Τι σημαίνει όταν ο σκύλος σε γλείφει;

Σίγουρα πολλοί απο εσάς αναρωτιέστε τι σημαίνει όταν ο σκύλος σας γλείφει. Μάθετε γιατί έχει αυτή την συνήθεια και πως να την σταματήσετε!

 Τι είναι καλύτερο από το να γυρνάτε σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα και να δέχεστε πολλά φιλιά από το αγαπημένο σας κατοικίδιο; Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν πως το γλείψιμο του σκύλου αποτελεί ένδειξη αγάπης και στοργής και το δέχονται με μεγάλη χαρά. Άλλοι, πάλι, προσπαθούν να αποθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά με διάφορους τρόπους.

 Τι σημαίνει όταν σε γλείφει ο σκύλος; Η απόφανση έχει ήδη βγει, οπότε ετοιμαστείτε!

 Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, αυτό που ερμηνεύεται ως «στοργή» μπορεί, στην πραγματικότητα, να αποτελεί απλώς μία προσπάθεια του σκύλου σας να σας ενθαρρύνει, ώστε να κάνετε εμετό.

 Μήπως το γλείψιμο συμπίπτει με την ώρα που μόλις ολοκληρώσατε  το φαγητό σας; Δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς ευελπιστούν να το γευτούν κι εκείνοι.

 Για την ακρίβεια, είναι μία κοινή πρακτική, κυρίως μεταξύ των νεαρών κουταβιών ως προς τη μητέρα τους, αφού έχει ήδη φάει, προκειμένου να μηρυκάσει τη τροφή της.

 Πέρα από αυτό, τα σκυλιά έχουν την τάση να γλείφουν το μπολ του φαγητού τους, αφού έχουν τελειώσει το γεύμα τους ή το πάτωμα, εάν έχει πέσει κάτω κάποια λαχταριστή λιχουδιά. Αυτό σημαίνει πως προφανώς τους αρέσουν οι ωραίες γεύσεις.

 Κι αυτό μπορεί να ισχύει και για εσάς! Σύμφωνα με έρευνες άλλωστε, το ανθρώπινο δέρμα είναι ελαφρώς αλμυρό, ειδικά μετά από σωματική άσκηση. Ίσως, λοιπόν, το σκυλάκι σας αρέσκεται περισσότερο στο πόσο ωραία γεύση έχετε, παρά στο πόσο σας αγαπάει.

 Για αυτό, ενίοτε γλείφουν επίμονα το πρόσωπό σας μόλις έχετε φάει κάτι – μπορεί, δηλαδή, απλώς να υπάρχουν υπολείμματα φαγητού επάνω σας!

 Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται να τα ισοπεδώνουμε όλα. Στο ερώτημα “γιατί με γλείφει ο σκύλος”, απαντάμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το γλείψιμο του σκύλου σας να είναι σημάδι ιδιαίτερης αγάπης και τρυφερότητας απέναντί σας.

 Κάτι τέτοιο φαίνεται, κυρίως, όταν σας γλείφει με το που επιστρέφετε στο σπίτι. Σας δείχνει πόσο πολύ χαίρεται που σας είδε!

 Τις περισσότερες φορές το γλείψιμο του σκύλου σας είναι μια ακίνδυνη επικοινωνιακή πρακτική από μεριάς του. Σίγουρα, υποδεικνύει ότι αισθάνεται ασφαλή μαζί σας και μερικές φορές δηλώνει υποταγή και αφοσίωση.

Ναι, αλλά εάν δε μου αρέσει να με γλείφει και θέλω να σταματήσει;

 Το θέμα είναι τι γίνεται εάν αυτή η πρακτική σας κάνει να αισθάνεστε άβολα και δεν σας αρέσει. Τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να απομακρύνετε αυτή τη συνήθεια από την καθημερινότητα του σκύλου σας.

 Μία αποτελεσματική λύση είναι να δοκιμάσετε να ανακατευθύνετε τον τριχωτό σας φίλο σε κάποια άλλη δραστηριότητα, που δεν έχει καμία σχέση με το γλείψιμο, όπως για παράδειγμα στη χρήση ενός διαδραστικού πάζλ και σε κάποια λιχουδιά!

 Ακόμη, μπορείτε να κάνετε το σκύλο σας να απασχοληθεί, έστω και προσωρινά, με κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως το παιχνίδι με μπάλα ή η προπόνηση με κόλπα.

 Εάν επαναλαμβάνετε τα παραπάνω κάθε φορά που το κατοικίδιό σας αρχίζει να σας γλείφει, τότε σταδιακά θα μάθει πως δεν θέλετε να το συνεχίσει. Με τον καιρό, μπορείτε ακόμη και να τον εκπαιδεύσετε ώστε να σας αγκαλιάζει, αντί να σας γλείφει!

 Μάλιστα, η μετάβαση αυτή θα είναι μια απόλυτα διασκεδαστική διαδικασία και για τους δύο σας. Αναμφισβήτητα, θα ενισχύσει τη μεταξύ σας σχέση, καθώς θα περνάτε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί.

 Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας επιμένει να γλείφει τον εαυτό του, εσάς ή διάφορα αντικείμενα και επιφάνειες σε υπερβολικό βαθμό, χρειάζεται προσοχή.

 Ενδέχεται, δηλαδή, το ασυνήθιστο γλείψιμο να αποτελεί σύμπτωμα  που υποδηλώνει κάποιο σοβαρότερο ζήτημα, όπως είναι οι αλλεργίες ή άλλα προβλήματα υγείας.

 Στην πραγματικότητα, το σκυλάκι σας μπορεί να αντιμετωπίζει μεγάλο άγχος ή έντονο πόνο, όταν σας γλείφει ασταμάτητα.

 Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει κάποια σωστή εκτίμηση της κατάστασης και να αποκλείσετε παρόμοια ενδεχόμενα.

 Τα σκυλάκια μας συνηθίζουν να γλείφουν το αφεντικό τους, τον εαυτό τους-κυρίως τα πατουσάκια-και διάφορες επιφάνειες του σπιτιού. Εντούτοις, αν η συμπεριφορά γίνει ανεξέλεγκτη, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υποβόσκει πρόβλημα υγείας.

 Η εκπαίδευση και η ενασχόληση με πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες κάνει το σκυλί να εστιάζει σε υγιείς συμπεριφορές και να αποφεύγει το γλείψιμο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *