Γιατί ο Σκύλος μου θέλει να κοιμάται μαζί μου;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας θέλει να κοιμάται μαζί σας. Μάθετε τώρα γιατί θέλουν να κοιμούνται μαζί μας ή στα πόδια μας και αν είναι αυτή μια καλή συνήθεια.

 Ο καλός και ποιοτικός ύπνος αποτελεί βασικό συστατικό για την υγεία και ευεξία των τετράποδων φίλων μας. Με τη σειρά μας, λοιπόν, κι εμείς θα πρέπει να δίνουμε την πρέπουσα σημασία σε αυτό το ζήτημα και δη, σε παραμέτρους του, όπως είναι ο χώρος.

 Πράγματι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απορούν σχετικά το ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος για να κοιμηθεί το κατοικίδιό τους.

 Σε γενικές γραμμές, ορισμένοι ιδιοκτήτες επιλέγουν να κοιμούνται αγκαλιά με το σκυλάκι τους, επιτρέποντάς του να ανεβαίνει στο δικό τους κρεβάτι. Άλλοι, πάλι, προτιμούν να έχει ο καθένας το δικό του χώρο και μαθαίνουν στο κατοικίδιό τους να κοιμάται σε δικό του χώρο.

 Στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος, καθώς είναι θέμα προτίμησης του ίδιου του ιδιοκτήτη. Πάντως σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, όσον αφορά στο να κοιμούνται τα κατοικίδιά μας μαζί μας.

Δείτε σχετικά:  Που πρέπει να κοιμαται ο Σκύλος μου;

 Ειδικότερα, και σύμφωνα με σχετικές έρευνες, βλέπουμε πως η τακτική του να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι ή να επιτρέπουμε στο σκύλο μας να κοιμάται στο δωμάτιό μας τη νύχτα, δεν είναι και τόσο μοντέρνα.

 Αντιθέτως, τη συναντούμε εξίσου σε παραδοσιακές κουλτούρες, όπου φαίνεται ότι είναι αρκετά ευεργετική, καθώς προσφέρει ζεστασιά, θαλπωρή και ασφάλεια, τόσο στον άνθρωπο, όσο και στον σκύλο.

 Βέβαια, στις μέρες μας, αρκετοί επιλέγουν να επικεντρωθούν στα αρνητικά της υπόθεσης, τονίζοντας πως ο ύπνος σε κοινό χώρο δεν είναι υγιεινός.

 Πράγματι, υπάρχουν πιθανότητες μεταφοράς ασθενειών ή παρασίτων από τον σκύλο προς τον άνθρωπο, αλλά και από τον άνθρωπο προς τον σκύλο.

 Κάτι τέτοιο όμως, είναι εξαιρετικά σπάνιο, ειδικά στην περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και υπάρχει μέριμνα για τη σωστή φροντίδα και υγιεινή και των δύο.

 Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι η ποιότητα του ύπνου.

 Δυστυχώς, φαίνεται πως όταν κοιμόμαστε αγκαλιά με το σκύλο μας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να διαταραχθεί η ποιότητα του ύπνου μας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου πως βιολογικά είμαστε δύο τελείως διαφορετικοί οργανισμοί.

 Ενώ, λοιπόν, εμείς σαν άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε μία φορά μέσα στην ημέρα και συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα σκυλιά κοιμούνται και ξυπνούν τουλάχιστον τρεις φορές – κι αυτό μόνο τη νύχτα!

 Ακόμη και τότε όμως, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Το αποτέλεσμα είναι να κοιμούνται πολύ πιο ελαφριά, σε σχέση με εμάς και συχνά, να μας ξυπνούν άθελά τους.

 Μία ακόμη αρκετά διαδεδομένη πεποίθηση είναι πως κακομαθαίνουμε το κατοικίδιό μας ή του επιτρέπουμε να κυριαρχήσει απέναντί μας, σε περίπτωση που το αφήνουμε να κοιμάται στα πόδια μας. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί ο συγκεκριμένος ισχυρισμός περιλαμβάνει μια ισχυρή δόση υπερβολής.

 Υπάρχει, δηλαδή, μία σύνδεση μεταξύ του ύπνου σε κοινό χώρο και των προβλημάτων συμπεριφοράς ενός σκύλου. Συνήθως όμως, αυτό σημαίνει πως το σκυλάκι μας αντιμετωπίζει ήδη κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς και δεν ευθύνεται αποκλειστικά το ότι κοιμάται μαζί μας.

 Για παράδειγμα, ένας σκύλος με ζητήματα κτητικότητας και φύλαξης του χώρου του μπορεί να αρχίσει να γρυλίζει ή να γαυγίζει, προκειμένου να υπερασπιστεί τη θέση του στο κρεβάτι μας, εάν νιώσει πως απειλείται.

 Εάν όμως παρατηρήσουμε σημάδια επιθετικότητας στη συμπεριφορά του σκύλου μας και δούμε πως ενισχύονται με το να του επιτρέπουμε να κοιμάται μαζί μας, θα πρέπει να τον κατεβάσουμε από το κρεβάτι μας.

 Αμέσως μετά, να του παρέχουμε έναν ξεχωριστό χώρο για τον ύπνο του. Σημαντικό είναι επίσης να επικοινωνήσουμε άμεσα με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή, σύμβουλο συμπεριφοράς ή με τον κτηνίατρό μας, έτσι ώστε να μας ενημερώσει σχετικά με το πως να κατεβάσουμε το σκύλο μας από το κρεβάτι!

 Σε περίπτωση όμως, που ο σκύλος μας είναι σωστά εκπαιδευμένος, έχει καλή συμπεριφορά και προσαρμόζεται εύκολα, είναι προτιμότερο να κοιμάται στα πόδια μας. Μάλιστα, μελέτες ειδικών δείχνουν πως ο ύπνος δίπλα στο σκύλο μας έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τους δύο.

Ειδικότερα, το να χαϊδεύουμε το αγαπημένο μας κατοικίδιο, ενώ κοιμόμαστε, μπορεί να μας ηρεμήσει, να διώξει το άγχος, να αμβλύνει την επιθετικότητα και να προάγει την ενσυναίσθηση.

 Με αυτό τον τρόπο, ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα στο κατοικίδιο και το αφεντικό του ενισχύεται ακόμη περισσότερο.

 Επίσης, τα σκυλιά λειτουργούν σαν φυσικές «θερμοφόρες» λόγω του τριχώματός τους και μπορούν να μας κρατήσουν ζεστούς σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Όπως κι αν έχει όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με το συναίσθημα της θαλπωρής που νιώθουμε, όταν το πρώτο πράγμα που βλέπουμε το πρωί είναι το κατοικίδιό μας να μας κάνει χαρές, κουνώντας την ουρά του!

 Αλήθεια, εσείς προτιμάτε να κοιμάστε μαζί ή χώρια από το αγαπημένο σας κατοικίδιο;

Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *