Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δόντια του σκύλου σας!

Ψάχνετε εύκολους τρόπους να ενισχύσετε την καλή οδοντική υγιεινή του σκυλάκου σας; Δείτε χρήσιμα tips και συμβουλές για ένα υγιές και φρεσκομυρωδάτο στόμα σκύλου!

 Δεν είναι απαραίτητο να συμβάλλετε στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής του σκύλου σας, μιας και οι σκύλοι την τακτοποιούν μόνοι τους μασώντας διάφορες τροφές ή αντικείμενα, σωστά; Λάθος! Όπως ακριβώς εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να ταλαιπωρηθούν εξίσου από περιοδοντική ασθένεια, χαλασμένα ή τραυματισμένα δόντια, πέτρα στα δόντια και άλλα στοματικά προβλήματα.

 Πέρα όμως από δυσαρέσκεια και έντονη δυσοσμία, τα προβλήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε περαιτέρω ζητήματα υγείας, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Σε ό,τι αφορά την καλή υγεία των δοντιών, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τη διατήρηση της υγείας του κατοικίδιου σας, αλλά και για την τσέπη σας.

 Ο βαθύς καθαρισμός δοντιών σε σκύλους ή η σωστή περιοδοντική φροντίδα από έναν ειδικό κτηνίατρο μπορεί αρχικά να σας φανεί αρκετά δυσπρόσιτη οικονομικά. Πέρα από αυτό όμως, απαιτεί και τη χορήγηση αναισθησίας στον αγαπημένο σας φίλο. Επομένως, γιατί να φτάσετε ως εκεί, αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να τα προλάβετε όλα αυτά;

 Οι κύριοι εχθροί σας στη μάχη της στοματικής υγιεινής είναι η πλάκα και η πέτρα στα δόντια. Η πρώτη συνίσταται στην πρωταρχική συσσώρευση υλικού επάνω ή γύρω από το σμάλτο των δοντιών. Εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες μετά το τελευταίο γεύμα του σκύλου σας.

 Σε συνδυασμό με το σάλιο που υπάρχει ούτως ή άλλως στο στόμα του, η πλάκα αυξάνεται και σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας στην ανάπτυξη πέτρας. Με τη σειρά της, η πέτρα στα δόντια αποτελείται από ουσίες όπως τα βακτήρια, τα μεταλλικά άλατα και τα υπολείμματα τροφίμων.

 Μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ασθένεια των ούλων, φθορά των δοντιών, αποστήματα και ένα κάρο ακόμη στοματικές παθήσεις, που επηρεάζουν και την συνολική υγεία του σκύλου.

 Σε γενικές γραμμές, οι μικρόσωμες φυλές σκύλων φαίνεται πως παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να σχηματίσουν πέτρα στα δόντια, να εμφανίσουν ουλίτιδα, ή να οδηγηθούν στην απώλεια δοντιών. Από την άλλη πλευρά, οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες είναι εξίσου επιρρεπείς σε κατάγματα των δοντιών, λόγω του ότι μασάνε πιο δυνατά τη τροφή τους.

Η δυσοσμία ως το νούμερο 1 σύμπτωμα

 Φυσικά, δεν είναι λογικό να περιμένετε η ανάσα του σκύλου σας να μυρίζει δυόσμο ή τριαντάφυλλο, αλλά τουλάχιστον να μυρίζει ουδέτερα. Η δυσάρεστη και βρώμικη αναπνοή μπορεί να αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως κάτι πάει λάθος στο στόμα του-συνήθως προμηνύει χαλασμένα δόντια-και να απαιτεί μια άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.

 Πάντως, μη βασίζεστε αποκλειστικά και μόνο στην αναπνοή του σκυλάκου σας για να παρακολουθείτε την οδοντική υγιεινή του. Αντιθέτως, σε συνεννόηση και με το γιατρό του, φροντίστε ώστε να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα κτηνιατρικού ελέγχου. Έτσι, θα υπάρχει ένας έλεγχος της κατάστασης και αν τυχόν χρειαστεί βαθύς καθαρισμός δοντιών, θα το γνωρίζετε εγκαίρως.

Μέτρα προστασίας στο σπίτι

1. Τακτικό βούρτσισμα με τα κατάλληλα προϊόντα

 Ευτυχώς, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία προϊόντων οδοντιατρικής περίθαλψης που είναι ασφαλή για κατοικίδια: από οδοντικά μαντηλάκια μιας χρήσης έως και οδοντόκρεμες φιλικές προς τους σκύλους.Τα μαντηλάκια είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση και απομακρύνουν αποτελεσματικά την πλάκα.

 Οι οδοντόβουρτσες έρχονται σε όλα τα μεγέθη και τα επίπεδα μαλακότητας και είναι ειδικά σχεδιασμένες για να φτάνουν και τα δόντια στο πίσω μέρος του στόματος. Συνδυαστικά με την κατάλληλη οδοντόκρεμα για σκύλους, θα πετύχετε τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής σε ένα καλό επίπεδο και θα αποφύγετε την πέτρα στα δόντια του φιλαράκου σας.

 Ποτέ, μα ποτέ, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα για ανθρώπους, προκειμένου να βουρτσίσετε τα δόντια του σκύλου σας. Είναι αρκετά τοξικές για εκείνον και μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του.

 Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για να μάθετε τι είναι καλύτερο για τον σκύλο σας. Να έχετε κατά νου πως ίσως χρειαστείτε αρκετές δοκιμές, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη φυλή αλλά και την ιδιοσυγκρασία του ζωντανού.

2. Χλωρεξιδίνη

 Είναι μια ουσία που καταπολεμάει δραστικά τον σχηματισμό πλάκας, με ταυτόχρονη αντιμικροβιακή δράση. Θα τη βρείτε μέσα σε στοματικά διαλύματα ή τζελ, ειδικά για σκύλους. Να είστε προσεκτικοί όμως, γιατί δεν αρέσει σε όλους η γεύση. Προπαντός, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας, προτού δοκιμάσετε μόνοι σας σκευάσματα με αυτή την ουσία, όπως το Trisdent Dental Gel!

3. Υγιεινή διατροφή

 Λένε πως η σωστή διατροφή είναι το ήμισυ του παντός για την υγεία και την ευεξία – και έχουν δίκιο! Παρέχοντας στο σκυλάκο σας μια καλά ισορροπημένη διατροφή που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες της ηλικίας και της φυλής του, θα προασπίσετε την στοματική του υγιεινή.

4. Μασητικά αντικείμενα και παιχνίδια

 Δε δημιουργούνται μόνο για ψυχαγωγικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά προορίζονται και για την υγεία των δοντιών. Να είστε προσεκτικοί και πλήρως ενημερωμένοι πριν αγοράσετε κάποιο, γιατί δεν είναι όλα το ίδιο χρήσιμα ή καλά. Ορισμένα ίσως είναι πολύ σκληρά κι άλλα ίσως προκαλέσουν κατάγματα στα δόντια ή είναι επικίνδυνα για κατάποση.

 Είναι ευρέως γνωστό πλέον πως και τα σκυλάκια μπορούν να αντιμετωπίσουν οδοντιατρικά προβλήματα και μάλιστα, από μικρή ηλικία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ως υπεύθυνοι κηδεμόνες να φροντίζουμε σωστά τα δόντια τους από νωρίς!

 Το βούρτσισμα με τα κατάλληλα προϊόντα είναι μια διαδικασία, που το κατοικίδιο μας πρέπει να μάθει από κουταβάκι και να ενταχθεί στην καθημερινή μας ρουτίνα για να μην έχει χαλασμένα δόντια και μελλοντικά προβλήματα. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αμελούμε να επισκεπτόμαστε τακτικά τον κτηνίατρο μας για όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

 Ένα υγιές σκυλάκι είναι ένα χαρούμενο σκυλάκι! Ο καθένας με τον τρόπο του βέβαια. Αλήθεια, εσείς με ποιον τρόπο περιποιείστε τα δοντάκια του δικού σας τετράποδου φίλου;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *