Boxer: Ο τρυφερός & προστατευτικός φύλακας!

Ο χαρακτήρας του τον έκανε από κυνηγόσκυλο, πιστό και προστατευτικό κατοικίδιο. Μάθετε περισσότερα για το μοναδικό Μπόξερ!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 11-12 χρόνια.

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Αρκετά δραστήριο, στοργικό.

 Κατάσταση υγείας:

 Υψηλή πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Λίγα λόγια για το αγαπημένο μας Μπόξερ

 Το γνωστό σε όλους μας Μπόξερ είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς ράτσες σκύλων σε όλο τον κόσμο και προέρχεται από τη Γερμανία.

 Είναι τόσο αγαπητός σκύλος, γιατί η καλοκαρδοσύνη, η εξυπνάδα και το έντονο ταπεραμέντο του, το κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες φυλές.

 Το Μπόξερ ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των Μολλοσών, με τις ρίζες τους να βρίσκονται στη Γερμανία. Αρχικά, η ράτσα αναπτύχθηκε περίπου στα τέλη του 1800 από το πλέον εξαφανισμένο Bullenbeisser.

 Το Bullenbeisser ήταν μια μίξη από σκύλο τύπου Μαστίφ, ενώ παράλληλα θύμιζε το Παλιό Αγγλικό Μπουλντόγκ – εξ ου και η εμφάνισή του που δανείζεται χαρακτηριστικά του Μπουλντόγκ.

 Το όνομα Boxer προέκυψε από την ίδια τη συμπεριφορά του ζωντανού, καθώς έχει την τάση να σηκώνεται στα πίσω πόδια για να τραβήξει την προσοχή του ιδιοκτήτη του. Βέβαια, κάποιοι το αμφισβητούν, ισχυριζόμενοι πως απορρέει από κάποια παλιά γερμανική λέξη.

 Οι πρόγονοι του λατρεμένου μας Boxer εργάζονταν σκληρά ως κυνηγετικά σκυλιά, ενώ παράλληλα κατείχαν σπουδαίο ρόλο σε ταυρομαχίες, όπου παρενοχλούσαν τους ταύρους. Εξελικτικά, λοιπόν, ο χαρακτήρας τους είναι ιδιαίτερα εργατικός.

 Την κληρονομιά τους, βέβαια, υποδηλώνουν και τα επιβλητικά χαρακτηριστικά της εμφάνισης τους, μιας και είναι αρκετά μεγαλόσωμα με δυνατά γραμμωμένα κορμιά, κοντό λαμπερό τρίχωμα και μια μακριά δυναμική ουρά.

 Στις μέρες μας, το Boxer έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο έξυπνες και καλόκαρδες ράτσες σκύλων.

 Μάλιστα, εκπαιδεύεται εύκολα από κουτάβι και με τη σωστή μεταχείριση μπορεί να εξελιχθεί σε ιδανικό κατοικίδιο για μια οικογένεια, αφού έχει τεράστια υπομονή και είναι σε θέση να υπομείνει τα πάνδεινα από τα μικρά παιδιά, χωρίς καν να διαμαρτυρηθεί.

 Μην αφήνετε το μέγεθός του να σας τρομάζει. Στην πραγματικότητα, έχει μία ευγενική συμπεριφορά και λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά.

  Είναι φιλικός αλλά ταυτόχρονα και επιφυλακτικός με τους ξένους. Εάν αισθανθεί πως η οικογένειά του απειλείται, θα μετατραπεί σε πιστό φύλακα και δε θα δείξει κανένα έλεος.

 Αν και το Μπόξερ λατρεύει να παίζει με τα αγαπημένα του πρόσωπα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού μπορεί να ενθουσιαστεί υπερβολικά και άθελά του να μας τραυματίσει.

 Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για πλάσματα με απίστευτη ενέργεια και για αυτό είναι απαραίτητη η έντονη σωματική δραστηριότητα και η εκπαίδευση σε καθημερινή βάση.

 Είναι σημαντικό για τη σωστή ανατροφή τους να μην τους κακομαθαίνουμε, γιατί μπορεί να εξελιχθούν σε αρκετά πεισματάρικα πλάσματα και να αρχίσουν τα νάζια!

 Έτσι, δεν θα πρέπει να απορήσουμε αν γυρίσουμε σπίτι και δούμε ότι το κουτάβι έχει καταστρέψει τα αγαπημένα μας παπούτσια – κάποιο χατίρι θα του έχουμε χαλάσει. Με την κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου στην υπακοή και τη πειθαρχία θα μετατραπεί σε άψογο σκυλί και δε θα ξεκολλάει από το πλευρό μας.

 Πάντως, αν και μπορούν πράγματι να δοκιμάσουν αρκετές φορές την υπομονή μας λόγω της άτακτης πλευράς τους, η αγάπη, ο καλοσυνάτος χαρακτήρας τους, οι όμορφες στιγμές και η συγκλονιστική αφοσίωσή τους υπόσχονται να μας αποζημιώσουν στο έπακρο.

 Το τρίχωμα της ράτσας διακρίνεται κυρίως σε δύο χρώματα: το πυρόξανθο (απόχρωση του κόκκινου) και το ραβδωτό. Σπανιότερα συναντάμε μαύρο και λευκό χρώμα.

 Συνήθως το ύψος τους ποικίλλει από 53 έως 60 εκατοστά και ζυγίζουν περίπου 30 με 32 κιλά. Ένα υγιές και χαρούμενο Boxer είναι πιθανό να ζήσει στο πλευρό μας 10 με 12 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Boxer

 Τα Μποξεράκια είναι πανέξυπνα σκυλάκια με ένα έντονα ανεπτυγμένο κυνηγετικό ένστικτο και για αυτό τρελαίνονται για κάθε είδους παιχνίδι και γυμναστική.

 Είναι πολύ δυνατά, γεμάτα περιέργεια και ενέργεια για ζωή. Η καλύτερή τους είναι να εξερευνούν νέους χώρους και είναι πάντοτε διαθέσιμα να παίξουν μαζί σας το αγαπημένο τους φρίσμπι.

 Εδώ και πολλά χρόνια, το Boxer βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις του κοινού. Γι’ αυτό, ευθύνονται τα χαρακτηριστικά της φυλής, όπως η τρυφερή καρδιά του, ο προστατευτικός χαρακτήρας του και η ευκολία που παρουσιάζει στην εκπαίδευση.

 Η εν λόγω ράτσα είναι πανέξυπνη και δύσκολα μπορεί να την ξεγελάσει κανείς. Τα σκυλάκια προτιμούν την αυτονομία τους, αλλά λατρεύουν να περνάνε και ποιοτικό χρόνο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους.

 Προσοχή όμως! Τα Μποξεράκια μπορεί να σας φανούν αρκετά πεισματάρικα, αλλά είναι μόνο μέχρι να βρείτε το σωστό τρόπο να τους επιβληθείτε. Προσαρμόζονται εύκολα στα “θέλω” και τις ανάγκες σας και μετατρέπονται σε πιστούς φύλακες, αν εκπαιδευτούν κατάλληλα.

 Από τη φύση τους έχουν τεράστια υπομονή και είναι η τέλεια συντροφιά για μικρά παιδιά. Βέβαια, καλό θα ήταν να μάθετε στα παιδάκια σας να σέβονται τα όριά τους και ποτέ, μα ποτέ, να μην τα τραυματίσουν.

 Από τη στιγμή που θα βάλετε στο σπίτι το κουτάβι και κερδίσετε την εμπιστοσύνη του, θα τον δείτε ως έναν ολοκληρωτικά αφοσιωμένο σύντροφο.

 Δεν είναι άλλωστε τυχαία μια από τις 16 πιο πιστές ράτσες σκύλων για κατοικίδια, καθώς για αυτό το σκυλί, η οικογένεια είναι πάνω από όλα και την προστατεύει με κάθε κόστος.

 Αν και κάνει νάζια μόλις του χαλάσετε χατίρι, με την πάροδο του χρόνου θα είναι έτοιμος να ξεδιπλώσει όλη τη γλυκύτητα και την τρυφερότητά του σε βαθμό που θα σας γοητεύσει!

Η ιστορική προέλευση του Μπόξερ

 Η ράτσα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία περί τα 1800 από το Bullenbeisser, ένα κυνηγόσκυλο που εξαφανίστηκε λίγο καιρό αργότερα.

 Τα σωματώδη αυτά σκυλιά εκτράφηκαν με διασταύρωση από σκύλους του γένους Μαστίφ και το Παλιό Αγγλικό Μπουλντόγκ. Εργάζονταν σκληρά στο πλάι κυνηγών, εντοπίζοντας και κυνηγώντας εξίσου μεγάλα θηράματα, όπως αρκούδες κι ελάφια.

 Ενώ το μοντέρνο Μπόξερ εκτράφηκε για παρόμοιους σκοπούς, στα τέλη του 1800 διαφημίστηκε ελάχιστα ως κυνηγόσκυλο και περισσότερο ως σκύλος συντροφιάς για οικογένειες.

 Η δύναμή του, σε συνδυασμό με την απόλυτη αφοσίωση και γενναιότητα απέναντι σε εξωτερικές απειλές, δεν άργησαν να φανούν κι έτσι, σύντομα άρχισε την καριέρα του ως σκύλος – φύλακας.

 Μετά από μερικά χρόνια αποχής από το «παιχνίδι» του κυνηγιού, το Μπόξερ έγινε προστάτης του σπιτιού και πιστός σύντροφος της οικογένειάς του.

 Η πρώτη ένωση για Μπόξερ σχηματίστηκε το 1895. Λίγο αργότερα, το 1902 ήταν που η φυλή αναγνωρίστηκε και επίσημα από το Deutscher Boxer Club, με έδρα το Μόναχο.

 Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γερμανία έβαλε τα Μπόξερς στην πρώτη γραμμή. Χρησιμοποιήθηκαν για διάφορους σκοπούς, από αγγελιοφόροι απόρρητων στρατιωτικών μηνυμάτων, έως και σκύλοι επίθεσης σαν βαρύ πυροβολικό.

 Ο θαρραλέος και δυναμικρός χαρακτήρας της συγκεκριμένης φυλής συγκίνησε τους πάντες κι έτσι έμειναν στην ιστορία ως ένα από τα πιο αξιόπιστα ζώα.

 Η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 Οι συμμαχικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο εγκατέλειψαν την Ευρώπη, παίρνοντας μαζί τους και τα αγαπημένα πλέον αυτά σκυλιά, αφού ξεχώρισαν για τη δυναμικότητα και τον ενθουσιασμό τους.

 Μέχρι και σήμερα, το Μπόξερ απολαμβάνει τη δική του ξεχωριστή θέση στις 10 κορυφαίες ράτσες σκύλων όλου του κόσμου.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Μπόξερ

  • Καρκίνος

 Η συγκεκριμένη ράτσα μπορεί να αναπτύξει διάφορες μορφές καρκίνου, όπως οι όγκοι μαστοκυττάρων ή εγκεφάλου και το λέμφωμα.

 Ο καρκίνος του δέρματος είναι εξίσου πιθανός, αφού τα Μπόξερς με λευκά σημάδια συχνά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο.

 Επομένως, εάν τυχόν προσέξετε κάποιες από αυτές τις ενδείξεις σε συνδυασμό με ληθαργική συμπεριφορά εκ μέρους του σκύλου σας, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

  • Συγγενής καρδιοπάθεια

 Όλες οι μορφές συγγενών καρδιακών παθήσεων πλήττουν συχνά την υγεία των σκύλων. Το Boxer είναι μια φυλή που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ασθένεια αυτή.

 Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή γενετική νόσο, με τη μορφή δυσπλασίας των βαλβίδων της καρδιάς και με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας εντός του πρώτου έτους ζωής του ζωντανού.

 Ένα σκυλί που πάσχει από κάποια ήπια μορφή καρδιοπάθειας θα επιβιώσει, αλλά δεν θα είναι πρόθυμο να αθληθεί. Δυστυχώς, όμως, κάποια Μποξεράκια μπορούν παθαίνουν ανακοπή καρδιάς καθώς μεγαλώνουν.

 Φυσικά, δεν λέμε ότι αν πάρετε ένα Μπόξερ θα το χάσετε από ανακοπή καρδιάς. Η φροντίδα και ο τρόπος ζωής που θα ακολουθήσει είναι ικανά να εξαλείψουν πολλά πολλά προβλήματα υγείας!

  • Δυσπλασία ισχίου

 Πρόκειται για μία κληρονομική κατάσταση που συναντάται συχνά σε πολλές ράτσες, κατά την οποία το ισχίο δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά.

 Αποτέλεσμα αυτής είναι τα σκυλάκια να δυσκολεύονται στο περπάτημα και να ταλαιπωρούνται. Παρ’ όλ’ αυτά, σε γενικές γραμμές ενδέχεται να ζήσουν μία σχετικά άνετη ζωή.

  • Μυοκαρδιοπάθεια του Μπόξερ (BCM)

 Η παρούσα κατάσταση αποτελεί αρκετά κοινό πρόβλημα των Μπόξερς. Συνήθως, κάνει την καρδιά τους να χτυπάει ακανόνιστα κι αυτό φέρει τις εξής συνέπειες: αδυναμία, έλλειψη αντοχής κατά την άσκηση, λιποθυμικά επεισόδια, ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Το παιχνίδι των γνώσεων!

 Πάμε να δούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Μπόξερ:

  • Τα Μποξεράκια ήταν καλλιτέχνες τσίρκου μαζί με το Γαλλικό Πουντλ. Αν και είχαν μυώδη και δυνατό παρουσιαστικό, ήταν ιδιαιτέρως εξεζητημένα χάρη στην ευφυΐα και την εκπαιδευσιμότητα τους.
  • Τα μοναδικά αυτά πλασματάκια ανταγωνίζονται επάξια τον μπαμπά της οικογένειας που ροχαλίζει κάθε βράδυ στο υπνοδωμάτιο!
  • Τα αμιγώς γερμανικά Μπόξερς έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά που έχουμε στην Ελλάδα και σε χώρες εκτός της Γερμανίας.
  • Από τη φύση τους αυτά τα σκυλιά έχουν μακριά ουρά, το κόψιμο της οποίας απαγορεύεται και τιμωρείται σχεδόν παγκοσμίως. Αντίθετα, δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι στην Αμερική τιμωρούνται όσοι ιδιοκτήτες εμφανίζονται σε σόου σκύλων χωρίς να έχουν κόψει την ουρά του κατοικίδιού τους. 
  • Διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ που λάτρεψαν τη ράτσα του Μπόξερ ήταν μεταξύ άλλων η Κάμερον Ντίαζ και ο Τζάστιν Τίμπερλεικ.

 Έξυπνο, εύκολα εκπαιδεύσιμο, δυναμικό, μα και αγαπησιάρικο, το Μπόξερ θα σας κάνει να το λατρέψετε και να το βάλετε στη καρδιά σας! Πρόκειται για έναν εξαιρετικό φύλακα και παιχνιδιάρη σκυλάκο που θα σας συντροφεύσει σε κάθε εμπειρία ζωής.

 Σήμερα ακούμε ολοένα και περισσότερο ότι χαρίζονται κουτάβια σε ανθρώπους που θα τα φροντίσουν και θα τα αναθρέψουν σαν αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας τους.

 Αν έχετε αποκτήσει κουτάβι και δη, Μπόξερ έπειτα από υιοθεσία, σας συγχαίρουμε και σας παρουσιάζουμε ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη συμπεριφορά και τις ανάγκες της ράτσας.

 Πώς σας φάνηκε η ράτσα του Μπόξερ; Είχατε τη τύχη να γνωρίσετε ένα από κοντά, κι αν ναι, συμφωνείτε με όλα τα παραπάνω; Θα χαρούμε να κάνουμε διάλογο κάτω στα σχόλια!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *