Γάτα Τονκινέζα: Ο φανταστικός χαρακτήρας της ράτσας!

Ποιος είναι το αποτέλεσμα μιας γάτας Σιάμ και μιας Βιρμανίας; Γνώρισε τα χαρακτηριστικά της γάτας Tonkinese!

Λίγα λόγια για την Tonkinese cat

 Xαριτωμένη, λεπτοκαμωμένη αλλά πολύ μυώδης, η γάτα Tonkinese μπορεί να κρατήσει περισσότερο βάρος από όσο φανταζόμαστε. Για του λόγου το αληθές, ζυγίζει από δυόμισι μέχρι πεντέμισι κιλά.

 Όπως ενδεχομένως έχετε ήδη παρατηρήσει, εμφανισιακά μοιάζει πολύ με τη γάτα Σιάμ και τη γάτα Βιρμανίας, καθώς είναι απόγονός τους.

 Συγκεκριμένα, έχει μεσαίου μεγέθους αφτιά και μπλε, πράσινα ή χρυσά μάτια σε σχήμα αμυγδάλου.

 Οι Τονκινέζες έρχονται σε μια μεγάλη ποικιλία από χρώματα, αλλά μόνο τέσσερα είναι αναγνωρισμένα από το Cat Fanciers Association: φυσικό, σαμπανιζέ, μπλε και πλατινέ.

 Επιπλέον, διακρίνονται τρία μοτίβα στο τρίχωμά της, όπως το colourpoint (ανοιχτόχρωμο τρίχωμα με σκούρα άκρα και πρόσωπο), το βιζόν και το μονόχρωμο. Επομένως, υπάρχουν δώδεκα πιθανοί συνδυασμοί στο χρώμα και το μοτίβο της γούνας τους.

  Γενικά, η ράτσα έχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής της, καθώς μια υγιής γάτα που μεγαλώνει σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον με αμέριστη φροντίδα και προσοχή μπορεί να ζήσει δέκα με δέκα έξι χρόνια.

Ο χαρακτήρας της γάτας Tonkinese

 Ο συνδυασμός της γάτας Σιάμ και της Βιρμανίας έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση του πανέμορφου Tonkinese kitten.

 Αυτό το αξιαγάπητο πλάσμα είναι δραστήριο, αλλά όχι υπερβολικά. Απολαμβάνει να χαλαρώνει στον καναπέ, όπως επίσης να διασκεδάζει με την οικογένεια και τους επισκέπτες του σπιτιού.

 Την ίδια στιγμή, είναι στοργικό, διασκεδαστικό, αρκετά ομιλητικό και πολύ φιλικό με τα παιδιά. Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους, τα Τονκινέζα γατάκια δεν είναι καθόλου σνομπ και απρόσιτα κατοικίδια.

 Ίσα ίσα που θέλουν να συμμετέχουν σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και να ακολουθούν τα μέλη της οικογένειάς τους παντού μέσα στο σπίτι.

  Γενικά, αυτά τα αιλουροειδή δεν θέλουν να μένουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς έχουν πολύ κοινωνικό χαρακτήρα, ωστόσο, για οποιαδήποτε γάτα μόνη στο σπίτι υπάρχουν τρόποι να μη βαρεθεί καθόλου και να παραμείνει ήρεμη και χαλαρή.

  Όπως και να’χει όμως, οι ιδιοκτήτες μιας τέτοιας ράτσας πρέπει να γνωρίζουν ότι η συντροφικότητα και η στοργή είναι χαρακτηριστικά αυτών των αιλουροειδών, οπότε πρέπει να έχουν καθημερινά αλληλεπίδραση με ανθρώπους και άλλα ζώα.

 Μάλιστα, το ιδανικό για μια γάτα Τονκινέζα είναι να απολαμβάνει τη παρέα και μιας δεύτερης ψιψίνας ή ακόμα και ενός σκύλου, γεγονός που θα τη κάνει τρισευτυχισμένη.

Η ιστορία της Tonkinese cat

 Η Τονκινέζα είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο εκ των πιο γνωστών φυλών γάταςτης Νοτιοανατολικής Ασίας, της Siamese (γάτα Σιάμ) και της Burmese (γάτα Βιρμανίας).

 Ο στόχος αυτής της ανάμειξης ήταν να δημιουργηθεί μια ράτσα με τα καλύτερα χαρακτηριστικά της φυσιολογίας, της εμφάνισης και της προσωπικότητας των δύων φυλών.

 Στα τέλη της δεκαετίας του ΄30 ο Δρ. Τζόζεφ εισήγαγε στις ΗΠΑ από την Μιανμάρ τις λεγόμενες «σοκολατί Σιαμαίες» γάτες. Στην πραγματικότητα, αυτά τα γατάκια ήταν απόγονοι της γάτας Σιάμ και της Βιρμανίας.

 Μολονότι η διασταύρωση αυτών των δύο φυλών συνέβαινε για πολλά χρόνια, μόλις το 1950 ξεκίνησε η σκόπιμη και συστηματική αναπαραγωγή τους. Ο Μιλάνο Γκρέρ ήταν αυτός που άρχισε να εκτρέφει τις δύο φυλές, αποκαλώντας τα νεογέννητα γατάκια «golden Siamese kittens». Η εκτροφή συνεχίστηκε και μετά τον Γκρέρ από άλλους εκτροφείς.

  Το πρώτο γατί Tonkinese από εκτροφείο καταχωρήθηκε από την Canadian Cat Association το 1967, αλλά η ράτσα δεν αναγνωρίστηκε από το Cat Fanciers Association μέχρι το 1984.

 Ενδεχομένως να βρείτε τη φυλή και ως «Tonkanese» σε κάποιες πηγές, ονομασία που κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε αναφορά προς το μιούσικαλ «South Pacific» που διεξαγόταν σε ένα νησί του Νότιου Ειρηνικού, στο οποίο δεν υπήρχαν διακρίσεις για τα γατάκια που προέρχονταν από διαφορετικούς γονείς.

 Εντούτοις, επειδή υπήρξε σύγχυση σχετικά με την ορθογραφία της λέξης, η ράτσα άλλαξε επίσημα σε «Tonkinese», μετά το ιστορικό συμβάν στον κόλπο του Τονκίνου στο Βιετνάμ το 1971.

 Από το 2013, η Tonkinese είναι η δέκατη έβδομη πιο δημοφιλής καθαρόαιμη ράτσα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Cat Fanciers Association.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανίσει η ράτσα

 Συχνότερα:
  • Πολυουρία/ πολυδιψία
  • Διαταραχή των νεφρών
  • Εμετός
  • Ανώμαλη εμφάνιση των κοπράνων
 Άλλες παθήσεις:
 Αμυλοείδωση

 Είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης στα όργανα του σώματος προκαλεί απώλεια όρεξης, λήθαργο, δίψα και συχνή ούρηση, εμετό, απώλεια βάρους, ούρα με αίμα και φουσκωμένη κοιλιά.

 Στένωση αορτής

 Αφορά σε μια καρδιακή κατάσταση όπου υπάρχει αδύναμη σύνδεση μεταξύ της αριστερής κοιλίας και της αορτής. Μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία αλλά και θάνατο.

 Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Eίναι μια πάθηση των ματιών που αφορά πολλές ράτσες γάτας και μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

 Σύνδρομο υπερευαισθησίας

 Αυτή η νευρολογική κατάσταση οδηγεί τις γάτες στην υπερβολική περιποίηση του τριχώματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν τριχόπτωση και ταραχή κατά το άγγιγμα.

 Ασθένεια των ούλων

 Οι Τονκινέζες είναι επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων και πρέπει να εξετάζονται τακτικά.

 Άλλα θέματα: Άσθμα, μισόκλειστα μάτια, μεγαοισοφάγος, λέμφωμα και νυσταγμός (μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί ακούσια ταχεία κίνηση των ματιών).

Ενδιαφέροντα νέα για τη Τονκινέζα γάτα

  • Οι γάτες της ράτσας Tonkinese έχουν κάτι σαν «πτερύγιο» στην κοιλίτσα τους, έναν αρχέγονο μάρσιππο που τις επιτρέπει να τρώνε περισσότερο αλλά και να προστατεύουν την κοιλιά τους κατά την διάρκεια ενός καυγά.
  • Μια γάτα Tonkinese με το όνομα «Shun Gon» συμμετείχε στην ταινία της Disney «Οι αριστόγατες».
  • Παρά το όνομά της, η γατούλα Tonkinese δεν συνδέεται πραγματικά με τον κόλπο του Tonkin στο Βιετνάμ, απλώς σε αυτό οφείλεται το όνομά της.

 H Tonkinese είναι μια πραγματική σπιτόγατα. Με σωστή εκπαίδευση και εξοικείωση με τους ανθρώπους είναι πολύ στοργική με τα παιδιά.

 Επίσης, είναι πολύ συντροφικός και επικοινωνιακός χαρακτήρας, με αποτέλεσμα κάθε μέρα μαζί της να είναι μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία.

 Βέβαια, παρόλο που αυτή η εκθαμβωτική ράτσα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε πολλά αδέσποτα γατάκια που χαρίζονται για προσωρινή φιλοξενία και υιοθεσία, προκειμένου να μεγαλώσετε την οικογένειά σας με ένα μικρό αιλουροειδές.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *