Αδέσποτη γάτα μέσα στο σπίτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Θέλετε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο γατάκι και θέλετε να είστε προετοιμασμένοι για όλα εύκολα και γρήγορα; Δείτε τα 8+1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε!

 Αν έχει πάρει το μάτι σας κάποιο αξιαγάπητο γατάκι να τριγυρνάει μόνο του στη γειτονιά, είναι λογικό να μπείτε στον πειρασμό να το χαϊδέψετε, να του μιλήσετε ή ακόμη και να του δώσετε ένα μπολάκι με φαγητό.

 Σε περίπτωση όμως που σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο γατάκι και να το πάρετε μέσα στο σπίτι σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε.

  Κάθε φορά που καλωσορίζετε κάποιο νέο κατοικίδιο στη ζωή σας είναι σημαντική. Χρειάζεται, όμως, να το έχετε σκεφτεί καλά και να είστε πλήρως προετοιμασμένοι.

 Πέρα από το να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα προϊόντα από κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα pet shop – Petvet24, είναι εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε πως είναι υγιές και αισθάνεται ασφαλές μαζί σας. Πρώτα από όλα, καλείστε να βεβαιωθείτε πως δεν παίρνετε κατά λάθος το κατοικίδιο κάποιου άλλου ιδιοκτήτη.

 Για παράδειγμα, μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχει κολάρο στο λαιμό της γάτας με στοιχεία επικοινωνίας. Διαφορετικά, καλό θα ήταν να την πάτε σε κάποιον κτηνίατρο, ώστε να δει μήπως έχει microchip.

 Αν όλα πάνε καλά κι εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε, έχει έρθει η στιγμή της υιοθεσίας! Αν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται “πως θα μάθω τις ανάγκες του γατιού”, ας δούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Βρείτε κρυψώνες μέσα στο σπίτι

 Οι γάτες λατρεύουν να κουλουριάζονται σε μικρούς και φαινομενικά άβολους χώρους. Για αυτό, μην απορήσετε αν δείτε την καινούρια σας φίλη να χώνεται μέσα σε χάρτινα κουτιά ή ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ. Σίγουρα, πρόκειται για ένα αξιαγάπητο θέαμα!

 Ωστόσο, είναι σημαντικό οι κρυψώνες αυτές να είναι απόλυτα ασφαλείς. Έτσι, λοιπόν, καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι και η παραμικρή γωνιά δεν είναι επικίνδυνη για τη γατούλα σας.

 Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε κάποια ήσυχα μέρη, που θα χρησιμοποιεί ως κρησφύγετα κατά την προσαρμογή της στο νέο περιβάλλον του σπιτιού σας.

2. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο

 Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που καλείστε να ακολουθήσετε μόλις πάρετε ένα αδέσποτο γατάκι στο σπίτι είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Σε αυτήν, το νέο σας γατάκι θα εξεταστεί για διάφορα παράσιτα, που συνήθως παρουσιάζουν τα αδέσποτα, και εσείς θα ενημερωθείτε πλήρως για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

3. Ώρα για ψώνια!

 Μόλις επιτέλους γίνετε γατογονείς, είναι απαραίτητο να φροντίσετε να έχετε όλες τις απαραίτητες προμήθειες για την κάλυψη των βιολογικών και ψυχαγωγικών αναγκών του νέου σας κατοικίδιου. Έτσι, δεν θα τρέχετε τελευταία στιγμή και το ζωάκι σας θα ζει άνετα.

4. Η κατάλληλη στιγμή για στείρωση

 Αν φέρνετε στο σπίτι σας μία αδέσποτη γάτα, το πιθανότερο είναι πως στην αρχή θα την αφήνετε να βγαίνει και λίγο έξω. Συνεπώς, θα πρέπει κατά την επίσκεψη σας στον κτηνίατρο, να ελέγξετε αν η γατούλα έχει στειρωθεί.

 Διαφορετικά, θα ενημερωθείτε από εκείνον για την κατάλληλη ηλικία στείρωσης της.

5. Προετοιμάστε κατάλληλα τα άλλα κατοικίδια σας

 Αν είστε ήδη ιδιοκτήτης γάτας ή σκυλογονείς, βεβαιωθείτε πως τα έχετε προετοιμάσει όλα κατάλληλα για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας σας.

 Η σωστή προσαρμογή είναι απαραίτητη για όλους και θα πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στα όρια του καθενός. Για αυτό, οπλιστείτε με υπομονή!

6. Κάντε έναν προϋπολογισμό

 Είναι υπέροχο το να έχετε την θέληση να δώσετε ένα μόνιμο σπιτάκι σε κάποιο αδεσποτάκι. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να είστε απολύτως σίγουροι πως μπορείτε να ανταπεξέλθετε και οικονομικά.

 Επί της ουσίας, ο ερχομός ενός νέου κατοικίδιου μοιάζει με εκείνον ενός μωρού και κοστίζει. Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, λοιπόν, θα πρέπει να το λάβετε αυτό σοβαρά υπόψη σας και να έχετε ήδη ρυθμίσει τα οικονομικά σας δεδομένα, αλλά και το χρόνο σας.

7. Τι ακριβώς χρειάζεται το γατί;

 Αποκτήσατε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας, είστε πολύ ενθουσιασμένοι και καλά κάνετε! Να έχετε όμως στο νου σας πως για το γατάκι σας αυτή η διαδικασία προσαρμογής είναι τουλάχιστον αγχωτική, αν όχι τρομακτική. Έτσι, μπορεί να το δείτε να κλαίει ή να σας αποφεύγει.

 Το μόνο βέβαιο είναι πως χρειάζεται φαγητό, ένα ζεστό κρεβατάκι να κοιμηθεί, και όση αγάπη και φροντίδα μπορείτε να του παρέχετε.

 Το πιο σημαντικο όλων όμως, είναι η υπομονή σας, γιατί θα χρειαστείτε να κάνετε αρκετή. Πρέπει να του δώσετε το χρόνο του, ώστε να σας πλησιάσει μόνο του και να σας εμπιστευτεί.

8. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο ασφάλισης ζώων

 Σε περίπτωση που έχετε υιοθετήσει μια μεγαλύτερη ηλικιακά γατούλα, ίσως είναι ωφέλιμο να κάνετε μία ασφάλεια ζώου, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια σημαντική οικονομική διευκόλυνση σε ό,τι αφορά τη φροντίδα της και σας προστατεύει κι από απρόσμενα ιατρικά έξοδα.

 Βέβαια, θα πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένοι για το τι ακριβώς παρέχει ο ασφαλιστής. Όσο βρίσκεστε εκεί, διαβάστε προσεκτικά τα χαρτιά που σας δίνει και ζητήστε κάποιο αντίγραφο για εσάς. Ακόμη, έχετε υπόψη πως μπορεί να σας παρέχει πρόσθετες υπηρεσίες, όπως ασφάλεια ταξιδιού ή οδοντιατρική κάλυψη.

+1.  Να είστε ανοιχτοί στις προκλήσεις

 Η συμπεριφορά μίας αδέσποτης γάτας είναι πιθανό να σας φαίνεται περίεργη και να θέλετε να την εκπαιδεύσετε.

 Ακόμη και τότε όμως, μην ξεχνάτε το δύσκολο παρελθόν της και το γεγονός πως μπορεί να αποτελέσει πρόσκληση για εσάς.

 Στην πραγματικότητα, όλες οι γάτες χρειάζονται αγάπη και αξίζουν ένα ασφαλές σπιτάκι. Δεν είναι όλες όμως κατάλληλες για μια οικογένεια, ειδικά όταν υπάρχουν παιδάκια στη μέση.

 Επομένως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να λάβετε την σωστή απόφαση, ανάλογα και με το πως ανταποκρίνεται η γατούλα στο δικό σας περιβάλλον. Μια καλή εναλλακτική λύση θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό εκπαιδευτή ή να μιλήσετε σχετικά με τον κτηνίατρο σας.

 Η σκέψη της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου είναι εξαιρετική. Αν προχωρήσετε και στην πράξη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε για το φροντίσετε σωστά και να το καλωσορίσετε θερμά στο νέο του σπιτικό.

 Το πιθανότερο είναι πως η διαδικασία της προσαρμογής ενδείκνυται να είναι δύσκολη για όλα τα μέλη της οικογένειας. Για αυτό ακριβώς, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να δείχνετε σεβασμό στα όρια του νέου σας κατοικίδιου. Ίσως πάρει λίγο χρόνο, αλλά στο τέλος θα σας εμπιστευτεί και σας βάλει μέσα στην καρδιά του!

 Έχετε άλλες απορίες για τη φροντίδα μίας αδέσποτης γατούλας; Γράψτε μας σχετικά στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

6 Σχόλια

  1. Έχω ήδη έναν γάτο 13 ετών και αποφάσισα να υιοθετήσω έναν αδέσποτο γάτο που ταίζουμε στη γειτονιά κάποια χρόνια.
    Ο αδέσποτος ήταν πολύ φιλικός μαζί μου.
    Τον έχω βάλει από το απόγευμα σε ένα δωμάτιο στο σπίτι αλλά δεν έχει φάει τίποτα. Δεν κλαίει, γουργούρισε κιόλας κάποια στιγμή που τον χάιδεψα αλλά σκέφτομαι μήπως είναι δυστυχισμένος. Έχασε τους φίλους του.
    Αναρωτιέμαι αν έκανα καλά στην προσπάθειά μου να σώσω ένα γατί από τους κινδύνους του δρόμου. Μάλιστα παλιότερα, το συγκεκριμένο γατί είχε κακοποιηθεί (του είχαν κάψει το τρίχωμα πετώντας του κάποιο υγρό).
    Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.

    1. Χρυσούλα καλησπέρα, μην το σκέφτεσαι καθόλου, έκανες την καλύτερη επιλογή και τον προστατεύεις από ένα σωρό κινδύνους που γνωρίζουμε όλοι μας ότι έχουν τα γατάκια που ζουν έξω. Σιγά σιγά θα εξοικειωθεί με τον χώρο και θα είναι πραγματικά χαρούμενο και ασφαλές! Μπράβο σου και πάλι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *