Δερματικά Σκύλου: Συμπτώματα & πως Αντιμετωπίζονται!

Υποψιάζεστε πως το σκυλάκι σας πάσχει από δερματικά; Δείτε πως να τα ξεχωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά!

 Γενικά, τα δερματικά προβλήματα σκύλων είναι αρκετά διαδεδομένα ανάμεσα στα τετράποδα φιλαράκια μας. Μάλιστα, μπορούν να τους προκαλέσουν τρομερή δυσφορία, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες όπου οι αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση.

 Οι σκύλοι μπορούν να υποφέρουν από ήπιες ή και πιο σοβαρές δερματικές ασθένειες. Οι περισσότερες απαιτούν κτηνιατρική παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Άλλες, πάλι, μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

 Σε κάθε περίπτωση, η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να είναι σωτήριες για τον σκύλο σας. Επί της ουσίας, αν μια δερματοπάθεια μείνει αθεράπευτη, μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή μόλυνση και πρόσθετη ταλαιπωρία.

 Μερικά από τα πιο κοινά δερματικά προβλήματα μεταξύ των σκύλων είναι: οι βακτηριακές λοιμώξεις, οι αλλεργίες σε στοιχεία του περιβάλλοντος και οι αλλεργίες από παράσιτα.

Βασική συμπτωματολογία

 Ο έντονος κνησμός αποτελεί το συνηθέστερο σύμπτωμα πως ο σκυλάκος σας πιθανότατα πάσχει από κάποια δερματοπάθεια. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εντοπίσετε μόνοι σας την αιτία και για αυτό, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας.

 Συνήθως, οι σκύλοι τρίβουν τα κεφάλια τους επάνω σε αντικείμενα ή ξύνονται επίμονα με τα νύχια τους, για να ανακουφιστούν από την ενοχλητική φαγούρα. Διαφορετικά, γλείφονται υπερβολικά.

 Αν όμως παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, σε συνδυασμό με έντονο κνησμό, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας:

  •  Ξηροδερμία
  •  Πιτυρίδα
  •  Ερυθρότητα
  •  Εξανθήματα
  •  Πληγές και εκδορές στο δέρμα
  •  Εξογκώματα
  •  Προσκρούσεις
  •  Τριχόπτωση

 Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά το κατοικίδιο σας και να σημειώνετε πότε παρουσιάζει κάποια σχετική αντίδραση. Για παράδειγμα, ίσως παρατηρήστε πως ξύνεται πολύ μετά το φαγητό του ή κάποια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

 Να θυμάστε πως, εάν δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στον κτηνίατρο σας, θα βοηθήσετε καταλυτικά το εγχείρημα του.

Τα συνηθέστερα δερματικά προβλήματα των σκύλων

 Οι τύποι δερματικών, που εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ των αγαπημένων σας τετράποδων είναι: οι λοιμώξεις και οι αλλεργίες. Η αιτία πρόκλησης διαφέρει ανά περίπτωση.

1. Περιβαλλοντικές αλλεργίες

 Μία απρόσμενη και έντονη φαγούρα στο πρόσωπο, τα πόδια, το στήθος ή το στομάχι, ίσως υποδηλώνει κάποια αλλεργία σε περιβαλλοντικά στοιχεία. Είναι σε έξαρση, όταν ο σκύλος σας έρχεται σε επαφή με την αιτία πρόκλησης του ερεθισμού.

 Ο συγκεκριμένος τύπος αλλεργίας ονομάζεται «Atopy» και μοιάζει με τον τρόπο που οι άνθρωποι παθαίνουμε αλλεργικό πυρετό. Στα σκυλιά εμφανίζεται με ερεθισμένο δέρμα και κνησμό, κι όχι με δακρύρροια και φτέρνισμα όπως σε εμάς.

 Η εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν το ζωάκι σας είναι αλλεργικό στο γρασίδι, τα ακάρεα σκόνης ή τη γύρη. Η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών αλλεργιών όμως, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη και, συνήθως, συνίσταται σε ειδικά σαμπουάν, δισκία και ενέσεις.

 Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν κάποια νέα φάρμακα, που έφεραν την επανάσταση στη φροντίδα των σκύλων με δερματοπάθειες. Έτσι, ένας συνδυασμός θεραπειών υπόσχεται να βοηθήσει στην ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

2. Αλλεργίες σε κάποια τροφή

 Αν ο σκυλάκος σας ταλαιπωρείται από κάποια τροφική αλλεργία, το πιθανότερο είναι να ξύνεται έντονα στο πρόσωπο, τα πόδια, τα αφτιά ή την περιοχή του πρωκτού.

 Σε γενικές γραμμές, η αλλεργία προκύπτει από κάποια αντίδραση σε πρωτεΐνες που καταναλώνει ως μέρος της διατροφής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το μοσχάρι, τα αυγά, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά. Μπορεί όμως να ευθύνεται κυριολεκτικά οτιδήποτε.

 Η αιτία εντοπίζεται με τη μέθοδο του αποκλεισμού ομάδων τροφίμων, που διαρκεί περίπου 8-12 εβδομάδες. Ο κτηνίατρος σας θα σας συμβουλέψει αναλυτικά για την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο.

3. Folliculitis

 Επί της ουσίας, πρόκειται για φλεγμονή σε θυλάκια του τριχώματος. Συχνότερα, συμβαίνει όταν ο σκυλάκος σας αντιμετωπίζει ένα άλλο δερματικό πρόβλημα, όπως η ψώρα ή κάποια αλλεργία, αφού έτσι μολύνονται και τα θυλάκια.

 Η θυλακίτιδα εμφανίζεται στο σώμα με τη μορφή πληγών, εξογκωμάτων και κηλίδων επάνω στο δέρμα. Για την αντιμετώπιση της, συνήθως, χορηγούνται στο κατοικίδιο ειδικά σαμπουάν, αντιβακτηριακές αλοιφές και αντιβιοτικά.

4. Impetigo

 Τα κουταβάκια είναι πιο επιρρεπή σε αυτή την ασθένεια, που, συνήθως, καλύπτει κάποια άλλη δερματοπάθεια. Η έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι απαραίτητη.

 Το Impetigo εμφανίζεται με τη μορφή πληγών στο στομάχι του σκύλου, που μοιάζουν με φουσκάλες και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν. Η θεραπεία βασίζεται στην από του στόματος λήψη αντιβιοτικών και σε πλύσεις καθαρισμού.

5. Ringworm

 Παρά την παραπλανητική ονομασία του, δεν είναι σκουλήκι. Αντιθέτως, είναι ένα είδος μύκητα εξαιρετικά μεταδοτικού σε άλλα ζώα, αλλά και ανθρώπους. Για αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!

 Η συγκεκριμένη λοίμωξη εμφανίζεται ως κυκλικά, φλοιώδη καραφλά σημεία στο κεφάλι, τα πόδια και τα αφτιά του σκύλου. Το δέρμα σε εκείνη την περιοχή είναι πρησμένο και κόκκινο, από το εντατικό ξύσιμο.

 Αν εντοπίσετε παρόμοια σημάδια ερεθισμού, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας. Εκείνος θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία, για να σκοτώσει το μύκητα και να αποτρέψει την εξάπλωση του.

6. Μολύνσεις από ζυμομύκητες

 Οι πιο θερμές περιοχές στο σώμα του σκύλου τείνουν να εμφανίζουν συχνότερα μολύνσεις από ζυμομύκητες. Κλασικό παράδειγμα, αποτελούν τα αφτιά, οι μεσοδακτύλιες περιοχές των ποδιών, το περίνεο και η βουβωνική χώρα.

 Στις προσβεβλημένες περιοχές, το δέρμα σκληραίνει και αυτό προκαλεί έντονο κνησμό στο σκυλάκο σας. Άλλα συμπτώματα αποτελούν ο αποχρωματισμός της περιοχής και η έντονη δυσοσμία.

 Η εφαρμογή κάποιας ειδικής κρέμας τοπικά, οι συχνές πλύσεις και οι ταμπλέτες μπορούν να βοηθήσουν το κατοικίδιο σας να ανακουφιστεί. Μην του χορηγήσετε κάτι μόνοι σας, δίχως να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας.

7. Παράσιτα

 Παράσιτα, όπως είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, επηρεάζουν εύκολα το δέρμα του σκύλου, αφού δαγκώνουν και του ρουφούν το αίμα, κυριολεκτικά. Μάλιστα, το σάλιο τους, αν εισέλθει στο αίμα του κατοικίδιου σας, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

 Τα ζωάκια, που πάσχουν από σοβαρή παρασιτική αλλεργία, εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα: φλεγμονή, ερυθρότητα δέρματος, έντονος κνησμός και υπερβολικό γλείψιμο ή δάγκωμα στην περιοχή. Σπανιότερα, μπορείτε να δείτε την αποβολή μεγάλης ποσότητας τριχώματος, σε τούφες.

 Οι ψύλλοι ειδικά είναι πολύ μικροσκοπικοί και μπορούν εύκολα να επιβιώσουν σε χαλιά και κλινοσκεπάσματα. Για αυτό, είναι σημαντικό να καθαρίζετε καλά το κρεβάτι του κατοικίδιου σας.

8. Ψώρα

 Είναι ένα από τα πιο σοβαρά δερματικά προβλήματα σκύλων που προκαλείται από διάφορα είδη ακάρεων, τα οποία κατοικούν στο τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου. Διακρίνεται σε δύο τύπους.

 Αφενός, υπάρχει η ψώρα από το ακάρεα demodex. Επηρεάζει συχνότερα σκυλάκια κάτω του ενός έτους ή κατοικίδια με άλλη υποκείμενη κατάσταση υγείας. Αφετέρου, η σαρκοπτική ψώρα προκαλείται από ακάρεα σαρκοπτέων και συνοδεύεται από υπερβολική φαγούρα.

 Προσβάλλει, κυρίως, τα αφτιά του σκύλου και τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν τριχόπτωση στο πρόσωπο και τα πόδια, μαζί με κνησμό και ερυθρότητα.

 Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πλένετε τακτικά το κρεβατάκι του και να βεβαιωθείτε πως ο σκυλάκος σας θα μείνει μακριά από άλλα κατοικίδια. Η θεραπεία της συνίσταται σε χορήγηση ειδικών δισκίων και σαμπουάν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

9. Πιτυρίδα

 Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν πιτυρίδα και ξηροδερμία. Μάλιστα, μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιου άλλου υποκείμενου νοσήματος, όπως μιας λοίμωξης.

 Ορισμένα σκυλάκια είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση ξηροδερμίας, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η τροφή που καταναλώνουν. Δηλαδή, πλούσιες πηγές πρωτεϊνών και ωμέγα 3 & 6 λιπαρών οξέων μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς τριχώματος, όπως η ξηρά τροφή σκύλου Essential Foods Nautical Living.

 Οι απλές περιπτώσεις πιτυρίδας αντιμετωπίζονται εύκολα με την εφαρμογή ειδικού σαμπουάν. Ο κτηνίατρος όμως, θα θελήσει να αποκλείσει και σοβαρότερες, υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

10. Λύκος

 Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, κατά την οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσβάλλει και καταστρέφει τα κύτταρα του.

 Δυστυχώς για τα κατοικίδια ζωάκια, οι ανοιχτές πληγές στο δέρμα τους, που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν, ενδέχεται να υποδηλώνουν μια ανοσολογική διαταραχή. Εμφανίζονται συχνότερα στην περιοχή γύρω από τη μύτη, τα μάτια και τις πατούσες του σκύλου.

 Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο λύκος μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή του κατοικίδιου σας. Για αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

 Η αλήθεια είναι πως τα δερματικά προβλήματα παρατηρούνται συχνά στα σκυλάκια. Ταυτόχρονα όμως, μπορούν να τα υποβάλλουν σε μεγάλη ταλαιπωρία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή πιο σοβαρά και να χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα.

 Όπως κι αν έχει, αν έχετε την υποψία πως ο σκυλάκος σας παιδεύεται από κάποια δερματοπάθεια, είναι σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σας. Μέσα από τη διάγνωση, εκείνος θα μπορέσει να θεραπεύσει το κατοικίδιο σας και να αποκλείσει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *