Θιβετιανό Μαστίφ: Όλες οι πληροφορίες για το Tibetan Mastiff!

Μάθετε τα πάντα για τον χαρακτήρα και τη καθημερινότητα του Θιβετιανού Μαστίφ και δείτε γιατί θεωρείται επάξια ένας μεγαλοπρεπής, αξιαγάπητος “γίγαντας”!

 

Προορίζεται για:

Σκύλος-φύλακας, αλλά και για οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Χαμηλό

Προσδόκιμο ζωής:

10-12 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Ανεξάρτητο, συγκρατημένο, έξυπνο

Κατάσταση υγείας:

Χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Θιβετιανό Μαστίφ:

 Το Μαστίφ Θιβέτ βρίσκεται πάντοτε σε επιφυλακή, για αυτό και εκ πρώτης όψεως μπορεί να φανεί λιγάκι απρόσιτο.

  Η εξωτερική του εμφάνιση είναι αρκετά επιβλητική και συνήθως αρκεί για να σπείρει τον τρόμο ή και το δέος μεταξύ των περαστικών. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο εν λόγω σκύλος δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος!

 Πέρα από αυτό όμως, η συμπεριφορά αυτού του σκύλου είναι τρομερά προστατευτική και καχύποπτη.

 Έτσι, αποτελεί τον απόλυτο σκύλο-φύλακα για το σπίτι και την οικογένεια σας, που υπόσχεται να φυλάει πάντοτε τα νώτα σας, όσο εσείς κοιμάστε ήσυχοι.

 Πράγματι, μπορεί για τους ξένους να φαίνεται τρομακτικός λόγω της μεγαλοπρεπούς εμφάνισης του.

 Παρόλα αυτά, αυτοί οι μεγαλόσωμοι γίγαντες μεταμορφώνονται στα πιο ήρεμα και φιλικά πλάσματα, όταν βρίσκονται στο πλευρό της υπόλοιπης οικογένειας.

 Ακόμη περισσότερο όμως, ο χαρακτήρας τους είναι πλήρως αφοσιωμένος και πιστός απέναντι σε όσους εμπιστεύονται και αγαπούν και, σε γενικές γραμμές, τα πάνε αρκετά καλά με τα παιδιά – πάντοτε όμως υπό την επίβλεψη σας.

 Ο μεγαλοπρεπής αυτός γίγαντας είναι αρκετά αθλητικός και χρειάζεται έντονη σωματική δραστηριότητα και εκπαίδευση από κουτάβι για να είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος.

 Είναι δύσκολο να περιγράψουμε τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλής σκύλου, δίχως να χρησιμοποιήσουμε επίθετα, όπως δυνατός, εξαιρετικά μυώδης, τεράστιος σε μέγεθος και μη αμελητέος.

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά του είναι και τα διακριτά γνωρίσματα της ράτσας του. Ο μαστίφ θιβέτ σε ύψος φτάνει περίπου τα 60 εκατοστά για τα θηλυκά και 66 για τα αρσενικά.

 Τα κιλά της θηλυκής είναι κάπου στα 31-54 και ενός αρσενικού είναι ανάμεσα σε 40 και 68. Τα χρώματα τους είναι κυρίως οι αποχρώσεις του καφέ, του μαύρου και του γκρι, αλλά μπορεί να τον βρείτε σε διάφορες παραλλαγές.

 Κι όμως παρά το βάρος τους και τα δυνατά, σφιχτά πόδια που έχουν, περπατούν ανάλαφρα σαν τις γάτες. Ο βηματισμός τους, δηλαδή, είναι αρκετά ελαφρύς και αντιμετωπίζουν μια πιθανή απειλή με εκπληκτική ευελιξία.

 Η συγκεκριμένη ράτσα διαθέτει ένα φαρδύ και εντυπωσιακό κεφάλι, με ένα γερό κρανίο και με τα ψηλά αφτιά να είναι σε σχήμα V.

 Τα εκπληκτικά εκφραστικά αμυγδαλωτά μάτια που έχει αυτό το σκυλί του δίνουν μια εξαιρετικά ευγενή και σαγηνευτική έκφραση.

 Ο Θιβετιανός Μαστίφ σκύλος διακρίνεται ακόμη για την πλατιά του μουσούδα που του δίνει μια τετράγωνη εμφάνιση και για την μακριά του ουρά που πέφτει επάνω στην καλοσχηματισμένη του πλάτη με τη μορφή μπούκλας.

 Επιπλέον, διαθέτει ένα αρκετά πυκνό και πλούσιο τρίχωμα, με βαριά χαίτη που, σε συνδυασμό και με το μάλλινο υπόστρωμα, τον προστατεύει από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα.

Ο απόλυτος οδηγός για την φροντίδα του

 • Διατροφικές συνήθειες

 Το σκυλί αυτό με το έντονο παρουσιαστικό που μας θυμίζει αρκούδα χρειάζεται ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, με τροφές υψηλής ποιότητας.

 Η διατροφή του θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις ιδιαίτερες ανάγκες του και διαφέρουν ανάλογα με το αν είναι κουτάβι, ενήλικος ή μεγαλύτερος σε ηλικία.

 Κατά γενική ομολογία, τα Θιβετιανά Μαστίφ τρώνε λιγότερο από ότι θα περίμενε κανείς για το μέγεθός και τα κιλά τους.

 Τρώνε μονάχα όταν πεινάνε πραγματικά, οπότε μην απορήσετε αν δείτε ότι χάνει οικειοθελώς κάποιο γεύμα.

 Για παράδειγμα, ένας υγιής ενήλικος σκύλος αυτής της φυλής χρειάζεται περίπου 2 με 4 κούπες ποιοτικής τροφής την ημέρα.

 Από την άλλη, όταν τα θηλυκά βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή αναπαραγωγής, τα αρσενικά εμφανίζουν περίεργη συμπεριφορά, καθώς μπορεί να αρνηθούν να φάνε για μία εβδομάδα ή και περισσότερο και να χάσουν 10 με 15% του σωματικού βάρους τους.

 Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά τη διατροφή τους, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας.

 • Ανάγκες καλλωπισμού

  Τα συγκεκριμένα μαστίφ θιβέτ έχουν διπλή στρώση τριχώματος, με βαρύ, μάλλινο υπόστρωμα κα χονδροειδή μαλλιά. Παρόλα αυτά, το πλούσιο τρίχωμα τους απαιτεί μια σχετικά χαμηλή συντήρηση από μέρους σας με την ελάχιστη περιποίηση κάθε χρόνο.

 Δεν θα πρέπει να παραλείπετε όμως να τα βουρτσίζετε σε εβδομαδιαία βάση με κάποια ειδικά σχεδιασμένη βούρτσα, έτσι ώστε να απομακρύνετε τυχόν βρωμιές και κόμπους.

 Συνήθως, το τρίχωμα τους αποβάλλεται φυσικά και με μεγάλη ένταση στο τέλος κάθε άνοιξης ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 Τότε, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο ειδικής χτένας τύπου Furminator ή απομάκρυνσης μεγάλης ποσότητας τριχώματος.

 • Σωματική άσκηση

 Για τον λόγο του ότι έχουν μεγάλο μέγεθος, οι σκύλοι αυτής της ράτσας χρειάζονται καθημερινή μέτρια ή και έντονη άσκηση, χωρίς όμως να απαιτείται να είναι απόλυτα οργανωμένη.

 Στην καθημερινότητα τους προτιμούν να ασχολούνται με τις δικές τους εργασίες, δηλαδή την περιπολία του χώρου τους, παρά να παίζουν για ώρες μαζί σας.

 Για αυτό το λόγο άλλωστε, τείνουν να εξοικονομούν την ενέργεια τους για εξαιρετικές περιπτώσεις που θα εμφανιστεί κάποια απειλή και παρουσιάζουν μόνο μικρές εκρήξεις δραστηριότητας όταν ο καιρός δεν είναι δροσερός.

 • Εκπαίδευση 

 Ο χαρακτήρας τους είναι αρκετά έντονος και για αυτό δεν ανταποκρίνονται πολύ καλά στην παραδοσιακή εκπαίδευση υπακοής. Χρειάζονται δηλαδή αρκετή υπομονή.

 Παρ’ όλ’ αυτά, είναι πανέξυπνοι, μαθαίνουν με σχετικά μεγάλη ευκολία και δεν αισθάνονται την ανάγκη να επαναλάβουν ό,τι ήδη γνωρίζουν.

 Αν όμως έχετε κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του δικού σας σκύλου, θα μετατραπεί σε ένα πειθαρχημένο και υπάκουο σκυλί. Δεν μπορείτε δηλαδή να το δωροδοκήσετε εύκολα με λιχουδιές κατά την εκπαίδευση.

 Σε περίπτωση που τον φωνάξετε και δεν ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα σας, μην ανησυχείτε ότι κάτι έχει συμβεί στο τετράποδο φιλαράκι σας.

 Είναι επειδή δεν έχουν ιδιαίτερα αξιόπιστη ανάκληση και η προσοχή τους αποσπάται λόγω της συνεχούς επαγρύπνησης τους για κινδύνους. Ποτέ, μα ποτέ μην τους αφήσετε από τα μάτια σας χωρίς λουρί.

 • Κατάσταση υγείας

 Σε γενικές γραμμές, ο Tibetian Mastif είναι μία σχετικά υγιής ράτσα σκύλων. Ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες όμως θα πρέπει να τον ελέγχετε συχνά για καταστάσεις, όπως είναι η δυσπλασία αγκώνα και ισχίου, ο υποθυρεοειδισμός και οι ήπιες ανωμαλίες των ματιών, όπως είναι η εντροπία και η εκτροπή.

 Ακόμη, έχουν αναφερθεί ορισμένες επιληπτικές κρίσεις, αλλά το ζήτημα αυτό δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στη συγκεκριμένη φυλή.

Η ιστορία του Θιβετιανού Μαστίφ και fun facts!

 Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν είναι σίγουρος για τις λεπτομέρειες της ιστορικής του προέλευσης.

 Η συγκεκριμένη ράτσα σκύλου είναι τόσο αρχαία και το Θιβέτ ήταν πάντοτε τόσο απομονωμένο σαν περιοχή που είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά το πως και το πότε πρωτοεμφανίστηκαν.

 Ένα είναι σίγουρο: για ολόκληρες χιλιετίες ο μαστίφ θιβέτ σκύλος ήταν ο απόλυτος φύλακας και προστάτης των Ιμαλαίων και θεωρείται πως είναι ο βασικός πρόγονος όλων των μοντέρνων μαστίφ.

 Πάντως, τα στοιχεία που είναι ευρέως γνωστά μας δείχνουν ότι οι πρώτοι ταξιδιώτες στο Θιβέτ προσέφεραν πάντοτε δώρα σε αυτούς τους ευγενικούς γίγαντες για να κερδίσουν την εύνοια τους.

 Μάλιστα, τα δωράκια αυτά χρησιμοποιηθήκαν για τη δημιουργία των φυλών μαστίφ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.

Fun facts

 •  Αυτή η ράτσα ήταν το 155ο είδος που αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση το 2006.
 •  Οι θηλυκές αυτού του γένους βρίσκονται σε οίστρο μία φορά το χρόνο, συνήθως κατά τα τέλη του φθινοπώρου κι έτσι τα περισσότερα κουτάβια Μαστίφ γεννιούνται το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
 •  Οι κάτοικοι του Θιβέτ πίστευαν πως οι Θιβετιανοί Μαστίφ είχαν τις ψυχές μοναχών και καλογριών, που δεν κατάφεραν να μετενσαρκωθούν σε άλλους ανθρώπους ή να φτάσουν στο ουράνιο βασίλειο, τη Shambhala.
 •  Στο Θιβέτ, ονομάζεται και «do-khyi» ή «δεμένο σκυλί», γιατί συνήθως τα δένουν την ημέρα με αλυσίδες και τα ελευθερώνουν το βράδυ. Ανήκουστο, κι’ όμως αληθινό!
 •  Στην περιοχή προέλευσης τους, συνήθως συνεργάζονται με τα Llhasa Apsos, που τα ειδοποιούν όταν βλέπουν κάποιον άγνωστο άνθρωπο.
 •  Το δάγκωμα τους είναι εξαιρετικά δυνατό και αν συνδυαστεί με την εξυπνάδα τους, το πόσο εύκολα βαριούνται και την εκ γενετής αγάπη τους για τα ξύλα, μπορεί να εκδηλώσουν καταστρεπτική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι. Φυσικά, με την κατάλληλη εκπαίδευση όλα τα σκυλάκια τιθασεύονται.

 Αν σκέφτεστε πως ήρθε η στιγμή να αποκτήσετε το δικό σας σκύλο-φύλακα, ο Θιβετιανός Μαστίφ διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν τη κατάλληλη επιλογή.

 Με μια γρήγορη αναζήτηση μπορείτε να βρείτε αρκετά κουτάβια που χαρίζονται, ενώ παράλληλα μπορείτε να προχωρήσετε στην υιοθεσία αφού απευθυνθείτε σε κάποιο καταφύγιο ή φιλοζωική οργάνωση.

 Ο πιστός και αφοσιωμένος αυτός σκύλος θα στέκεται πάντοτε στο πλευρό σας και θα σας κρατάει ασφαλείς μέρα, αλλά και νύχτα.

 Σε συνδυασμό με την τρυφερή του πλευρά που θα εκδηλώσει μόλις σας εμπιστευτεί απόλυτα, να είστε σίγουροι πως αποτελεί τον ιδανική ράτσα για προστασία.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *