Η γονιμότητα της γάτας αποτελεί γεγονός που έχει αναγνωριστεί σε όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της με το ανθρώπινο γένος. Ήταν ένας από τους λόγους εξαιτίας των οποίων λατρεύτηκε από μερικούς, αλλά θεωρήθηκε ανεπιθύμητη από άλλους.
Με τα σημερινά δεδομένα, κάτι τέτοιο σημαίνει πως πρέπει να στειρώσετε τη θηλυκή γατούλα σας προτού φτάσει στο στάδιο της σεξουαλικής ωρίμανσης.
Διαφορετικά, αν την αφήνετε κιόλας να κάνει ελεύθερα τις βόλτες της στη γειτονιά, υπάρχει το ενδεχόμενο να τη βρείτε σε ενδιαφέρουσα πριν καν συνειδητοποιήσετε τι έχει συμβεί!
Μάλιστα, αν τυχόν δεν έχετε τις κατάλληλες γνώσεις είναι απίθανο να το παρατηρήσετε μέχρι να δείτε πως ξαφνικά έχει πάρει τα κιλάκια της και έχει “φουσκώσει”.
Οι βασικές αρχές του αναπαραγωγικού κύκλου της γάτας
Συνήθως, οι γάτες ωριμάζουν σεξουαλικά και είναι έτοιμες να αναπαραχθούν μόλις συμπληρώσουν τον 4ο μήνα ζωής τους. Εκείνο το διάστημα θα χρειαστεί να τη στειρώσετε για να αποφύγετε το ενδεχόμενο κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η αναπαραγωγική δραστηριότητα των αγαπημένων μας χνουδωτών τετράποδων εναρμονίζεται απόλυτα και πυροδοτείται από τον χρόνο.
Δηλαδή, όσο αυξάνεται η διάρκεια της ημέρας, η γάτα λαμβάνει το σήμα πως έρχονται καλύτερες καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη διαθεσιμότητα της τροφής. Έτσι, λοιπόν, όταν τα γατάκια γεννιούνται μετά από περίπου 9 εβδομάδες εγκυμοσύνης, θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή.
Σε γενικές γραμμές, στο βόρειο ημισφαίριο βλέπουμε πως οι εγκυμοσύνες και οι γεννήσεις των γατιών αυξάνονται ραγδαία κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και μειώνονται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο περίπου.
Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο παρατηρούμε ακριβώς το αντίθετο. Την ίδια στιγμή, οι γάτες που ζουν κοντά στον Ισημερινό πιθανότατα δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Για τις θηλυκές γάτες ωστόσο, η λεγόμενη περίοδος του «οίστρου», δεν είναι μια μακρά περίοδος, αλλά πολλές μικρές, αφού ο κάθε κύκλος διαρκεί περίπου 14 ημέρες. Αυτό το διάστημα η γάτα εκδηλώνει ένα ρεπερτόριο από ερωτικές συμπεριφορές καθώς αναζητά σύντροφο.
Θα την δείτε να τρίβεται ή να κυλιέται στο πάτωμα, να μαρκάρει την περιοχή της και να νιαουρίζει δυνατά. Αντίστοιχα οι αρσενικοί γάτοι που δεν έχουν ευνουχιστεί αναζητούν επίμονα τη συντροφιά των θηλυκών.
Το «κυνήγι» της ιδανικής συντρόφου ξεκινάει με τη μυρωδιά της, περνάει στο μοναδικό νιαούρισμα και καταλήγει στη γλώσσα του σώματος που εκείνη εκπέμπει. Ολοκληρώνεται, φυσικά, με το ζευγάρωμα.
Μην απορήσετε αν δείτε πολλούς αρσενικούς να συγκεντρώνονται γύρω από μία και μοναδική θηλυκιά. Εκείνοι θα παλέψουν μεταξύ τους για να κερδίσουν ένα βράδυ μαζί της.
Βέβαια, η τελική απόφαση είναι καθαρά δική της. Μόλις αισθανθεί έτοιμη, θα πάρει τη γνωστή θέση της λόρδωσης, αφήνοντας την ουρά της να κυματίζει υπερήφανα κι ο αρσενικός θα κάνει τα υπόλοιπα.
Αφού ζευγαρώσουν για λίγη ώρα και η πράξη έχει ολοκληρωθεί, ορισμένες θηλυκές μπορεί να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο ταίρι τους, απομακρύνοντάς το.
Οι γάτες δεν έχουν ωορρηξία όπως άλλα θηλαστικά ζωάκια. Έτσι, για να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση μπορεί να χρειαστεί να ζευγαρώσουν αρκετές φορές μέσα σε διάστημα 4 με 6 ημερών και μάλιστα όχι αποκλειστικά με έναν σύντροφο.
Η συγκεκριμένη περίοδος δεκτικότητας δίνει στη θηλυκή γατούλα τη δυνατότητα να επιλέξει τον καλύτερο σύντροφο, που είναι υγιής και ξέρει πως να κάνει κουμάντο.
Αν δεν πραγματοποιηθεί ζευγάρωμα και δεν γίνει η γονιμοποίηση, τα ωάρια της θηλυκής δεν απελευθερώνονται και ο αναπαραγωγικός κύκλος επαναλαμβάνεται ύστερα από 2 εβδομάδες.
Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη μίας γάτας και πώς θα την καταλάβω;
Στο ερώτημα πόσο κρατάει η εγκυμοσύνη της γάτας σας απαντάμε ότι αμέσως μετά τη σύλληψη και για περίπου 63 ημέρες, το σώμα της θηλυκής γάτας δέχεται μια σειρά από αλλαγές.
Κατά τις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθείτε αυτές τις αλλαγές στο σώμα της γάτας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που προδίδουν την κύηση.
Το πρώτο σημάδι που είναι πιθανόν να προσέξετε ως γατογονείς είναι πως οι θηλές της γίνοντας ακόμα πιο ροζ και ορατές από το φυσιολογικό. Ύστερα, αυξάνεται σταδιακά το βάρος της και καθώς πλησιάζει η γέννα, οι αδένες που παράγουν το μητρικό γάλα τείθενται σε λειτουργία.
Σιγά σιγά θα δείτε και μεταβολές στην συμπεριφορά της, λόγω των αυξημένων επιπέδων ορμονών. Θα αρχίσει να αναζητά επίμονα ένα καλό μέρος, μία φωλιά που θα φιλοξενήσει τα νεογέννητα γατάκια της.
Στο φυσικό περιβάλλον, μία γάτα μπορεί να διαλέξει αρκετές φωλιές, προκειμένου να έχει ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.
Σε ένα περιβάλλον σπιτιού, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για εκείνη. Ως γατογονείς, μπορεί να δείτε σημάδια της συμπεριφοράς «φωλιάσματος» όσο πλησιάζει η γέννηση των μικρών.
Καλό θα ήταν να τη βοηθήσετε να βρει ένα ήσυχο, ασφαλές και σκοτεινό μέρος, όπου θα φυλάει τα γατάκια της. Πραδείγματος χάρη, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα κουτί από χαρτόνι και να φτιάξετε ένα αναπαυτικό κρεβάτι για να τα κρατάει ζεστά.
Μάθετε ακόμα: Η Γλώσσα του σώματος της γάτας!
Πώς θα ξέρω ότι ήρθε η ώρα να γεννήσει;
Αν έχει έρθει η στιγμή της γέννας, να είστε σίγουροι πως θα το καταλάβετε. Η γατούλα σας θα αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα ανήσυχη ή να νιαουρίζει πολύ δυνατά.
Παρόλα αυτά, θα περιποιηθεί με λεπτομέρεια την προσωπική της υγιεινή και θα περιμένει σε μία αναπαυτική στάση σώματος τον ερχομό των νεογνών. Κάθε γατάκι γεννιέται σε έναν σάκο αμνιακού υγρού, που η μητέρα γλείφει και δαγκώνει μέχρι να το απελευθερώσει.
Με την τραχιά γλώσσα της, καθαρίζει προσεκτικά το νεογνό και το ενθαρρύνει να αναπνεύσει – είναι η στιγμή του πρώτου κλάματος ή νιαουρίσματος, που δείχνει πως το γατάκι είναι υγιές!
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γάτες είναι αρκετά ανεξάρτητες και βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να γεννήσουν χωρίς επιπλοκές. Συνεπώς, σπάνια χρειάζονται την ανθρώπινη παρέμβαση.
Τι πρέπει να ξέρω για τη φροντίδα των μωρών γατιών;
Το θηλυκό είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη φροντίδα των μικρών. Τα ενθαρρύνει να πίνουν το γαλατάκι τους και τα κρατάει κοντά της αλλά και κοντά το ένα στο άλλο για να διατηρούνται ζεστά και ασφαλή.
Το γάλα της μαμάς τους είναι πλούσιο σε αντισώματα και θρεπτικά συστατικά και αρκεί για να τα προστατέψει από ασθένειες κατά τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες της ζωής τους.
Δεδομένου πως τα γατάκια όταν γεννιούνται δεν ακούνε, η μαμά τους νιαουρίζει δυνατά για να τους δείχνει διαρκώς που βρίσκεται.
Μπορεί να μην αντιλαμβάνονται το νιαούρισμα της γάτας, αλλά αισθάνονται τις δονήσεις που προκαλεί και πλησιάζουν προς το μέρος της. Αντανακλαστικά, αρχίζουν να πιπιλάνε και να τρέφονται.
Εκτός αυτού, τα γατάκια ζυγίζουν περίπου 100 γραμμάτια κατά τη γέννηση. Μεγαλώνουν όμως πολύ γρήγορα, αφού το βάρος τους διπλασιάζεται σε μία εβδομάδα και τριπλασιάζεται σε τρεις.
Αυτό το διάστημα είναι απόλυτα προσκολλημένα στη μητέρα τους για τη σίτιση, τον καθαρισμό, την ικανοποίηση των υπόλοιπων βιολογικών τους αναγκών και τη διατήρηση της θερμοκρασίας τους.
Λίγο αργότερα, περίπου στις 4 πρώτες εβδομάδες ξεκινάει η διαδικασία απογαλακτισμού και η διατροφή τους περιλαμβάνει πλέον στερεά τροφή.
Έπειτα, κοντά στις 6 εβδομάδες αρχίζουν να καλλωπίζονται μόνα τους και να περιποιούνται το ένα το άλλο. Εδώ, σχηματίζουν συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ τους.
Σε όλο αυτό το διάστημα, εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε ως ιδιοκτήτες τους είναι να φροντίσετε η γατούλα σας να τρώει σωστά και να έχει όλα όσα θέλει στη διάθεσή της!
Περιστασιακά, η νέα μαμά μπορεί να αρρωστήσει ή για οποιονδήποτε λόγο να αδυνατεί να ταΐσει τα μικρά της. Εκεί θα χρειαστεί η δική σας παρέμβαση, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.
Πρέπει να μάθετε να τα ταΐζετε με ειδικό μπιμπερό και γάλα ένα ένα καθώς τα κρατάτε απαλά στα χέρια σας. Πρόκειται για μια πολύ δεσμευτική και απαιτητική διαδικασία, που μπορεί να αποβεί μοιραία δεδομένου του πόσο ευαίσθητα γεννιούνται τα μικρά.
Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις τα γατάκια φαίνεται να απορρίπτονται από την ίδια τους τη μητέρα λόγω κάποιας αρρώστιας ή προβλήματος.
Τότε κάθε σας προσπάθεια να τα κρατήσετε στη ζωή ίσως απλώς παρατείνει την ταλαιπωρία τους, ειδικά εφόσον δε διαθέτετε τον κατάλληλο χρόνο και τις εξειδικευμένες γνώσεις.
Σαφώς, η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι καθοριστική για τη ζωή μιας γάτας και χρειάζεται όλα τα απαραίτητα κομφόρ.
Εφόσον πλέον ξέρετε πόσο κρατάει η εγκυμοσύνη της γάτας και αντιληφθείτε πως η γάτα σας είναι έγκυος, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για προληπτικούς λόγους.
Εκείνος είναι ο πλέον κατάλληλος για να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές για μια φυσιολογική κύηση και γέννηση. Ενδεχομένως να σας συστήσει και κάποια ειδική διατροφή για την εγκυμονούσα ψιψίνα σας.
Έχετε κι άλλες απορίες; Μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια από κάτω!
2 Σχόλια