Σκύλος μέσα στο σπίτι; Τι πρέπει να γνωρίζω!

Αμφιταλαντεύεστε για το αν θα μένει το σκυλάκι σας μέσα στο σπίτι; Μια ματιά στο άρθρο θα σας πείσει να μην τον αποχωριστείτε!

 Ο σκύλος αποτελεί το πιο περίφημο κατοικίδιο για ανθρώπους και οικογένειες, με ή χωρίς παιδιά. Η γάτα ακολουθεί. Παρόλα αυτά, ορισμένοι πιστεύουν πως τέτοια ζωάκια είναι γεννημένα για να ζουν στο φυσικό περιβάλλον και μόνο έτσι είναι ευτυχισμένα.

 Εξάλλου, αποτελεί συχνό φαινόμενο και αιτία παραπόνων για πολλούς ιδιοκτήτες όταν ο σκύλος ξαφνικά λερώνει μέσα στο σπίτι, ή όταν η γάτα προσπαθεί μανιωδώς να αποδράσει.

 Σχετικές έρευνες έρχονται να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την πεποίθηση. Ισχυρίζονται πως είναι πιο υγιή όταν μένουν μέσα στο σπίτι και πως τα κατοικίδια έχουν προσαρμοστεί σε αυτόν τον τρόπο ζωής.

Η γάτα μέσα στο σπίτι

 Μία αδέσποτη γάτα ζει κατά μέσο περίπου 2 χρόνια, ενώ μία οικόσιτη ξεπερνά κατά πολύ αυτό το χρονικό διάστημα και το προσδόκιμο ζωής της αγγίζει άνετα τα 10 χρόνια.

 Για την ακρίβεια, η ζωή στο δρόμο δεν είναι εύκολη και η αδέσποτη γατούλα έρχεται αντιμέτωπη με πολλούς κινδύνους: τσιμπούρια, ψύλλους, ασθένειες, διαπεραστικά οχήματα και αρπακτικά.

 Οι οικόσιτες γάτες δεν ανήκουν στο φυσικό περιβάλλον. Όσο κι αν τις προσέχετε όμως, το κυνηγετικό τους ένστικτο είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Έτσι, μην παραξενευτείτε αν δείτε πως η γατούλα σας έχει τάσεις φυγής και προσπαθεί να το σκάσει!

 Ιδανικά, καλό θα ήταν να της επιτρέπετε να απολαμβάνει και τη ζωή εκτός σπιτιού. Μπορείτε να την εκπαιδεύσετε κατάλληλα, ώστε να τη βγάζετε βόλτα με λουράκι ή σαμαράκι.

Ο σκύλος ανήκει στο σπίτι;

 Κάποιοι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως οι σκύλοι που ζουν έξω από το σπίτι είναι πιο ευτυχισμένοι και αθλούνται περισσότερο. Ούτως ή άλλως, ο ρόλος τους είναι να παρέχουν προστασία σαν σωστοί σκύλοι-φύλακες!

 Οι επιστήμονες όμως φαίνονται να έχουν αντίθετη άποψη. Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα και αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά. Για αυτό, δεν τα πάνε πολύ καλά όταν μένουν μόνα τους έξω.

 Επί της ουσίας, ένας σκύλος που ζει έξω, θα προστατεύσει μόνο τον στύλο που είναι δεμένος. Κι αντί να αθλείται και να παίζει, θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του περιμένοντας εσάς.

 Εκτός αυτού όμως, σκυλάκια που δραπετεύουν από την αυλή του ιδιοκτήτη τους αποτελούν συχνό φαινόμενο. Δυστυχώς, έρχονται αντιμέτωπα με την κυκλοφορία, κάποια δηλητηρίαση ή την πιθανότητα να εμπλακούν σε μάχη με άλλα ζώα, όπως ακριβώς και οι αδέσποτες γάτες.

 Όσον αφορά τα αδέσποτα σκυλιά, εκτίθενται εξίσου σε άσχημα καιρικά φαινόμενα και μπορούν να αναπτύξουν χρόνια προβλήματα υγείας.

 Επίσης, μην ξεχνάτε πως τέτοια σκυλάκια δεν έχουν λάβει ορθή κοινωνικοποίηση. Θα τα δείτε, λοιπόν, να εκδηλώνουν προβληματικές συμπεριφορές, όπως είναι το έντονο γαύγισμα και η επιθετικότητα.

 Έτσι, είναι πιο πιθανό να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε κάποιο καταφύγιο, εάν δηλαδή διασωθούν. Δυστυχώς, η ευθανασία τους αποτελεί ένα ακόμη ενδεχόμενο. Όλα αυτά όμως, δε σημαίνουν πως θα πρέπει να φυλακίσετε τον σκύλο σας μέσα στο σπίτι!

 Αντιθέτως, η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας του. Με την κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου σας, θα απολαμβάνετε μαζί του μικρούς ή μεγάλους περιπάτους και μπόλικο παιχνίδι στο πάρκο.

 Ωστόσο, κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να αφήσετε τον οικόσιτο σκύλο σας έξω για λίγο. Τότε, φροντίστε να του παρέχετε ένα ασφαλές καταφύγιο, με σκεπή που θα του προσφέρει σκιά και δροσιά, αλλά και άφθονο φρέσκο νερό.

 Ακόμη, μην ξεχνάτε πως οι σκύλοι με πλούσιο τρίχωμα δε τα πάνε καλά με τη ζέστη. Από την άλλη, όσοι έχουν κοντό τρίχωμα, μπορεί να κρυώνουν.

Μπορώ να αλλάξω το περιβάλλον του κατοικίδιου μου;

 Πράγματι, μπορείτε να φέρετε το κατοικίδιο σας μέσα στο σπίτι, αν μέχρι τώρα ζούσε στην αυλή ή τον κήπο σας. Θα πρέπει όμως να του δώσετε τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστεί!

 Για παράδειγμα, οι γάτες θα μάθουν πολύ εύκολα να χρησιμοποιούν το δοχείο με την άμμο τους. Αν φροντίσετε να έχουν και έναν στύλο για να ξύνουν τα νύχια τους, με μερικά παιχνίδια για να παίζουν θα τις κρατήσετε χαρούμενες.

 Όσον αφορά τους σκύλους, με υπομονή και την κατάλληλη εκπαίδευση, θα μπορέσετε να τους κάνετε να προσαρμοστούν τελικά. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

 Το αντίστροφο πάλι είναι μάλλον κακή ιδέα. Δεν συνίσταται να κλειδώσετε ξαφνικά έξω από το σπίτι το κατοικίδιο σας. Για την ακρίβεια, αποτελεί μορφή κακοποίησης.

 Όχι τίποτε άλλο, απλώς είναι δύσκολο για έναν σκύλο ή μία γάτα, που έχει περάσει όλη του τη ζωή στο σπίτι, να ζήσει ξαφνικά εκτός. Έτσι, εκτίθενται σε πολλούς κινδύνους, πέρα από το άγχος και τη θλίψη της εγκατάλειψης.

 Σε κάθε περίπτωση, το να ανοίγετε την πόρτα του σπιτιού και της καρδιάς σας σε ένα αδεσποτάκι ή οποιοδήποτε άλλο ζωάκι, είναι εμπειρία ζωής – και για εσάς, αλλά και για εκείνο.

 Σίγουρα, δεν είναι όλα τα ζώα έτοιμα να ζήσουν σε ένα σπίτι. Παρόλα αυτά, οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να απολαύσουν μία μακρά και ευτυχισμένη ζωή μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού και της αγκαλιάς σας.

 Έτσι, είναι πάντοτε καλή ιδέα να φέρετε ένα ζωάκι μέσα στο σπίτι σας. Το αντίστροφο όμως αποτελεί μία μορφή εγκατάλειψης και κακοποίησης. Εκτός αυτού, φανταστείτε να ήσασταν στη θέση τους: τι θα κάνατε αν σας πετούσαν ξαφνικά έξω από το σπίτι σας;

 Αλήθεια, εσείς πιστεύετε πως οι σκύλοι και οι γάτες κάνουν για σπίτι; Αφήστε μας ένα σχόλιο εδώ με τη γνώμη σας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *