Τα προβλήματα του γαστρεντερικού ή του πεπτικού συστήματος είναι αρκετά κοινά μεταξύ των σκύλων. Έτσι, σημάδια, όπως ο εμετός, τα υδαρή κόπρανα και τα υπερβολικά αέρια μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες.
Μεταξύ άλλων, η πιο κοινή αιτία είναι η γαστρεντερίτιδα. Για την ακρίβεια, ταλαιπωρεί αρκετούς από τους τετράποδους φίλους μας.
Επί της ουσίας, η γαστρεντερίτιδα είναι μία φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, δηλαδή του στομάχου και των εντέρων. Μπορεί να προκληθεί από μόλυνση με βακτήρια, ιούς, παράσιτα, φάρμακα ή ακόμα και από ορισμένα τρόφιμα.
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας στα σκυλιά
Συχνότερα, τα περισσότερα σκυλιά που υποφέρουν από γαστρεντερίτιδα θα έχουν εμετούς και διάρροια.
Ο εμετός μπορεί να περιέχει αφρώδη, κιτρινωπή χολή, κυρίως μετά την εκκένωση του στομάχου. Ακόμα, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ξηρό πνιγμό ή έντονη φαγούρα, όταν το σκυλί σας τρώει ή πίνει νερό.
Εκτός αυτού, θα δείτε επίμονη διάρροια που εμφανίζεται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Η μορφή της είναι υδαρής και μοιάζει με μαλακό παγωτό.
Εάν το σκυλάκι σας παρουσιάζει ευαισθησία ή πόνο όταν το αγγίζετε στην κοιλιά ή στο στομάχι, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.
Επιπλέον, ενδέχεται να εμφανίσει ληθαργική συμπεριφορά, μειωμένη όρεξη ή/και πλήρη ανορεξία. Ο χαμηλός πυρετός αποτελεί ένα εξίσου κοινό σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας σκύλου.
Σε περίπτωση που ο εμετός και η διάρροια επιμένουν για περισσότερο από 24 ώρες, ο σκυλάκος είναι πολύ πιθανό να αφυδατωθεί.
Κοινές αιτίες πρόκλησης γαστρεντερίτιδας
Γενικά, η γαστρεντερίτιδα κολλάει με μεγάλη ευκολία μεταξύ των τετράποδων φίλων μας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές κοινές ενδείξεις, όπως είναι ο εμετός και η διάρροια. Πέραν αυτών, ο κτηνίατρος σας θα αποκλείσει παράγοντες όπως:
- Λοιμώξεις, που οφείλονται σε βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα.
- Ξένα σώματα που έχουν προσβάλλει τον οργανισμό του σκύλου.
- Συστροφή εντέρου.
- Διάφορους τύπους όγκων και καρκίνου.
- Τοξικές ή δηλητηριώδεις ουσίες, όπως είναι ορισμένα φυτά.
- Ενδοκρινικά προβλήματα, όπως είναι ο διαβήτης ή ο υπερθυρεοειδισμός.
- Προβλήματα με το πάγκρεας, το ήπαρ ή τους νεφρούς.
Μάθετε ακόμα: Πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ένας σκύλος;

Πως γίνεται η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας στους σκύλους;
Η ορθή διάγνωση της νόσου γίνεται με τη μέθοδο του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει πως ο κτηνίατρός σας θα επιδιώξει να εξαλείψει σοβαρότερα ενδεχόμενα, προτού καταλήξει στη γαστρεντερίτιδα.
Το πρώτο βήμα για τον ακριβή προσδιορισμού των συμπτωμάτων είναι η λήψη ενός καλού ιατρικού ιστορικού.
Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που θα χρειαστούν για το ιστορικό του σκύλου σας είναι οι εξής:
- Η τρέχουσα διατροφή του σκύλου σας, η ποσότητα που καταναλώνει και η συχνότητα που το ταΐζετε.
- Οτιδήποτε έφαγε ή ήπιε ο σκύλος σας της τελευταίες 48 ώρες.
- Πιθανά νέα τρόφιμα ή λιχουδιές που του δώσατε.
- Οποιαδήποτε πρόσφατη έκθεσή του σε φυτοφάρμακα, φάρμακα, καθαριστικά ή άλλα παρόμοια προϊόντα μέσα στο σπίτι σας.
- Πρόσφατη επαφή του με νέους ανθρώπους ή ζωάκια.
- Τυχόν προηγούμενα επεισόδια εμετού και διάρροιας, καθώς επίσης και πληροφορίες που αφορούν την αντιμετώπισή τους.
- Η εμφάνιση κάποιας ασθένειας τον τελευταίο μήνα ή άλλα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει ήδη.
- Κάποιο φάρμακο, συμπλήρωμα διατροφής ή βιταμινών που του δώσατε τον τελευταίο μήνα.
Η κτηνιατρική ομάδα μπορεί να σας ζητήσει να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο πριν την επίσκεψή σας. Σκοπός είναι η λήψη των απαραίτητων πληροφοριών για το ιατρικό ιστορικό.
Μόλις ο κτηνίατρος λάβει τις απαρσίτητες πληροφορίες, θα πραγματοποιήσει ενδελεχή σωματική εξέταση στον σκύλο σας.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα αναζητήσει σημάδια αφυδάτωσης, κοιλιακού πόνου ή ευαισθησίας, φουσκώματος ή αερίων, πρηξίματος ή οποιασδήποτε άλλης ανωμαλίας.
Παράλληλα, θα καταγράψει ορισμένα ζωτικά σημεία, όπως είναι η θερμοκρασία του σκύλου σας, ο καρδιακός και ο αναπνευστικός ρυθμός του.
Σε αυτό το στάδιο, θα σας προτείνει κάποιους ακόμα διαγνωστικούς ελέγχους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης:
- Πλήρης αριθμός κυττάρων αίματος (CBC) – υποδηλώνει την παρουσία αφυδάτωσης και μόλυνσης.
- Χημική ανάλυση ορού και ηλεκτρολυτών – ανιχνεύει ανωμαλίες του συστήματος και ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες, λόγω εμετού και διάρροιας.
- Εξέταση ούρων – εντοπίζει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νεφρική νόσο, γλυκόζη ούρων για διαβήτη, επίπεδα αφυδάτωσης και άλλα.
- Ακτινογραφία κοιλιακής χώρας – αναζητάει στομαχική ή εντερική απόφραξη.
- Υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας – για τον εντοπισμό άλλων πιθανών ανωμαλιών.
Η αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας σκύλου
Με το πέρας των διαγνωστικών εξετάσεων, έχουν ήδη εξαλειφθεί άλλες πιθανές αιτίες. Έπειτα, ακολουθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας και η συνταγογράφηση της κατάλληλης θεραπείας.
Σε αυτό το σημείο, κύριοι σύμμαχοι για την υγεία του σκύλου σας είναι σωστή ενυδάτωση και η αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο αίμα του.
Η σκόπιμη ενυδάτωση του οργανισμού του πραγματοποιείται ανάλογα με τον βαθμό αφυδάτωσης. Έτσι, μπορεί να γίνεται μέσω του στόματος, υποδορίως ή με ενδοφλέβια θεραπεία.
Από εκεί και η πέρα, η φαρμακευτική αντιμετώπιση ποικίλλει ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης και την αιτία της νόσου.
Για παράδειγμα, εάν η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε βακτήρια ή υπάρχουν σκουλήκια στα κόπρανα του σκύλου, πιθανότερη λύση αποτελεί η χορήγηση αντιβιοτικών, αλλά και πάλι, ο κτηνίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να σας πει ποια φάρμακα ενδείκνυνται για τη κατάσταση του ζώου.
Μια εξίσου καλή λύση είναι τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα. Αυτά χρησιμοποιούνται για να μεταβάλλουν την εντερική δραστηριότητα, αφού πρώτα έχει απομακρυνθεί οποιοδήποτε εμπόδιο.
Ένα ακόμα ενοχλητικό σύμπτωμα αποτελεί ο εμετός. Ο επίμονος εμετός, λοιπόν, αντιμετωπίζεται με αντιεμετικά φάρμακα.
Τέλος, ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει κάποιο γαστρεντερικό προστατευτικό. Αυτά είναι κατάλληλα για την πρόληψη του έλκους στο στομάχι.
Η διατροφή του σκύλου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη ανάρρωση του οργανισμού. Συχνά, τις πρώρες 24-48 ώρες το ζώο πρέπει να κάνει αφαγία. Στη συνέχεια, αρχίζει σταδιακά να τρέφεται με ιδιαίτερα εύπεπτες και χαμηλές σε λιπαρά τροφές.
Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας γαστρεντερίτιδας βελτιώνονται γρήγορα μετά την ενυδάτωση του σκύλου. Εάν όμως ο εμετός και η διάρροια δε βελτιωθούν σημαντικά εντός 48 ωρών από τη θεραπεία, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρό σας.
Όπως λογικά θα ξέρετε, η οξεία αιμορραγική γαστρεντερίτιδα είναι αρκετά διαδεδομένη μεταξύ των σκύλων. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου όμως είναι σε θέση να βοηθήσουν το κατοικίδιο σας να παραμείνει υγιές και να επιστρέψει σταδιακά στη φυσιολογική ρουτίνα του.
Εάν έχετε περαιτέρω απορίες ή ανησυχίες, αφήστε μας ένα σχόλιο εδώ!