Όταν φέρνετε το νέο μαλλιαρό μέλος της οικογένειας στο σπίτι για πρώτη φορά, γνωρίζετε ήδη πολύ καλά πως εξαρτάται ολοκληρωτικά από εσάς. Είναι στο χέρι σας, λοιπόν, να του παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα.
Αρχικά, κάτι τέτοιο μπορεί να σας τρομάξει λιγάκι – χρειάζεται την καλύτερη σκυλοτροφή για κουτάβια, άφθονη προσοχή, σωστή εκπαίδευση του σκύλου, ασφαλή παιχνίδια, ορθή κοινωνικοποίηση, άνετο σπιτάκι, και την απαραίτητη κτηνιατρική περιποίηση.
Η τελευταία περιλαμβάνει έναν αναλυτικό οδηγό με όλα τα πρώτα εμβόλια του σκύλου που είναι απαραίτητα για την υγεία του τετράποδου φιλαράκου σας.
Ποιά είναι τα πρώτα εμβόλια του σκύλου;
Μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κτηνίατρος θα είναι ο καλύτερος σας φίλος και θα τον επισκέπτεστε τακτικά. Στο ίδιο διάστημα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορείτε να βγάλετε βόλτα το σκυλάκι σας.
Ακόμη και μετά όμως θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες επαναληπτικές δόσεις σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Αυτό, για να διασφαλίσετε πως θα παραμείνει υγιής.
Όλο αυτό μπορεί να σας φέρνει μία μικρή δυσφορία και να ανησυχείτε για τα οικονομικά σας. Σκεφτείτε, όμως, πως οι ασθένειες από τις οποίες τα εμβόλια σκύλου προστατεύουν το κατοικίδιο σας είναι τρομερά επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες.
Με μία σύντομη αναζήτηση, θα βρείτε πολλούς διαφορετικούς εμβολιασμούς. Κάθε ένας και για μία ασθένεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια εμβόλια είναι υποχρεωτικά και ποια προαιρετικά, καθώς επίσης και κάθε πότε γίνονται.
Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως δεν απαιτούνται όλα τα εμβόλια για όλα τα σκυλάκια. Επομένως, συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας και μαζί θα φτιάξετε ένα σωστό πρόγραμμα για τα πρώτα εμβόλια του σκύλου και όσα θα χρειαστεί να κάνει μετέπειτα στη ζωή του.
Bordetella Bronchiseptica
Πρόκειται για ένα ακόμη αίτιο πρόκλησης της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας στον σκύλο. Παράλληλα, είναι η βασική αιτία εμφάνισης βήχα kennel. Η χορήγηση του εμβολίου γίνεται ενδορρινικά σε ηλικία 8, 12 και 16 εβδομάδων.
Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με το κατοικίδιο σας, να παρακολουθήσετε ομαδικά μαθήματα για εκπαίδευση ή να το αφήσετε για λίγο σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων, τότε μπορεί να σας ζητήσουν απόδειξη του συγκεκριμένου εμβολίου.
Canine Distemper
Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι πολύ σοβαρή και άκρως μεταδοτική μεταξύ σκύλων. Η μεταφορά γίνεται μέσω σταγονιδίων του βήχα ενός σκύλου ή από κοινή χρήση συσκευών σίτισης μεταξύ μολυσμένων ζώων.
Προκαλείται από ένα ιό που πλήττει το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, αλλά και το νευρικό σύστημα του ζωντανού. Βασικά συμπτώματα αποτελούν ο πυρετός, ο βήχας, ο εμετός, η διάρροια, οι επιληπτικές κρίσεις, η παράλυση, μέχρι και ο θάνατος.
Η ασθένεια αυτή δεν θεραπεύεται. Η κτηνιατρική φροντίδα συνίσταται στην καταπράυνση των συμπτωμάτων και στην αποτροπή δευτερογενών μολύνσεων. Αν ο σκυλάκος καταφέρει να καταπολέσει τα συμπτώματα, έχει μία πιθανότητα να επιβιώσει.
Πρόκειται για ένα από τα υποχρεωτικά εμβόλια σκύλου και η χορήγηση του γίνεται στις 8 εβδομάδες του κατοικίδιου. Ακολουθούν δόσεις στις 12 και 18 εβδομάδες, στους 16 μήνες και έπειτα ετήσια μία φορά το χρόνο.
Ηπατίτιδα
Δεν έχει καμία σχέση με την ηπατίτιδα που συναντάται στους ανθρώπους. Εδώ, η ηπατίτιδα προσβάλλει το συκώτι, τα νεφρά, τη σπλήνα, τους πνεύματος και τα μάτια ενός μολυσμένου σκύλου.
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάμεσα σε ελαφρύ πυρετό και μπούκωμα έως και εμετό, ίκτερο, διόγκωση στομάχου και έντονο πόνο γύρω από το ήπαρ. Πολλά σκυλάκια μπορούν να ξεπεράσουν την ήπια μορφή της νόσου. Η σοβαρή όμως μπορεί να τα σκοτώσει, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία.
Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και γίνεται σε ηλικία 12 και 18 εβδομάδων. Μετά, άλλη μία δόση χορηγείται στους 16 μήνες και έπειτα επαναλαμβάνεται κάθε 1 με 2 χρόνια.
Kennel cough
Ο λεγόμενος βήχας των κυνοκομείων οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα μικροβιακών παραγόντων και αφορά, συνήθως, συνωστισμένους σκύλους. Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται ραγδαία στο ανώτερο αναπνευστικό και προκαλούν οξύ βήχα ή σπανιότερα, πυρετό, εκκρίσεις, ανορεξία και δύσπνοια.
Ορισμένες φορές προκαλείται από τον ιό Parainfluenza, κατά του οποίου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε σκυλιά ηλικίας 12 εβδομάδων.
Το ανησυχητικό είναι πως τα σκυλιά έχουν γενικότερα μία καλή κατάσταση υγείας. Έτσι, ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες αργήσουν να επισκεφτούν τον κτηνίατρο τους. Επίσης, θεωρείται πολύ σοβαρή απειλή για τα νεαρά κουτάβια.
Coronavirus
Ο κορονοϊός μεταξύ των σκύλων δεν είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 σε ανθρώπους. Το στέλεχος που προσβάλλει ιδιοκτήτες και μη, δεν είναι απειλητικό για την υγεία του σκύλου.
Ωστόσο, ο κορονοϊός των σκύλων προκαλεί ζημιά στο γαστρεντερικό τους σύστημα, ενώ υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει και σε αναπνευστικές λοιμώξεις. Κύρια συμπτώματα είναι η ανορεξία, ο εμετός και η διάρροια.
Οι κτηνιατρικές προσπάθειες αφορούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, καθώς δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που σκοτώνει τον ιό. Κυρίως, λοιπόν, ο κτηνίατρος στοχεύει στη σωστή ενυδάτωση του κατοικίδιου, στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας και στην αποφυγή της ναυτίας.
Δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια. Έτσι, ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός στην ηλικία των 16 μηνών. Μία ακόμη δόση χορηγείται αργότερα κάθε 1 με 2 χρόνια.
Heartworm
Όταν το νεαρό σας κουταβάκι βρίσκεται σε ηλικία 12-16 εβδομάδων, θα πρέπει συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας. Δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτή την πάθηση, αλλά είναι δυνατόν να προληφθεί με την τακτική λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Το όνομα είναι περιγραφικό. Τα σκουλήκια αυτά συσσωρεύονται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς, ενώ μπορούν να προσβάλλουν και το ήπαρ με τα νεφρά. Σε υψηλή συγκέντρωση, ενδέχεται να μπλοκάρουν την ομαλή λειτουργία των οργάνων ή και να τα τραυματίσουν.
Η μόλυνση οφείλεται σε κουνούπια και για αυτό η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις. Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης δεν προκαλούνται συμπτώματα. Μεταγενέστερα, το πιθανότερο είναι να υπάρχει βήχας, λήθαργος, ανορεξία και δυσκολία κατά την αναπνοή.
Μάθετε ακόμα: Ξηροδερμία σκύλου: Αίτια και Αντιμετώπιση!
Λεπτοσπείρωση
Οφείλεται σε ορισμένα βακτήρια, όπως το Leptospira spp που ενδημούν σε αγροτικές περιοχές κυρίως. Εισβάλλει στον οργανισμό μέσα από ασυνέχειες του δέρματος, την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων και μεταδίδεται και στους ανθρώπους.
Αρχικά, οι φορείς είναι ασυμπτωματικοί. Όταν τελικά παρουσιαστούν συμπτώματα αφορούν πυρετό, ανορεξία, εμετό, πόνο στις αρθρώσεις, λήθαργο, ίκτερο, πολυουρία-πολυδιψία, μυϊκή αδυναμία, ενώ μπορεί να καταλήξει και σε νεφρική ανεπάρκεια.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού για τη λεπτοσπείρωση είναι προαιρετικό και ξεκινάει στις 12 εβδομάδες, συνεχίζει στις 18 και η επόμενη δόση χορηγείται στους 16 μήνες. Έπειτα, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Νόσος του Lyme
Γνωστή και ως μπορελίωση, η νόσος Lyme είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια. Μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους, σκύλους και άλλα ζώα από συγκεκριμένα είδη τσιμπουριών.
Μόλις τα βακτήρια εντοπιστούν στην κυκλοφορία του αίματος, έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να προσβάλλουν διάφορα μέρη του σώματος. Τότε, προκαλούν προβλήματα, όπως η διόγκωση των λεμφαδένων, η αυξημένη θερμοκρασία και η ανορεξία ενός σκύλου.
Εάν διαγνωστεί γρήγορα, η λήψη αντιβιοτικών θα φανεί πολύ χρήσιμη. Βέβαια, υποτροπές μπορεί να εμφανιστούν μήνες ή και χρόνια αργότερα. Σε περίπτωση που ο σκυλάκος μείνει χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να οδηγηθεί σε νευρολογικές διαταραχές.
Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και ύστερα από κατάλληλη συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας. Γίνεται σε ηλικία 12 και 18 εβδομάδων, 16 μηνών και έπειτα επαναληπτικά κάθε 1-2 χρόνια.
Parvovirus
Αυτός ο ιός προκαλεί μία ασθένεια που ονομάζεται λοιμώδης γαστρεντερίτιδα ή τύφος. Η διασπορά του γίνεται στο περιβάλλον μέσω των κοπράνων νοσούντων ζώων και προσβάλλει συχνότερα νεαρά κουταβάκια.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική ανορεξία, μειωμένη διάθεση, εμετό, αιμορραγική και δύσοσμη διάρροια. Δυστυχώς, η εξέλιξη της νόσου είναι θανατηφόρα σε βαριά περιστατικά που αφορούν πολύ νεαρά κουτάβια ή σκυλάκια ευπαθών φυλών.
Δεν υπάρχει ακόμη κάποια θεραπεία. Επομένως, είναι σημαντικός ο αποτελεσματικός έλεγχος των συμπτωμάτων και η καλή ενυδάτωση του σκύλου, προκειμένου να δοθεί ευκαιρία στον ίδιο τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια.
Είναι μία επικίνδυνη νόσος και για αυτό τα εμβόλια κρίνονται υποχρεωτικά ενάντια σε αυτήν σε ηλικία 8 εβδομάδων. Η δεύτερη δόση χορηγείται σε ηλικία 12 εβδομάδων.
Λύσσα
Μία από τις πιο γνωστές ασθένειες θηλαστικών, που εισβάλλει στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Συνηθέστερα, μεταδίδεται από το δάγκωμα κάποιου μη εμβολιασμένου και μολυσμένου ζώου. Προκαλεί πονοκέφαλο, άγχος, παραισθήσεις, εκκρίσεις σάλιων, φόβο για το νερό, παράλυση και τελικά, θάνατο.
Η άμεση θεραπεία είναι απαραίτητη, για αυτό επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας αμέσως μόλις δαγκώσει τον σκύλο σας κάποιο λυσασμένο ζώο. Διαφορετικά, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του.
Στις περισσότερες περιοχές είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των σκύλων κατά της λύσσας. Συνήθως, πραγματοποιείται στην ηλικία των 18 εβδομάδων και μετά πάλι, στους 16 μήνες. Επαναλαμβάνεται κάθε 1-3 χρόνια.
Εμβολιασμοί σε ενήλικο σκύλο
Σε γενικές γραμμές, τα εμβόλια παρέχουν προστασία από ορισμένες ασθένειες. Δυστυχώς, αυτή η προστασία δε διαρκεί καθόλη τη διάρκεια ζωής ενός σκύλου. Μειώνεται, δηλαδή, βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου.
Έτσι, λοιπόν, οι ενισχυτικοί εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι κατά την ενηλικίωση. Φυσικά, ο στόχος τους είναι η διατήρηση αυτής της προστασίας για την υπόλοιπη ζωή του κατοικίδιου σας.
Επαναληπτικές δόσεις δε χορηγούνται για όλα τα εμβόλια, επομένως ενημερωθείτε σχετικά από τον κτηνίατρο σας. Εκείνος θα διασφαλίσει πως ο σκύλος σας θα κάνει τις σωστές ενέσεις κάθε χρόνο.
Ένα αναλυτικό πρόγραμμα εμβολιασμού είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να διατηρήσετε την καλή υγεία και ευεξία του κατοικίδιου σας.
Βέβαια, υπάρχουν πολλά εμβόλια για διάφορες ασθένειες, οπότε θα πρέπει να βρείτε το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας σκύλο. Πιστός σύντροφος σας σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ο κτηνίατρος σας. Σε αυτόν μπορείτε να απευθυνθείτε για τυχόν απορίες ή συμβουλές.
Με τη σειρά μας, σας εγγυούμαστε πως όλη η ταλαιπωρία αξίζει τον κόπο. Αν φροντίσετε σωστά την υγεία του κατοικίδιου σας, θα του χαρίσετε μία μακρά κι ευτυχισμένα ζωή στο πλάι σας. Απ’ ότι φαίνεται, βγαίνετε και οι δύο κερδισμένοι!