Κακοσμία στόματος Σκύλου: Βασικές αιτίες & Aντιμετώπιση!

Μυρίζει η αναπνοή του σκύλου σας κάθε φορά που πάτε να το αγκαλλιάσετε; Δείτε πως θα καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος μια και καλή!

 Έχει τύχει ποτέ να σας πλησιάσει το σκυλάκι σας για να σας γλείψει το πρόσωπο και να παρατηρήσετε πως μυρίζει η αναπνοή του;

 Για του λόγου το αληθές, η κακοσμία του στόματος είναι αρκετά κοινή μεταξύ σκύλων.

 Μάλιστα, αποτελεί βασική ένδειξη της γενικότερης στοματικής υγείας του κατοικίδιου σας και πρέπει να τη λαμβάνετε σοβαρά υπόψη, αφού πέρα από την άσχημη μυρωδιά μπορεί να υποδηλώνει και την ύπαρξη προβλημάτων υγείας.

 Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που προκαλούν αυτή τη διακριτή μυρωδιά, όπως ακριβώς και χρήσιμες συμβουλές για να απαλλαγείτε από αυτή μια και καλή!

Βασικά αίτια της κακοσμίας του στόματος του σκύλου:

  • Ουλίτιδα

 Η πιο κοινή αιτία πρόκλησης δυσοσμίας στο στόμα των τετράποδων φιλαράκων μας είναι η συγκέντρωση βακτηρίων στα δόντια, ή αλλιώς η εμφάνιση πλάκας.

 Ενώ λοιπόν σε ένα υγιές στόμα ζουν φυσιολογικά κάποιοι μικροοργανισμοί, η πλάκα ενισχύει την αναπαραγωγή «κακών» βακτηρίων. Εκείνα, με τη σειρά τους, είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη μυρωδιά.

 Σε περίπτωση που η πλάκα δεν αφαιρεθεί εγκαίρως, ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή στα ούλα. Πρόκειται για τα πρώτα σημάδια που μαρτυρούν την εμφάνιση της ουλίτιδας, γνωστής και ως περιοδοντίτιδας.

 Όταν δεν απομακρυνθεί, η ουλίτιδα μπορεί να αποβεί μοιραία για τη γενικότερη υγεία του κατοικίδιου σας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή!

  • Διατάραξη της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του στόματος ή του στομάχου

 Μία πλήρως ισορροπημένη φυσιολογική μικροχλωρίδα του στόματος ή του στομάχου είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία και ευεξία του σκύλου σας.

 Έτσι, εάν για τον οποιονδήποτε λόγο διαταραχθούν, τότε είναι πιθανό πως θα προκληθεί και η ανάλογη άσχημη αναπνοή.

 Βέβαια, μπορεί να σκέφτεστε πως πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι αλληλένδετα μέσω της αναπνοής σκύλου. Συνεπώς, εάν κάτι δεν πηγαίνει καλά σε μία από τις δύο περιοχές, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο.

  • Ασθένειες

 Υπάρχει μία τεράστια ποικιλία από ασθένειες που συνδέονται με την δυσοσμία στόματος σκύλου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν εξετάσεις που χρησιμοποιούν την αναπνοή για τον εντοπισμό ορισμένων ασθενειών, όταν βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ο διαβήτης και κάποια νόσος στο ήπαρ ή τα νεφρά. Ειδικότερα:

1. Διαβήτης

 Ο διαβήτης είναι πιθανό να προκαλέσει συσσώρευση από κετόνες, ένα υποπροϊόν του σώματος από την καύση του λίπους, με αποτέλεσμα η αναπνοή να έχει μία γλυκιά και φρουτώδη μυρωδιά.

 Επιπλέον, ο διαβήτης στο σκύλο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου. Η αυξημένη περιεκτικότητα σακχάρου στο σάλιο είναι η ιδανική τροφή για την ανάπτυξη των κακών βακτηρίων, που είναι υπεύθυνη για την δυσοσμία στόματος σκύλου.

2. Ηπατική νόσος

 Είναι μία ακόμη αιτία που επηρεάζει αρνητικά το πως μυρίζει η αναπνοή σκύλου. Συμβαίνει, επειδή το ήπαρ, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι πλέον σε κατάσταση να φιλτράρει σωστά τις διάφορες τοξίνες.

 Στη συνέχεια εκείνες μπορεί να απελευθερωθούν στους πνεύμονες, εμποδίζοντας την εύρυθμη λειτουργία τους.

3. Προβλήματα στους νεφρούς

 Τέτοιου είδους προβλήματα είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων ουρίας στο σώμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αναπνοή να μυρίζει έντονη ψαρίλα. Εκτός αυτού, τα νεφρά είναι ένας ακόμη σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού στην καταπολέμηση των τοξινών.

 Σε κάποιες περιπτώσεις, η απόφραξη του εντέρου, οι παλινδρομήσεις στομάχου, η δυσπεψία και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία στην αναπνοή του σκύλου.

 Συνηθέστερα, οι αιτίες που προκαλούν τη δυσοσμία στόματος σκύλου είναι απλώς συνδεδεμένες με την κακή στοματική υγιεινή.

Καταπολεμήστε την άσχημη αναπνοή του σκύλου σας!

 Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η πιο κοινή αιτία πρόκλησης της κακοσμίας του στόματος είναι η ουλίτιδα. Επομένως, είναι υψίστης σημασίας να επιμελείστε τακτικά και σωστά τη στοματική του υγιεινή για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας:

 Βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια του σκύλου σας με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα και απομακρύνετε την πλάκα από τα ούλα του.

 Προμηθευτείτε με αρκετά μασητικά παιχνίδια, καθώς βοηθούν τόσο στην καταπολέμηση της πλάκας, όσο και στην παραγωγή σάλιου, που δρα αποτελεσματικά έναντι των βακτηρίων.

 Ελέγχετε συχνά τα δόντια του σκύλου σας για σημάδια που υποδεικνύουν την εμφάνιση ουλίτιδας, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

 Τα καλά νέα είναι πως εάν η ουλίτιδα εντοπιστεί αρκετά έγκαιρα είναι αναστρέψιμη, με τις απαραίτητες αλλαγές στη στοματική υγιεινή.

 Παρέχετε στο κατοικίδιο σας μία όσο το δυνατόν πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 Αποφύγετε τροφές που δεν είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και του προκαλούν δυσπεψία ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

 Μην αμελείτε να προγραμματίζετε την ετήσια προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο και σταδιακά θα ξεφορτωθείτε μία και καλή την δυσοσμία στόματος του τετράποδου φίλου σας!

 Εάν εφαρμόζετε συστηματικά όλες τις παραπάνω συμβουλές, αλλά το πρόβλημα της κακοσμίας παραμένει, έχει έρθει η στιγμή να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας σχετικά με αυτό για την έγκαιρη και ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματος.

 Εκείνος ή εκείνη βρίσκεται σε θέση να αποκλείσει όλα τα πιθανά προβλήματα υγείας, να σας προτείνει τυχόν αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας, ή να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό που θα κάνει τον αναγκαίο ορθοδοντικό καθαρισμό.

Oralis οδοντικό τζελ για στοματική φροντίδα

 Το Oralis είναι οδοντικό τζελ που δεν χρειάζεται βούρτσισμα, για την καθημερινή στοματική φροντίδα της γάτας και του σκύλου.

 Ένας μοναδικός συνδυασμός από μικροσωματίδια αργύρου, εκχυλίσματα γκρέιπφρουτ και βιταμίνες που υποστηρίζει τη στοματική υγιεινή.

 Μια ζωτικής σημασίας φροντίδα για τη συνολική υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *