 χρόνια!

 Η συγκεκριμένη ράτσα είναι λιγάκι επιρρεπής στην εκδήλωση παχυσαρκίας και αυτό μπορεί να τα κάνει να δυσκολεύονται κατά το περπάτημα στη βόλτα και στις δραστηριότητες .

 Χρειάζονται, λοιπόν, μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, μαζί με την απαραίτητη άσκηση για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους. Βέβαια, δε θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα αφού λατρεύουν το παιχνίδι και τις δραστηριότητες με την οικογένεια τους.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Ένας σκύλος του γένους των Κόργκι ξεχωρίζει για την εξυπνάδα, τη βαθιά αφοσίωση, την τρυφερή καρδιά, και την μεγάλη θέληση να προσφέρει βοήθεια.

 Χάρη στην εργατική τους καταγωγή, τα Κόργκι είναι τρομερά ενεργητικά σκυλιά. Αυτό σημαίνει πως λατρεύουν να παίζουν μαζί σας για ώρες ατελείωτες.

 Μην αφήνετε το μικροσκοπικό μέγεθος τους να σας ξεγελάσει, γιατί τα μικρόσωμα αυτά σκυλιά έχουν ένα ισχυρό ένστικτο παροχής προστασίας! Ούτως ή άλλως, είναι πολύ επικοινωνιακά πλασματάκια και θα σας προειδοποιήσουν αμέσως μόλις δουν ότι πλησιάζει κάποιος άγνωστος.

 Ο ευγενής χαρακτήρας και η γλυκιά προσωπικότητα τους τα καθιστά ιδανικά για οικογένειες.

 Στα συν τους είναι πως τα πηγαίνουν περίφημα με τα παιδιά, λόγω του ότι έχουν μικρό μέγεθος και ήρεμη συμπεριφορά. Επίσης, είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να αντέξουν τα πειράγματα των μικρών σας.

 Προσέξτε όμως μην τα αφήνετε από το βλέμμα σας, γιατί έχουν την τάση να συρρέουν ανθρώπους και αντικείμενα με το απαλό τράβηγμα. Εκτός αυτού, τα πηγαίνουν πολύ καλά με τους ανθρώπους και τα σκυλάκια γενικότερα, μιας και έχουν πάντοτε μία παιχνιδιάρικη διάθεση.

 Σε κάθε περίπτωση, η κατάλληλη εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Εάν τα κακομάθετε με χάδια και φιλιά, μπορεί να αναπτύξουν το Σύνδρομο Μικρόσωμων Σκύλων και να αρχίσουν τα νάζια!

Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τα Corgis

 Η ιστορία των Πέμπροκ Κόργκι εντοπίζεται χρονικά περίπου στα 1105 μ.Χ., όπου θεωρείται ότι ταξίδευαν στο πλευρό των Βίκινγκ και των Φλαμανδών κλωστοϋφαντουργών.

 Λίγο νωρίτερα όμως, κατά τον 10ο αιώνα, οι σκύλοι αυτοί εργάζονταν σκληρά σε φάρμες, όπου και συγκέντρωναν σε κοπάδια τα πρόβατα, τις χήνες, τις πάπιες και τα υπόλοιπα ζώα.

 Συνδέονται ιστορικά με άλλες φυλές όπως, οι Schipperke, Keeshond, Pomeranian, Samoyed, Chow Chow, Νορβηγικό Elkhound και το Φιλανδέζικο Spitz.

 Στον αντίποδα, τα ξαδερφάκια τους μοιράζονται κοινές ρίζες με την οικογένεια των σκύλων Teckel, η οποία ήταν εξίσου υπεύθυνη για την εκτροφή των Dachshunds. Πιστεύεται μάλιστα ότι υπήρχαν στην Ουαλία για πάνω από 3.000 χρόνια.

 Και οι δύο ράτσες σκύλων έγιναν περισσότερο γνωστές και αγαπητές στο ευρύ κοινό μετά το 1925, όταν δηλαδή ιδρύθηκε η Λέσχη των Κόργκι.

 Λίγο αργότερα, το 1928 αναγνωρίστηκαν από τη Βρετανική Λέσχη Σκύλων ως τα Ουαλικά Κόργκι που γνωρίζουμε σήμερα και πιο μετά, το 1934 ως δύο ξεχωριστές φυλές.

 Μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1933 και κέρδισαν την παγκόσμια φήμη τους το 1934. Από το 2013 μάλιστα, το Pembroke Welsh Corgi θεωρείται η 24η πιο δημοφιλής ράτσα στις προτιμήσεις του κοινού και ακολουθεί το Cardigan στην 75η θέση.

Η Κατάσταση της υγείας και τα συχνότερα προβλήματα των Κόργκι

 Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουταβάκι της συγκεκριμένης φυλής, θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί κατάλληλα για την κατάσταση της υγείας τους. Ειδικότερα, τα αξιολάτρευτα Κόργκι μπορούν να εμφανίσουν:

 • Δυσπλασία ισχίου

 Πρόκειται για μία πάθηση στα κόκκαλα του ισχίου που είναι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των σκύλων. Με την κατάλληλη θεραπεία, ο σκυλάκος σας θα μπορέσει να απολαύσει μία ποιοτική ζωή.

 • Καταρράκτης

 Ορισμένα σκυλιά μπορούν να εμφανίσουν καταρράκτη στο μάτι, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Αντίστοιχα με εμάς, μπορεί να αφαιρεθεί με μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας.

 • Cutaneous Asthenia

 Είναι μία δερματική πάθηση που κάνει το σκυλί πιο επιρρεπές στο να εμφανίσει μώλωπες και φουσκάλες.

 • Κυστεουρία

 Εμφανίζεται όταν εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες κυστεϊνης στα ούρα. Αφορά κυρίως τα αρσενικά σκυλιά.

 • Εκφυλιστική μυελοπάθεια

 Σπανιότερα, η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί και στα Κόργκι. Η φύση της είναι νευρολογική και αφορά το τράβηγμα των ποδιών, την ολίσθηση των πίσω άκρων και σε ακραίες περιπτώσεις την παράλυση.

 • Επιληψία

 Η επιληψία συνήθως είναι κληρονομική και υπάρχει σε αρκετές φυλές σκύλων. Με την έγκαιρη διάγνωση και την σωστή θεραπεία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

 • Νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου

 Η συγκεκριμένη κατάσταση προσβάλλει την σπονδυλική στήλη και εμφανίζεται με αδράνεια, λήθαργο, ρίγη, αδυναμία σίτισης. Εάν παρατηρήσετε κάτι από αυτά, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας.

 • Patent Ductus Asteriosus (PDA)

 Πρόκειται για μία ανωμαλία, κατά την οποία μη οξυγονωμένο αίμα περνάει στους πνεύμονες και προκαλεί πνευμονική υπέρταση. Δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

 • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Είναι μία πάθηση των ματιών, που προκαλούν σταδιακή απώλεια της νυχτερινής όρασης. Σε αυτό το στάδιο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας.

 Η δυσπλασία του αμφιβληστροειδούς είναι εξίσου πιθανή και μπορεί να αντιμετωπιστεί επίσης, ύστερα από έγκυρη διάγνωση.

 • Νόσος του Von Willebrand

 Όσα σκυλάκια πάσχουν από αυτή τη νόσο έχουν θέμα με την σωστή πήξη του αίματος. Συνηθέστερα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία μετά από κάποιο χειρουργείο ή ρινορραγίες. Είναι ανίατη, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με μετάγγιση αίματος.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 Είδατε κάποια αγγελία όπου χαρίζονται κουταβάκια αυτής της αξιολάτρευτης φυλής και σκέφτεστε να πάρετε ένα; Πολύ καλά κάνετε! Ορίστε μερικές ακόμη πληροφορίες για τα πανέμορφα Κόργκι που αξίζει να γνωρίζετε:

 •  Το όνομα Κόγκι προέρχεται από την Ουαλική λέξη για το «σκυλί-νάνος».
 •  Κάποτε η Βασίλισσα Ελισσάβετ ΙΙ είχε πάρα πολλά σκυλιά αυτής της φυλής και έτσι, έγιναν πασίγνωστα! Τώρα πια, έχει 2 Κόργκι και 2 Dorgis, που είναι ανάμειξη των Κόργκι με τα Dachshund.
 •  Οι Stephen King, Ava Gardner, Kiefer Sutherland, Selma Blair και Kirstie Alley έχουν όλοι από ένα τέτοιο σκυλάκι!
 •  Παλιότερα, πολλά Pembroke Corgis δεν είχαν ουρίτσα, γιατί τους την έκοβαν. Πλέον, μας έρχονται εκ γενετής χωρίς ουρά.
 •  Τα Pembroke Corgis είναι η 11η πιο έξυπνη φυλή σκύλων και τα ξαδέρφια τους, τα Cardigans η 26η.
 •  Σύμφωνα με έναν Ουαλικό μύθο, οι νεράιδες χρησιμοποιούσαν τα Κόργκι για να ταξιδεύουν!

 Παρά το μικροσκοπικό μέγεθος τους, τα Corgis έχουν μια τεράστια καρδιά και διάθεση για ζωή, οπότε προετοιμαστείτε για άφθονο παιχνίδι και δραστηριότητες.

 Το μόνο σίγουρο είναι πως μαζί τους δε θα βαρεθείτε ποτέ. Αν,  λοιπόν, γνωρίζετε κάποια που δίνονται για υιοθεσία, μη το σκέφτεστε περισσότερο!

 Χάρη στην εξυπνάδα και την ήρεμη προσωπικότητα τους, αποτελούν το ιδανικό κατοικίδιο για οικογένειες με μικρά παιδάκια. Η γλυκύτητα και το υπέροχο αινιγματικό βλέμμα τους έρχονται για να σας κλέψουν την καρδιά!

 Αλήθεια, εσάς τι σας αρέσει περισσότερο στα αξιολάτρευτα Corgi; Για πείτε μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *