Πατούσα σκύλου: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε;

Οι πατούσες είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο στο σώμα του σκύλου. Μάθετε πως να τις περιποιείστε μόνοι στο σπίτι σας, για να απολαμβάνει υγιής και χαρούμενος τη βόλτα του!

 Τα πατουσάκια του σκύλου έχουν τις δικές τους ευαισθησίες και ανάγκες, τις οποίες χρειάζεται οι σκυλογονείς να λάβουν σοβαρά υπόψη.

 Για παράδειγμα, ένας σκυλάκος που περπατάει μία καλοκαιρινή μέρα σε καυτή άσφαλτο νιώθει όπως ακριβώς θα νιώθαμε κι εμείς αν περπατούσαμε ξυπόλυτοι και είναι πολύ πιθανό να πάθει κάποιο έγκαυμα.

 Οι τραυματισμένες πατούσες κάνουν το περπάτημα για το κατοικίδιο αρκετά επώδυνο, ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν.

 Οι περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα, εάν δε λαμβάνουν την κατάλληλη περιποίηση, μπορεί να δυσχεράνουν την κίνηση ή να προσβληθούν από διάφορες δερματοπάθειες, εάν ο σκύλος τις γλείψει.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η σωστή περιποίηση των ποδιών του σκύλου, πέρα από το κόψιμο των νυχιών, το καθάρισμα και την ενυδάτωση, φυσικά.

 Θα έχετε προσέξει πως ο αγαπημένος σας φίλος έχει κάτι “μαξιλαράκια” στο κάτω μέρος των ποδιών του. Συνήθως, αποτελούνται από μία μαλακή στρώση δέρματος και καλύπτουν τον λιπώδη ιστό.

 Δεδομένου ότι το λίπος λειτουργεί σα μονωτικό υλικό, τα μαξιλαράκια αυτά προστατεύουν τα πόδια του κουταβιού, όταν έρχεται σε επαφή με χαμηλές θερμοκρασίες.

 Σε συνδυασμό με τα νύχια, τα οποία προστατεύουν την επιφάνεια του ποδιού, τα εν λόγω  μαξιλαράκια είναι υπεύθυνα για την καλή ισορροπία του σκύλου, παρέχοντας του την πρόσφυση, την σταθερότητα, αλλά και την απορροφητικότητα που χρειάζεται.

 Οι πατούσες του μπορεί να είναι σκληρές και γεμάτες κάλους, ή απαλές και μαλακές. Αυτό εξαρτάται από το είδος της επιφάνειας που πατάει πιο συχνά.

 Αν τον βγάζετε τακτικά βόλτες σε δρόμους με άσφαλτο, λογικά είναι πιο σκληρά για λόγους προστασίας. Αν, πάλι, έχετε έναν ηλικιωμένο σκυλάκο που μένει περισσότερο μέσα στο σπίτι, τα ποδαράκια του φυσιολογικά θα πρέπει να είναι μαλακά.

 Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις πατούσες του ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διεξοδικά, για τυχόν μικροτραυματισμούς ή ξένα σωματίδια, πρήξιμο ή αποχρωματισμό.

 Δείτε ακόμη πως συμπεριφέρεται όταν περιποιείται μόνος του την περιοχή και να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε ένδειξη δείχνει ότι πονάει. Υπάρχουν ορισμένα ακόμη σημεία που χρειάζεται να προσέξετε, ώστε να διασφαλίσετε την καλή υγεία των ποδιών του:

Αποφύγετε το περπάτημα σε καυτό πάτωμα ή έδαφος

 Το περπάτημα σε πάτωμα ή έδαφος που καίει λόγω υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στα μαξιλαράκια των ποδιών του σκύλου σας.

 Προτού τον βγάλετε βόλτα, ελέγξτε οι ίδιοι τη θερμοκρασία του εδάφους ακουμπώντας το ελαφρά για περίπου 7 δευτερόλεπτα. Αν καείτε, θα καεί κι εκείνος!

 Μία καλή επιλογή θα ήταν να κρατάτε τις βόλτες του σύντομες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να αποφεύγετε την άσφαλτο. Δοκιμάστε, ας πούμε, να τον πάτε σε ένα πάρκο με δροσερό γρασίδι προκειμένου να παίξει και δίνετέ του τακτικά νερό για να μην αφυδατωθεί.

Ο χειμώνας είναι κι αυτός δύσκολος

 Χιόνι, πάγος και ορυκτό αλάτι στους δρόμους είναι το τρίπτυχο της επικινδυνότητας για έναν σκύλο κατά τους χειμερινούς μήνες.

 Η υπερβολική έκθεσή του στον έξω κόσμο όταν έχει κρύο μπορεί να του προκαλέσει ξηρότητα, πληγές, ακόμη κι εγκαύματα στα πόδια του. Με τη σωστή περιποίηση και φροντίδα μπορείτε να αποκλείσετε παρόμοια ενδεχόμενα κι άσχημες καταστάσεις.

 Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να κρατήσετε τις μεσοδακτύλιες περιοχές καθαρές, δεδομένου πως εκεί παγιδεύεται πάντοτε μικρή ποσότητα χιονιού. Τριμάροντας το τρίχωμα τοπικά και απομακρύνοντας τις περιττές τρίχες, να είστε βέβαιοι πως τον γλιτώνετε από πολλή ταλαιπωρία και πόνο.

 Συγχρόνως, το πατουσάκι του σκύλου μπορεί να γεμίσει κόμπους από τις τρίχες, με αποτέλεσμα να νιώθει πόνο και δυσχέρεια. Με λίγο λαδάκι θα μαλακώσετε τους κόμπους και θα χτενίσετε πιο εύκολα τη περιοχή.

 Μία καλή εναλλακτική λύση θα ήταν να του φορέσετε ειδικά υποδήματα για σκύλους. Τα περισσότερα είναι αρκετά μαλακά και θα τον διευκολύνουν στο να μη γλιστράει, ακόμη και μέσα στο σπίτι.

 Αν δεν του αρέσουν ή δεν του κάνουν με τίποτα, δοκιμάστε το κατάλληλο κερί πριν τον αφήσετε να πατήσει σε χιόνι ή πάγο. Το κερί θα λειτουργήσει σαν ένα λεπτό στρώμα προστασίας της πατούσας του.

 Με την επιστροφή σας στο σπίτι, καθαρίστε και στεγνώστε προσεκτικά τις πατούσες του, ιδίως αν έχουν πατήσει σε επιφάνειες με ορυκτό αλάτι.

 Για να τον ανακουφίσετε από ενοχλητικά συμπτώματα όπως η ξηρότητα, μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικά κάποια ενυδατική κρέμα που θα σας προτείνει ο κτηνίατρός σας.

Συνηθέστερα προβλήματα στις πατούσες του σκυλάκου

  • Η δυσάρεστη μυρωδιά

 Τα πατουσάκια του σκύλου είναι πιθανό να μυρίζουν άσχημα για πολλούς λόγους. Ας μην ξεχνάμε πως κι εκείνα ιδρώνουν για να διατηρούν σταθερή την κανονική θερμοκρασία του σώματός του.

 Παράλληλα, παράγουν και εκκρίνουν φερορμόνες για να ανιχνεύουν χωρίς δυσκολία το ένα το άλλο. Άρα, είναι φυσιολογικό να μυρίζουν λιγάκι δυσάρεστα.

 Αν όμως προσέξετε έντονη δυσοσμία, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον κτηνίατρο. Υπάρχει περίπτωση να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια ή μύκητες στην περιοχή, οπότε και θα πρέπει το σκυλάκι σας να λάβει την αντίστοιχη θεραπεία.

  • Υπερκεράτωση

 Μοιάζουν οι πατουσίτσες του να είναι σκληρές, παχιές ή ξηρές; Βγάζουν επιπρόσθετο τρίχωμα; Η συγκεκριμένη κατάσταση ονομάζεται Υπερκεράτωση κι εμφανίζεται στις πατούσες ή τη μύτη ενός σκύλου.

 Συνήθως, κληρονομείται από τους γονείς, αν και υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες υποδεικνύει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας κι εκείνος θα προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

 Η σωστή φροντίδα του σκύλου προϋποθέτει να περιποιούμαστε τις πατούσες του, καθώς είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο του σώματος του. Ελέγχουμε τακτικά για ξένα σωματίδια και ακαθαρσίες, ώστε να μένουν υγιείς και καθαρές-πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *