Γιατί η γάτα μου κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει άραγε;

Εντάξει, οι γάτες είναι νιαούρες, αλλά μήπως η δική σας κοιμάται υπερβολικά και δεν τρώει; Δείτε πώς εξηγείται αυτή η συμπεριφορά της.

 Μήπως έχετε παρατηρήσει πως η γάτα σας κοιμάται συνέχεια; Ή μήπως κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει στο πρόγραμμα του ύπνου της τελευταία;

 Γενικά, η μέση γατούλα κοιμάται περίπου 12-16 ώρες την ημέρα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται για τα νεαρά ή ηλικιωμένα γατάκια και φτάνει μέχρι και τις 20 ώρες. Πράγματι, δηλαδή, κοιμούνται πολύ!

 Φυσικά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από γάτα σε γάτα, αλλά και η δική σας θα πρέπει φυσιολογικά να περνάει κάπου στα 2/3 της ημέρας της χουζουρεύοντας.

 Παρ’ όλ’ αυτά, αν έχετε παρατηρήσει πως η γάτα κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη πως κάτι σοβαρότερο συμβαίνει.

 Πάμε, λοιπόν, να δούμε τους λόγους για τους οποίους η γατούλα σας κοιμάται περισσότερο ή πέφτει σε πιο βαθύ ύπνο τον τελευταίο καιρό:

 1. Χουζούρεμα

 Εάν πιστεύετε πως η μαλλιαρή σας φίλη κοιμάται υπερβολικά, ξανασκεφτείτε το. Ο κύριος λόγος είναι πως το 75% των φορών που την βλέπετε δεν έχει πέσει σε βαθύ ύπνο.

 Η ψιψίνα παίρνει απλώς τον γατίσιο υπνάκο της για 15-30 λεπτάκια. Έτσι, κρατάει τις δυνάμεις της μέχρι να εμφανιστεί τροφή, θήραμα ή κάποια απειλή.

 Φαινομενικά, μοιάζει πράγματι σαν να κοιμάται. Ωστόσο, βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα να πεταχτεί και να αρχίσει να κυνηγάει οτιδήποτε κινείται μπροστά της.

 2. Βαρεμάρα

 Όσες γατούλες είναι βαριεστημένες ή αγχωμένες κοιμούνται περισσότερο από ό,τι συνήθως. Γι’ αυτό, αν αφήσετε τη δική σας μόνη στο σπίτι για πολλές ώρες, λογικά θα αποκοιμηθεί μόλις βαρεθεί.

 Δοκιμάστε να της προσφέρετε διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια για γάτες που θα την κρατούν απασχολημένη μέχρι να γυρίσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να της παρέχετε ένα μοναδικό ονυχοδρόμιο και να της δώσετε μερικά καινούρια παιχνίδια.

 3. Παχυσαρκία ή έλλειψη βιταμινών

 Η παχυσαρκία είναι ένας πολύ συχνός λόγος που εξηγεί γιατί η γάτα κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει. Συχνότερα, προκαλείται λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφής, μη ισορροπημένης δίαιτας και ελλειπούς γυμναστικής.

 Σκεφτείτε πως η μέση γάτα χρειάζεται να καταναλώνει περίπου τρία με τέσσερα μικρά γεύματα καθημερινά. Προτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε άπαχη πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία.

 Δεν συνιστάται να την αφήνετε μόνη της με όλο το φαγητό που μπορεί να φάει. Αν επιλέγετε την τεχνική του ελεύθερου ταΐσματος, φροντίστε τουλάχιστον να πάρετε κάποια ταΐστρα που ελέγχει σωστά τις μερίδες. Συνδυάστε με την απαραίτητη σωματική άσκηση.

 4. Ηλικία

 Καθώς η γατούλα σας μεγαλώνει ηλικιακά, θα τη δείτε να προτιμάει περισσότερο τον υπνάκο της, παρά το παιχνίδι μαζί σας. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 18-20 ώρες την ημέρα. Οι ώρες που ξυπνάει όμως θα πρέπει να είναι πάνω κάτω οι ίδιες.

 Τότε, το λογικό είναι να αναζητάει φαγητό και παρέα. Αν σκέφτεστε όμως πως «η γάτα μου κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει», καλό είναι να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια. Ενδέχεται να πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

 5. Κατάθλιψη

 Αν η γάτα κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει, σας αποφεύγει ή κάνει οτιδήποτε άλλο που δε της ταιριάζει, μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Χρειάζεται προσοχή, γιατί το τέρας της κατάθλιψης δεν φωλιάζει με τον ίδιο τρόπο σε ανθρώπους και ζωάκια.

 Στις γάτες εμφανίζει συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρουμε παραπάνω. Η κατάσταση αυτή όμως ενδέχεται να είναι απότοκο ενός σοβαρότερου ζητήματος υγείας. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

 6. Καιρός

 Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν το πρόγραμμα του ύπνου μιας γάτας.

 Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα είθισται τα αγαπημένα μας αιλουροειδή να κοιμούνται πολύ περισσότερο και με μεγαλύτερη συχνότητα. Επηρεάζονται βλέπετε κι εκείνα από το κρύο και την έλλειψη του φυσικού φωτός.

 7. Λοιμώξεις

 Οι πιο κοινοί τύποι λοιμώξεων που επηρεάζουν την υγεία των κατοικίδιων αιλουροειδών οφείλονται σε κάποιον ιό ή βακτήριο. Μεταδίδονται μέσω των μολυσμένων τροφίμων, των δαγκωμάτων και της γενικότερης αλληλεπίδρασης με άλλα, άρρωστα ζωάκια.

 Συνήθως, τα γατιά έρχονται αντιμέτωπα με τους ιούς της ανοσοανεπάρκειας, του έρπητα, της λευχαιμίας και με τα βακτήρια που προκαλούν σαλμονέλα.

 Η κόπωση και η ληθαργική συμπεριφορά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα παρόμοιων λοιμώξεων. Συνοδεύονται από άλλες ενδείξεις, όπως είναι οι ρινικές και οφθαλμικές εκκρίσεις, η διάρροια, η ανορεξία, ο πυρετός, η απώλεια βάρους, η αποχή από τον καλλωπισμό.

 8. Αρθρίτιδα

 Η αρθρίτιδα ή η εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πόνου και φλεγμονής.

 Μεγαλύτερα ηλιακά γατάκια είναι πολύ επιρρεπή σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτές εκδηλώνονται με δυσκολία κατά την κίνηση και για αυτό θα τα δείτε να κοιμούνται περισσότερο.

 9. Διαβήτης

 Κι όμως, είναι πιο κοινός ανάμεσα στα γατιά από ό,τι νομίζετε. Μια ανισσοροπία στα επίπεδα του σακχάρου ή της γλυκόζης στο αίμα οδηγεί σε κόπωση, απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους, εμετό και αφυδάτωση.

 Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν τη γάτα να κοιμάται περισσότερο. Με ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής, όλα θα πάνε καλά.

 10. Δηλητηρίαση

 Τοξικά φυτά και ουσίες είναι τρομερά επικίνδυνα για την υγεία του κατοικίδιού σας. Γι’ αυτό, καλό είναι να ξέρουμε αν μπορούν οι γάτες να τρώνε φρούτα και άλλα τρόφιμα για να μη θέτουμε την υγεία της σε κίνδυνο.

 Αν έχετε παρατηρήσει πως η γάτα κοιμάται συνέχεια τελευταία, σκεφτείτε μήπως έχει έρθει σε επαφή με κάποια δηλητηριώδη ουσία.

 Ο εμετός, η διάρροια, η ωχρότητα στα ούλα, η δυσκολία κατά την αναπνοή, και η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα ή τον εμετό του, είναι πιθανά σημάδια δηλητηρίασης. Παρακαλείστε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας όσο το δυνατόν πιο άμεσα!

 Συνοψίζοντας, ο υπερβολικός ύπνος της γατούλας σας δεν αποτελεί πάντοτε σημάδι πως κάτι τρέχει.

 Είναι φυσιολογικό για εκείνη να κοιμάται τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Έτσι, διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας της, ώστε να κάνει τα δικά της όταν είναι ξύπνια.

 Βέβαια, οι γάτες διαφέρουν μεταξύ τους σε ό,τι αφορά την προσωπικότητα και το ταπεραμέντο. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα του ύπνου. Ως υπεύθυνοι γατογονείς, εσείς γνωρίζετε καλύτερα τις συνήθειες του κατοικίδιου σας.

 Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στον ύπνο της γάτας, καλείστε να έχετε το νου σας.

 Προσέχετε πάντοτε μήπως υπάρχουν άλλα, συνοδευτικά συμπτώματα, που υποδεικνύουν πως η γάτα σας μπορεί να πονάει, να είναι αγχωμένη ή να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

 Εσάς η ψιψίνα σας πόσες ώρες κοιμάται τη μέρα; Έχει προσαρμοστεί στο πρόγραμμα του ύπνου σας;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *