Γιορκσάιρ Τεριέ: Ένας γλυκός & κομψός «τσαμπουκάς»!

Αυτός ο μικρός τσαμπουκάς είναι η πιο κεφάτη και διασκεδαστική παρέα του σπιτιού. Γνωρίστε το υπέροχο Yorkshire Terrier!

 Προορίζεται για:

 Εργένηδες και οικογένειες με μεγάλα παιδιά

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Χαμηλό προς μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-15 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Στοργικό, πιστό, θαρραλέο, με τάσεις γαυγίσματος

Λίγα λόγια για το Yorkshire Terrier

 Το Yorkshire Terrier είναι ένα σκυλάκι με μικρό μέγεθος και μακρύ, μεταξένιο, ίσιο τρίχωμα, το οποίο πήρε το όνομά του από τη περιοχή του Γιορκσάιρ στη βόρεια Αγγλία.

 Η ράτσα κατάγεται από τη Σκωτία και πιθανότατα είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων από διάφορες ράτσες σκύλων Τεριέ, όπως του Paisley, του Skye, του Dandie Dinmont, του Black and Tan English Terrier και του μικρόσωμου Clysedale Waterside Terrier με το μακρύ γκρι-μπλε τρίχωμα, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του Γιορκσάιρ Τεριέ.

 Αυτά τα σκυλάκια, ονόματι Scotch Terriers, αρχικά ταξίδεψαν μέχρι το Γιορκσάιρ από Σκωτσέζους υφαντές, όπου εκεί αναπτύχθηκαν στα mini Yorkshire Terriers που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

 Από σκυλιά της εργατικής τάξης, μέχρι το τέλος της Βικτοριανής εποχής τα μικρόσωμα, αλλά κομψότατα Γιόρκις κέρδισαν την εύνοια των Αγγλίδων κυριών και αναβαθμίστηκαν σε ιδανικά σκυλάκια αγκαλιάς.

 Σήμερα, τα Yorkshire Τεριέ ανήκουν στην κατηγορία μεγέθους «toy» και το βάρος τους δεν ξεπερνά τα τρεισίμισι κιλά. Το ύψος τους φτάνει τα δεκαπέντε με δεκαεφτάμισι εκατοστά και το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται στα δώδεκα με δεκαπέντε χρόνια.

 Το τρίχωμά τους είναι ένας συνδυασμός από χρώματα μεταξύ του μπλε και του σκούρου καφέ, μπλε και χρυσού, μαύρου και χρυσού ή μαύρου με σκούρο καφέ, το οποίο μάλιστα είναι αρκετά μακρύ, ειδικά γύρω από το πρόσωπο, γι’ αυτό απαιτούν τακτική περιποίηση και κούρεμα.

 Μολονότι πρόκειται για μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε πολύ, καθώς δεν έχουν εσωτερικό υπόστρωμα, δεν παύουν να χρειάζονται ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και διατηρείται η αστραφτερή όψη και απαλή υφή του τριχώματός του.

 Αν και μικροσκοπικά, τα Yorkies κρύβουν μέσα τους πολλή ενέργεια και όρεξη για παιχνίδια και βόλτες, οπότε δεν είναι μόνο πανέμορφα σκυλάκια του καναπέ, αλλά εξαιρετική παρέα στις δραστηριότητές των ανθρώπων τους.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Yorkshire Terrier

 Γενναίο, μαχητικό, πεισματάρικο και μερικές φορές αυταρχικό, το Γιορκσάιρ Τεριέ επιδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αληθινού Τεριέ.

 Αν και μικροσκοπικό σε μέγεθος, τούτο το σκυλάκι είναι ένας διασκεδαστικός, γλυκός και στενός σύντροφος για την οικογένεια, σε βαθμό που μας εκπλήσσει.

 Όπως συμβαίνει όμως με πολλούς σκύλους μινιατούρα έτσι και το toy Γιόρκι διακατέχεται από το «σύνδρομο του μικρού σκύλου», με αποτέλεσμα να χρειάζεται αυστηρή εκπαίδευση και πειθαρχία για να μην υπερβαίνει τα όρια και να μη συμπεριφέρεται σαν μεγαλόσωμος σκύλος που κατέχει τα ηνία του σπιτιού.

 Μπορεί να θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα σκυλιά, αλλά η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από κουτάβι, για να μετατραπεί σε ένα υπάκουο και συνετό κατοικίδιο, χωρίς αρχηγικές τάσεις και εγωιστική συμπεριφορά.

 Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ράτσας είναι ότι τα Γιόρκις ξεκίνησαν ως σκυλιά της εργατικής τάξης, εξυπηρετώντας σε διάφορες υπηρεσίες και ανάγκες.

 Συνεπώς, από την εκπαίδευση του κουταβιού για τουαλέτα, μέχρι το πως θα συμπεριφέρεται ο σκύλος στη βόλτα, το κατοικίδιό σας δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα, αν ακολουθείτε μια μέθοδο ενθάρρυνσης-ανταμοιβής και είστε συνεπείς απέναντί του.

 Άλλωστε, όλα τα σκυλιά, πόσο μάλλον τα Γιορκσάιρ Τεριέ, τείνουν να είναι πιο ήσυχα και χαρούμενα όταν ικανοποιούνται οι ανάγκες τους για καθημερινές δραστηριότητες, γυμναστική και αλληλεπίδραση με το αφεντικό τους, με αποτέλεσμα να μη τρέχουν μέσα στο σπίτι χωρίς λόγο.

 Την ίδια στιγμή, η ράτσα έχει τη συνήθεια να γαυγίζει, χαρακτηριστικό που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο και καθιστά τα σκυλάκια υπέροχους φύλακες του σπιτιού.

 Αξίζει να επισημάνουμε ότι σκυλιά μεγέθους toy συνήθως δεν συνιστώνται για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς μπορούν να τραυματιστούν πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο, με επίβλεψη και προσοχή, είστε σε θέση να επέμβετε σε ό,τι χρειαστεί.

 Όσον αφορά στη συμπεριφορά τους απέναντι σε άλλα σκυλιά και κατοικίδια, συνήθως τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, αλλά επειδή δεν έχουν αίσθηση του mini μεγέθους τους, είθισται να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση και δεν χαρίζονται ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα ζώα.

 Μπορεί το θέαμα μιας σπιθαμής που τολμάει να τα βάζει με μεγαλύτερα σκυλιά να φαίνεται αστείο και χαριτωμένο κάποιες φορές, αλλά η κατάσταση μπορεί να έχει δραματική κατάληξη αν το αφεντικό του δεν τιθασσεύσει τον χαρακτήρα του κατοικιδίου του.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Yorkshire Terrier

 Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

 Οικιακά ατυχήματα

 Τα οικιακά ατυχήματα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτή τη ράτσα. Δεδομένου ότι τους αρέσει να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους μπορεί να χτυπήσουν, με αποτέλεσμα να σπάσουν κάποια οστά.

 Πορτοσυστημική παροχέτευση

 Είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την ροή του αίματος μεταξύ του ήπατος και του υπόλοιπου σώματος. Μάλιστα, πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς το συκώτι επιτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες, όπως την αποτοξίνωση και τον μεταβολισμό του οργανισμού.

 Τα σημάδια της πάθησης μπορεί να είναι: απώλεια της όρεξης, προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, χαμηλό σάκχαρο, γαστρεντερικά προβλήματα κα.

 Καταρράκτης

 Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης προκαλεί στα σκυλιά προβλήματα όρασης, καθώς σχηματίζεται μία μεμβράνη πάνω από τον βολβό του ματιού και προκαλεί θολή όραση.

 Εξάρθρωση επιγονατίδας

 Κατά την πάθηση αυτή τα οστά της επιγονατίδας δεν είναι σωστά συνδεδεμένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η επιγονατίδα να βγαίνει από τη θέση της.

 Αυτό προκαλεί πόνο, χωλότητα και ανώμαλο βάδισμα, ενώ ανάλογα με τη κρισιμότητα της κατάστασης, ο σκύλος μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

 Κατάρρευση τραχείας

 Συμβαίνει όταν η τραχεία, που μεταφέρει το οξυγόνο στους πνεύμονες, καταρρέει, προκαλώντας δυνατό και ξηρό βήχα. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο για να επιδιορθωθεί η τραχεία και φαρμακευτική αγωγή.

 Ανάποδο φτέρνισμα

 Συνήθως συγχέεται με την κατάρρευση τραχείας, αλλά είναι πιο σοβαρή πάθηση. Εμφανίζεται όταν ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος, τρώει και πίνει γρήγορα ή οταν υπάρχουν ερεθιστικοί παράγοντες στον αέρα. Συνήθως όταν το σκυλάκι ηρεμεί το φτέρνισμα υποχωρεί, ενώ μπορεί να βοηθήσει και ένα ελαφρύ χτύπημα στο λάρυγγα του ζώου.

 Αλλα θέματα: Το Yorkshire Terrier μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει οφθαλμικές λοιμώξεις, δυσανεξία στην αναισθησία, βρογχίτιδα, τερηδόνα και ασθένεια των ούλων.

Bonus πληροφορίες για τη ράτσα!

  • Ένα Γιορκσάιρ, ο Smoky, φαίνεται πως εκτόξευσε τη δημοτικότητα της ράτσας, διότι υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και επιβίωσε από εκατόν πενήντα αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Μετά το τέλος του πολέμου, του απονεμήθηκαν 8 αστέρια μάχης.
  • Μέχρι το 1870, η φυλή θεωρούνταν μία εκδοχή του Σκωτσέζικου Τεριέ με διαφορετικό τρίχωμα.
  • Διάσημοι ιδιοκτήτες υιοθέτησαν τη ράτσα ήταν μεταξύ άλλων οι: Audrey Hepburn, Joan Rivers, Eva Gabor, Whitney Houston, Britney Spears, Paris Hilton, Miranda Kerr, Simon Cowell και Gisele Bundchen.
  • Το μικρότερο σκυλί που καταγράφηκε ποτέ, η Sylvia, ήταν ένα Yorkshire Terrier που είχε ύψος μόλις 6,3 εκατοστά και ζύγιζε μόνο 115 γραμμάρια.
  • Τα μόλις δύο εβδομάδων κουτάβια της ράτσας αφιερώνουν το 90% της μέρας τους στον ύπνο.
  • Το 1991, ο Όλιβερ, ένα Γιορκσάιρ Τεριέ έσωσε τον εβδομήντα εννέα ετών γείτονά του από την επίθεση ενός Ακίτα. Απίστευτο, κι όμως αληθινό! Το μικρόσωμο Γιόρκι νίκησε το Ακίτα που ζύγιζε 36 κιλά και χρειάστηκε μόνο εννέα ράμματα.

 Μπορεί να είναι ένα τόσο δα πλασματάκι, αλλά το Yorkshire Terrier τιμάει επάξια το είδος των Τεριέ και μάλιστα με το παραπάνω. Αυτός ο μικρός τσαμπουκάς είναι ένα γενναίο, μαχητικό και παιχνιδιάρικο πλάσμα που θέλει να έχει ενεργό ρόλο στην οικογένεια και θα κάνει τα πάντα για να το καταφέρει.

Παρόμοια Άρθρα

Ακράτεια σκύλου: Αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης!

Έρχεστε συχνά αντιμέτωποι με τα ούρα του σκυλάκου σας πάνω στο χαλί ή το κρεβατάκι του; Δείτε τα αίτια που προκαλούν ακράτεια στους σκύλους και τους τρόπους με τους οποίους θα την αντιμετωπίσετε οριστικά και αμετάκλητα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *