Δάγκωμα σκύλου: Αντιμετωπίστε αυτή την κακιά συνήθεια!

Φοβάστε να βγάλετε τον σκύλο βόλτα γιατί δαγκώνει με το παραμικρό; Μάθετε τα αίτια και αντιμετωπίστε οριστικά τη βίαιη συμπεριφορά του!

 Ο σκύλος σας δάγκωσε κάποιον ή ανησυχείτε μήπως το κάνει στο μέλλον; Τα ερωτήματα που σας βασανίζουν είναι πολλά: Θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις; Μπορεί ο σκύλος σας να τεθεί σε ευθανασία ή να απομακρυνθεί από το πλευρό σας;

 Εάν δείτε κάποιο δάγκωμα σκύλου σε σκύλο ή ακόμη και σε άνθρωπο, είναι βέβαιο πως θα ταραχτείτε. Παρόλα αυτά, πρέπει να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και να δράσετε άμεσα.

 Πάντως, όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε πως να αλληλοεπιδρούμε με τους τετράποδους φίλους μας σωστά και, πάνω από όλα, με ασφάλεια.

 Σε γενικές γραμμές όμως, η σωστή συμπεριφορά και η εκπαίδευση του σκύλου για να μη δαγκώνει είναι αποκλειστική ευθύνη σας ως υπεύθυνοι κηδεμόνες. Δράστε σωστά και κρατήστε τους πάντες ασφαλείς.

Γιατί δαγκώνουν οι σκύλοι;

 Συχνότερα, οι σκύλοι δαγκώνουν όταν αισθάνονται πως απειλούνται. Πρόκειται για ένα φυσικό ένστικτο που έχουν όλα τα σκυλιά ανεξαιρέτως. Ειδικότερα:

  •  Μπορούν να δαγκώνουν για να υπερασπιστούν τους εαυτούς, την περιοχή, ή κάποιο μέλος της αγέλης τους. Οι μητέρες ειδικά θα προστατεύσουν τα κουτάβια τους με την ίδια τους τη ζωή, αν χρειαστεί.
  •  Δεν ενδείκνυται να ενοχλείτε σκόπιμα έναν σκύλο όταν κοιμάται, γιατί μπορεί να δαγκώσει. Εάν τον πληγώσετε κατά λάθος πατώντας του για παράδειγμα την ουρά, μπορεί και πάλι να αντιδράσει.
  •  Μην τρέχετε μακριά του, ακόμη κι αν απλά παίζετε – έτσι πυροδοτείτε το κυνηγετικό του ένστικτο. Εύκολα, λοιπόν, η διασκέδαση μπορεί να μετατραπεί σε επίθεση.
  •  Εάν ο σκύλος φοβάτα0,ι μπορεί να δαγκώσει όποιον προσπαθήσει να τον προσεγγίσει. Ένας ξαφνικός και έντονος θόρυβος, ένα κακοποιητικό περιβάλλον ή μια εγκατάλειψη αρκούν για να του δημιουργήσουν προβληματική συμπεριφορά.
  •  Ένας τραυματισμός ή μια ασθένεια είναι εξίσου κοινοί λόγοι. Ένας σκύλος που πονάει μπορεί να μη δέχεται καν τα χάδια της οικογένειας του.

Η αντιμετώπιση των δαγκωμάτων των σκύλων

 Ως ιδιοκτήτης σκύλου, καλείστε να αναλάβετε την ευθύνη και να εκπαιδεύσετε σωστά τον σκύλο σας. Ακόμη και τότε όμως, πάντοτε θα πρέπει να επιβλέπετε την συμπεριφορά του.

 Να θυμάστε πως σε περίπτωση που ένας σκύλος δαγκώσει, τον πρώτο λόγο φέρει ο ιδιοκτήτης του κι όχι ο ίδιος. Έτσι, η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στα δαγκώματα είναι η αρχική αποτροπή τους.

 Μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι οι εξής:

  •  Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη για κάθε οικόσιτο σκύλο. Συνεχίστε τα μαθήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, για να φρεσκάρετε όσα ήδη γνωρίζει. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό εκπαιδευτή σκύλων.
  •  Η ορθή κοινωνικοποίηση του είναι εξίσου σημαντική και θα πρέπει να γίνεται ήδη από όταν είναι κουτάβι. Γνωρίστε τον σε άλλα σκυλάκια ή ζωάκια, σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ατόμων, πάντοτε υπό ήρεμες συνθήκες.
  •  Θα χρειαστεί ακόμη να τον εκθέσετε σταδιακά σε δυνατούς θορύβους, μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές ή αντικείμενα, ποδήλατα, οτιδήποτε θα μπορούσε να τον τρομάξει.
  •  Παρατηρήστε και μάθετε τη γλώσσα σώματος σκύλου που χρησιμοποιεί το κατοικίδο σας. Πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε πάντοτε τι προσπαθεί να σας πει. Έτσι, θα ξέρετε πότε να τον απομακρύνετε από ένα μέρος ή μία κατάσταση, πριν κλιμακωθεί.
  •  Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ οποιαδήποτε μέθοδο σκληρής και κακοποιητικής τιμωρίας. Αντί να σηκώσετε χέρι επάνω του, προτιμήστε να τον επιβραβεύετε κάθε φορά που κάνει ό,τι του ζητήσετε. Δίνετε του λιχουδιές όταν είναι καλός!
  •  Πάντοτε να τον έχετε κοντά σας με λουρί ή σε κάποιο περιφραγμένο χώρο. Εάν τον αφήσετε ελεύθερο σε κάποιο πάρκο με σκύλους, θα πρέπει να έχετε το νου σας.
  •  Εάν γνωρίζετε πως ο σκυλάκος σας είναι λιγάκι ευαίσθητος και φοβιτσιάρης με ορισμένα πράγματα, καλείστε να προειδοποιείτε πάντα τους υπόλοιπους. Μην αφήσετε κανέναν να τον πλησιάσει, εκτός κι αν έχετε τον απόλυτο έλεγχο του.
  •  Προπαντός, να σέβεστε τα όρια του. Μην τον πιέζετε να ανταποκριθεί σε καταστάσεις που του προκαλούν άγχος και δυσφορία.
  •  Έχετε έναν πλήρη οδηγό εμβολιασμού που ακολουθείτε πιστά. Επίσης, μην παραλείπετε τις καθιερωμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο σας.

Πως να αλληλεπιδράτε σωστά με τα σκυλιά

 Είναι απόλυτα φυσιολογικό να χαίρεστε όταν βλέπετε έναν σκυλάκο και να θέλετε να τον χαϊδέψετε. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν σας ξέρει, μπορεί εύκολα να γίνει επιθετικός.

 Ακόμη κι αν δεν έχετε οι ίδιοι σκυλί, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως να αλληλεπιδράτε σωστά με τους σκύλους. Θα μάθετε επίσης πότε και πώς μπορείτε να πλησιάσετε κάποιον.

  •  Μην προσπαθήσετε να προσεγγίσετε ένα άγνωστο σκυλί χωρίς να ζητήσετε την άδεια του ιδιοκτήτη του. Εάν εκείνος απουσιάζει, μην μπείτε καν στον κόπο να πλησιάσετε.
  •  Όταν συναντάτε ένα ξένο σκυλί, επιτρέψτε σε εκείνο να σας προσεγγίσει πρώτα. Αφήστε το να σας μυρίσει. Εφόσον πάρετε το οκ από τον ιδιοκτήτη, χαμηλώστε λιγάκι και χαϊδέψτε το απαλά.
  •  Ποτέ μα ποτέ μην πλησιάσετε το πρόσωπο σας κοντά του. Αυτό περιλαμβάνει και τα φιλάκια με τις αγκαλίτσες, φυσικά.
  •  Κατανοήστε τη γλώσσα σώματος σκύλου. Οι περισσότεροι σκύλοι θα προβούν σε προειδοποιητικά σημάδια προτού δαγκώσουν, αλλά όχι όλοι.
  •  Εάν ανησυχείτε για κάποιο σκυλάκι, παραμείνετε ακίνητοι και αποφύγετε την άμεση οπτική επαφή. Ποτέ μην αρχίσετε να τρέχετε ή να ουρλιάζετε. Μόλις χάσει το ενδιαφέρον του, απομακρυνθείτε σιγά σιγά.
  •  Σε περίπτωση που σας ρίξει κάτω ένα σκυλί, γυρίστε στο πλάι και μπείτε σε εμβρυική στάση σώματος, καλύπτοντας το πρόσωπο και τα χέρια σας. Παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι και ήσυχοι μπορείτε.
  •  Μην πηγαίνετε κοντά σε έναν σκύλο που τρώει, κοιμάται, ή προσέχει τα κουτάβια του. Σε τέτοιες καταστάσεις τα σκυλιά γίνονται πιο προστατευτικά και μπορούν να χάσουν τον έλεγχο.
  •  Μην αφήνετε τα παιδάκια σας να παίζουν μόνα τους ακόμη και με το σκυλάκι της οικογένειας. Καλό είναι πάντα να είναι κάποιος ενήλικος παρόν.
  •  Μην επιχειρήσετε να πλησιάσετε, ακουμπήσετε, ή μετακινήσετε ένα πληγωμένο ζώο. Καλύτερα είναι να καλέσετε κάποιον κτηνίατρο για βοήθεια

Κι αν δαγκώσει;

 Εάν παρά τις προσπάθειες σας ο σκύλος δαγκώσει κάποιον, πρέπει να πράξετε άμεσα:

  1.  Παραμείνετε ψύχραιμοι.
  2.  Περιορίστε το σκυλί σε ένα κλουβί ή σε κάποιο άλλο δωμάτιο.
  3.  Βοηθήστε το θύμα να περιποιηθεί την πληγή του. Πρέπει να πλυθεί προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπούνι.
  4.  Σταθείτε υπομονετικά στο πλευρό του και δείξτε συμπόνοια. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις κατηγορίες και τις δικαιολογίες. Οτιδήποτε πείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας αργότερα, εάν το άτομο αποφασίσει να σας πάει δικαστικά.
  5.  Επικοινωνήστε αμέσως με κάποιον επαγγελματία γιατρό. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πληγής, ίσως χρειαστεί να καλέσετε κάποιο ασθενοφόρο. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα όμως, καλό θα ήταν να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα και θεραπεία.
  6.  Προσφερθείτε να καλέσετε κάποιον φίλο ή συγγενή του θύματος.
  7.  Ανταλλάξτε στοιχεία επικοινωνίας μαζί του. Εάν χρειαστεί, παρέχετε του τα στοιχεία της ασφαλιστικής σας.
  8.  Αν υπήρξαν μάρτυρες στο συμβάν, ζητήστε και τα δικά τους στοιχεία.
  9.  Καλέστε άμεσα τον κτηνίατρο σας και πείτε του ότι χρειάζεστε τα κτηνιατρικά αρχεία του σκύλου σας.
  10.  Εντοπίστε τις τοπικές αρχές για το συμβάν και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες τους.

Δαγκώματα σκύλου και νομοθεσία

 Οι σχετικοί νόμοι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, για να γνωρίζετε τι να περιμένετε. Συνηθέστερα, ακολουθούν τα εξής:

  •  Θα χρειαστείτε να έχετε αποδείξεις ότι ο σκύλος σας έχει εμβολιαστεί για λύσσα.
  •  Ίσως χρειαστεί να τον βάλετε σε απομόνωση για κάποιο διάστημα. Η περίοδος αυτή λογικά θα είναι λιγάκι μεγαλύτερη, αν δεν έχετε ολοκληρώσει τα απαραίτητα εμβόλια.
  •  Ανάλογα με την κατάσταση και το ιστορικό του σκύλου σας, είναι πιθανό να χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνο σκυλί». Δυστυχώς, δεν είναι στο χέρι σας και θα πρέπει να ακολουθήσετε τους νόμους που αφορούν στο χειρισμό του.
  •  Ενδέχεται να απαιτείται η ευθανασία του σκύλου σας, εάν θεωρηθεί επικίνδυνος. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που ο τραυματισμός ήταν σοβαρός ή κατέστη μοιραίος για τη ζωή του θύματος. Ακόμη, μπορεί να βρεθείτε και οι ίδιοι υπόλογοι.

Ο ρόλος σας μετά το δάγκωμα του σκύλου

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας δαγκώσει κάποιον, το άτομο αυτό ίσως θελήσει αργότερα να σας κάνει μήνυση. Όπως κι αν έχει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα έναν δικηγόρο.

 Μπορεί να χρειάζεται να καλύψετε τα ιατρικά έξοδα του θύματος, αν και δεν είναι πάντοτε απαραίτητο. Από άποψη ηθικής ωστόσο, θα πρέπει να προσφερθείτε να συνδράμετε.

 Έτσι, του δείχνετε πως αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη για το συμβάν – ίσως αρκέσει για να αποφύγετε τα χειρότερα.

 Το σωστό είναι να βοηθήσετε και να μην εξαφανιστείτε, ακόμη κι αν δεν φταίγατε αποκλειστικά εσείς ή ο σκύλος σας. Ούτως ή άλλως, θα είναι δύσκολο να αποδείξετε πως το θύμα προκάλεσε τον σκύλο σας με οποιονδήποτε τρόπο, εκτός κι αν πρόκειται για περίπτωση εγκλήματος.

 Εάν είστε αρκετά τυχεροί, ώστε να κρατήσετε τον σκύλο σας στο πλευρό σας, πρέπει να αποτρέψετε κάθε πιθανό παρόμοιο συμβάν. Πάρτε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και κάντε ό,τι χρειαστεί για την ορθή εκπαίδευση του.

 Ίσως είστε αποφασισμένοι να βρείτε τι πυροδότησε το δάγκωμα. Αν το βρείτε, κρατήστε το κατοικίδιο σας μακριά από παρόμοιες καταστάσεις. Δουλέψτε την αντίδραση του.

 Το δεδομένο είναι πως θα πρέπει να του παρέχετε την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση – όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να επικοινωνήσετε με κάποιον εξειδικευμένο εκπαιδευτή, ή ακόμη και ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς.

 Καταληκτικά, να θυμάστε πως ο κύριος υπόλογος για το δάγκωμα ενός σκύλου είναι πάντοτε ο ιδιοκτήτης. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αποτρέψετε κάθε επιθετική ή προβληματική συμπεριφορά εκ μέρους του κατοικίδιου σας.

 Πολλά σκυλιά, που έχουν ήδη δαγκώσει κάποιον, μπορούν να βοηθηθούν με την σωστή αντιμετώπιση, εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και τροποποίηση της συμπεριφοράς. Δυστυχώς, όμως, αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα της απομάκρυνσης του σκύλου από το αφεντικό του, ή ακόμη χειρότερα της ευθανασίας του.

 Για αυτό, μην καθυστερείτε εκείνη την εκπαίδευση που σκέφτεστε να κάνετε εδώ και καιρό. Κρατήστε το κατοικίδιο σας, αλλά και τους ανθρώπους ή τα άλλα ζωάκια γύρω του ασφαλή, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας..

 Μήπως έχετε κι άλλες απορίες για τα δαγκώματα σκύλου; Ή για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθείτε οι ίδιοι; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *