O σκύλος μου τρέμει: Αιτίες & Αντιμετώπιση

Μήπως ο σκυλάκος σας τρέμει στα καλά καθούμενα χωρίς να έχει κρύο; Δείτε που μπορεί να οφείλεται και τι να κάνετε!

 Πολλά σκυλάκια συνηθίζουν να τρέμουν, ακόμη κι όταν δεν έχει κρύο έξω. Για την ακρίβεια, αυτό το τρέμουλο παρατηρείται συχνά σε σκυλάκια, όπως είναι τα Chihuahuas.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας σκύλος που τρέμει δεν αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας. Σε κάποιες άλλες, πάλι, ενδέχεται το τρέμουλο να αποτελεί ένδειξη για κάτι σοβαρότερο και δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

 Γενικότερα, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λόγοι που ερμηνεύουν αυτή την κατάσταση. Το αν θα πρέπει να ξεκινήσετε κάποια θεραπεία εξαρτάται από τον κτηνίατρο σας. Έχετε όμως στο νου σας πως κάποιοι λόγοι είναι δύσκολο να διερευνηθούν.

 Ας δούμε λίγο καλύτερα τις πιθανές αιτίες που οδηγούν το σκυλάκο σας να τρέμει:

1. Έχει κρύο

 Υπάρχουν πολλοί σκύλοι που έχουν λεπτό τρίχωμα ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και για αυτό κρυώνουν περισσότερο, ιδίως αν έχει υγρασία ή βρέχει.

 Κλασικό παράδειγμα, αποτελούν τα Greyhounds και τα Dobermans. Προσπαθήστε να τα κρατήσετε ζεστά με κάποιο κουβερτάκι. Αν όμως δείτε πως συνεχίζουν να τρέμουν, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας, για να αποκλείσει άλλα πιθανά ενδεχόμενα.

2. Σύνδρομο γενικευμένου τρέμουλου

 Ορισμένα μικρόσωμα σκυλάκια απλώς τρέμουν. Οποιοσδήποτε έχει βρεθεί κοντά σε Chihuahuas ή Miniature Pinschers θα το επιβεβαιώσει. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, απλά κρυώνουν πιο εύκολα.

 Ανησυχητικό σημάδι αποτελεί το ξαφνικό και έντονο τρέμουλο ή ο συνδυασμός του με αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου. Τότε, μπορεί να πάσχει από σύνδρομο γενικευμένου τρέμουλου.

3. Σημάδι μυϊκής αδυναμίας ή τραυματισμού

 Έχει τύχει ποτέ να ασκηθείτε τόσο έντονα που να μην ελέγχετε τους μύες μετά την προπόνηση ή να προσέξετε πως ένας τραβηγμένος μυς σας ενοχλεί όταν κινείστε απότομα;

 Το ίδιο συμβαίνει και στα σκυλιά! Το τρέμουλο, δηλαδή, ενδείκνυται να είναι σημάδι πόνου, τραυματισμού, ή αδυναμίας.

 Με μία επίσκεψη στον κτηνίατρο σας, θα δείτε αν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Σημασία έχει ακόμη εκδηλώθηκε μετά από άσκηση ή αν συνοδεύεται από κόπωση.

 Σε κάποιες περιπτώσεις, αν αγγίξετε το επίμαχο σημείο, το τρέμουλο μπορεί να γίνει πιο έντονο. Το τοπικό μασάζ και η επίμονη άσκηση θα χειροτερέψουν εξίσου την κατάσταση. Καλό θα ήταν να τα αποφύγετε.

4. Φόβος, Ενθουσιασμός, ή Άγχος

 Έντονα συναισθήματα όπως αυτά κάνουν τα σκυλιά να τρέμουν. Κι όπως κάθε άλλο συναίσθημα, έτσι κι αυτά κάτι τα πυροδοτεί. Για αυτό, παρατηρήστε μήπως το τρέμουλο ξεκινάει και σταματάει σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως για παράδειγμα στη βόλτα.

 Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς το προκαλεί, μπορείτε πάντοτε να βοηθήσετε το σκύλο σας να χαλαρώσει. Ακόμη κι αν είναι πολύ ενθουσιασμένος, προσπαθήστε να τον κατευνάσετε μιλώντας του ήρεμα και απαλά.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον σύμβουλο ειδικό στη συμπεριφορά των σκύλων. Ίσως θελήσει να επικοινωνήσει με τον κτηνίατρο σας για να βοηθήσουν από κοινού το κατοικίδιο σας.

5. Ασθένειες ή άλλο υποκείμενο νόσημα

 Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλές τρομακτικές ασθένειες εκεί έξω που προκαλούν τρέμουλο στους σκύλους. Η ασθένεια Distemper, νευρολογικά ζητήματα, νεφρική ανεπάρκεια και κρίσεις επιληψίας είναι μερικά μονάχα παραδείγματα.

 Θα πρέπει πάντοτε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τυχόν ενδείξεις, που μαρτυρούν αλλαγή στη συμπεριφορά, τα επίπεδα ενέργειας και την όρεξη του σκύλου σας. Προσέχετε την συχνότητα, τη μυρωδιά και τη συνέπεια των βιολογικών αναγκών του.

 Σε περίπτωση που αρχίσει να έχει ξαφνικούς σπασμούς και παρουσιάζει κι άλλα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας. Θα του κάνει όλες τις απαραίτητες αιματολογικές και μη εξετάσεις για να δει τι συμβαίνει.

 Κάποιες ασθένειες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ενώ άλλες όπως η ασθένεια Distemper είναι σοβαρότερες και μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του.

 Μην αμελήσετε να κάνετε όλα τα απαραίτητα εμβόλια στο κουτάβι σας όταν έρθει η ώρα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να προασπίσετε την υγεία του ενάντια σε κάποιους κινδύνους. 

 Υπάρχει κάτι εξίσου σημαντικό που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας: η κατανάλωση πολλών διαφορετικών τοξινών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση τρέμουλου ή σε επιληπτική κρίση.

 Αν, λοιπόν, δείτε τον σκύλο σας να τρέμει αφού έχει φάει κάτι, μην περιμένετε. Καλέστε αμέσως το κέντρο δηλητηριάσεων για ζώα ή επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας. Δράστε άμεσα για να προλάβετε τα χειρότερα.

Αντιμετώπιση

 Η αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός σκύλου που τρέμει εξαρτάται από την αιτία. Σε περίπτωση που κρυώνει ή είναι ενθουσιασμένος, το πιθανότερο είναι να ηρεμήσει αν τον ζεστάνετε ή τον καθησυχάσετε.

 Παρακάτω θα δείτε ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που σας δείχνουν πως ήρθε η στιγμή να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Καλέστε τον αμέσως, εάν:

  •  Το τρέμουλο συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως είναι ο λήθαργος, το άγχος, η διάρροια, ο εμετός ή η αδυναμία στο περπάτημα.
  •  Επηρεάζει την καθημερινότητα του σε ώρες παιχνιδιού ή ύπνου.
  •  Αρχίσει να τρέμει αμέσως μετά την κατανάλωση κάποιας ασυνήθιστης τροφής.
  •  Το κατοικίδιο σας φαίνεται αναστατωμένο και προσπαθεί να ηρεμήσει. Τότε, μπορεί να το δείτε να λαχανιάζει, να γλείφει τα χείλη του, ή τα αφτιά του να είναι γυρισμένα προς τα πίσω.

 Αν το τρέμουλο ευθύνεται σε ασθένεια ή τραυματισμό, η θεραπεία του απαιτεί κτηνιατρική βοήθεια. Το πιθανότερο είναι να του χορηγηθεί ξεκούραση, μασάζ, ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση – πάντοτε ανάλογα με την αιτία.

 Τέλος, αν το τρέμουλο οφείλεται σε κατανάλωση «απαγορευμένης» τροφής, ίσως χρειάζεται απλώς να κάνει εμετό. Βέβαια, καλό θα ήταν να το διασταυρώσετε και με κάποιον ειδικό.

Η κατάλληλη πρόληψη

 Πάντοτε, η σωστή πρόληψη ενός συμπτώματος εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης της. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να κρατάτε το κατοικίδιο σας ζεστό, χαλαρό και άνετο.

 Φροντίστε να είστε συνεπείς στους εμβολιασμούς και τις καθιερωμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο σας. Ακόμη, είναι σημαντικό να ακολουθεί μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να ασκείται τακτικά.

 Από εκεί και πέρα, ορισμένες ράτσες σκύλων ίσως είναι πιο επιρρεπείς στο Σύνδρομο Γενικευμένου Τρέμουλου. Για αυτό, δεν υπάρχει ακόμη γνωστή θεραπεία ή τρόπος πρόληψης.

 Κάποια σκυλάκια τρέμουν από φυσικού τους. Γενικότερα όμως, οι αιτίες που προκαλούν τρέμουλο στα σκυλιά διαφέρουν και συνδέονται με ένα σωρό παράγοντες. Δεν είναι όλοι ανησυχητικοί.

 Αν δείτε πως ο σκύλος σας παρουσιάζει έντονο τρέμουλο και ορισμένα ακόμη συμπτώματα που είδατε παραπάνω, μην καθυστερήσετε. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο σας, για να αποκλείσετε κάθε δυσάρεστη πιθανότητα.

 Αν έχετε κι άλλες απορίες για το τρέμουλο του σκυλάκου σας, μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *