Σε γενικές γραμμές, μία φυσιολογική θερμοκρασία για έναν σκύλο ή μία γάτα βρίσκεται ανάμεσα στους 38.3 και τους 39.2 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο το δικό σας κατοικίδιο να παρουσιάζει μια μικρή απόκλιση. Δηλαδή, η θερμοκρασία του να είναι λίγο χαμηλότερη ή υψηλότερη.
Ωστόσο, σε περίπτωση που δείτε τη θερμοκρασία του σώματος του να ανεβαίνει πάνω από τους 40 ή να πέφτει κάτω από τους 37.2 βαθμούς κελσίου, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακριβή σημάδια που υποδεικνύουν πως ο σκύλος υποφέρει από πυρετό ή υποθερμία. Και στις δύο περιπτώσεις, το πιθανότερο είναι να τον δείτε νωχελικό.
Από εκεί και πέρα, ένας σκύλος με πυρετό λαχανιάζει έντονα για να ανακουφιστεί. Παράλληλα, τα ούλα του έχουν έντονο κοκκινωπό χρώμα. Αν πάσχει από υποθερμία, παρατηρήστε μήπως έχει ρίγη ή τρέμουλο.
Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα συμπτώματα εμφανίζονται σε πολλά προβλήματα υγείας. Έτσι, ο ασφαλέστερος τρόπος για να σιγουρευτείτε αν ο σκύλος σας πάσχει από πυρετό ή υποθερμία, είναι να του βάλετε θερμόμετρο.
Τι τύπο θερμόμετρου μπορώ να χρησιμοποιήσω για το σκύλο μου;
Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να προσδιορίσετε την ακριβή θερμοκρασία του σκύλου σας είναι να την παρακολουθήσετε με κάποιο θερμόμετρο. Υπάρχουν δύο δημοφιλείς τύποι θερμομέτρων: το ψηφιακό και το ορθικό.
Το πρώτο τοποθετείται στο ακουστικό κανάλι του σκύλου και το δεύτερο εισάγεται, όπως υποδηλώνει και το όνομα, στον ορθό. Ωστόσο, τόσο τα σκυλιά, όσο και οι γάτες αντιστέκονται συχνά και στις δύο επιλογές. Επομένως, η λήψη της θερμοκρασίας μπορεί να μετατραπεί σε αρκετά ζόρικη διαδικασία.
Τα κλασικά ορθικά θερμόμετρα περιέχουν υδράργυρο μέσα σε γυάλινο κύλινδρο. Επί της ουσίας, ο υδράργυρος ανακινείται στον θερμομετρικό λαμπτήρα, διογκώνεται και μόλις θερμανθεί, ανεβαίνει για να σας δείξει τη θερμοκρασία.
Κάποιες φορές, η ανάγνωση του κλασικού θερμόμετρου μπορεί να είναι δύσκολη. Αν όμως το περιστρέψετε οριζόντια, θα δείτε πως εμφανίζεται η ασημένια στήλη του υδράργυρου. Ο συγκεκριμένος τύπος απαιτεί ειδικό χειρισμό και προσοχή!
Όχι τίποτε άλλο, απλώς τα γυάλινα θερμόμετρα σπάνε εύκολα και η έκθεση στον υδράργυρο είναι επικίνδυνη για την υγεία του σκύλου σας.
Από την άλλη, τα ψηφιακά θερμόμετρα διαθέτουν μία ευανάγνωστη αριθμητική οθόνη σε βαθμούς Φαρενάιτ ή Κελσίου. Βαθμονομούνται αμέσως μετά την ενεργοποίηση τους. Ψηφιακά, ακουστικά θερμόμετρα εισάγονται στο κανάλι του αφτιού. Για ακριβή διάγνωση πρέπει να βρίσκονται κοντά στο τύμπανο.
Βέβαια, τα αφτάκια των κατοικίδιων έρχονται σε όλα τα μεγέθη και τα σχήματα. Για αυτό, οι ψηφιακές θερμοκρασίες δεν είναι πάντοτε ακριβείς. Ακόμη, η ακρίβεια επηρεάζεται από την παρουσία τριχώματος ή κεριού στο αφτί.
Πώς ακριβώς μπορώ να μετρήσω τη θερμοκρασία του;
Ανεξάρτητα από τον τύπο θερμόμετρου που θα χρησιμοποιήσετε, η λήψη της θερμοκρασίας του κατοικίδιου σας απαιτεί τη συνδρομή ενός δεύτερου προσώπου. Ο ένας θα αγκαλιάσει το κατοικίδιο για να το περιορίσει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να το καθησυχάζει. Παράλληλα, ο άλλος θα αναλάβει τη θερμομέτρηση.
Έχετε υπόψη σας πως όταν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, το κατοικίδιο σας μπορεί να σηκωθεί. Αν όμως έχετε εισάγει ένα ορθικό, είναι πολύ πιθανό πως θα καθίσει πάνω του.
Για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα, δοκιμάστε να ξαπλώσετε το κατοικίδιο σας στα πλάγια, πριν του τοποθετήσετε το θερμόμετρο.
Η τεχνική του ορθού
Ανακινήστε καλά το θερμόμετρο πριν τη χρήση. Βάλτε λίγη βαζελίνη στην άκρη του για να διευκολύνετε την πρωκτική διείσδυση. Η τελευταία θα πρέπει να γίνει μέχρι τα 2.5 εκατοστά σε μικρόσωμα ζωάκια και περίπου μέχρι τα 5 για μεγαλόσωμες φυλές σκύλων.
Πάντοτε, να κρατάτε σταθερή την άλλη άκρη του θερμόμετρου για να μπορείτε το αφαιρέσετε εύκολα. Αν χρησιμοποιείτε γυάλινο θερμόμετρο, θα πρέπει να το αφήσετε για περίπου δύο λεπτάκια, ενώ αν είναι και ψηφιακό καλείστε να το αφαιρέσετε μετά τον χαρακτηριστικό ήχο. Μετά την απομάκρυνση του, καθαρίστε το καλά πριν διαβάσετε τη σχετική ένδειξη.
Η ψηφιακή ακουστική τεχνική
Ενεργοποιήστε το θερμόμετρο και αφήστε το να βαθμονομηθεί. Έχετε υπόψη σας πως τα περισσότερα θα κάνουν το διακριτό ήχο για δεύτερη φορά, όταν θα έχουν το αποτέλεσμα.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη τεχνική, εδώ δεν απαιτείται λίπανση πριν από την εισαγωγή του θερμομέτρου στο αφτί. Απλώς, φροντίστε να το βάλετε απαλά στο κανάλι του αφτιού, κρατώντας το σταθερό.
Αν δείτε πως το κατοικίδιο σας αντιστέκεται, μην πιέζετε την συσκευή στο αφτί του. Ένα μολυσμένο αφτί πονάει πολύ και η εισαγωγή του θερμόμετρου θα είναι ακόμη πιο επώδυνη. Εκτός αυτού, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η χρήση ακουστικού θερμόμετρου σε ζωάκι που πάσχει από λοίμωξη στο αφτί, ίσως σας δώσει ανακριβείς μετρήσεις.
Όπως κι αν έχει, να θυμάστε πως αν αντιμετωπίσετε δυσκολία στη λήψη της θερμοκρασίας του, αφήστε το. Μη ρισκάρετε να τραυματίσετε το κατοικίδιο ή τον εαυτό σας. Ίσα ίσα, μπορείτε να επιτρέψετε στους επαγγελματίες να αναλάβουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, με ασφάλεια για όλους.
Μάθετε ακόμα: Πόσο αντέχουν τα σκυλιά στο κρύο;
Τι πρέπει να κάνω αν η ένδειξη δεν είναι φυσιολογική;
Καταρχάς, ελέγξτε δύο φορές την σχετική ένδειξη στο θερμόμετρο σας. Έχετε στο νου σας πως ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη θερμομέτρηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αυξημένη θερμοκρασία οφείλεται σε ενθουσιασμό ή εκνευρισμό των ζωντανών.
Επίσης, αν παλεύει για να ξεφύγει σε όλη τη διάρκεια, μην πιστέψετε απόλυτα το αποτέλεσμα της μέτρησης!
Δοκιμάστε να δώσετε στο κατοικίδιο σας μερικά λεπτά, προκειμένου να ηρεμήσει, Μετά, μπορείτε να δοκιμάσετε εκ νέου. Από την άλλη, αν το αποτέλεσμα σημαίνει ότι έχει υποθερμία, ελέγξτε αν έχετε τοποθετήσει το θερμόμετρο σωστά.
Εάν ακόμη και μετά από τον επανέλεγχο, παρατηρήσετε πως η θερμοκρασία του είναι υψηλή, δώστε του μερικά παγάκια ή λίγο δροσερό νερό. Δροσίστε του τα ποδαράκια με κάποιο βρεγμένο ρούχο και τοποθετήστε τον σε ένα δροσερό μέρος.
Στον αντίποδα, αν δηλαδή εμφανίζει υποθερμία, τυλίξτε τον με κάποιο ζεστό κουβερτάκι. Ζεστά μπουκάλια με νερό θα τον ανακουφίσουν, αλλά μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στις πατούσες του.
Καταληκτικά, αν μετά από λίγη ώρα η θερμοκρασία του δεν έχει επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρο σας. Προγραμματίστε άμεσα ένα ραντεβού μαζί του, ώστε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει.
Μήπως έχετε να προτείνετε κάποιον άλλο τρόπο ανακούφισης του πυρετού ή της υποθερμίας; Μη διστάσετε να τον γράψετε εδώ, ώστε να το δουν κι άλλοι σκυλογονείς!