Πόσα χρόνια ζουν οι Γάτες;

Αναρωτιέστε πόσα χρόνια ζουν οι γάτες μέσα στο σπίτι & πόσο αυτές που μένουν έξω; Μάθετε τώρα τα πάντα γυρω από το προσδόκιμο ζωής της γάτας σας!

 Το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της ράτσας, του περιβάλλοντος διαβίωσης, της διατροφής και της γενικότερης κατάστασης της υγείας της. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην μακροζωία της γάτας παίζει και ο άνθρωπος με τον οποίο ζει και μεγαλώνει.

 Πόσα χρόνια, λοιπόν, ζουν οι γάτες; Πόσο καιρό ζει μια γάτα που μένει μέσα στο σπίτι ή έξω από αυτό;

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες; Ποιος είναι ο μέσος όρος ζωής τους;

 Όταν μιλάμε για το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας, πρέπει να λάβουμε υπόψη παράγοντες, όπως, το περιβάλλον , η κατάσταση της υγείας της, το επίπεδο διαβίωσης και η στείρωση. Η στείρωση, συγκεκριμένα, αποτελεί βασικό παράγοντα για την μακροζωία μιας γάτας, διότι μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ασθενειών που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα μιας ηλικιωμένης γάτας.

 Στο διαδίκτυο υπάρχει μεγάλη παραπλάνηση των αναγνωστών σχετικά με το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας, καθώς υπάρχουν ιστοσελίδες που ισχυρίζονται ότι με την εξέλιξη της ιατρικής και της διαιτολογίας μια γάτα μπορεί να ζήσει μια 20ετία.

 Σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα δέκα αξιόπιστων ιστοσελίδων, τα νούμερα ήταν αρκετά αντιφατικά μεταξύ τους, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο μέσος όρος μιας κατοικίδιας γάτας είναι τα 15 χρόνια.

 Η ράτσα της γάτας είναι ένας εξίσου βασικός παράγοντας, όταν μιλάμε για το προσδόκιμο ζωής. Αυτό που είναι βέβαιο τόσο για τους σκύλους, όσο και για τις γάτες, είναι ότι οι μη καθαρόαιμες ράτσες τείνουν να ζουν περισσότερο από τις καθαρόαιμες, διότι είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες.

 Όταν πρόκειται να απαντήσουμε στο ερώτημα «Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;», ουσιαστικά εξάγουμε έναν μέσο όρο των γατών και όχι ακριβές νούμερο. Κατά μέσο όρο, λοιπόν, οι θηλυκές γάτες ζουν ένα με δύο χρόνια περισσότερο από τις αρσενικές. Ομοίως, οι κατοικίδιες γάτες ζουν περισσότερο από αυτές που ζουν εκτός σπιτιού. Τέλος, οι αδέσποτες και μη εξημερωμένες γάτες έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τις υπόλοιπες γατούλες.

 Η μακροβιότερη γάτα που καταγράφηκε ποτέ στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ήταν από το Ώστιν του Τέξας και έζησε 38 χρόνια και τρεις μέρες, γεγονός που πρόκειται πραγματικά για ένα σπάνιο φαινόμενο!

 Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο χρόνος ζωής των γατών έχει μειωθεί αρκετά και η ηλικία των πιο ηλικιωμένων γατών του κόσμου κυμαίνεται από τα 23-36 χρόνια. Τη τελευταία δεκαετία ο μέσος όρος ζωής της πιο ηλικιωμένης γάτας είναι τα 29 έτη.

Πόσα χρόνια ζουν οι κατοικίδιες γάτες;

 Οι γάτες που ζουν μέσα σε μια οικογένεια είναι στειρωμένες, εμβολιασμένες, έχουν υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις του κτηνίατρου και δεν αντιμετωπίζουν τα άγχη και τους κινδύνους του δρόμου. Συγχρόνως, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και δεν τους λείπει τίποτα.

 Αυτομάτως, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι κατοικίδιες γάτες μπορεί να ζήσουν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερο από αυτές που μένουν έξω.

 Μπορεί οι κατοικίδιες γάτες να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ωστόσο, δεν είναι υπεράνω κινδύνων. Οι συγκεκριμένες γάτες έχουν ανάγκη τη προσοχή του αφεντικού τους, περισσότερους περισπασμούς μέσα στη μέρα και συχνή γυμναστική, για να αποφύγουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο μέσος όρος ζωής τους υπολογίζεται στα 16 χρόνια.

Πόσα χρόνια ζουν οι αδέσποτες γατούλες;

 Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις του έξω κόσμου τείνουν να χαμηλώνουν δραματικά το ποσοστό μακροζωίας των αδέσποτων ζώων. Ανάλογα με το αν η περιοχή είναι αστική, προαστιακή, υπαίθρια ή απομακρυσμένη, αν έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ιδανικό κλίμα περιβάλλοντος και άγρια ή στειρωμένα ζώα, επηρεάζεται το επίπεδο διαβίωσης των αδέσποτων γατών.

 Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο διαβίωσης των αδέσποτων γατών, όπως είναι οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, διάφορα έντομα και ασθένειες. Συγχρόνως, μια γάτα που μένει στον δρόμο είναι επιρρεπής σε καυγάδες με άλλα ζώα, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει ατυχήματα στη ζωή της.

 Οι γάτες που γεννιούνται από τη φύση τους αδέσποτες είναι καταδικασμένες να ζουν μια επικίνδυνη ζωή υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σε κανέναν δεν αξίζει αυτό! Μια αδέσποτη γάτα μπορεί να ζήσει από 3 έως 10 χρόνια και το προσδόκιμο ζωής της είναι περίπου 5 έτη.

 Ως απόρροια όλων των παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η μακροζωία μιας γάτας εξαρτάται από παράγοντες, όπως η ράτσα, το περιβάλλον, η κατάσταση της υγείας, η στείρωση και το επίπεδο διαβίωσης. Οι κατοικίδιες γάτες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τις αδέσποτες, οι οποίες είναι καταδικασμένες σε μια σύντομη και βάναυση ζωή. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να φροντίζουμε υπεύθυνα τα κατοικίδια μας και να μην συμβάλλουμε στην καταδίκη τους. Είναι σημαντικό να βοηθάμε στις στειρώσεις στις αδέσποτες γάτες και αν επιθυμούμε να προσθέσουμε στην οικογένεια μας ένα γατάκι, να υιοθετούμε κάποιο από φιλοζωϊκή ή κατευθείαν από τις πλατείες!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *