Cavoodle: Χαρακτηριστικά & Συμπεριφορά της ράτσας!

Έξυπνα, στοργικά και εύκολα εκπαιδεύσιμα, τα Cavoodle είναι σκυλιά για οικογένεια & παιδιά. Μάθετε τα πάντα για τη ράτσα!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μεσαίο

Προσδόκιμο ζωής:

10 – 14 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Έξυπνος και στοργικός σκύλος

Κατάσταση υγείας:

Η ράτσα ανήκει στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου για προβλήματα υγείας

Προεπισκόπηση ρατσας

 Tα Cavoodles είναι υβρίδια με δισταύρωση από το Poodle μινιατούρα και ταο Cavalier King Spaniel και έχουν χαρακτηριστικά και από τις δύο φυλές.

 Έτσι, το τρίχωμα των Cavoodles είναι πολύ μαλακό, όπως του Κανίς ή Poodle και τείνουν να ρίχνουν λίγο τρίχωμα, καθώς τα Πουντλς δεν μαδάνε σχεδόν καθόλου, ενώ τα Καβαλιέρς αποβάλλουν πολύ μαλλί.

 Η περιποίηση και το βούρτσισμα της ράτσας ποικίλλει ανάλογα με το είδος του τριχώματος της. Παραδείγματος χάρη, τα Cavoodles που έχουν τρίχωμα σαν τα Πουντλς χρειάζονται βούρτσισμα κάθε δυο-τρεις μέρες.

 Αντίθετα, εκείνα που το τρίχωμα τους μοιάζει με των Cavaliers King Spaniels δεν χρειάζονται τακτικό βούρτσισμα, αλλά μαδάνε αρκετά, όπως οι πρόγονοι τους.

 Μπορείς να βρεις κουτάβια για υιοθεσία σε διάφορα χρώματα όπως μαύρο, λευκό, χρυσαφένιο, κόκκινο.

 Κανένα κουτάβι δεν είναι το ίδιο, οπότε ένα κουτάβι μπορεί να έχει και διχρωμίες, όπως καστανό – λευκό, μαύρο – άσπρο και σε αποχρώσεις του πορτοκαλί – χρυσό.

 Το μέγεθος ποικίλλει ανάλογα με το πως και γιατί εκτραφήκαν. Γενικά, ζυγίζουν από 5 έως 12 κιλά και έχουν 30 με 35 εκατοστά ύψος. Η διάρκεια ζωής τους είναι 10 – 14 χρόνια.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των Cavoodle

 Αναμφισβήτητα, ο χαρακτήρας των Cavoodles είναι ιδανικός για να συνυπάρξουν ανάμεσα σε μια οικογένεια. Πρόκειται για έξυπνα, στοργικά και παιχνιδιάρικα σκυλάκια. Τα πηγαίνουν περίφημα με άλλα κατοικίδια ζώα και δέχονται εύκολα την εκπαίδευση.

 Σε περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά, καλό είναι να τους μάθετε να μεταχειρίζονται με ευγενικό τρόπο αυτά τα σκυλάκια, και να μη τα αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι.

 Τα σκυλάκια Cavoodles δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα μόνα τους, καθώς χρειάζονται συνεχώς παρέα και συντροφιά.

 Η πλευρά του Cavoodle που προέρχεται από το Cavalier τείνει να ισορροπεί τη νευρωτική φύση της πλευράς των Poodles καθιστώντας τα Cavoodles μια ήρεμο και χαλαρό πλασματάκι.

 Εάν αυτό το σκυλάκι, όπως και σχεδόν όλες οι ράτσες σκύλων μένει χωρίς έντονη σωματική και διανοητική διέγερση και με μεγάλες περιόδους μοναξιάς, το πιθανότερο είναι να εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Cavoodle

Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει ένας σκύλος της φυλής Cavoodle είναι:

 Άλλες ασθένειες:

 Επιληψία

 Τα σκυλάκια Cavoodle εμφανίζουν μια μορφή επιληψίας, με άγνωστη αιτία και συχνές επιληπτικές κρίσεις. Υπάρχει θεραπεία για την ιδιοπαθή επιληψία.

Ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Η πάθηση αυτή ανήκει στην οικογένεια των οφθαλμικών παθήσεων, με χαρακτηριστικό της την συνεχή επιδείνωση.

 Προκαλεί σταδιακή νυχτερινή τύφλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οριστική τύφλωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, όμως τα σκυλάκια συνηθίζουν και προσαρμόζουν την όρασή τους, ώστε να κινούνται με ασφάλεια σε σταθερό περιβάλλον.

Καταρράκτης

 Ο καταρράκτης είναι ακόμα μια ασθένεια που προσβάλει τα μάτια, δημιουργώντας μια θολή μεμβράνη πάνω από τον βολβό του ματιού. Προκαλεί απώλεια της όρασης, μπορεί όμως να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Δυσπλασία του ισχίου

 H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα με την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Επιγονατίτιδα

 H Επιγονατίτιδα είναι άλλη μια πάθηση των οστών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα εντοπίζεται όταν τα οστά τις επιγονατίδας δεν ευθυγραμμίζονται σωστά.

 Η κίνηση των οστών μέσα-έξω προκαλεί πόνο και δυσκολία στο περπάτημα. Μια ήπια επιγονατίτιδα δεν απαιτεί θεραπεία, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Συριγγομυελία

 Η ασθένεια αυτή σχετίζεται με το μέγεθος του κρανίου και είναι αρκετά συχνή πάθηση στα σκυλιά Cavoodles.

 Η συριγγομυελία είναι μια κατάσταση όπου το κρανίο είναι αρκετά μικρό για τον εγκέφαλο, με συνέπεια να προκαλείτε μεγάλος πόνος και ήπια δυσφορία.

 Εάν παρατηρήσετε παράπονο ή δυσφορία όταν του ακουμπάτε το κεφάλι ή ευαισθησία γύρω από το κεφάλι, τον ώμο και τον λαιμό, ενημερώστε γρήγορα τον κτηνίατρό σας.

Νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας

 Η νόσος αυτή είναι αρκετά συχνή κα θεωρείτε γενετική. Ξεκινάει με ένα ήπιο καρδιακό φύσημα που γίνεται όλο και πιο δυνατό. Η κατάληξη είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και ο θάνατος.

Η ιστορία της ράτσας των Cavoodle

Τα Cavoodles είναι μια μίξη της φυλής Cavalier King Spaniel και των Poodles. Αυτό το υβρίδιο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του ΄50 στην Αμερική. Μετά, η φυλή ταξίδεψε στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Στην Αυστραλία είναι η πιο γνωστή φυλή υβριδίου όμως δεν έχει αναγνωριστεί από τoυς Κυνολογικούς Ομίλους. Ένας Κυνολογικός Όμιλος είναι ένας οργανισμός για υποθέσεις σκύλων.

 Ασχολείται δηληδή με την αναπαραγωγή, προβολή και προώθηση περισσότερων από μία φυλών σκύλων.

 Ωστόσο, τo Cavoodle μπορούν να αναγνωριστούν και να εγγραφεί ως υβρίδιο σκυλί σε άλλους οργανισμούς και ομίλους, όπως το Designer Breed Registry.

Fun Facts/Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα Cavoodle!

  •  Η ονομασία Cavoodle χρησιμοποιείται περισσότερο στην Αυστραλία. Διεθνώς, η ράτσα αυτή είναι γνωστή και με τις ονομασίες Cavapoo, Cavadoo, Cavapoodle και Cavadoodle.

 Τα σκυλιά Cavoodle έχουν αξιολάτρευτη συμπεριφορά και τα πηγαίνουν εξαιρετικά με τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας ότι δεν είναι παιχνίδι, ακόμα και εάν μοιάζει με ένα πανέμορφο λούτρινο σκυλάκι.

 Είναι πολύ χαρούμενα σκυλιά για σπίτι, καθώς ανήκουν στις ράτσες σκύλων για οικογένεια & παιδιά και αγαπούν την συντροφικότητα. Αν ενδιαφέρετε για σκυλάκια που χαρίζονται, ψάξτε μήπως δίνονται κάποια για υιοθεσία ή σε καταφύγια ζώων.

 Ενημερωθείτε πλήρως για τις απαιτήσεις,τις ασθένειες και τον λόγο εκτροφής τους πριν φέρετε στο σπίτι κουτάβια Cavoodle.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *