Προορίζεται για:
Ζευγάρια και εργένηδες
Επίπεδο διαβίωσης:
Χαμηλό
Προσδόκιμο ζωής:
10-12 χρόνια
Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:
Ανεξάρτητο, έξυπνο, τρυφερό, επικοινωνιακό
Κατάσταση υγείας:
Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας
Λίγα λόγια για το Basenji
Το γλυκύτατο Μπασέντζι είναι ένα άρτιο κυνηγόσκυλο που ανήκει στην κατηγορία των μικρόσωμων σκύλων. Διαθέτει ένα μοναδικό παρουσιαστικό, με ένα κοντό υποαλλεργικό τρίχωμα και μεγάλα, πεταχτά αυτάκια.
Ένα πράγμα που θα πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε είναι πως δυσκολεύεται λιγάκι να γαυγίσει κανονικά. Είναι όμως ιδιαίτερα επικοινωνιακό και δεν θα διστάσει να σας μιλήσει με έναν αξιαγάπητο λαρυγγισμό!
Τα χαρακτηριστικά χρώματα της ράτσας αυτής είναι το μαύρο και το απαλό κόκκινο της καστανιάς. Μπορείτε όμως να το βρείτε σε μοναδικούς τρικολόρε σχεδιασμούς, με συναρπαστικά μοτίβα που το κάνουν να μοιάζει με μικρό ελαφάκι.
Ανεξάρτητα από το χρώμα που έχει, το στήθος, τα μικρά πατουσάκια και η κοντούλικη, στριφογυριστή ουρίτσα του είναι πάντοτε λευκά.
Ακριβώς επειδή το τρίχωμα του είναι κοντό, λείο και απαλό σαν το μετάξι, ένα σκυλί της φυλής Basenji δεν θα εμφανίσει ποτέ έντονη τριχόπτωση. Για την ακρίβεια, αν ψάχνετε τρίχες του στο πάτωμα σας είναι σαν να αναζητάτε ψύλλους στα άχυρα!
Όσον αφορά στην περιποίηση και τον καλλωπισμό του, δε χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου. Ο σκύλος αυτός μοιάζει αρκετά με τις γάτες στην συμπεριφορά, αφού λατρεύει να καθαρίζεται και να γλείφεται επίμονα.
Το μέγεθος τους είναι αρκετά μικρούλι. Μία θηλυκή φτάνει μέχρι τα 40 εκατοστά σε ύψος και ζυγίζει περίπου έως και 10 κιλά. Ένας αρσενικός δεν ξεπερνάει τα 45 εκατοστά, ενώ ένα φυσιολογικό βάρος φτάνει μέχρι και τα 12 κιλά.
Ένα χαρούμενο, υγιές και προσεγμένο μικρόσωμο κυνηγόσκυλο σαν κι αυτό θα σας συντροφεύσει για περίπου 10-12 χρονάκια.
Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία
Σε γενικές γραμμές, τα Basenji είναι σκυλιά με υψηλό δείκτη ευφυίας και αρκετά ανεξάρτητα. Για την ακρίβεια, τα πάνε τόσο καλά με τον εαυτό τους που μπορεί να μην γυρίσουν με την πρώτη μόλις τα φωνάξετε.
Το αστείο είναι πως ακριβώς για αυτό τον λόγο, πολλές φορές μερικοί τα περνούν για χαζούλικα. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει, αφού ένα Μπασέντζι θα σας ακούσει, εφόσον θέλει το ίδιο να το κάνει.
Για τον ίδιο λόγο, η εκπαίδευση τους μπορεί να σας φανεί ως μία αρκετά δύσκολη πρόκληση. Μην ανησυχείτε, γιατί με υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρετε τελικά να τα κάνετε να σας υπακούσουν.
Το έμφυτο κυνηγετικό ένστικτο τους και η ανεξάρτητη φύση τους είναι οι δύο βασικοί λόγοι, που αγαπούν το στοιχείο της εξερεύνησης. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν τα δείτε να τριγυρνούν πέρα δώθε. Φροντίστε όμως να τα προστατεύσετε, κρατώντας τα σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον.
Λόγω το μικροσκοπικού μεγέθους τους είναι ιδανικά για διαμερίσματα και μικρά σπιτάκια. Παρόλα αυτά, απολαμβάνουν εξίσου τον ποιοτικό χρόνο τους εκτός σπιτιού. Έτσι, αν έχετε περιφραγμένο κήπο, μπορείτε να τα αφήνετε να βγαίνουν τις ώρες που λείπετε.
Είναι γνωστό ότι ο χαρακτήρας των Μπασέντζι είναι αρκετά ζωηρός και παιχνιδιάρικος. Έτσι, είναι πάντοτε πρόθυμα να παίξουν μαζί σας, αν γνωρίζετε πως να τους φερθείτε. Η φιλική και ευχάριστη προσωπικότητα τους τα καθιστά ιδανικά για κατοικίδια συντροφιάς.
Εάν τα κοινωνικοποιήσετε σωστά ήδη από όταν είναι κουτάβια, το πιθανότερο είναι πως θα τα πηγαίνουν περίφημα με μικρά παιδάκια ή άλλα κατοικίδια ζώα για μέσα στο σπίτι. Η εκπαίδευση θα κάνει το κατοικίδιο σας τη τέλεια συντροφιά για όλους.
Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τα Basenji
Είναι γνωστό πλέον πως τα μικρόσωμα Μπασέντζι προέρχονται από την περιοχή του Κονγκό στην Αφρική. Ακόμη περισσότερο όμως, πιστεύεται ότι είναι μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων που εξημερώθηκαν.
Υπάρχει η πεποίθηση πως τα Μπασέντζι αποτελούν μετεξέλιξη κάποιας φυλής λύκων από την Ανατολική Ασία. Αυτοί άρχισαν να περιπλανιούνται και κατέληξαν στην Αφρική.
Ορισμένες δευτερεύουσες θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν ζήσει με τους Φαραώ στην Αρχαία Αίγυπτο. Ο λόγος είναι ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με τη φυλή Tesem που βρίσκεται σε αρχαία ιερογλυφικά της περιόδου.
Τα Basenji ήταν και είναι τόσο αγαπητά από τον κόσμο που λέγεται ότι κάποιες φυλές στην Αφρική λάτρευαν περισσότερο αυτά από τις ίδιες τις γυναίκες τους! Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα έγιναν πολλές προσπάθειες να μεταφερθούν ορισμένα Μπασέντζι στην τότε Αγγλία. Ήταν όμως όλες αποτυχημένες.
Τα πρώτα Basenji δεν έφτασαν στην Μεγάλη Βρετάνια πριν εξαχθούν από την Αμερική τη δεκαετία του 1930. Ως ράτσα, τα σκυλάκια αυτά αναγνωρίστηκαν επίσημα από την Αμερικανική Ένωση Σκύλων το 1943 – έναν χρόνο αφού πρωτοσυστάθηκε η Αμερικανική Λέσχη των Μπασέντζι.
Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Basenji
Όπως όλα τα υπόλοιπα σκυλάκια, έτσι και τα Μπασέντζι δεν είναι άτρωτα απέναντι σε ασθένειες. Επομένως, εάν θέλετε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι αυτής της ράτσας, καλείστε να γνωρίζετε τους τύπους ασθενειών που μπορεί να εμφανίσει.
Fanconi Syndrome
Η ασθένεια αυτή προσβάλλει τα νεφρά. Επί της ουσίας, ο πάσχων σκυλάκος αποβάλλει μεγάλες ποσότητες πολύτιμων πρωτεϊνών μέσω των ούρων.
Για αυτό διψάει πολύ και ανακουφίζεται συχνά. Αποτελεσματική θεραπεία δεν υπάρχει για αυτήν την ασθένεια. Ωστόσο, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το κατοικίδιο σας θα ζήσει ποιοτικά.
Υποθυρεοειδισμός
Συχνός σε πολλές φυλές σκύλων, ο υποθυρεοειδισμός συνίσταται στην παραγωγή ανεπαρκούς ποσότητας ορμονών. Βασικά συμπτώματα αποτελούν η απώλεια βάρους, η τριχόπτωση, η ξηρότητα στο δέρμα, οι λοιμώξεις στα αυτιά και η ληθαργική συμπεριφορά.
Επίμονη μεμβράνη ματιών
Η μεμβράνη βρίσκεται στα μάτια του σκύλου όσο είναι κουτάβι ύστερα από τη γέννηση του. Φυσιολογικά απομακρύνεται μέχρι την ηλικία των 5 εβδομάδων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεμβράνη αυτή δεν υποχωρεί και ενδέχεται να προκαλέσει καταρράκτη. Με ειδικές οφθαλμικές σταγόνες, ο σκυλάκος σας θα είναι καλά. Να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.
Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς
Η κατάσταση αυτή αναφέρεται σε μία σειρά παθήσεων του ματιού που μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή απώλεια της όρασης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία.
Ωστόσο, τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται κατάλληλα και μπορούν να ζήσουν σχετικά φυσιολογικές ζωές – αρκεί το περιβάλλον τους να μην αλλάξει δραστικά.
Δυσπλασία ισχίου
Η μη ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του ισχίου είναι αρκετά κοινή μεταξύ πολλών φυλών. Αντιμετωπίζεται με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση σε πιο σοβαρά περιστατικά.
Μάθετε ακόμα: Ωτίτιδα σκύλου: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση
Το παιχνίδι των γνώσεων
- Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι έκαναν ένα σωρό προσπάθειες να φέρουν τα Μπασέντζι στην Αγγλία. Οι περισσότερες όμως απέτυχαν και τα σκυλάκια απεβίωσαν.
- Το πρώτο Μπασέντζι που καταχωρήθηκε στα αρχεία της Αμερικανικής Ένωσης Σκύλων λεγόταν Phemister’s Bois και καταγράφηκε το 1944.
- Ακόμη και σήμερα, μερικοί πιστεύουν πως ήταν κατοικίδια των Αρχαίων Φαραώ. Για την ακρίβεια, υπάρχει μία ανοιχτή διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τα Basenji και σε εκείνους που λένε πως τα Greyhounds βρίσκονταν στις απεικονίσεις των Tasems.
- Η συμπεριφορά τους μπορεί να σας θυμίσει αρκετά τις γάτες – ούτε σε αυτά αρέσει πολύ το νερό!
Το γλυκύτατο Μπασέντζι ξεχωρίζει για τη σπιρτάδα και την έντονη θέληση του για ζωή και εξερεύνηση. Είναι πολύ φιλικό και παιχνιδιάρικο και υπόσχεται να σας χαρίσει μοναδικές στιγμές γέλιου και χαράς.
Αν του δώσετε μία ευκαιρία, θα σας αποδείξει πως αποτελεί έναν εξαίρετο σύντροφο και το ιδανικό κατοικίδιο για σπίτι. Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι Μπασέντζι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή να σώσετε κάποιο από καταφύγιο ζώων.