Σιχ Τσου: Το κινέζικο ”Λιοντάρι” που θα λατρέψετε!

Γνωρίστε το Σιχ Τσού και μάθετε τα πάντα σχετικά με τον χαρακτήρα, την συμπεριφορά, το μέγεθος και την ιστορία ενός σκύλου που θα σας γοητεύσει!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο προς υψηλό

Προσδόκιμο ζωής:

10-16 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Έξυπνο σκυλί

Κατάσταση υγείας: Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια του βίου του.

Προεπισκόπηση ράτσας Σιχ Τσού:

 Το Σιχ Τσου είναι μια μικρόσωμη ράτσα μεγέθους toy που έχει κινέζικες καταβολές και είναι συγγενές με μια ομάδα από αρχαίες ράτσες σκύλων.

 Πρόκειται για ένα πιστό, παιχνιδιάρικο και πολύ στοργικό σκυλάκι που αποτελεί ιδανική παρέα για μεγαλύτερους ανθρώπους και όλους, όσοι μένουν σε διαμέρισμα.

 Το Shih Tzu μεταφράζεται ως «λιοντάρι» και «σκύλος» και θεωρείται ότι υπάρχει ήδη από το 800 π.Χ. Κάτι πολύ εντυπωσιακό είναι πως σύμφωνα με μια ανάλυση DNA τεστ των σύγχρονων Σιχ Τσου, διαπιστώθηκε ότι η ράτσα μοιράζεται μια πολύ κοντινή γονιδιακή σχέση με τους λύκους.

 Τα σημερινά σκυλάκια της ράτσας διαθέτουν μικρό σώμα, μακρύ και γυαλιστερό τρίχωμα και στιβαρή κορμοστασιά. Επίσης, το Sih tzu διαθέτει μεγάλα, μαύρα μάτια και διακρίνεται για έναν ήπιο προγναθισμό που αποτελεί σήμα κατατεθέν της ράτσας.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά του Σιχ Τσου είναι ότι το τρίχωμα του μακραίνει πολύ γρήγορα και χρειάζεται τακτική περιποίηση & κούρεμα, ειδάλλως, μπορεί να φτάσει μέχρι το πάτωμα, με αποτέλεσμα να τους δυσκολεύει στο περπάτημα.

 Ενδεχομένως, δεν μπορούν όλοι να ανταπεξέλθουν στα έξοδα ενός τακτικού κουρέματος, ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να μάθουμε να κουρεύουμε και μόνοι μας τα κατοικίδια μας από κουτάβια αρκεί να το κάνουμε σωστά.

 Τα χρώματα και οι αποχρώσεις της γούνας των Σιχ Τσου ποικίλουν. Ανάμεσα στα χρώματα του τριχώματος περιλαμβάνονται τα: λευκό, μαύρο, χρυσό, καφέ και γκρι. Συχνά, υπάρχει μίξη χρωμάτων, ανάλογα με τη γούνα των γονιών τους.

 Όσον αφορά στην εκπαίδευση της ράτσας, σε γενικές γραμμές το Σιχ Τσου εκπαιδεύεται εύκολα και υπακούει στις βασικές εντολές. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή και απλή επικοινωνία με το αφεντικό του, ωστόσο, αν έχουμε παιδιά στην οικογένεια, πρέπει να τους επιστήσουμε τη προσοχή, διότι αυτό το σκυλί έχει τη τάση να γαυγίζει και να δαγκώνει τα μικρά παιδιά.

 Η ράτσα είναι διάσημη για τη συμμετοχή της σε επιδείξεις σκύλων, αλλά μαθεύτηκε σχετικά πρόσφατα στη Δύση. Το Shih Tzu ήρθε στην Ευρώπη στα τέλη του 1930 και αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1969.

 Όσον αφορά στο μέγεθος της ράτσας, ζυγίζει 4-8 κιλά και φτάνει τα 20-28 εκατοστά σε ύψος. Το προσδόκιμο ζωής της ράτσας υπολογίζεται στα 10-16 έτη.

Προσωπικότητα και Χαρακτήρας:

 Τα Shih Tzu είναι πολύ θαρραλέα σκυλάκια που σφύζουν από ζωντάνια και ζωή! Xαρακτηρίζονται για την ευφυΐα, την ενεργητικότητα και την ετοιμότητα τους. Επίσης, είναι πολύ στοργικά, φιλικά και κάνουν πολύ καλή παρέα στην οικογένεια τους.

 Κάτι πολύ σημαντικό και καθοριστικό για τη ψυχική υγεία και ευτυχία τους είναι η επαφή με ανθρώπους και άλλα σκυλάκια. Γενικά, με λίγη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση τα πάνε καλά με άλλους τετράποδους σκυλάκους.

 Όπως και άλλα μικρόσωμα σκυλιά, το Σιχ Τσου χρειάζεται ένα αποφασιστικό και δυναμικό αφεντικό που θα τον βλέπει ως τον «αρχηγό της αγέλης».

 Το κλειδί για την σωστή εκπαίδευση του σκύλου είναι η συνεπής πειθαρχία και η καθαρή επικοινωνία με το αφεντικό του, διαφορετικά εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς.

 Η ράτσα εκτράφηκε λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του σωματότυπου μίνι (mini) και αυτό έχει κάνει τα Σιχ Τσου λίγο κακομαθημένα και πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη επιθετικής συμπεριφοράς.

 Αυτό σημαίνει ότι το Sih Tzu χρειάζεται αυστηρή πειθαρχία και σωστή εκπαίδευση από κουτάβι για να μην ξεκινήσει να γαυγίζει, να δαγκώνει και να γρυλίζει. Οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά μπορεί να αποφευχθεί, αρκεί να μην αποτυπωθεί στο μυαλό του ότι είναι στη «δούλεψη» της οικογένειας και των παιδιών.

 Παρόλες τις πιθανότητες εμφάνισης ανάρμοστης συμπεριφοράς απέναντι στην οικογένεια, τα Σιχ Τσου είναι πιστά σκυλιά και σε γενικές γραμμές, τα πάνε καλά με τα παιδιά. Εντούτοις, καλό είναι να επιβλέπουμε πάντα το παιχνίδι του Σιχ Τσου με τα παιδιά, γιατί είναι πολύ εύκολο να προκληθεί κάποιο δυσάρεστο συμβάν.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας των Shih Tzu.

  1. Υποθυρεοειδισμός.

 Πρόκειται για μια πασίγνωστη ασθένεια τόσο στους ανθρώπους, όσο και στις περισσότερες ράτσες σκύλων που εμφανίζεται, όταν ο θυροειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυροειδούς ορμόνης, συνήθως, λόγω κάποιας φλεγμονής στον οργανισμό.

 Ορισμένα από τα συμπτώματα της ασθένειας είναι η ασυνήθιστη αύξηση βάρους, η ξηροδερμία, η απώλεια μαλλιών, μολύνσεις στα αυτιά και ο λήθαργος.

  1. Ασθένεια μεσοσπονδύλιου δίσκου.

 Όταν ο δίσκος μεταξύ των σπονδύλων καταστρέφεται και προκαλεί πρήξιμο και διαρροή, μιλάμε για ασθένεια μεσοσπονδύλιου δίσκου. Τα πιο κοινά συμπτώματα της ασθένειας είναι:

  • Αδράνεια
  • Λήθαργος
  • Τρέμουλο/Ρίγος
  • Το σκυλάκι κουτσαίνει
  • Αδυναμία σκυψίματος για φαγητό ή νερό.

 Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε κάποια από τις παραπάνω αντιδράσεις του κατοικίδιου μας, επικοινωνούμε άμεσα με τον κτηνίατρο για να εξετάσει το σκυλάκι μας.

  1. Σύνδρομο Βραχυκεφαλισμού.

 Αυτή η κατάσταση είναι συνηθισμένη σε σκυλάκια με πλατύ κεφάλι, κοντές και πλακουτσωτές μυτούλες. Το πρόβλημα εμφανίζεται, όταν οι αεραγωγοί της μύτης κλείνουν και τα σκυλάκια μας δεν μπορούν να αναπνεύσουν. 

 Συνήθως, εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η ζέστη του καιρού δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την αναπνοή και όταν το σκυλάκι έχει έντονη αναπνευστική δυσχέρεια.

 Η ζέστη του καλοκαιριού δεν βοηθάει το σκυλί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος του, με αποτέλεσμα να επιφέρει και άλλες επιπλοκές στην υγεία του.

  1. Δυσπλασία των γοφών.

 Πρόκειται για τη κατάσταση κατά την οποία τα οστά και οι αρθρώσεις δεν εφαρμόζουν σωστά, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα κινητικότητας στους σκύλους μας. Αυτό το πρόβλημα είναι κοινό σε πολλά σκυλιά και μπορεί να διαγνωστεί με ακτινογραφία.

Ιστορία των Σιχ Τσου.

 Και μόνο μια ματιά στο Σιχ Τσου είναι αρκετή, για να καταλάβουμε ότι κατάγεται από την Κίνα!

 Η λέξη «Σιχ Τσου» μεταφράζεται ως «λιοντάρι» και πιστεύεται ότι εκτράφηκε για να μοιάζει στα λιοντάρια-φύλακες που κοσμούσαν την αρχαία κινεζική τέχνη, τοιχοποιία και αρχιτεκτονική.

 Στην Αγγλία η ράτσα ήταν γνωστή με το όνομα «Chrysanthemum Dog», ωστόσο μετά τον ερχομό του στην Ευρώπη το 1930, η ράτσα έγινε γνωστή με το κανονικό της όνομα.

 Παρόλο που δεν είναι απόλυτα γνωστό πως προέκυψε η ράτσα των Σιχ Τσου, επικρατεί η άποψη ότι το σημερινό είναι μια μείξη του Lhasa Apso από το Θιβέτ με το  Πεκινουά.

 Η απαρχή της ράτσας ανάγεται πίσω στο 800 π.Χ, όπου τα μικρόσωμα σκυλιά μεγέθους toy εκτράφηκαν για τις Βασιλικές οικογένειες της Κίνας. Μάλιστα, θεωρούνταν πολύ μοδάτο να κυκλοφορεί κανείς με ένα Σιχ Τσου και σταδιακά καθιερώθηκε.

 Το γεγονός ότι το Σιχ Τσου εκτράφηκε για να μοιάζει με λιοντάρι του έδωσε ακόμα περισσότερη αξία ως σκύλος των αυτοκρατόρων και συνέβαλε στην ολοένα και αυξανόμενη εκτροφή της ράτσας.

 Ο λόγος που η ράτσα καθυστέρησε να γίνει γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο είναι γιατί οι Κινέζοι αρνούνταν να μοιραστούν τις ίδιες μοναδικές τους ράτσες με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

 Μόλις το 1930 η ράτσα έφτασε και έγινε γνωστή στην Ευρώπη, με τα πρώτα σκυλιά Σιχ Τσου να φτάνουν στην Αγγλία και τη Νορβηγία με το όνομα «Apsos». Το όνομα «Σιχ Τσου» καθιερώθηκε επίσημα το 1935 χάρη στον όμιλο «Shih Tzu» στην Αγγλία.

Ενδιαφέροντα γεγονότα της φυλής των Σιχ Τσου!

 Στη ράτσα των Σιχ Τσου έχουν αποδοθεί διάφορα ονόματα όλα αυτά τα χρόνια, όπως το «Lion Dog», «Tibetan Lion Dog» και «Chrysanthemum Dog». Μάλιστα, κάποια στιγμή στο παρελθόν του δόθηκε και το όνομα «Xi Shi Quan», εμπνεόμενο από μια Κινέζα γυναίκα που θεωρούνταν η πιο όμορφη γυναίκα σε όλη τη χώρα!

 Το Σιχ Τσου θεωρείται μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων του κόσμου, αφού ανάγεται πίσω το 800 π.Χ. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της ράτσας είναι ότι έχει συγγενική γονιδιακή σχέση με τους λύκους.

 Το κούρεμα του Σιχ Τσου δεν είναι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά κυρίως για λόγους υγείας και πρακτικότητας. Η ράτσα αναπτύσσει πολύ γρήγορα μαλλί και χρειάζεται τακτικό κούρεμα, διότι είναι πολύ ευαίσθητο σε δερματικά προβλήματα. Επίσης, αν το μαλλί του μακρύνει πολύ, δεν θα μπορεί να περπατήσει εύκολα.

 Το Σιχ Τσου είναι ένας σκύλος που προσαρμόζεται εύκολα τόσο σε ένα μικρό διαμέρισμα, όσο και σε μια μονοκατοικία στην εξοχή. Βέβαια, είναι ευαίσθητο στη ζέστη, οπότε πρέπει να μένει σε εσωτερικό χώρο και να μην παίζει με καύσωνα γιατί κινδυνεύει με αναπνευστικά προβλήματα.

 Ορισμένοι από τους διάσημους σκυλογονείς Σιχ Τσου είναι οι: Mariah Carey, Betty White, Beyoncé Knowles και Nicole Richie.

 Ο εν λόγω σκύλος εργαζόταν ως φύλακας σε αρχαίους βουδιστικούς ναούς.

 Από τη στιγμή που τα Σιχ Τσου έφτασαν στην Ευρώπη το 1930 ήταν γνωστό ότι η ράτσα είχε μόλις 14 σκυλιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εκτροφείς της ράτσας έκαναν τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να μην επιτρέψουν τον αφανισμό της ράτσας.

 Αν θέλετε να εντάξετε κι εσείς στην οικογένεια σας το αγαπησιάρικο σκυλάκι Shih Tzu, μπορείτε να αναζητήσετε μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία από κάποια φιλοζωική. 

 Το Σιχ Τσου είναι ένα μικροσκοπικό σκυλί με στοργικό, παιχνιδιάρικο και έξυπνο χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό της ράτσας είναι ότι χρειάζεται συχνό κούρεμα για να μην αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα. Παρόλο που χρειάζεται  αυστηρή πειθαρχία και εκπαίδευση για να μην γίνεται επιθετικός, ο κινέζος φιλαράκος μας έχει εξαιρετικές σχέσεις με ανθρώπους και άλλα σκυλιά και σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις! 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *