Τρόποι φροντίδας μίας Αδέσποτης γάτας!

Θέλετε να βοηθήσετε αδέσποτες γάτες και δεν ξέρετε από που να αρχίσετε; Μάθετε τα πάντα για τις δράσεις υπέρ των αδέσποτων!

 Αγριόγατες, αδέσποτες γάτες – υπάρχουν πολλές ονομασίες για τα μυστηριώδη αιλουροειδή που βλέπουμε καμιά φορά να μας παρακολουθούν κρυμμένα κάτω από κάποιο αυτοκίνητο. Όλα μοιράζονται μία μοναδική μοίρα: σύντομη και δύσκολη ζωή.

 Ευτυχώς όμως, το να βοηθήσουμε μία «άγρια», άρρωστη ή εγκαταλελειμμένη γάτα δεν είναι δύσκολο. Εδώ, θα βρείτε τα πάντα για τη σωστή φροντίδα τους.

Πώς διαιωνίζεται το πρόβλημα

 Καταρχάς, τι είναι μία αγριόγατα; Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε κάθε γάτα, που δεν έχει λάβει την απαραίτητη κοινωνικοποίηση και είναι δύσκολο να τη χειριστούμε, πόσω μάλλον να δοθεί για υιοθεσία.

 Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, υπάρχουν περίπου 60-100 εκατομμύρια τέτοιες γάτες μόνο στις ΗΠΑ – φανταστείτε στον υπόλοιπο κόσμο.

 Συνηθέστερα, πρόκειται για τους απογόνους άλλων γατιών που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Τα αδέσποτα γατάκια, λοιπόν, μεγαλώνουν στους δρόμους και δεν γνωρίζουν τι θα πει ανθρώπινη επαφή.

 Γενικότερα όμως, μια θηλυκή γάτα μπορεί να μείνει έγκυος μόλις συμπληρώσει την 16η εβδομάδα ζωής και να γεννήσει 2 με 3 φορές το χρόνο. Έτσι, ο πληθυσμός των αδέσποτων συνεχώς αυξάνεται ραγδαία και τίθεται το ζήτημα πως πρέπει να ελεγχθεί.

Οι συνθήκες διαβίωσης τους

 Οι αγριόγατες συνήθως ζουν σε άθλιες συνθήκες, αφού κατοικούν σε κενά κτίρια ή παρκαρισμένα οχήματα και τρέφονται με σκουπίδια. Καθημερινά, έρχονται αντιμέτωπες με διάφορες μολύνσεις και ασθένειες, αλλά και την πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

 Η ζωή των αδέσποτων είναι πολύ σκληρή για να έχουν την πολυτέλεια να ζήσουν για καιρό. Έτσι, το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει μόλις τα δύο χρόνια. Πέρα από αυτό όμως, τα προβλήματα τους μεταφέρονται και στους ανθρώπους.

 Όλοι έχουμε ακούσει τα έντονα νιαούρισματα τους όταν τσακώνονται ή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το «ψέκασμα» της περιοχής τους. Επιστήμονες, αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να ενημερώσουν το κοινό για τη σημαντικότητα ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων.

Προγράμματα TrapNeuterReturn: Το κλειδί της επιτυχίας

 Τα προγράμματα αυτά σκοπεύουν στην μακροπρόθεσμη μείωση του μεγάλου πληθυσμού των γατιών.

 Η δράση τους περιλαμβάνει τη διάσωση γατιών και τη στείρωση τους από ειδικούς κτηνιάτρους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, περιλαμβάνουν και τον εμβολιασμό τους πριν την επιστροφή τους στους δρόμους ή τη διαμονή σε καταφύγιο.

 Παράλληλα, εθελοντές και διασώστες φροντίζουν να παρέχουν στα αδέσποτα γατάκια τροφή και καταφύγιο, ενώ ελέγχουν να δουν μήπως είναι άρρωστα. Τα οφέλη των προγραμμάτων αυτών είναι πολλά και απασχολούν τόσο τα αδέσποτα, όσο και τους ανθρώπους.

 Τα μεν γατιά παίρνουν λίγο σωματικό βάρος και ενισχύονται στη μάχη τους κατά ορισμένων ασθενειών. Η στείρωση όμως βάζει ένα τέλος στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις μάχες μεταξύ των αρσενικών.

 Οι δε άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν πια τις κλασικές μάχες μεταξύ των αρσενικών κάθε βράδυ. Πέρα από αυτό όμως, λιγότερες γάτες που υποφέρουν σημαίνουν και λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους.

Το πρόβλημα με τη μετεγκατάσταση

 Υπάρχουν κάποιοι υποστηρικτές της μετεγκατάστασης ή εξάλειψης των γατιών, μιας απάνθρωπης πρακτικής. Η μετεγκατάσταση ακούγεται σαν μία ανθρώπινη λύση, αν και συχνά καταλήγει αναποτελεσματική και ανούσια.

 Πολύ απλά, οι αδέσποτες γάτες συγκεντρώνονται όπου υπάρχουν πόροι, όπως τροφή, νερό και καταφύγιο. Για αυτό, εάν μία υπάρχουσα αποικία μετεγκατασταθεί ή ακόμη χειρότερα εξαλειφθεί, ένα νέο κοπάδι θα ανακαλύψει τους ίδιους πόρους και θα μείνει εκεί.

 Εκτός αυτού, μια γάτα που έχει μετακινηθεί είναι πολύ πιθανό ότι θα προσπαθήσει να βρει το δρόμο του γυρισμού. Αυτό την εκθέτει σε ένα σωρό κινδύνους.

Η επιλογή της υιοθεσίας

 Ορισμένοι ισχυρίζονται πως οι άγριες και αδέσποτες γάτες δεν μπορούν να ζήσουν σε σπίτι. Η αλήθεια είναι πως αν τις δείτε στο δρόμο, σπάνια θα σας πλησιάσουν.

 Συνηθέστερα, κρύβονται κατά τη διάρκεια της μέρας και αν τυχόν υιοθετηθούν, είναι δύσκολο να κοινωνικοποιηθούν ομαλά.

 Παρόλα αυτά, τα μικρά γατάκια είναι πιο εύκολο να συνηθίσουν την ανθρώπινη συντροφιά. Το ίδιο και γάτες που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί.

 Φυσικά, μπορείτε πάντοτε να βρείτε μία αδέσποτη γατούλα από κάποιο καταφύγιο για υιοθεσία. Αν δείτε πως χαρίζονται γατάκια και έχετε τη δυνατότητα, εννοείται πως καλό θα ήταν να τους δώσετε ένα παντοτινό σπιτάκι!

5 τρόποι για να βοηθήσετε τις αδέσποτες γατούλες

 Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας σε αδέσποτα, η παραμικρή κίνηση εκ μέρους σας είναι σημαντική. Ορίστε τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε:

1. Μην συνεισφέρετε στο πρόβλημα

 Αν έχετε οι ίδιοι γάτες στο σπίτι σας, καλό θα ήταν να τις στειρώσετε μόλις φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία. Επίσης, φροντίστε να τις κρατάτε στην ασφάλεια του σπιτιού σας για να μην χαθούν και καταλήξουν να βασιλεύουν σε κάποια ποικιλία με άλλα αδέσποτα.

2. Μην τις ταΐζετε μονάχα

 Σίγουρα, είναι εκπληκτική ενέργεια το να τους προσφέρετε φαγητό και νερό. Χρειάζονται όμως και κτηνιατρική περίθαλψη, ή τουλάχιστον στείρωση.

3. Κάντε μία δωρεά

 Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να κάνετε κι εσείς μία δωρεά σε φιλοζωική οργάνωση ή καταφύγιο της επιλογής σας.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε αυτά τα χρήματα σε εθελοντές διασώστες ή σε ανθρώπους που φιλοξενούν προσωρινά αδεσποτάκια. Με μία αναζήτηση, θα βρείτε πολλούς που με χαρά θα δεχόντουσαν την προσφορά σας. Εξάλλου, ποιος είπε ότι τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία!

4. Γίνετε οι ίδιοι εθελοντές!

 Συνηθέστερα, παρόμοια προγράμματα προστασίας των αδέσποτων πραγματοποιούνται αφιλοκερδώς με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών. Αν δεν έχετε κτηνιατρικές ή εξειδικευμένες γνώσεις, δεν πειράζει! Δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί επιστήμονες ή ερευνητές.

 Μπορείτε να συνδράμετε στην κοινότητα και να αναλάβετε το επικοινωνιακό κομμάτι ανάμεσα σε επιχειρήσεις και κτηνιατρεία, την οργάνωση δωρεών, ή τη διοργάνωση κάποιας κοινωφελούς δραστηριότητας. Κι όλα αυτά, στο δικό σας ελεύθερο χρόνο.

5. Συνδράμετε στην ίδια την αποικία

 Σε μία οργανωμένη αποικία, οι γάτες μπορούν να ζήσουν μέχρι και 16 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έχουν ανάγκη από τη δική σας φροντίδα.

 Εάν πιστεύετε πως μπορείτε να παρέχετε οι ίδιοι κάποιο καταφύγιο, φαγητό, ή κτηνιατρική περίθαλψη σε αδέσποτα γατάκια, επικοινωνήστε με κάποια φιλοζωική οργάνωση ή κτηνιατρική κλινική.

 Ζούμε σε μία πολιτισμένη κοινωνία και είναι καθήκον μας να προσφέρουμε τη βοήθεια μας σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μη διστάσετε, λοιπόν, να ρίξετε μία ματιά σε εκείνους που είναι πιο αδύναμοι, άρρωστοι ή αβοήθητοι από εσάς, όπως είναι τα αδεσποτάκια.

 Υιοθετούμε υπεύθυνα και εφόσον είμαστε απόλυτα σίγουροι για την απόφαση μας αυτή. Συμμετάσχουμε ενεργά στον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Παρέχουμε τη βοήθεια μας όπως και όπου μπορούμε – για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους μας.

 Αν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε με τον τρόπο σας τα αδέσποτα γατάκια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *