Ουαλικό Τεριέ: Ένα πρόθυμο & φιλικό κυνηγόσκυλο!

Το Welsh Terrier είναι ένα σκληροτράχηλο κυνηγόσκυλο που εκπαιδεύεται πιο εύκολα από άλλα Τεριέ. Δες όλα τα χαρακτηριστικά της ράτσας!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο 

 Προσδόκιμο ζωής:

 10-14 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Πιστό, ανεξάρτητο

Λίγα λόγια για το Ουαλικό Τεριέ

 Το Τεριέ της Ουαλίας είναι ένας σκυλί μικρού προς μεσαίου μεγέθους, που εμφανισιακά μοιάζει πολύ με το Airedale Terrier, σε σημείο που κάποιοι δεν μπορούν να διακρίνουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.

 Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη πιο παλιά, γηγενή ράτσα σκύλου της Αγγλίας που υπάρχει σήμερα.

 Το Welsh Terrier έχει διπλό τρίχωμα: ένα πυκνό και σκληρό εξωτερικό τρίχωμα που απωθεί το νερό και ένα μαλακό, κοντό υπόστρωμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα κουταβάκια της ράτσας γεννιούνται ολόμαυρα και στην πορεία αποκτούν τα χρώματα του μαύρου και του καφέ.

 Το τρίχωμά του δεν μαδάει, αλλά απαιτεί βούρτσισμα και περιποίηση μια φορά την εβδομάδα για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να μη δημιουργούνται κόμποι.

 Σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για ένα Welsh Terrier είναι τριάντα εννιά εκατοστά και εννιά με εννιάμισι κιλά. Το προσδόκιμο ζωής του είναι δέκα με δεκατέσσερα χρόνια.

 Όπως όλες οι ράτσες σκύλων εργασίας, έτσι και τα Welsh Terrier έχουν πολύ ενέργεια και χρειάζεται να την εκτονώνουν τόσο με παιχνίδια όσο και με καθημερινές βόλτες.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Welsh Terrier

 Το πιο εντυπωσιακό ίσως με τη ράτσα είναι ότι αυτά τα μικρά, πανέξυπνα σκυλιά μαθαίνουν να υπακούν σχετικά εύκολα σε κανόνες, οπότε η εκπαίδευσή τους δεν αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση.

 Αυτό όμως προϋποθέτει ένα δυναμικό και αποφασιστικό αφεντικό που θα επιδεικνύει υπομονή και πειθαρχία καθ’ όλη τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης του σκύλου, αλλά και μετ’ έπειτα στη καθημερινότητά του.

 Λόγω του ότι είναι εκ φύσεως ανεξάρτητα σκυλιά, μερικές φορές μπορεί να γίνουν κάπως άτακτα και ατίθασα. Ωστόσο, η σωστή και έγκαιρη εκπαίδευση του σκύλου από κουτάβι θα τον βοηθήσει να εξλιχθεί σε ένα ώριμο, πιστό και αφοσιωμένο κατοικίδιο.

 Ταυτόχρονα, είναι στοργικά και υπομονετικά με τα παιδιά, αρκεί να μάθουν κι εκείνα πως πρέπει να συμπεριφέρονται και να αλληλοεπιδρούν μαζί τους, ούτως ώστε να μην τα ενοχλούν όταν τρώνε, κοιμούνται ή θέλουν να απομονωθούν.

 Σε κάθε περίπτωση, παιδάκια πολύ μικρής ηλικίας δεν πρέπει να αφήνονται μόνα τους με ένα Ουαλικό Τεριέ, ειδικά αν αυτό δεν είναι εκπαιδευμένο και κοινωνικοποιημένο. Φυσικά, αυτό ισχύει για κάθε ράτσα.

 Όσον αφορά τη συμπεριφορά τους απέναντι σε άλλα σκυλιά, τα Ουαλικά Τεριέ συμβιώνουν καλά μαζί τους όταν μεγαλώνουν μαζί.

 Σε άλλες περιπτώσεις όμως και ειδικά αν πρόκειται για μικρότερα κατοικιδία, όπως κουνέλι, ινδικό χοιρίδιο και διάφορα είδη τρωκτικών, μπορούν να γίνουν επιθετικά, καθώς τα βλέπουν ως δυνητικά θηράματα.

Η ιστορική αναδρομή του Welsh Terrier

 Πιστεύεται πως είναι από τα παλαιότερα, καθαρόαιμα Τεριέ της Αγγλίας που υπάρχουν μέχρι σήμερα και μάλιστα, τα σύγχρονα σκυλιά της ράτσας δεν διαφέρουν πολύ από τους προγόνους τους που εκτρέφονταν πριν χρόνια.

 Το Welsh Terrier αρχικά ήταν γνωστό ως «Black and Tan Wire-Haired Terrier» και είναι πιθανό ότι μοιράζεται κοινούς προγόνους με το –  εξαφανισμένο πλέον – Black and Tan Terrier.

 Η φυλή εντοπίζεται για πρώτη φορά το 1885 στην Αγγλία ως «Welsh Terrier» και εκτρέφεται ως ένα δυνατό και σκληροτράχηλο κυνηγόσκυλο που μαθαίνει να κρύβεται στο έδαφος και μέσα σε σπηλιές μετά από κυνήγι ή παιχνίδια ανάκτησης.

 Μάλιστα, καλείτο να αντιμετωπίσει ενυδρίδες και ασβούς, γεγονός που του προσέδωσε ακόμα πιο ισχυρά κυνηγετικά χαρακτηριστικά.

 Το 1888, η ράτσα ταξιδεύει για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1901 τα σκυλιά εδραιώνονται στην Αμερικανική κοινωνία. Από το 2013, το Τεριέ Ουαλίας κατείχε την 104η θέση από τις 180 ράτσες σκύλων που αναγνωρίστηκαν από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ράτσα

 Αλλεργίες

 Το Ουαλικό Τεριέ τείνει να εμφανίζει ορισμένα είδη αλλεργιών περισσότερο από άλλα σκυλιά, όπως τροφικές αλλεργίες, αλλεργίες κατά την επαφή και εισπνεόμενες.

 Μετά τη διάγνωση του κτηνίατρου συνήθως συστήνεται φαρμακευτική αγωγή ή απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από το περιβάλλον του σκύλου.

 Γλαύκωμα

 Αφορά σε μία ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τα μάτια και προκαλούν βλάβη στο οπτικό νεύρο. Το μαύρο στίγμα που δημιουργείται στο μάτι μπορεί να επιφέρει μείωση της όρασης.

 Επιληψία

 Η επιληψία είναι μία νευρολογική διαταραχή – πιθανότητα κληρονομική –  και εκδηλώνεται με ζάλη, ακαμψία, λιποθυμία και ασυνήθιστη συμπεριφορά. Η διάγνωση της νόσου είναι σχετικά εύκολη, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και η κατάλληλη θεραπεία.

 Υποθυρεοειδισμός

 Πρόκειται για τη κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επιληψία, κόπωση, απώλεια τριχώματος και ζαρωμένο δέρμα.

Το παιχνίδι των γνώσεων!

  •  Στα Ουαλικά Τεριέ αρέσει να μας βλέπουν «αφ’ υψηλού» και αυτό γιατί ως γνωστόν ανεβαίνουν σε τραπέζια και άλλα ψηλά έπιπλα.
  • Γνωστοί ιδιοκτήτες της ράτσας: βασιλιάς Εδουάρδος Η’, Clement Attlee, Armie Hammer.
  • Η λέξη «terrier» προέρχεται από την λατινική λέξη «terra», που στα ελληνικά σημαίνει «γη» και αναφέρεται στις κυνηγετικές τους ικανότητες.
  • Το Welsh Terrier είναι μια από τις λίγες ράτσες σκύλων που ιδρώνουν πραγματικά. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές έχουν μια αισθητή δυσοσμία και απαιτούν πιο συχνά μπάνιο από άλλα σκυλάκια.

 Αν και ανήκει στην οικογένεια των Τεριέ, το πανέμορφο Welsh Terrier εκπαιδεύεται πολύ εύκολα και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ υπάκουο και πιστό και στοργικό σκυλί. Υπό τη προϋπόθεση ότι το αφεντικό του θα είναι ένας αποφασιστικός, δυναμικός και συνεπής χαρακτήρας, αυτός ο σκύλος μπορεί να γίνει ένα υπέροχο κατοικίδιο για πολλές οικογένειες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *