Ύπνος Σκύλου: Πόσες ώρες κοιμούνται τα Σκυλιά;

Μήπως και ο δικός σας σκυλάκος κοιμάται πολύ και ανησυχείτε αν είναι φυσιολογικό! Διαβάστε πόσες ώρες είναι ο φυσιολογικός ύπνος ενός σκύλου σε σχέση με την ηλικία του.

Όσοι από σας έχετε ήδη σκυλάκι στην οικογένεια, ξέρετε πόσο τους αρέσει να κοιμούνται. Επίσης, ίσως αναρωτιέστε γιατί κοιμούνται τόσο πολύ και τι όνειρα βλέπουν, όταν κουνάνε τα πατουσάκια τους. Η αλήθεια είναι πως μια μέρα στη καθημερινότητα του σκύλου θα μας λύσει όλες τις απορίες.

 Αν θέλετε να μάθετε την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, πάμε να ρίξουμε μια ματιά.

Πόσο κοιμάται ένας σκύλος ;

 Κατά μέσο όρο, οι σκύλοι αφιερώνουν δέκα με δώδεκα ώρες ύπνου ημερησίως. Ανάλογα με τη ράτσα, την ηλικία, τον σωματότυπο, το επίπεδο δραστηριότητας και την υγεία του ζώου, το μοτίβο του ύπνου διαφέρει.

 • Οι μεγαλύτερες ράτσες κοιμούνται περισσότερες από τις μικρότερες.
 • Οι σκύλοι εργασίας (π.χ σκύλοι οδηγοί για τους τυφλούς συνανθρώπους μας) κοιμούνται λιγότερο από αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή στον καναπέ.
 • Τα κουτάβια μπορεί να κοιμηθούν έως και είκοσι ώρες! Η ανάπτυξη του ζώου απαιτεί πολλή ενέργεια.
 • Τα ηλικιωμένα σκυλάκια κοιμούνται εξίσου πολύ μέσα στη μέρα.

 Οι σκύλοι που ζουν στο άγριο φυσικό περιβάλλον και οι λύκοι κοιμούνται πολύ περισσότερο από τους εξημερωμένους. Αυτό δικαιολογείται, διότι πρέπει να κυνηγήσουν μόνοι για τη τροφή του, κάτι το οποίο απαιτεί πολλή ενέργεια.

 Συγχρόνως, πολλές φορές η τροφή στο άγριο περιβάλλον είναι περιορισμένη και χρειάζεται να τη συντηρήσουν. Ο ύπνος είναι η καλύτερη λύση, για να κάνουν οικονομία.

Ο κύκλος του ύπνου στους σκύλους είναι ίδιος με των ανθρώπων;

 Όπως οι άνθρωποι και όλα τα θηλαστικά, έτσι και οι σκύλοι περνούν από διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Επίσης, ο ύπνος «REM» συναντάται και στους σκύλους.

 Η βασική διαφορά του ανθρώπινου ύπνου από τον σκυλίσιο αφορά στη διάρκεια των διάφορων σταδίων και στην τάση των σκύλων να κοιμούνται με διαλείμματα.

 Ο συνολικός σκυλίσιος ύπνος χωρίζεται σε φάσεις ύπνου δεκαέξι λεπτών και φάσεις που μένουν ξύπνιοι διάρκειας πέντε λεπτών. Αντίθετα, ο ανθρώπινος ύπνος χωρίζεται στον κύριο ύπνο των εφτά με εννέα ωρών και στη φάση που είμαστε ξύπνιοι διάρκειας 15 ωρών.

 Μόλις το σκυλάκι αποκοιμηθεί, πέφτει σε βαθύ ύπνο. Η αναπνοή και οι χτύποι της καρδιάς ελαττώνονται, ενώ πέφτει η πίεση του αίματος. Μετά από δέκα λεπτά μπαίνουν στον ύπνο «REM» και αρχίζουν να ονειρεύονται.

 Στο στάδιο του ύπνου «REM» τα μάτια γυρίζουν κάτω από τα βλέφαρα και μπορεί να παρατηρήσετε ότι τινάζεται. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως ονειρεύεται ότι κυνηγάει θηράματα.

 Τα αξιαγάπητα τετράποδα φιλαράκια μας έχουν την ικανότητα να ξυπνάνε πολύ εύκολα στον ύπνο τους, καθώς είναι πάντα σε επαγρύπνηση, για προστατέψουν την οικογένεια-αγέλη τους από ενδεχόμενους εισβολείς.

 Είναι πολύ σύνηθες να ξυπνάνε χωρίς να συμπληρώνουν τον κύκλο του ύπνου, από τον βαθύ στον ύπνο «REM», για αυτό οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να κοιμούνται συχνότερα, για να αναπληρώνουν τον ύπνο «REM».

Μια μέρα στη ζωή ενός σκύλου!

 Το ½ της μέρας ενός σκύλου αφιερώνεται στον ύπνο, το 1/3 στο να ξαπλώνει και το υπόλοιπο σε παιχνίδια με την οικογένεια στη τουαλέτα και σε λιχουδιές.

 Γενικά, οι σκύλοι είναι ευέλικτοι στο πρόγραμμα του ύπνου τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμόσουν τις ώρες του ύπνου τους στις ανάγκες της οικογένειας.

 Παραδείγματος χάρη, οι σκύλοι αφιερώνουν για τον ύπνο τους τις ώρες που τα αφεντικά τους δουλεύουν. Με αυτόν τον τρόπο δεν χάνουν πολύτιμες οικογενειακές στιγμές για παιχνίδι και χάδια.

 Για τους σκύλους υπηρεσίας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι σκύλοι της αστυνομίας ή οι σκύλοι-οδηγοί έχουν πολλή ενέργεια και μπορούν να μένουν περισσότερες ώρες ξύπνιοι για την εκτέλεση των καθηκόντων τους προς τη πολιτεία.

 Τα σκυλάκια δεν κοιμούνται τόσο βαθιά όσο οι άνθρωποι. Αυτό τα κρατά σε επαγρύπνηση, για να προστατεύουν την οικογένεια τους ή να ξυπνάνε μόλις ακούσουν φαγητό στο μπολ.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

 Οι δραματικές αλλαγές στο μοτίβο του ύπνου μπορεί να είναι σημάδι για κάτι αρνητικό. Ο υπερβολικός ύπνος-λήθαργος, που το σκυλάκι δεν ξυπνάει με τίποτα συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας.

 Τα συνηθέστερα προβλήματα που συνδέονται με τον λήθαργο στους σκύλους είναι ο διαβήτης, το σύνδρομο του Lyme ή βορρελίωση, η κατάθλιψη και ο υποθυρεοειδισμός.

 Αλλαγές στη ψυχολογία ενός σκύλου, λόγω απώλειας κάποιου αγαπημένου προσώπου ή άλλου κατοικίδιου στην οικογένεια, συνήθως επηρεάζουν το μοτίβο του ύπνου.

 Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν κοντύτερες μύτες από άλλες και αυτό δημιουργεί στα σκυλιά το φαινόμενο της υπνικής άπνοιας. Το σκυλάκι δεν αναπνέει άνετα, με αποτέλεσμα να μην κάνει ξεκούραστο ύπνο και να νιώθει όλη μέρα εξαντλημένο.

Οι συνηθέστερες στάσεις του ύπνου των σκύλων.

 Έχετε, μήπως, παρατηρήσει ότι το σκυλάκι σας έχει αγαπημένη στάση ύπνου; Πράγματι, οι σκύλοι έχουν τη τάση να κοιμούνται σε τρεις συνηθισμένες στάσεις και υπάρχει λόγος για αυτό.

 • Στάση στο πλάι με τα άκρα τεντωμένα.

 Πρόκειται για τη πιο συνηθισμένη στάση του ύπνου που χαλαρώνει και ξεκουράζει το σκυλάκι. Επίσης, με αυτή τη στάση εκτίθεται η κοιλιά του και δροσίζεται.

 • Ανάσκελα με τα πατουσάκια στον αέρα.

 Σε αυτή τη στάση το σκυλάκι είναι εκτεθειμένο, καθώς δεν είναι εύκολο να σηκωθεί και εκθέτει τη κοιλιά και το λαιμό του. Αν δείτε το σκυλάκι σε αυτή τη θέση, σημαίνει πως αισθάνεται χαλαρός, ήρεμος και ασφαλής. Επίσης, τον βοηθάει να δροσίζεται, αν έχει ζέστη.

 • Στάση «κουλούρι».

 Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη στάση δεν είναι καθόλου βολική, καθώς απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των μυών. Ωστόσο, είναι ευκολότερο να σηκωθεί από τον ύπνο, καθώς θεωρείται στάση άμυνας.

 Οι σκύλοι που έχουν κακοποιηθεί στο παρελθόν ή νιώθουν ανασφάλεια στο περιβάλλον διαβίωσης τους, συνήθως κοιμούνται σε αυτή τη στάση.   Ωστόσο, μερικές φορές κουλουριάζονται έτσι ειδικά το βράδυ, για να ζεσταθούν από το κρύο.

 Τα σκυλιά μιας αγέλης τείνουν να κοιμούνται όλοι μαζί για ασφάλεια και προστασία. Αν το κατοικίδιο σας κοιμάται με τη πλάτη προς εσάς ή σε οποιαδήποτε στάση μαζί σας, θεωρείστε το πράξη τιμής, γιατί σας βλέπει σαν μέλος της αγέλης!

Tips, για να βοηθήσω το σκυλάκι μου να κοιμάται καλύτερα.

 1.  Αφιερώστε χρόνο για καθημερινή άσκηση σώματος και νου, για κουράζεται καλύτερα και να κοιμάται καλύτερα.
 1.  Επιλέξτε σε συνεργασία με τον κτηνίατρο ή διαβάστε τον οδηγό μας για τη κατάλληλη σκυλοτροφή για το κατοικίδιο . Ορισμένες τροφές έχουν χαμηλότερης ποιότητας συστατικά, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του ζώου.
 1.  Μη παραμελείτε το καθιερωμένο ραντεβού στον κτηνίατρο, γιατί ακόμα κι αν δεν υπάρχει εμφανές πρόβλημα, ίσως υποβόσκει κάτι που επηρεάζει τον ύπνο.
 2.  Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν έχετε δει αισθητά αποτελέσματα, ίσως θα πρέπει να αλλάξετε τον χώρο στον οποίο κοιμάται.

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που επιθυμούν να κοιμούνται με το κατοικίδιο τους, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα άνετο και ευρύχωρο στρώμα, για να μην υπάρχει περιορισμός κινήσεων.

 Σε περίπτωση που το κατοικίδιο κοιμάται σε σπιτάκι ή κρεβατάκι σκύλου, φροντίστε να είναι η «ζεστή του φωλίτσα». Τοποθετείστε μια κουβερτούλα τις κρύες μέρες του χειμώνα ή ένα προσωπικό σας αντικείμενο, για να νιώθει οικεία.

 Συμπερασματικά, οι σκύλοι συναγωνίζονται ισάξια τις γάτες στον ύπνο! Τους αρέσει να κοιμούνται πολύ, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, οπότε πρέπει να επενδύσουμε στον ευχάριστο και υγιή ύπνο, καθώς έτσι περνάνε τη περισσότερη μέρα τους. Με τη κατάλληλη φροντίδα και αγάπη, θα έχουμε ένα υγιές σκυλάκι.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *