Σας έχει τύχει ποτέ να ζητάτε από τον σκύλο σας να κάνει κάτι πάρα πολύ απλό και να μην το κάνει; Ίσα ίσα, που τον βλέπετε να κουνάει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά γεμάτος απορία.
Αν είστε σκυλογονείς, το πιθανότερο είναι ότι έχετε βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωποι με την παραπάνω κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Για την ακρίβεια, μπορεί να γίνει έως και επικίνδυνη.
Σε τελική ανάλυση, αυτού του είδους η επικοινωνία είναι ικανή να κρατήσει τον αγαπημένο σας τετράποδο φιλαράκο μακριά από μπελάδες, όπως για παράδειγμα τον σώσει από την κίνηση της μεγαλούπολης και τη κατανάλωση επικίνδυνων ουσιών κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.
Πέρα από όλα αυτά, όμως, η εκμάθηση βασικών εντολών στο σκύλο σας είναι απαραίτητη. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο πάνω του και να αποφεύγετε τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς.
Ωστόσο, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Για να τα καταφέρετε, καλείστε να εντοπίσετε γιατί ο σκύλος δεν σας ακούει.
Οι παρακάτω οδηγίες είναι στοχευμένες και υπόσχονται να βελτιώσουν αισθητά την επικοινωνία μεταξύ σας.
Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλου μου να με ακούει
1. Βοηθήστε τον να εκτονωθεί
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να τα πείτε με ένα μικρό παιδάκι; Το μόνο που θέλει είναι να παίξει και δεν δίνει δεκάρα για όσα του λέτε! Σκεφτείτε πως κάτι ανάλογο ισχύει και στη περίπτωση του σκύλου σας.
Όταν το κουτάβι σας είναι πολύ ενθουσιασμένο, έχει την ανάγκη να εκτονώσει αυτή του την ενέργεια. Έτσι, επικεντρώνεται στο παιχνίδι και δυσκολεύεται να σας ακούσει.
Το μοτίβο των ενεργειών σας θα πρέπει να προσανατολίζεται γύρω από το παιχνίδι και τη σωματική άσκηση, τη πειθαρχία και τέλος τη στοργή – με αυτή την σειρά ακριβώς!
Μπορείτε ακόμα να εκτονώσετε την αστείρευτη ενέργειά του σε παιχνίδια που συνδυάζουν εκπαίδευση και χαρά, αρκεί να ακολουθείτε πάντα το μοτίβο «διασκέδαση-άσκηση-πειθαρχία-επιβράβευση».
2. Η συνέπεια είναι το παν
Είναι πολύ σημαντικό να παραμένετε πιστοί σε όσα του ζητάτε και θέλετε να εκτελέσει, όπως για παράδειγμα, όταν ξεκινήσατε την εκπαίδευση του κουταβιού σας για τουαλέτα με τον ερχομό του στο σπίτι σας.
Αν δέχεται αμφίσημα μηνύματα, είναι λογικό να μπερδεύεται και να μην καταλαβαίνει πως πρέπει να πράξει εν τέλει!
Ακόμη περισσότερο, θα πρέπει την ίδια συνέπεια να επιδεικνύουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Συζητήστε μεταξύ σας και αποφασίστε σχετικά με τους κανόνες, τα όρια και τους περιορισμούς που θέλετε να θέσετε στο κατοικίδιό σας.
Μάθετε ακόμα: Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να κάθεται: Τα 3 SOS!
3. Γίνετε ηγέτης!
Ο σωστός ηγέτης είναι εκείνος που εμπνέει σεβασμό και παρακινεί τα μέλη της ομάδας του να τον ακολουθήσουν, προκειμένου να εκπληρώσουν από κοινού έναν στόχο.
Επίσης, θα πρέπει πάντοτε να θυμάστε πως οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης. Ως τέτοια, λοιπόν, έχουν ανάγκη να υπακούουν έναν δυναμικό ηγέτη που ξέρει να επιβάλλεται με όμορφο τρόπο.
Εάν, για παράδειγμα, δεν είστε σίγουροι όταν του δίνετε μια εντολή, δεν θα σας υπακούσει, γιατί απλούστατα δεν σας παίρνει στα σοβαρά! Αλλάξτε, λοιπόν, τροπάριο για να μπορέσετε να του επιβληθείτε.
4. Πίσω στα θρανία
Ομολογουμένως, η βασική εκπαίδευση του σκύλου είναι μία βασική προτεραιότητα για την αρμονική συμβίωση μαζί του εντός και εκτός σπιτιού. Σιγουρευτείτε όμως πως είναι άρτια εκπαιδευμένος σε αυτό, προτού του απευθύνετε πιο σύνθετες εντολές.
Ακόμη και τότε όμως, μη νομίζετε πώς έχετε ξεμπερδέψει. Ίσως χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις πριν εμπεδώσει πραγματικά μια εντολή, όπως το να περπατάει δίπλα σας ή να μην δαγκώνει. Εξάλλου, όπως λένε, η επανάληψη είναι «μήτηρ μαθήσεως»!
5. Προτιμήστε τις πράξεις κι όχι τα λόγια
Μην ξεχνάτε πως οι σκύλοι δεν μιλούν ούτε καν μεταξύ τους. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλον.
Βέβαια, το ίδιο κάνουν και μαζί σας. Για αυτό, μην απορείτε αν δείτε τον δικό σας να δυσκολεύεται να καταλάβει τις προφορικές οδηγίες που του δίνετε – ειδικά αν σας ακούει να μιλάτε όλη μέρα.
Ακόμα κι αν ξέρει μια εντολή, είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνον να πιάσει το νόημα αν τη συνοδεύετε με κάποια χειρονομία ή κίνηση, έστω και άθελά σας. Έτσι, καλό είναι να δώσετε έμφαση και στη γλώσσα του σώματός σας.
6. Πώς αισθάνεται;
Πέρα από τον ενθουσιασμό, η προσοχή του μπαγασάκου σας μπορεί να αποσπάται από ένα σωρό συναισθηματικούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος σας δεν έρχεται όταν τον φωνάζετε και του μαθαίνετε την εντολή «Έλα», αλλά εκείνη τη στιγμή πλησιάζει ένα άλλο σκυλί. Είναι λογικό να θέλει να προστατεύσει τον χώρο του και να μην έχει το νου του στο μάθημα.
Επίσης, μπορεί να του ζητάτε να πάει στο κρεβάτι του να κοιμηθεί, αλλά ξαφνικά αρχίζει μια καταρρακτώδης βροχή και πέφτουν κεραυνοί, με αποτέλεσμα να φοβάται και να κοκκαλώνει.
Γενικότερα, θα πρέπει να έχετε υπόψιν πως κάθε φορά που ο σκύλος σας δεν σας ακούει, υπάρχει κάτι άλλο που τον απασχολεί. Αυτό είναι ανάγκη να το εντοπίσετε και να το αντιμετωπίσετε, αν θέλετε να αλλάξουν τα πράγματα.
Παρ’ όλ’ αυτά, αν συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, ψυχραιμία! Έχετε πάντοτε την επιλογή του να επικοινωνήσετε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Αυτός θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την επικοινωνία με τον αγαπημένο σας φιλαράκο.
Οι περισσότεροι σκυλογονείς αντιμετωπίζουν τη πρώτη φορά δυσκολία στην εκπαίδευση του σκύλου τους, ακόμη και με τα βασικά, ενώ μετά από κάποια χρόνια πολλοί χρειάζεται να ξαναφρεσκάρουν τη μνήμη του κατοικίδιού τους. Σε κάθε περίπτωση, η συνέπεια και η υπομονή είναι το παν, αλλά το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται και στην τεχνική!
Θέλετε να μάθετε περισσότερους τρόπους για να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με το κατοικίδιο σας; Δεν έχετε παρά να μας το πείτε και θα φροντίσουμε εμείς για εσάς!